Introducere în cursul HTML şi CSS

HTML, respectiv HyperText Markup Language este un limbaj descriptiv cu ajutorul căruia se creează site-uri, mai exact funcţionalitatea elementelor unei pagini web. Pe de altă parte, CSS (Cascading Style Sheets) reprezintă limbajul care se foloseşte pentru editarea aspectului şi pentru formatarea tuturor elementelor pe care le vedem pe site. Deşi la prima vedere poate părea că HTML şi CSS au aceeaşi funcţie, scopul lor este complet diferit, ceea ce a făcut ca aceste două limbaje să se completeze ideal.

Pur şi simplu, HTML este responsabil pentru conţinutul site-ului, iar CSS editează conţinutul său. Dacă am compara limbajele menţionate cu profesiile IT, HTML ar primi rolul de programator, în timp ce CSS s-ar caracteriza cel mai bine ca designer.

Deci, fiecare limbaj are un scop principal, dar pentru crearea paginii web care va arăta şi va funcţiona astfel încât să o înţeleagă toţi, aveţi nevoie de cunoştinţe atât din HTML, cât şi din CSS.

Toate site-urile pe care le cunoaşteţi sunt create cu ajutorul limbajului HTML şi tocmai de aceea se spune că acesta reprezintă baza web-ului complet. HTML face parte dintre cele mai simple software, fiind construit cu ajutorul altor limbaje de programare care permit interactivitate şi conţinut dinamic.

Cele mai populare limbaje de programare de acest tip sunt PHP, Python, Java, ASP.NET, JavaScript, AJAX, iar învăţarea lor vă va fi ușurată semnificativ dacă cunoaşteţi în prealabil HTML.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Frontend JavaScript Development Web DesignProgramare PHPNew Media Design şi Java Development.

Scopul cursului HTML şi CSS

Pe parcursul cursului Introducere în HTML şi CSS veţi cunoaşte toate detaliile necesare pentru lucru în limbajele menţionate, începând de la noţiunile de bază, care vă vor ajuta să obţineţi o imagine completă despre HTML şi CSS. Înţelegând aceste limbaje, veţi învăța cum funcţionează web-ul şi veți ști astfel alfabetul în informatică, care face parte dintre cele mai căutate domenii din secolul XXI.

Indiferent că sunteţi începător sau aveţi deja cunoştinţe în acest domeniu, cursul HTML şi CSS vă va oferi o bază excelentă pentru a studia PHP, JavaScript şi alte limbaje de programare avansate folosite pe web. Cu alte cuvinte, cunoscând limbajele care reprezintă baza web-ului modern, vă veţi uşura semnificativ fiecare pas către perfecţionarea cunoştinţelor de IT şi către deschiderea unor noi posibilităţi profesionale.

Când învăţaţi HTML şi CSS, veţi avea posibilitatea să creaţi aplicaţii web sau să adaptaţi şi să întreţineţi conţinutul pe site-urile deja formate. Pe lângă aceasta, veţi putea să editaţi paginile web create în WordPress, să stilizaţi mailurile de marketing şi multe altele.

Veţi putea să vă aplicaţi competenţele sau să le folosiţi ca bază pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor care vă vor califica ca şi expert în programarea web. În domeniul designului web veți fi, totodată, remunerat imediat. HTML şi CSS sunt limbajele cu care veţi face parte din lumea digitală în cel mai simplu mod şi vă veţi pregăti ca să schimbaţi viitorul.

La începutul cursului veţi învăţa cum se creează tagurile şi paginile HTML, precum şi ce reprezintă doctype şi toate celelalte elemente care formează acest limbaj. După aceasta, veţi afla ce sunt descrierile CSS, din ce sunt alcătuite şi cum se folosesc.

Având în vedere că HTML şi CSS se perfecţionează cel mai bine în practică, după dobândirea cunoştinţelor de bază, cu susținerea profesorului, veţi lucra la crearea propriilor pagini web sau la funcţionalitatea lor. Pas cu pas, primele voastre pagini web vor semâna tot mai mult cu site-urile create de către profesionişti. Veţi învăţa cum să stilizaţi şi să aranjaţi toate elementele pe site şi veţi fi pregătiţi să faceţi tot ce vă permit HTML şi CSS.

Introducere în HTML & CSS

Profesorul nostru, Silviu Ojog, vă prezintă pe scurt importanța cursului Introducere în HTML & CSS

Cursul HTML şi CSS vă va răspunde la întrebările:

1. HTML este programare?

De fapt, nu. HTML nu este un limbaj de programare şi nu putem spune că este programare. Aceasta este una dintre multe confuzii care se întâlnesc când este vorba de limbajul HTML. Acesta este un limbaj descriptiv (engl. markup), pe care îl folosim pentru structurarea datelor şi a diferitor elemente ale site-urilor noastre. Cu alte cuvinte, putem spune că limbajul HTML, împreună cu tagurile sale, constituie structura de bază a fiecărui site modern.

Nu se poate considera programare, deoarece îi lipsesc unele elemente de bază şi regulile care sunt obligatorii în limbaje de programare precum PHP, JavaScript, C# şi altele. Desigur, aceasta nu înseamnă că HTML este slab, imperfect sau orice altceva. HTML își are propriul rost şi trebuie considerat ca atare.

2. Ce este HTML?

HTML este acronimul de la Hyper Text Markup Language. Este un limbaj neutru de platformă, pe care îl folosim pentru structurarea şi descrierea conţinutului diferitor documente, inclusiv a paginilor web. Aceasta ar putea fi o definiţie a limbajului HTML. Însă, ce este de fapt HTML? Cu alte cuvinte, limbajul menţionat este baza web-ului de astăzi.

Cu ajutorul lui setăm elemente definite şi determinate în mod specific, pe care le numim taguri (engl. tag), cu ajutorul cărora definim structura. Există diferite taguri pentru diverse scopuri. Dacă nu ar fi limbajul HTML, nu am putea să definim şi să separăm elementele de ordine ale paginilor, să setăm determinante tipografice etc.

3. Ce este CSS?

CSS este acronimul de la Cascading Style Sheets. Se poate defini ca un limbaj descriptiv ce se foloseşte pentru descrierea semanticii de prezentare a unui alt document scris în limbaj descriptiv, care de cele mai multe ori este HTML.

Definiţia este greoaie şi nu spune prea multe. Totuşi, mult mai important decât definiţia în sine este ce reprezintă CSS şi pentru ce se foloseşte acesta. CSS, ca un limbaj specializat, a apărut după HTML, deşi rădăcinile sale sunt mai adânci.

CSS este un limbaj complet independent, separat de HTML, dar practic indispensabil. De fapt, putem spune că HTML şi CSS nu pot exista unul fără altul. În timp ce structurile documentului HTML formează elementele paginilor, CSS stilizează şi editează aceleaşi elemente ca să obţină forma dorită şi, am putea spune, funcţia. Deseori se poate auzi că CSS este „designul” site-urilor. Aceasta nu este în totalitate aşa, dar nu este departe de adevăr. Fără CSS, site-urile moderne ar arăta foarte simplu şi nu ar putea să se folosească în mod adecvat.

Cursul HTML şi CSS

4. Care sunt limitele limbajului HTML şi CSS?

Ambele limbaje sunt, pe de o parte, limbaje foarte puternice cu care se pot obţine multe, în timp ce, pe de altă parte, sunt foarte simple în propriile reguli de scriere şi în structura pe care o urmează. Desigur, această simplitate şi vizibilitate este unul dintre avantajele care a dus la popularitatea şi acceptarea rapidă din partea experţilor, în perioada dezvoltării iniţiale a web-ului.

Prin înţelegerea elementelor simple şi a respectării depline a regulilor clar definite, se obţin rezultate excelente în HTML şi CSS. Totuşi, aceste limbaje își au propriile limite. Ca limbaje descriptive (nu de programare), acestea nu ne pot ajuta în privinţa detaliilor solicitate de programare. De aceea, majoritatea site-urilor din zilele noastre, pe lângă limbajele HTML şi CSS, folosesc JavaScript şi PHP simultan, şi aceasta este în regulă. Ele nu îşi fac concurenţă reciproc, ci se completează ideal. Putem spune că în această echipă fiecare îşi face treaba.

5. HTML este obligatoriu?

Astăzi, practic nu putem să ne imaginăm un site modern fără limbajele HTML şi CSS. Teoretic, putem crea un site care ar fi funcţional fără ele, dar este mult mai greu şi limitat.

De exemplu, mai devreme am creat site-uri specifice, aşa-numitele site-uri Flash, folosind tehnologia Adobe Flash (care astăzi este depăşită). Chiar și la aceste site-uri în care totul este definit cu structura Flash, trebuia să folosim HTML ca bază, care va lansa conţinutul Flash menţionat. Sau, poate vom reuşi să creăm pagina doar din imaginile menţionate în Photoshop sau într-un instrument simular. Chiar şi într-o astfel de situație, ca să prezentăm aceste imagini, este necesar HTML.

Poate că cineva se va gândi: „dar, eu voi dezvolta site-uri cu ajutorul limbajului PHP. De ce aş avea nevoie de HTML?”. Deşi pare logic, practic este imposibil. PHP este un limbaj de programare foarte puternic și foarte popular pe web-ul de astăzi. Dar, cu toate acestea, el nu poate prezenta rezultatele muncii sale, ca să zic aşa, fără tagurile HTML. HTML va fi cel care va structura elementele generate de scripturile HTML. La final, tot ce creează PHP, înainte de a fi prezentat utilizatorului, devine HTML.

6. Există versiuni ale limbajelor HTML şi CSS? Care este versiunea actuală?

Versiunile actuale momentan recomandate pentru uz sunt HTML5 şi CSS3. Acestea au apărut în urma dezvoltării pe termen lung într-o comunitate IT foarte activă.

Deşi nu este succesorul direct, HTML5 a înlocuit xHTML1, care s-a folosit în urma cu câţiva ani. Modul de marcare este specific, dar aceasta își are cauzele sale, despre care se discută în curs. CSS este succesorul lui CSS2.1. Astăzi putem spune că HTML5 şi CSS3 sunt acceptate în totalitate şi că toate site-urile noi trebuie create cu ajutorul acestor versiuni, în timp ce înainte au fost probleme cu acestea în perioada de trecere, cele mai multe din cauza suportului în browsere.

7. De ce trebuie să învăţ HTML şi CSS?

Pentru designeri şi programatori web, această întrebare este fără rost, însă dacă nu vă veţi ocupa de design web, de programare web şi de domenii similare, cunoaşterea CSS-ului, dar în special a limbajului HTML este foarte utilă în lumea modernă, unde suntem înconjuraţi de dispozitive digitale, iar internetul face parte din viaţa noastră.

În perioada modernă, s-a ajuns la schimbarea paradigmei de educaţie şi de definiţie a alfabetizării. În secolul trecut, alfabetizarea presupunea cu totul altceva, în timp ce în zilele noastre deseori se reflectă în cunoaşterea elementară a domeniului IT şi a utilizării adecvate, raţionale a internetului, a web-ului şi a altor aspecte ale tehnologiei informaţiei.

HTML şi CSS poate nu sunt cunoştinţe elementare, precum lucrul în programul de editare MS Word sau precum lucrul în browserul web cu care accesăm site-urile web ori citim mesaje de e-mail, dar sunt foarte utile pentru înţelegerea așa-numitei „imagini mai largi”. Structura HTML apare în multe locuri şi în multe utilizări, nu doar pe site-urile web, în mediul lor primar. De aceea este util, indiferent cu ce vă ocupaţi, să deţineţi cunoştinţe de bază ale limbajelor HTML şi CSS.

Planul şi programa cursului

1. Introducere în lumea limbajelor HTML şi CSS

  • Cunoaşterea noţiunilor de bază ale limbajelor HTML şi CSS, dar şi ale internetului în general.
  • Cunoaşterea structurii documentului HTML, setarea şi aplicarea tagurilor ca baze ale limbajului.
  • Crearea primei pagini HTML şi familizarea cu doctype.

2. Taguri textuale

  • Cunoaşterea în detaliu a celor mai des folosite taguri ale limbajului HTML.
  • Definirea noţiunii de listă şi aplicarea listei pe web.

3. Linkuri şi imagini

  • Setarea linkurilor (hyperlinkurilor) în documentele HTML şi cunoaşterea noţiunilor şi a întrebărilor frecvente.
  • Pregătirea fotografiilor şi setarea lor pe paginile HTML.

4. Tabele, formulare şi informaţii pe pagini

  • Cunoaşterea modului de funcţionare a tabelelor şi a funcţionalităţilor lor.
  • Cunoaşterea formularelor HTML online şi offline.
  • Definirea informaţiilor suplimentare despre pagina HTML, metataguri şi atributele ID şi CLASS.

5. Bazele CSS

  • Cunoaşterea CSS-ului, a regulilor sale de bază şi a stilizării elementelor.
  • Gestionarea cadrelor în jurul elementelor online şi block prin modelul CSS box.
  • Cunoaşterea în detaliu a fluxului de documente şi aplicarea valorii float.

6. Stilizarea CSS

  • Specificităţile culorilor şi definirea lor pe web.
  • Aplicarea tipografiei în documentele HTML.
  • Tehnicile CSS care influenţează tagurile img
  • Ocuparea în detaliu cu stilizarea listei, a tabelului şi a formularului.
  • HTML şi CSS
  • Fonturile şi efectele textuale

Invata HTML CSS | LINK Academy - București, Romania

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te