Introducere în cursul Core PHP Programming
Înainte de a vă oferi cele mai importante informaţii despre limbajul de programare PHP, vă vom prezenţa pe scurt noţiunea care va fi prezentată în acest curs. Core PHP reprezintă baza acestui limbaj de programare. Cu ajutorul tehnicilor şi al instrumentelor pe care le veţi asimila pe parcursul acestui curs, veţi fi capabili să creaţi conţinutul dinamic al paginii web.
Una dintre principalele specificităţi ale Core PHP-ului este funcţionarea sa fără niciun fel de fişiere suplimentare. În plus, ceea ce este foarte important pentru toţi cursanţii acestui curs este că învăţând limbajul Core PHP, veţi înţelege mult mai uşor cum se creează aplicaţii web avansate cu ajutorul PHP framework-ului.
Cu alte cuvinte, dacă vreţi să realizați pagini web dinamice sau aplicaţii, veţi vea nevoie de cunoştinţe pe care le puteţi asimila parcurgând cursul Introducere în Core PHP Programming.
Pentru toţi viitorii programatori PHP este important să ştie că acesta este un limbaj de programare script cu scopuri generale, având ca şi principală caracteristică simplitatea, dar şi funcţionalitate pe aproapte toate sistemele de operare. Pur şi simplu, PHP se interpretează de către serverul web şi generează codul HTML sau o altă ieşire pe care o pot recunoaşte clienţii.
Pentru scrierea codului sursă PHP veţi avea nevoie de cele mai simple instrumente pentru editarea textului, cum ar fi de exemplu Notepad, dar pentru programare avansată trebuie să mai instalaţi alte software cu care vă veţi familiariza în prima lecţie.
Sunteţi interesat de acest curs? | Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Programare PHP. |
Descrierea şi scopul cursului Core PHP Programming
La cursul Core PHP Programming veţi avea ocazia să învățați toate tehnicile necesare pentru scrierea codurilor în acest limbaj de programare. Cursurile vă vor oferi toate cunoştinţele necesare referitoare la editarea elementelor specifice de limbaj, precum şi a elementelor care fac parte din convenţiile generale de program.
Veţi învăţa cum să manipulaţi datele prin diferite surse, precum baze şi sisteme de fişier. Pe lângă acestea, vă veți putea face şi o imagine completă despre accesul procedural la programare şi veţi cunoaşte toate conceptele de securitate.
Scopul acestui curs este ca toţi cursanţii, indiferent de nivelul lor de cunoştinţe, să cunoască structura şi sintaxa limbajului de programare PHP şi cu arhitectura web triplustratificată. Prin prezentarea accesului procedural la programare şi introducere în programare orientată pe obiecte, cursanţii vor avea ocazia să obţină cunoştinţe utile care le vor permite să se separe de concurenţă în lumea IT şi în construirea unei cariere de succes.
Planul şi programa sunt gândite astfel încât profesorul vă va introduce pas cu pas în aventura numită programare PHP. Astfel, pe parcursul cursului, veţi dezvolta noi abilităţi şi vă veţi creşte nivelul de cunoştinţe care vă vor oferi posibilităţi de programare tot mai mari.
La începutul cursului va fi prezentată baza limbajului de programare PHP şi pregătirea „terenului” pentru scrierea codurilor în el. După asta vă aşteaptă cursuri mai complexe pentru care veţi avea nevoie de cunoştinţe, ca să asimilaţi cu uşurinţe noi competenţe.
Având în vedere că PHP face parte din cele mai frecvente limbaje de programare de pe piaţă şi că asta nu se va schimba în viitorul apropiat, competenţele dobândite la acest curs vor prezenta o referinţă de valoare la căutarea unui job sau la perfecţionarea în continuare în vederea unei cariere cât mai reuşite.
Este important de evidenţiat că PHP-ul constituie una dintre cele mai bune alegeri pentru intrarea în lumea IT, indiferent că vreţi ca aceasta să fie destinaţia voastră finală sau doar primul limbaj de programare pe care îl veţi învăţa. Tehnicile aplicabile obţinute pe parcursul cursului vă vor permite să creaţi un conţinut web dinamic, dar şi să efectuaţi multe alte funcţii referitoare la programarea pentru web.
Cursul Core PHP Programming vă va răspunde la următoarele întrebări:
1. Ce este serverul, ce este clientul?
Fiecare software care trimite o cerere, cu scopul să fie rezolvată, se numeşte client. De cele mai multe ori, acesta este browserul web (Google Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari...). Software-ul care acceptă acea cerere şi o rezolvă se numeşte server (Apache, IIS, nginx...). Serverul generează răspunsul care apoi este interpretat pe pagina client, după care îl vede utilizatorul. În momentul când ajunge cererea, de cele mai multe ori serverul se adresează unei terţe entități, respectiv bazei de date, de unde primeşte datele stocate. Deci, când serverul primeşte răspunsul de la baza de date, îl editează şi îl trimite înapoi clientului, cel mai des sub formă de cod HTML.
Trioul (client-server-baza de date) formează aşa-numita „arhitectură pe trei straturi” în care fişirele PHP aparţin serverului, respectiv „stratului din mijloc”. Pe acelaşi calculator se pot instala atât programul de server şi client, cât şi baza de date. În astfel de situaţii, se obţine un mediu integrat care poate simula local arhitectura pe trei straturi, care în practică este împărţită pe trei calculatoare diferite. Este important de evidenţiat şi că este un proces complet de comunicare între server şi baza de date care îl serveşte, ceea ce pentru client este complet invizibil.
2. Ce este PHP şi dacă face parte din codul software deschis?
Software-ul care este accesibil tuturor şi este gratuit pentru utilizare şi modificări se numeşte software cu cod deschis (Open Source Software). De asemenea, acesta poate fi distribuit sub o licenţă care îndeplineşte anumite reguli. Un exemplu de sistem de operare care face parte din Open Source Software este Linux.
PHP este prescurtarea de la „PHP: Hypertext Preprocessor” (iniţial a fost de la Personal Home Page) şi acest limbaj, de asemenea, face parte din Open Source Software, ceea ce înseamnă că se poate prelua gratuit de pe internet şi se poate folosi liber. PHP este un limbaj script care se execută pe server, care apoi întoarce răspunsul la client, respectiv la browserul web. Cu alte cuvinte, în funcţie de cererea clienţilor, se generează răspunsul dinamic al serverului şi de aceea spunem că limbajul de programare PHP generează pagini web dinamice.
3. Cu ce tehnologii este strâns legat PHP-ul?
PHP este legat de tehnologii precum HTML, XHTML, CSS şi JavaScript. De exemplu, PHP poate genera codul HTML, dar de asemenea, din codul HTML se pot atribui date codului PHP. La fel, limbajul menţionat poate comunica reciproc şi cu JavaScript. PHP lucrează cel mai des pe serverul Apache web şi cel mai des foloseşte serviciile bazei de date MySQL.
De asemenea, acest limbaj de programare foloseşte şi XML pentru transferul şi salvarea datelor. Fişierul PHP are extensia php şi poate să conţină un text obişnuit, un cod HTML, CSS, JavaScript, precum şi PHP. Fişierul care are extensia html poate să conţină un text obişnuit, HTML, CSS, JavaScript, dar nu şi codul PHP.
4. Care este diferenţa dintre PHP şi JavaScript?
Principala diferenţă între PHP şi rolul de client al lui JavaScript reprezintă locul de execuție a codului. În timp ce codul de programare PHP se execută pe pagina server, JavaScript face la fel pe pagina client. În afara de asta, PHP generează codul HTML care se trimite şi apoi se interpretează în browserul web. În ultimul timp apar diferite îmbunătăţiri ale lui JavaScript care pot lucra şi pe pagina server, care a fost dintotdeauna rolul primar al PHP-ului.
Din punct de vedere teoretic, PHP se poate porni în mediul local ca script, lucru care se întâmplă rar în practică. De asemenea, acest limbaj de programare poate să funcţioneze individual, fără HTML şi JavaScript, şi asta se întâmplă de asemenea rar în practică. În orice caz, PHP are legătură strânsă cu limbajele HTML şi JavaScript, aşadar din acest motiv se aşteaptă de la toţi programatori PHP să cunoască şi tehnologiile menţionate.
5. Ce se poate face pe scurt folosind PHP?
Limbajul de programare PHP poate să genereze pagini web dinamice, să creeze, să deschidă şi să închidă fişiere, precum şi să citească, să introducă sau să şteargă conţinutul lor. De asemenea, cu ajutorul PHP-ului puteţi prelua date din formularul web, precum şi să trimiteţi şi să acceptaţi cookies. În continuare, acest limbaj de programare poate adăuga, şterge sau schimba conţinutul unui tabelul din baza de date.
Este important de evidenţiat că PHP poate să controleze şi regulile de acces, să codifice datele şi să urmărească graficele şi tabelele. Ca răspuns, acest limbaj de programare nu trebuie să returneze clientului doar conţinutul HTML, ci şi imaginile, textul, fişiere PDF sau materiale video. PHP poate să trimită date şi sub formă de poştă electronică, dar şi să parseze, respectiv să ia un conţinut util din fişierul XML.
6. Ce înseamnă scurtăturile LAMP, WAMP, MAMP?
Mediul LAMP este format din literele iniţiale ale cuvintelor Apache, MySQL şi PHP. Litera P în această scurtătură, de asemenea, se poate referi la limbajele de programare Perl sau Python. Pur şi simplu, LAMP este un software care conţine Apache, MySQL şi PHP. Pentru sistemele de operare Windows şi MAc OS există medii similare care se numesc WAMP şi MAMP.
Deşi, iniţial, Mac OS deţine şi PH şi Apache, datorită simplităţii sale, utilizatorii lui folosesc deseori MAMP. Un alt mediu integrat cu acelaşi scop, care lucrează la fel de bine pe toate cele trei sisteme de operare menţionate, reprezintă XAMPP. Tehnologiile menţionate în primul rând formează medii ideale pentru obţinerea experienţei iniţiale în programare PHP.
7. De ce am folosi exact PHP şi ce ne trebuie pentru început?
PHP este independent de platformă, respectiv de sistemul de operare unde se execută (Windows, Linux, Unix, Mac OS X,...). Limbajul de programare menţionat este compatibil cu practic toate programele server (Apache, IIS,GlassFish...). În plus, PHP este suportat de multe baze de date (MySQL, Oracle, Postgres, SQLite, Access,...), dar ceea ce poate este cel mai important - acest limbaj de programare este gratuit şi se poate descărca de pe adresa www.php.net.
PHP se învaţă uşor şi se execută eficient pe server, iar pentru început cel mai simplu este să instalaţi unele dintre mediile integrate menţionate anterior, care vă vor oferi tot ce vă trebuie într-un loc. Mai târziu, se poate rezerva gratuit web hosting service care suportă PHP, MySQL şi Appache. Ultimul aspect, dar nu şi mai puţin important pentru utilizarea PHP-ului, este că proiectele mari cer ca arhitectura pe trei straturi să fie împărţită fizic pe trei calculatoare.
Planul şi programa cursurilor
1. Definirea instalărilor şi bazele PHP-ului
- Instalarea şi pregătirea pentru lucru
- Tipuri de date
- Variabile
- Operatorii
2. Controlul fluxului
- Comenzi de ramificare
- Familiarizarea cu structurile switch – case
- Ce este bucla for, când şi cum se foloseşte?
- Cum se scrie bucla while
3. Funcţiile
- Activarea fişierelor externe în codul activ
- Familiarizarea cu funcţii ca unul din principalele elementele ale OOP-ului.
4. Şirurile
- Lucrul cu şiruri
- Şiruri multidimensionale şi funcţionalitatea şirurilor
5. Stringuri
- Procesarea stringurilor
- Stringuri avansate şi patterns
6. Securitate şi debugging
- Concepte de securitate
- Validarea şi filtre de validare
- Manipularea erorilor
7. Lucrul cu datele
- Manipularea MySQL-ului
- PHP şi baze de date
- Cursul Core PHP programming
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te