Cursul Cisco Network Administration

Compania americană Cisco System a fost înfiinţată în anul 1984 şi până în prezent, datorită numeroaselor inovaţii, a devenit o companie lider în domeniul infrastructurii de reţea. Cu soluţiile sale, compania acoperă peste 80% din piaţa mondială totală, ceea ce a dus la o cerere mare de experţi Cisco instruiţi.

Cursul Cisco Network Administration, după cum îi sugerează şi numele, se va ocupa cu administrarea reţelelor de calculatoare. În calitate de cursant al cursului veţi putea să dobândiţi competenţe utile şi cunoştinţe practice pe care le veţi aplica cu uşurinţă în implementarea şi operarea echipamentului complex Cisco.

Competenţele dobândite vă vor permite să vă ocupaţi cu administrarea reţelelor – profesia care devine din an în an tot mai căutată. După finalizarea cu succes a cursului veţi fi instruiţi să realizaţi sarcinile unui administrator de sistem şi să deveniţi cel mai important expert pentru orice companie care întâmpină probleme cu reţeaua şi cu componentele sale.

Cursul Cisco Network Administration vă va oferi informaţii şi cunoştinţe pe care veţi putea să le aplicaţi pentru realizarea sarcinilor de rutină de zi cu zi, dar, de asemenea, şi pentru diagnosticarea şi soluţionarea problemelor considerabil mai complexe care împiedică funcţionarea normală a reţelei utilizatorului. Veţi fi pregătiţi să vă ocupaţi cu absolut toate aspectele fizice şi virtuale ale unei reţele.

Cunoştinţele dobândite vă vor fi de folos în timpul documentării şi arhivării numeroaselor probleme, precum şi a procedurilor care trebuie să fie puse în aplicare pentru eliminarea problemelor respective. În plus, multe companii mari vor folosi deseori experienţa dvs. şi pentru a îmbunătăţi suplimentar componentele software şi hardware, pentru a oferi celorlalte categorii de personal o funcţionare cât mai eficientă şi realizarea activităţilor zilnice. Cu alte cuvinte, cursul Cisco vă va oferi cunoştinţele pe care le veţi putea aplica întotdeauna în practică şi datorită cărora vă puteţi găsi un loc de muncă bine plătit în lumea IT-ului.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Network Administration.

Descrierea şi scopul cursului Cisco Network Administration

Cisco Network Administration este împărțit în 7 module, cu un total de 24 de lecții, unde, pe lângă lecția scrisă, este folosit și instrumentul Cisco pentru simularea Cisco Packet Tracer. Lecțiile sunt scrise în ordine logică, pentru ca participantul să poată să aplice practic pe dispozitivele Cisco ceea ce a învățat în bazele lucrului pe rețele de calculator. 

Teoria explicată în bazele lucrului în rețelele de calculator este urmată de exemple concrete, prezentate sub formă de lecții multimedia, care simulează activitatea dispozitivelor într-un mediu real. Cursantului îi este prezentat într-un mod simplu cum poate să ajungă la programul în care poate să creeze și să simuleze activitatea rețelelor de calculator și cum să instaleze programul respectiv. 

Este prezentat tot ceea ce trebuie să înțeleagă cursantul în lucrul cu rețelele Cisco, de la setarea switch-urilor și a routerelor, prin configurarea interfețelor lor și alocarea adreselor IP, până la configurarea VLAN-urilor și a listelor de acces. Sunt prezentate protocoalele de rutare și de implementare a serviciului DHCP. 

Scopul cursului este de a prezenta utilizarea reală a dispozitivului Cisco în crearea și mentenanța rețelelor de calculator. Participantul ar trebui, după parcurgerea cursului, să poată să configureze singur routerele și switch-urile Cisco, cu care se va face mentenanța atât la rețelele mici, cât și la cele mari. În primul rând, scopul cursului este familiarizarea participantului cu lucrul în Command Line Interface, apoi folosirea modurilor în sistemul de operare Cisco. 

O parte din curs se ocupă cu setarea securității, respectiv a parolelor pentru accesarea dispozitivelor. Este prezentat și modul în care se accesează dispozitivele prin rețea, dacă se pot administra de la distanță. Cursul arată și cum se configurează administrarea prin routerul și switch-urile Telnet, dar în mod deosebit de interesantă este abordarea conectării adresei IP de switch, având în vedere că adresele IP nu se leagă de switch-uri, iar Telnet le solicită pentru conectare. 

Se folosește interfața grafică Cisco din pachetul Tracer pentru a crea mediul virtual de simulare, apoi se folosește Command Line Interface pentru a simula mediul real, pentru ca participantul să dobândească experiență în munca reală, în mediul de rețea real creat cu echipament de rețea Cisco. 

Cursul Cisco Network Administration vă va răspunde la următoarele întrebări:

1. Cum sunt susținute modelele OSI și TCP/IP de către dispozitivele de rețea Cisco?

Modelele rețelelor de calculator OSI și TCP/IP sunt modele teoretice, dar dispozitivele de rețea, inclusiv dispozitivele Cisco, se comportă în conformitate cu aceste modele. Cisco folosește Cisco Packet Tracer pentru educația care, pe lângă crearea rețelelor de calculator și configurarea dispozitivelor de rețea, oferă și posibilitatea de simulare a activității. Prin urmare, în acest curs se poate vedea nu doar cum se instalează, cum se folosește Cisco Packet Traser și cum sunt configurate în el dispozitivele de rețea Cisco, ci și cum se poate simula fluxul de pachete și informații în rețele, așadar se pot vedea pachete individuale și date detaliate despre acestea, inclusiv cărui strat din modelul OSI sau TCP/IP îi aparțin, dar se poate vedea și transformarea pachetelor prin straturile modelului.  

2. Cum se face adresarea IP pe dispozitivele de rețea Cisco?

Dispozitivele de rețea susțin în totalitate conceptele adresării IP, atât IPv4, cât și IPv6. În acest curs se poate vedea cum se setează adresele IP pe interfețele dispozitivelor de rețea Cisco și a altor dispozitive finale, precum calculatoare, tablete, telefoane mobile și severe, cum se conectează reciproc toate dispozitivele și routerele Cisco pentru legarea mai multor rețele într-o unitate. Cursul, la un anumit nivel teoretic, prezintă și opțiunile pentru conectarea rețelelor IPv4 și IPv6, așa-numitele mecanisme de tranziție, iar despre adresarea IPv4 se ocupă în detaliu. Sunt prezentate și modalitățile în care routerele găsesc alte routere și, astfel, ajută la crearea rețelelor multistrat, cu mai multe routere.

3. Cum se configurează switch-urile și routerele Cisco?

Switch-urile și routerele Cisco au o arhitectură specială de sisteme de operare și, prin urmare, o configurație specifică, unică. În acest curs este prezentat modul de configurare a switch-urilor și a routerelor, nu doar pentru a menține funcționarea lor corectă, ci și pentru mentenanța configurației lor. Se poate învăța cum se administrează fișierele de configurare, cum se face backup-ul, cum se apelează din nou și unde se pot salva. De asemenea, se poate vedea și configurația detaliată, care este importantă pentru securitate, de la configurarea parolei pentru acces, atât prin cablu de consolă, cât și la distanță prin rețea, până la criptarea parolei astfel încât să nu fie lizibilă în fișierele de configurare. 

Cursuri Cisco | CCNA online training | IT school - Bucuresti, Timisoara, Cluj, Brasov, Braila, Iasi, Galati, Craiova, Chisinau

4. Cum se aplică tehnologia VLAN pe dispozitivele de rețea Cisco?

Tehnologia VLAN permite segmentarea logică a rețelei, care se află fizic pe aceeași infrastructură. La acest curs este prezentat cum se pot crea mai multe VLAN-uri, care fie nu comunică reciproc, fie comunică doar unele. Această tehnologie este foarte importantă, permite economisiri mari și o configurație mai simplă, în comparație cu tehnologia în momentul în care nu se folosesc VLAN-uri virtuale. La curs este prezentată în detaliu elaborarea a patru VLAN-uri, dintre care doar două comunică reciproc, iar alte două permit comunicarea doar dispozitivelor din interiorul lor. De asemenea, se poate vedea nu doar cum se configurează dispozitivele VLAN, ci și cum se poate testa funcționalitatea lor.

5. Care este conceptul de rutare pe routerele CIsco și cum funcționează?

Routerele Cisco se bazează pe tabelele de routing. La acest curs se poate vedea cum arată aceste tabele și cum se întrețin, prin exemple practice. Conceptul de rutare pe switch-urile Cisco permite ca tabelele să se completeze, să se actualizeze și să se revizuiască mai repede, folosind protocoale dinamice de rutare. În mod normal, routerele Cisco susțin și conceptul de rutare statică, așa că în curs este prezentat și modul de setare a rutelor statice, cu accent pe configurarea rutelor implicite. În conformitate cu conceptul de rutare, cursul oferă și recomandări pentru configurarea rețelelor cu care routerele se conectează reciproc, astfel încât să se poată învăța cum se setează corect adresele IP pe interfețe, cum se setează și se conectează rețelele de calculator, pe exemple practice. 

6. Care sunt protocoalele de rutare suportate pe routerele Cisco?

Routerele Cisco și switch-urile Layer 3 susțin protocoale de rutare statice și dinamice. La acest curs sunt prezentate și modalitățile pentru crearea rutelor statice, respectiv folosirea protocoalelor statice de rutare, dar sunt prezentate și configurarea și utilizarea protocoalelor dinamice. Sunt prezentate, în mod special, protocoalele RIP și OSPF, cu specificitățile și limitările lor, așadar la curs se poate învăța cum se configurează corect. Astfel, se poate învăța cum se setează corect protocoalele de rutare, astfel încât rețeaua de calculator nu doar să lucreze continuu, ci și să optimizeze și accelereze activitatea ei. La curs se pune accent deosebit pe crearea traficului de fundal în rețelele cu care routerele Cisco, cu ajutorul protocolului de rutare, găsesc rute adecvate. 

7. Care sunt și cum funcționează serviciile de rețea pe dispozitivele de rețea Cisco?

Routerele și switch-urile Cisco suportă serviciile de rețea avansate, care permit automatizarea configurării rețelei și controlul în acestea. La curs se poate vedea cum se configurează serviciul DHCP pe routerul Cisco, cum se definește configurația pool a adresei IP și a serverului DNS, precum și gateway-ul implicit. 

Se poate învăța și ce liste de acces există, cum se creează, cum se configurează și cum se permite sau se interzice traficul după anumite reguli. De asemenea, este prezentată și specificitatea listelor de acces, deoarece se leagă de o anumită interfață, așadar pe dispozitivele de rețea Cisco se pot crea mai multe liste de acces, care există împreună pe aceleași dispozitive și fac un control detaliat. 

Dintre serviciile de rețea avansate, este prezentat și NAT, deoarece este foarte important în adresarea IPv4 și permite ca mai multe calculatoare într-o rețea privată să iasă cu ajutorul uneia sau a câtorva adrese IP publice, obținute de la Internet Service Provider. 

Planul şi programa cursului:

Modulul 1: Conceptul de rețele de calculator și comunicarea după protocolul TCP/IP

  • Rețele de calculator și funcționarea lor
  • Modele de referință pentru conectarea sistemelor
  • Structură logică și fizică de rețea
  • Media, cabluri, conectori, porturi cu care se conectează dispozitivele Cisco pe rețeaua LAN 

Modulul 2: Adresare IP 

  • Adresare IPv4
  • Adresare IPv6
  • Mecanisme de tranziție IPv4/IPv6

Modulul 3: Configurarea switch-urilor și a routerelor

  • Metode de conectare și accesare
  • Configurarea inițială a switch-urilor
  • Configurarea switch-urilor și a routerelor
  • Verificarea statusului și a funcționalității rețelei 

Modulul 4: Configurarea și lucrul cu VLAN-uri 

  • VLAN
  • Configurarea VLAN-urilor 

Modulul 5: Conceptul de rutare

  • Conceptul și tabele de rutare
  • Procesul Boot al routerului Cisco IOS
  • Configurarea porturilor și a interfeței 

Modulul 6: Protocoale și metoda de rutare 

  • Gestionarea fișierelor Cisco IOS
  • Diferite metode și protocoale de rutare
  • Protocoale pentru rutare
  • Configurarea OSPF
  • Configurarea rutării InterVLAN

Modulul 7: Servicii avansate de rețea 

  • Implementarea serverului DHCP pe routerul Cisco
  • Liste de acces
  • Compilarea adreselor de rețea (Network Address Translation – NAT)

LINK Academy organizeaza CCNA training | Cursuri cisco online - Bucuresti, Iasi, Cluj, Brasov, Timisoara, Galati, Craiova, Chisinau

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te