Curs Relații publice și comunicare în afaceri

PR-ul (Public Relations) sau relațiile publice reprezintă un set de strategii și tactici diferite pe care companiile le aplică atunci când comunică publicului orice tip de informație. Relațiile publice sunt considerate unul dintre sectoarele cheie ale oricărei companii. Obiectivele de bază ale PR-ului includ împărtășirea informațiilor relevante cu indivizii și mass-media, menținerea imaginii mărcii și crearea unei imagini pozitive despre aceasta, organizarea de evenimente și conferințe, cooperarea cu jurnaliştii etc.

Deși PR-ul face parte din marketing, nu putem identifica acești termeni nici unul cu celălalt, nici cu publicitatea. De obicei, PR-ul nu promovează în mod direct un serviciu sau produs și nici nu participă direct la crearea de produse, servicii, prețuri etc., ci reprezintă compania sau marca în ansamblu și își creează imaginea în ochii grupului-țintă și publicului larg. În plus, de foarte multe ori, repară daunele produse ca urmare a unui eveniment negativ sau a unei activități specifice a firmei.

Utilizarea corectă a PR-ului poate avea numeroase beneficii, cum ar fi creșterea credibilității mărcii prin conținut organic autentic și relevant, atragerea și păstrarea unui grup-țintă prin mesaje cheie, valoare adăugată pentru utilizator prin reprezentarea mărcii și construirea unei reputații pozitive a mărcii în public. O imagine de brand pozitivă și bună nu poate fi pur și simplu cumpărată sau realizată cu reclame, ci este dobândită în timp și prin diverse activități care se încadrează în mare parte în domeniul PR.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: IT Management şi E-Business & Internet Marketing.

Descrierea și scopul cursului Relații publice și comunicare în afaceri

Domeniul PR se concentrează pe ce informații ar trebui publicate, în ce format, ce va conține, când ar trebui publicat ceva și unde, ce mediu este potrivit pentru el în acel moment, dacă să folosiți propria platformă sau plătită (de exemplu, articol de PR sponsorizat într-un ziar sau portal) etc. Toate acestea implică un singur proces, adică analiza, anticiparea și interpretarea opiniei publice și a potențialelor reacții ale acestora la fiecare activitate de brand.

Pe scurt, PR-ul înseamnă:

  • redactarea și distribuirea comunicatelor de presă oficiale;
  • redactarea discursurilor publice;
  • planificarea și execuția tuturor evenimentelor planificate pentru public și mass-media;
  • scriere de conținut pentru site-uri web interne și externe;
  • pregătirea unei strategii de criză de PR;
  • monitorizarea și analizarea reacțiilor grupului-țintă pe diverse rețele sociale;
  • consilierea angajaților;
  • colaborarea cu organizații guvernamentale și neguvernamentale în numele companiei;
  • menținerea relațiilor cu clienții cheie etc.

Cursul de PR și comunicare în afaceri constă din cinci module diferite, fiecare cuprinzând mai multe lecții. Acum le vom prezenta pe scurt.

1. Bazele relațiilor publice – primul modul din curs, care este o introducere: definește ce sunt relațiile publice și ce fac acestea, care sunt diferențele cheie dintre PR și marketing, pe de o parte, și PR și publicitate, pe de altă parte, care sunt funcțiile unui manager de PR etc. De asemenea, sunt definite diferite strategii și tactici utilizate în acest domeniu.

2. PR online – al doilea modul, care se concentrează pe conceptul de PR online, strategiile care se aplică acolo și modul în care PR-ul folosește canalele moderne de comunicare.

3. Relațiile de criză cu publicul – al treilea modul, care abordează conceptul și tipurile de posibile crize cu care se confruntă PR-ul, care sunt cele mai frecvente situații de criză, cum să le rezolve și cum să comunice în acele situații.

4. Identitate corporativă – al patrulea modul, care definește ce este o identitate corporativă, ce este un logo și de ce culorile corporative, tipografia și prezentarea vizuală a mărcii sunt extrem de importante.

5. Planificarea și organizarea de evenimente și acțiuni de afaceri – ultimul modul, care abordează conceptul de evenimente speciale, tipurile și organizarea acestora.

Scopul este ca, după finalizarea cursului, participanții să poată distinge clar PR-ul de marketing și publicitatea plătită, să poată organiza diverse evenimente de afaceri, să creeze și să implementeze o strategie de PR în cadrul organizației, să pregătească comunicate de presă și să gestioneze diverse situații de criză după cum este necesar.

Cursul Relații publice și comunicare în afaceri vă va răspunde la următoarele întrebări:

1. Cum putem defini grupul-țintă?

Grupul-țintă se referă la persoanele care sunt interesate de produsul sau serviciul vostru, adică sunt persoanele care au cele mai mari șanse de a face o achiziție. Pe lângă cumpărarea unui produs sau serviciu, grupul-țintă trebuie să se conecteze cu marca, să aibă un fel de interacțiune și să-l vadă ca pe ceva mai mult decât o simplă achiziție. Caracteristicile grupului-țintă pot fi împărțite în psihologice, geografice și demografice și, în funcție de aceste caracteristici, alegem clientul ideal pentru brandul nostru.

Cu cât definiți mai precis acele caracteristici, cu atât veți obține mai mult succes cu orice campanie de marketing sau de PR, indiferent dacă este vorba despre o campanie pentru rețelele sociale, canale offline, anunț de PR, organizarea unui eveniment etc.

2. Care este rolul relațiilor cu mass-media în PR?

Relațiile cu mass-media sunt un factor foarte relevant în domeniul PR, deoarece pot avea un impact mare asupra construirii unei imagini de marcă, creșterea gradului de conștientizare a mărcii, crearea de relații cu clienții etc. Deși nu se exclud reciproc, sunt două domenii diferite. Relațiile cu mass-media utilizează și optimizează un canal, unde o anumită parte a spațiului este folosită pentru a reprezenta alte companii, în timp ce PR-ul folosește mai multe canale pentru a genera cât mai multă publicitate.

Media Relations sau relațiile publice pot fi definite ca un proces care are loc între o companie (sau organizație) și mass-media, fie că este vorba de jurnaliști, editori, reporteri, sau mai exact – ne referim la toți cei din lumea media. Spre deosebire, de exemplu, de publicitate, unde marca comunică de obicei un mesaj direct, relațiile publice oferă posibilitatea unui terț, care va comercializa informații despre marcă. În acest fel, măriți acoperirea a ceea ce este comercializat și, în plus, câștigați validarea și legitimitatea informațiilor comercializate.

3. Care sunt diferențele cheie dintre PR-ul tradițional și PR-ul online?

În timp ce PR-ul digital utilizează diverse metode și tehnici adaptate media online, PR-ul tradițional se bazează, de exemplu, pe comunicate de presă, construirea și menținerea reputației (managementul reputației), conferințe, târguri etc.

Indiferent dacă sunt folosite unele tehnici online sau offline, scopul PR-ului este clar: crearea unei imagini pozitive și puternice a mărcii pe piață

Una dintre diferențele cheie pe care le putem sublinia este că, atunci când vorbim despre lumea online, PR-ul face de obicei deja parte din strategia de marketing, iar când vine vorba de PR-ul tradițional, nu este cazul. În acest caz, PR-ul este un sector în sine, care, desigur, colaborează cu alte echipe de marketing. Tocmai din acest motiv, mesajele de PR în lumea online sunt mai subtile și se potrivesc cu restul conținutului pe care marca îl comercializează, în timp ce PR-ul tradițional creează mesaje mai directe care vor prezenta produsul, serviciul sau marca în ansamblu, ceea ce în unele cazuri pot apărea utilizatorilor ca conținut ordonat, care nu reprezintă imaginea reală.

Curs Relații publice și comunicare în afaceri

4. Ce este un blog corporativ?

Un blog corporativ poate fi văzut ca intern și extern. Când spunem blog intern, ne referim la un blog în care întregul conținut este creat și comercializat exclusiv pentru angajații din cadrul companiei, în timp ce un blog extern este public și disponibil publicului larg.

Un blog corporativ este una dintre tacticile de marketing pe care companiile le folosesc și, prin postările de blog, creează conținut în care prezintă cele mai recente știri, produsele și serviciile lor, angajații, cultura și evenimentele interne, joburile disponibile, sfaturi din lumea afacerilor etc. Prin urmare, un blog nu trebuie și nu ar trebui să fie doar despre promovarea produselor și serviciilor, ci ar trebui să ofere grupului-țintă și clienților conținut de calitate, relevant, care să răspundă la întrebările lor și să le ofere o valoare suplimentară.

În acest fel, deși nu îi inviți direct să cumpere un produs sau serviciu, le oferiți o valoare suplimentară sub formă de conținut util, al cărui scop final este atragerea utilizatorului pentru a deveni un consumator permanent al mărcii și pentru a intra în legătură cu marca.

5. Cum putem defini o criză în companie și care este rolul PR-ului în acea situație?

O criză poate fi definită ca orice situație, eveniment (sau chiar o serie de evenimente) care pun în pericol reputația mărcii și afacerea companiei. De la apariția rețelelor sociale, veștile proaste și comentariile altora s-au răspândit extrem de rapid către public decât era cazul anterior. Dacă un brand greșește, întreaga lume poate afla despre aceasta în doar câteva minute.

Sectorul PR poate juca un rol-cheie în comunicarea și managementul procesului de soluționare a situațiilor de criză. În primul rând, fiecare companie sau organizație trebuie să aibă un plan de criză adecvat, pe care angajații să-l cunoască pentru a reacționa cât mai curând posibil, iar daunele să fie reparate sau atenuate cât mai mult posibil.

6. Ce este o identitate corporativă?

Identitatea corporativă este o reprezentare vizuală a unei anumite companii în public, adică modul în care o companie se prezintă, atât pe piață, cât și față de părțile interesate interne și externe. Unele dintre elementele cheie ale identității corporative sunt comunicarea corporativă (comunicarea externă, care se referă la mass-media, comunicarea cu clienții, comunicarea plătită etc., și comunicarea internă în cadrul companiei în sine), designul corporativ (logo, culori, fonturi, site web, interiorul spațiilor de birouri etc.) și comportamentul corporativ, care se referă la cultura corporativă a companiei la care aderă toți angajații.

O identitate corporativă bine concepută și construită necesită planificare, timp și bani, deoarece ar trebui să reflecte toate valorile pe care le reprezintă o companie.

7. Cum se organizează un eveniment?

Organizarea unui eveniment este o bună oportunitate de a-ți prezenta compania, marca, produsul sau serviciul, noul parteneriat, atragerea de noi investitori etc. Orice fel de eveniment public implică mass-media, așa că evenimentul trebuie să fie bine planificat. În primul rând, este necesar să se creeze un plan strategic. Cel mai adesea, acel plan include:

  • definirea scopului organizării evenimentului;
  • definirea bugetului și programului pentru întregul eveniment;
  • selectarea numărului de oaspeți, apoi spațiul și locația în consecință;
  • selectarea sponsorilor dacă este necesar;
  • activități de marketing și PR;
  • organizare de catering, muzică etc.;
  • urmărirea și crearea de rapoarte de succes ale evenimentelor etc.

Planul și programa:

1. Bazele relațiilor publice

  • Definiția și domeniul de aplicare a relațiilor publice
  • Relația dintre marketing, publicitate și relații publice
  • Public-țintă
  • Funcțiile unui manager de PR
  • Relațiile cu mass-media și tipurile de mass-media
  • Definirea strategiilor și tacticilor
  • Evaluarea și măsurarea eficienței și eficacității relațiilor publice

2. PR online

  • Concept și strategie de relații publice online
  • Site-ul web ca instrument de PR
  • Managementul blogului companiei
  • Social media și rețelele sociale

3. PR de criză

  • Conceptul și tipurile de crize
  • Situația de criză pentru PR și obiectivul PR de criză
  • Comunicarea înainte de criză
  • Comunicarea în timpul și după o criză
  • Criză PR și mass-media

4. Identitate corporativă

  • Conceptul de identitate corporativă
  • Logo
  • Culori corporative și tipografie
  • Carte de vizită și documentație de afaceri
  • Prezentare directă în conformitate cu identitatea corporativă
  • Design corporativ de vehicule, uniforme, interioare și exterioare

5. Planificarea si organizarea de evenimente și acțiuni de afaceri

  • Concept, tipuri și organizatori de evenimente speciale
  • Planificarea și organizarea de evenimente
  • Evenimente de afaceri

Participanții la cursul Relații publice și comunicare în afaceri

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te