Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

4 sfaturi de la profesionişti pentru viitorii administratori de reţea

Din ce în ce mai multe companii şi organizaţii cu diferite profiluri aleg să implementeze reţelele de calculator în propria afacere, de aceea cererea de administratori IT care se vor ocupa de mentenanţa şi gestionarea acestor sisteme este în creștere. În acelaşi timp este şi cel mai bine plătită meserie din zilele noastre.

administratori de reţea


Alegerea şi achiziţionarea echipamentului de calculator şi de reţea, proiectarea infrastructurii de reţea, configurarea şi mentenanţa reţelei, precum şi suportul hardware, software şi de utilizator sunt doar câteva dintre sarcinile atribuite administratorilor infrastructurii IT.

Administrarea unei reţele, ca oricare altă ocupaţie, are trucurile sale. De aceea în acest blog vă prezentăm sfaturi verificate din partea unor administratori cu experienţă care vă vor ajuta să aveţi mai mult succes în muncă.

1. Înregistrați orice modificare efectuată reţelei

Gestionarea ordonată a documentaţiei este unul dintre cele mai deştepte lucruri pe care îl puteţi face ca administrator de reţea. De asemenea, este bine să vă familiarizaţi în detaliu cu documentaţia fostului dvs. coleg care a ocupat acest post. Nu uitaţi să verificaţi dacă documentaţia existentă este corectă şi actualizată.

Înregistrați orice modificare efectuată reţelei


În mod obligatoriu, verificaţi dacă parolele înregistrate mai funcţionează şi reînnoiţi tot ce trebuie.

Dacă documentaţia existentă nu este corectă sau nu este actualizată, primul lucru pe care ar trebui să-l faceţi este o notă cu privire la starea curentă a lucrurilor - de la inventarierea echipamentului hardware până la localizarea fiecărui dispozitiv în parte. De asemenea, notaţi-vă impresiile despre funcţionarea dispozitivelor în reţea și încercaţi să aflaţi mai multe despre procedurile de funcţionare a firmei care au legătură cu portofoliul dvs.

În cele din urmă, nu uitaţi de contractele privind mentenanţa şi licenţa software. Acestea influenţează bugetul, dar cu siguranţă nu vreţi să fiţi luaţi prin surprindere când expiră licenţa unui program.

Documentaţia trebuie să fie aprofundată, transparentă şi actualizată cu regularitate la fiecare schimbare, chiar şi la cea mai mică.

2. Revizuiţi şi întocmiţi un plan de backup în caz de accident

Ca parte a procesului de revizie a documentaţiei se poate întâmpla să găsiţi planurile de returnare a datelor în caz de catastrofă. Dacă nu le găsiţi, străduiţi-vă să vă faceți o prioritate din crearea lor. Dacă sunt la locul lor, verificaţi dacă sunt actuale şi funcţionale. Testaţi-vă propriul plan ca să ştiţi cu precizie cât timp e necesar pentru recuperare şi dacă sistemul va reveni complet la starea iniţială.

Când faceți backup este important să verificaţi dacă dețineți datele corecte şi informaţiile importante legate de sistem şi dacă acestea mai pot fi accesate din nou la nevoie. Dacă trebuie, verificați cu managementul şi cu angajaţii.

Nu este suficient doar să faceți un backup, trebuie şi să-l testați. Avarierea datelor care nu se mai pot citi, a sectoarelor - toate acestea se pot întâmpla când creați o copie de securitate.

3. Testarea cu regularitate a reţelei de securitate

Dacă începeți activitatea la un nou loc de muncă, este foarte important să evaluaţi starea curentă a securității reţelei şi să vă convingeţi că este suficientă pentru organizaţia dvs. Verificaţi dacă instrumentele spam şi antivirus sunt actualizate. De asemenea, trebuie să vă acordaţi planurile privind securitatea cu managementul, deoarece reţeaua trebuie să servească în permanenţă întregul colectiv.

testarea cu regularitate a reţelei de securitate


În această fază ar trebui să revizuiţi cine are acces la reţea şi la ce niveluri. Ca măsură de prevenţie puteţi să propuneţi schimbarea tuturor parolelor. În orice caz, trebuie să faceţi acest lucru pentru reţele de administrare. Doar așa puteți fi sigur că niciunul dintre utilizatorii precedenţi nu mai este autorizat să intre din nou în reţea.

După ce faceţi aceasta, oricine din firmă care va avea nevoie de acces vă va contacta. Atunci puteţi estima nivelul de autorizare de care are nevoie fiecare. Poate suna extrem, dar acest pas vă va ajuta să oferiți acces doar celor care chiar au nevoie de el.

4. Discutaţi cu angajaţii şi ascultaţi-i

Se poate întâmpla să vă aflaţi în situaţia în care să vă lipsească experienţa pe care a avut predecesorul dvs. Atunci trebuie să căutaţi oameni care cunosc răspunsul la întrebările dvs. De multe ori, echipa IT va rezolva dilema.

Gândiţi-vă la management şi la angajaţi ca la propria echipă. De la ei puteţi să învăţaţi ce este cel mai util pentru funcţionarea continuă a firmei.

Dacă există un lider de echipă, profitaţi de cunoştinţele sale, dar nu vă refuzaţi şansa de a învăţa ceva din prima. Cunoaşteţi-vă echipa. A ști să asculți este una dintre abilitățile principale ale marilor lideri.

Munca administratorului implică multă responsabilitate, deoarece de el depinde bunul mers al afacerilor firmei. De aceea nici nu e de mirare că, pe baza unor previziuni, în următorii patru ani rapid nevoia de profesionişti în acest domeniu va crește. Se aşteaptă o creştere de până la 30% pe an, ceea ce reprezintă un indicator bun al pieţei curente de profesionişti IT.

Pregătire profesională pentru administratorii de reţea este o mişcare bună pentru cine vrea să ocupe acest post, dar cred că toate aceste sfaturi îi vor ajuta și pe cei care au ajuns deja în lumea reţelelor.

Şcolarizarea la LINK Academy cuprinde un spectru larg de domenii, aşadar, numeroasele secții de specializare vă oferă tocmai competenţele şi certificatele IT necesare ca administratori de reţea. Avantajul suplimentar oferit de LINK Academy este şcolarizarea online, indiferent dacă vă aflaţi în Bucureşti, Cluj, IaşiConstanţa sau oricare alt loc din România.

 

  • 06.03.2016 13:05

Comentariu