Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Facebook a împlinit 10 ani. Cum ne-a schimbat viața?

Facebook a împlinit 10 ani

 

Facebook a împlinit venerabila vârstă de 10 ani. O vârstă destul de înaintată pentru o rețea socială, dar justificabilă pentru că Facebook a schimbat fața internetului și a modului în care oamenii interacționează.  

Trebuie să îi mulțumim lui Facebook pentru că ne-a oferit un mijloc extrem de agreabil de a pierde inutil timpul pe internet în căutare de poze cu prieteni sau cu persoane pe care odată le cunoșteam.

Dacă până să apară Facebook, internetul era un spațiu cam auter unde puteai găsi doar informații, o dată cu noua rețea a apărut posibilitatea de a te conecta și a te împrieteni virtual cu oameni din toată lumea. Și mai înainte au existat rețele sociale, dar niciuna care să fie atât de ușor de folosit, unde să găsești rapid persoane sau alte lucruri de interes și care să aibă atracție deosebită la public.

 

De ce este atât de important Facebook-ul azi?

Pentru că nu este doar despre oameni. Este despre locuri, afaceri, instituții, idei și orice alt ceva. Tot ce are internetul de oferit în materie de informații își poate găsi locul de pe Facebook.

În lumea business-ului, rețeaua socială este o necesitate pentru că aici se strâng oamenii și discută vrute și nevrute, împărtășesc poze sau idei. Dacă oamenilor le place afacerea ta, s-ar putea să ai parte de promovare gratuită pentru că pe Facebook totul se împărtășeste, aceasta fiind una dintre filozofiile rețelei.

De aceea a devenit atât de importantă pentru că este o societate reală mutată pe internet. Toate compoenentele societății reale se regăsesc: consumatori, persoane și relațiile dintre ele, producătorii ideile, curentele etc. Toate acestea fiind ușor de găsit și accesat.

 

Ce a schimbat în bine Facebook?

Primul și cel mai important este acela că oricând te plictișești de orice altă activitate faci pe internet, Facebook este întotdeauna de mare ajutor. Umblatul la întâmplare printre poze și profile este o activitate uzuală. Întotdeauna va fi o poză care să te scoată puțin din monotonie, să îi releve un adevăr sau să îți smulgă un zâmbet (în special pozele cu pisici).

De câte ori nu vi s-a întâmplat ca o persoană de a cărei existență ați uitat, să vă ceară prietenia? Deci este o modalitate de a interacționa cu vechii prieteni pe care nu mai nicio șansă de a-i întâlni. Dacă nu vă găsesc ei, întotdeauna îi puteți căuta simplu doar după nume. Mai mult, Facebook face treaba în locul dumneavoastră și vi-i sugerează.

Și dacă tot vă strângeți mulți prieteni virtuali, de ce să nu îi și spionați? Este o practică întâlnită. Ce a mai făcut X sau Z, pe unde au mai fost și cu cine s-au întâlnit sunt întrebări care nu ne dau pace. În relațiile tumultoase Facebook joacă un rol decisiv, oferind șansa de a vedea cu cine poartă dicuții ascunse partenerul și cu cine se întâlnește.

Dacă mai demult făceam poze ce rămâneau doar în calculator, Facebook ne-a dat posibilitatea să le împărtășim. Poza cu felul de mâncare nou gătit, cea din parc cu rolele sau cele în care facem ceva pe care nimeni nu interesează, de genul ”eu la sală” sau ”eu în club”, nu mai trebuie să rămână în anonimat. Să curgă Like-urile! Deci Facebook a dat oportunitatea oricui să se evidențieze, indiferent de ce face.

Acestea erau doar câteva dintre îndeletnicirile principale pe Facebook care produc foarte mare satisfacție, drept motiv le trecem la schimbări în bine. Mai sunt și oameni care chiar publică articole sau imagini interesante și care reușesc să se evidențieze prin semnalele sociale care le generezează, cum sunt Like-uri sau Share-uri.

Despre interacțiunea afacerilor cu rețeaua socială nu am să vorbesc. Aici e doar despre oameni.

 

Ce a schimbat în rău Facebook?

Odată cu toate aceste inovații, Facebook a inserat în viața noastră și câteva lucrui mai puțin frumoase. Într-un articol de pe site-ul http://www.nbcnews.com/ se sugerează 10 dintre aceste practici de care nu ne dăm seama, dar care pot fi trecute la lucruri negative.

După mine, pe primul loc se află modul foarte facil în care scăpăm de timpul care ne prisosește. 2 - 3 poze, să văd pe unde a mai umblat un prieten vechi și așa a trecut o jumătate de oră spre o oră. Pur și simplu ne mănâncă timpul. Să nu mai punem discuție atunci când munca se desfășoară pe Facebook și unde găsirea unui articol interesant este destul de grea. Bineînțeles că postarea noastră va fi acoperită de alte 10 în următoarele 5 minute.

Confidențialitatea este o problemă. Persoane necunoscute și cu intenții nu tocmai bune se pot infiltra ușor în viața ta virtuală. La fel și agențiile de spionaj carora le dăm date de bună voie. Însuși Facebook ne spionează și vrea să știe în ce relații suntem cu diferite persoane. Poate ați observat sau nu, la încărarea pozelor Facebook îți cere să spui cine e în poze. Credeți că face asta doar de dragul de a pune nume persoanelor din poză? Intențiile sunt altele. Chiar vrea să știm ce muzică ascultăm, ce filme am văzut, cu cine ne-am întâlnit. Totul face parte din acel Big Data, în care sub formă de numere suntem o carte deschisă.

Pentru că este accesat de miliarde oameni, Facebook este și un loc în care informația inutilă stă în stive. Este destul de greu să găsești care să îți fie de ajutor, ceva pentru cultura generală. Ajungi să derulezi sute de posturi de pe perete până să dai de ceva care te captivează. Mai mult, se pare că informația gunoi are mare atractivitate și se răspândește instantaneu.

Facebook este și un loc unde se găsesc foarte mulți oameni creduli, iar idei cele mai năstrușnice își pot găsi imediat simpatizanți și aceștia le pot trimite drept foarte bune mai departe. Asta înseamnă că Facebook este și un loc de manipulare unde ni se servesc informații pe care dorim să le auzim, dar care nu au nimic de-a face cu realitatea.

Una peste alta Facebook a reprezentat o revoluție în viața social-virtuală și continuă să fie platforma care propagă idele de schimbare din orice colț al lumii.

Dacă vă interesează reţelele sociale, programul E-Business & Internet Marketing poate fi interesant pentru voi.

Beneficiaţi şi voi de avantajele studiului la distanţă şi urmăriţi lecțiile indiferent dacă vă aflaţi în Bucureşti, Cluj, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Timişoara, deoarece posibilitatea studiului online este asigurată în fiecare oraş din România.

Articol de Oprescu Gabriel.

  • 06.02.2014 10:14

Comentariu