Cursul Business Fundamentals

În ultimii ani ne-am întâlnit tot mai des cu noțiunea de antreprenoriat, în primul rând datorită contribuției întreprinderilor mici la dezvoltarea economică generală a economiei. Pe lângă asta, tot mai mulți oameni aleg să-și construiască o carieră de antreprentoriat, având în vedere că acestea oferă stimulente economice și psihologice mai mari comparativ cu o carieră corporatistă „clasică”. Acest curs, printre altele, se va ocupa cu aceste teme. Pentru succesul în afaceri, pe lângă o idee bună, trebuie cunoscut și un șir de reguli finaciare, genarale, de afaceri și proceduri. 

De aceea, cursul Business Fundamentals vă prezintă noțiunile de antreprenoriat, dezvoltarea planului de afaceri și alegerea formei organizaționale a afacerii, care reprezintă premisa de bază pentru o dezvoltare de succes și implementarea ideii de afaceri. Pe lângă asta, acest curs abordează și temele eticii de afaceri, dreptul de afaceri și documentația de afaceri, care reprezintă o îmbunătățire necesară de dezvoltare a ideii antreprenoriale.

În acest curs veți învăța că dreptul de afaceri reprezintă o disciplină relativ nouă care a apărut în ultimele decenii ale secolului XX. Pe lângă asta, veți afla și că la luarea deciziei privind începerea unei afaceri trebuie să alegeți și modul de a începe o afacere, adică trebuie să alegeți dacă veți începe o afacere de la zero, sau veți alege achiționarea unei afaceri deja existente sau achiziționarea unei francize. Cunoștințele dobândite la acest curs vă vor fi foarte importante la construirea unei cariere de succes în domeniul IT business.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: E-Business & Internet Marketing.

Descrierea și scopul cursului Business Fundamentals

Cursul Business Fundamentals este format din cinci module. Primul modul abordează conceptul și importanța dreptului afacerilor în afaceri, diferite forme și tipuri de proprietate a afacerilor, adică cum să vă decideți asupra modului de a începe o afacere – fie de la zero, fie prin achiziționarea uneia deja existente, ce este dreptul contractual și ce clasificări ale contractelor există, care sunt elementele principale, precum și ce este protecția proprietății intelectuale.

Al doilea modul abordează conceptul și importanța antreprenoriatului, cele mai importante ipoteze ale unei afaceri de succes, mai precis trăsăturile de caracter ale unui antreprenor, mediul, ideile, mijloacele și planul de afaceri. În continuare, în lecții sunt definite diferitele tipuri de strategii în antreprenoriat și când ar trebui aplicate acestea, iar pe lângă acestea, sunt definite abilitățile și trăsăturile pe care ar trebui să le aibă un antreprenor de succes.

Al treilea modul al acestui curs se concentrează pe dezvoltarea și elaborarea elementelor cheie ale planului de afaceri, ca parte integrantă a fiecărui demers de inițiere a unei afaceri, a îmbunătățirii acesteia etc. Sunt tratate în detaliu stabilirea obiectivelor de afaceri, analiza pieței, planul de marketing, planul de producție și management, precum și planul financiar.

Al patrulea modul cuprinde conceptul de documentație de afaceri. Prin intermediul lecțiilor, veți avea ocazia să vă familiarizați cu diferite tipuri de documentație de afaceri, documentație comercială, corespondență de afaceri, precum și cu modul adecvat de gestionare a documentației de afaceri.

Al cincilea și ultimul modul abordează conceptul de etică în afaceri, adică definește responsabilitățile și etica în afaceri, normele etice și regulile de conduită profesională. Scopul principal al acestui curs este ca participantul să dobândească toate cunoștințele necesare despre antreprenoriat și să stăpânească elementele de bază ale afacerilor din diverse perspective, inclusiv elemente fundamentale precum crearea unui plan de afaceri, formele de înființare și lansare a unei afaceri, normele etice etc.

Cursul oferă posibilitatea participanților să se familiarizeze cu aspectul juridic al afacerii și formele juridice de afaceri, să învețe cum să perceapă importanța și perspectivele antreprenoriatului, să dobândească capacitatea de a utiliza documentația de afaceri care apare în afacerile de zi cu zi, precum și să se formeze în aplicarea eticii în afaceri.

Cursul vă va răspunde la următoarele întrebări:

Ce este dreptul în afaceri și ce forme de proprietate există?

Dreptul în afaceri se referă la un set de reguli, norme și instituții diferite care împreună includ activități, acțiuni și fapte în cadrul unei singure afaceri. Cu alte cuvinte, dreptul în afaceri se referă la un set de principii, norme și instituții care reglementează toate relațiile de afaceri dintre entitățile economice. De asemenea, dreptul în afaceri se referă la trei faze ale afacerii: producție, distribuție și consum.Dacă vorbim despre modalitățile de a începe o afacere, distingem următoarele:

  • începerea unei afaceri de la zero – o afacere nouă;
  • achiziționarea unei afaceri existente – achiziționarea unei companii existente;
  • franciza ca modalitate de a începe o afacere.

Când vorbim despre formele de proprietate a afacerilor, există întreprinderi individuale (societăți individuale), companii în parteneriat (societăți în parteneriat) și corporații (societăți pe acțiuni).

Ce aptitudini ar trebui să dețină un antreprenor de succes?

Când vorbim despre abilitățile unui antreprenor, nu există un răspuns universal, dar concluzia este că implică o gamă largă de abilități cerute de piața actuală. Prin urmare, putem împărți aceste abilități în cinci grupuri de bază, și anume:

  • abilități de vânzări și marketing;
  • cunoștințe și abilități în domeniul finanțelor;
  • abilități de automotivare;
  • capacitatea de gestionare a timpului;
  • aptitudini administrative.

Fiecare antreprenor este diferit, nu există o formulă sau un șablon unic în care să vă încadrați. Antreprenorii de succes sunt de diferite vârste, rase, statuturi sociale, educații etc. Cu toate acestea, diverse cercetări arată că există totuși trăsături comune care îi leagă, cum ar fi creativitatea, devotamentul, determinarea, flexibilitatea, leadershipul, pasiunea, încrederea în sine și inteligența în afaceri.

Ce este un plan de afaceri și sub ce formă este scris?

Un plan de afaceri va reprezenta cel mai probabil primul pas, inițial, în comunicarea cu finanțatorii. În plus, planul de afaceri este și un mijloc de comunicare cu alți actori din mediu, precum furnizorii, distribuitorii etc. Ar trebui să definească în mod clar obiectivele planificate, structura managementului, misiunea și viziunea, analiza pieței și de marketing, finanțele și rezultatele planificate. De obicei scriem un plan de afaceri în trei cazuri: când compania dorește un credit de la o bancă sau de la o altă instituție, când dorește să atragă noi parteneri sau când este lansat un nou produs/serviciu.

În funcție de persoana căreia îi este destinat planul de afaceri, acesta ar trebui creat sub diferite forme – unele dintre ele sunt:

  • un rezumat al planului de afaceri (Summary Business Plan), care are 10–15 pagini:
  • planul principal de afaceri (Main Business Plan), care conține 20–40 de pagini;
  • planul de afaceri detaliat (Operating Business Plan), care are peste 40 de pagini.
Cursul Business Fundamentals

Ce este dreptul contractual?

Contractul include toate drepturile și obligațiile convenite între părțile contractante, având pentru acestea puterea unei legi. În ceea ce privește elementele contractului, există trei tipuri de elemente: elementele esențiale ale contractului, care se referă la aspectele asupra cărora trebuie să se ajungă la un acord; elementele neesențiale ale contractului, unde părțile contractante pot, dacă doresc, să reglementeze diferit față de ceea ce este prevăzut de lege; și, în cele din urmă, elementele întâmplătoare sau secundare ale contractului, care se referă la aspectele pe care legiuitorul nu le reglementează prin normele sale.

Când vorbim despre clasificarea contractelor, sunt utilizate diferite criterii și, în consecință, avem următoarele clasificări de contracte:

  • contracte numite și nenumite;
  • contracte cu beneficii permanente și imediate;
  • contracte comutative și aleatorii;
  • contracte obligatorii unilaterale și bilaterale.

Ce strategii antreprenoriale distingem?

Atunci când doriți să comercializați un produs sau serviciu, trebuie să evaluați cu atenție și să decideți asupra modului cel mai eficient de includere, adică să alegeți cea mai bună strategie posibilă de penetrare a antreprenoriatului. Strategiile de penetrare a antreprenoriatului pot fi clasificate în șase tipuri diferite: dezvoltarea unui nou produs/serviciu sau îmbunătățirea unui produs/serviciu existent, cumpărarea unei francize, utilizarea unui produs/serviciu existent, sponsorizarea unui nou produs/serviciu și, în final, cumpărarea unei companii existente.

Pentru ca oricare dintre aceste strategii să reușească, depinde de timpul, spațiul și mulți alți factori în care strategia este implementată. Este important de reținut că, atunci când vorbim despre o afacere, pot fi utilizate mai multe strategii de intrare.

    Ce include planul financiar în planul de afaceri?

    Un plan financiar este o parte indispensabilă a oricărei afaceri, inclusiv pentru un plan de afaceri, indiferent de scopul său și în ce scop este pregătit. Planul financiar este unul dintre elementele cheie ale planului de afaceri și ar trebui să unească toate elementele, adică să anticipeze veniturile și cheltuielile viitoare, rezultatele afacerii și fluxurile de numerar. Planul financiar poate diferi în funcție de planul de afaceri în sine, dar cu siguranță există părți cheie, adică elemente care ar trebui să se regăsească în fiecare plan financiar. Acestea sunt::

    • previziunile financiare (rezultatul financiar, fluxurile de numerar și pragul de rentabilitate);
    • volumul și sursele fondurilor necesare;
    • bugetul și construcția financiară.

    Ce tipuri de documentație de afaceri există?

    Documentația de afaceri se referă la documentele care urmăresc evoluția cronologică a proceselor de afaceri de la început până la sfârșit și este un termen mai larg decât documentația comercială. Documentația de afaceri compilată în mod corespunzător permite organizației să funcționeze eficient și să aibă întotdeauna o imagine de ansamblu asupra tuturor activităților care au fost finalizate sau sunt în desfășurare. Când vorbim despre documentele de afaceri de bază, distingem între:

    • o ofertă sau un document care conține o prezentare generală a tuturor produselor sau serviciilor oferite de companie, precum și informații de bază despre companie;
    • vizul sau factura proformă;
    • bonul fiscal sau factură;
    • nota de expediere.

    De asemenea, veți întâlni adesea ordine de plată, ordine generale de transfer, ordine de încasare și achitarea în numerar, specificații pentru cecuri, cambii etc.

    Planul și programa cursului:

    Modulul 1 – Dreptul în afaceri

    • Interpretarea conceptuală a dreptului afacerilor
    • Tipuri și caracteristici ale entităților economice
    • Dreptul contractual
    • Publicitate și legislație în acest domeniu

    Modulul 2 – Antreprenoriatul

    • Noțiunea și importanța antreprenoriatului
    • Ipotezele afacerii de succes
    • Strategiile domeniului antreprenorial
    • Abilitățile antreprenoriale
    • Caracteristicile și motivele antreprenoriale

    Modulul 3 – Planul de afaceri

    • Noțiunea planului de afaceri
    • Elementele planului de afaceri
    • Analiza pieței
    • Planul de marketing
    • Planul de producție și management
    • Planul financiar

    Modulul 4 – Documentația de afaceri

    • Noțiunea și importanța documentației de afaceri
    • Tipurile documentației de afaceri
    • Documentația comercială
    • Corespondența de afaceri/li>
    • Coordonarea documentației de afaceri

    Modulul 5 – Etica în afaceri

    • Noțiunea de etică și morală
    • Noțiunea și obiectul eticii în afaceri
    • Importanța eticii în cultura corporativă
    • Responsabilitatea și etica în afaceri

    Competențe

    Modulul 1 – Dreptul în afaceri

    • Cunoașterea aspectului juridic al afacerii și a formelor juridice de afaceri

      Modulul 2 – Antreprenoriatul

      • Conștientizarea importanței și perspectivei antreprenoriatului

        Modulul 3 – Planul de afaceri

        • Abilitatea de a crea un plan de afaceri

        Modulul 4 – Documentația de afaceri

        • Abilitatea de a utiliza documentația de afaceri

        Modulul 5 – Etica în afaceri

        • Cunoașterea și aplicarea eticii în afaceri

          Cunoștințe necesare

          Pentru înțelegerea acestui curs nu este nevoie de niciun fel de cunoștințe în avans.

          Software necesar

          Pentru acest curs nu este nevoie de un software.

          Cursanţi

          3 moduri de a obține un job bine plătit

          Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

          Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

          Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

          Înscrie-te