Curs SEO. Optimizare pentru motoare de cautare.
Scopul principal al fiecărui site este să atragă cât mai mulţi vizitatori, iar una dintre cele mai eficiente tehnici care ajută la îmbunătăţirea vizibilităţii online şi totodată a vizibilităţii site-ului, este tocmai optimizarea, pe care o vom aborda în cadrul acestui curs SEO.
SEO sau Search Engine Optimization, tradus general, înseamnă optimizarea site-urilor pentru motoarele de căutare. Mai precis, SEO este procesul de îmbunătăţire a conţinutului pe site-ul vostru şi în afara lui și are ca scop realizarea unei poziţii cât mai bune în rezultatele din motoarele de căutare.
Rolul important pe care îl are SEO a făcut ca profesioniştii care se ocupă cu optimizarea să devină foarte ceruţi pe piaţă. Competenţele pe care le veţi putea folosi pentru a ajuta motoarele de căutare să înţeleagă cât mai bine conţinutul de pe un site, nu numai că vă vor asigura găsirea rapidă a unui loc de muncă, ci vă vor oferi și posibilitatea de realizare a unui venit mare.
Cunoştinţele pe care le dobândiţi în cadrul cursului SEO, pe care îl puteţi frecventa online sau în mod tradiţional - în săli de curs, vă vor permite să definiţi mentenanţa site-ului şi distribuţia de conţinut, cu scopul obţinerii relevanţei în contextul pieţei. În plus, veţi fi instruiţi şi pentru formarea unei reţele de conexiuni de intrare şi ieşire, adică de linkuri cu ajutorul cărora veţi asigura o autoritate şi încredere site-ului vostru.
După finalizarea cu succes a cursului, veţi putea să creaţi în mod independent un cod HTML al site-ului, precum şi conţinutul său, în aşa fel încât site-ul să fie clasat cât mai bine în rezultatele căutării în motoarele de căutare. Pe lângă aceasta, veţi dobândi şi competenţe cu ajutorul cărora veţi identifica date importante din analiza web şi veţi aplica numeroase activităţi pentru îmbunătăţirea poziţiei şi a vizitelor site-urilor, dar veţi asigura şi atingerea mai rapidă a obiectivelor stabilite.
Sunteţi interesat de acest curs? | Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Web Design. |
Descrierea şi scopul cursului SEO
În cadrul cursului Search Engine Optimization (SEO), ne vom ocupa cu tehnicile care determină strategiile de selectare a cuvintelor-cheie, editarea arhitecturii şi configurarea internă a site-ului în funcţie de criteriile structurii SEO şi de criteriile designului.
Acest lucru înseamnă că la acest curs vă veţi ocupa în mod concret cu setările şi cu optimizarea elementelor HTML, cu setarea şi optimizarea parametrilor de server ai site-ului, precum şi cu setarea şi optimizarea conţinutului site-ului în conformitate cu strategia stabilită anterior, bazată pe cuvintele-cheie. Printre altele, în acest curs veţi învăţa şi cum să urmăriţi traficul prin intermediul servicilor online de analiză web, precum şi cum să analizaţi comportarea vizitatorilor pe site, pentru o evaluare mai eficientă şi pentru a îmbunătăţi optimizarea.
Cursul este împărţit tematic în patru module de bază, care vă vor introduce treptat în toate tehnicile necesare şi vă vor familiariza cu toate instrumentele necesare pentru optimizarea site-urilor. Cursul începe cu modulul care vă familiarizează cu termenul SEO şi cu concepţia acestuia de funcţionare, modul în cadrul căruia veţi avea posibilitatea să învăţaţi semnificaţia acestui termen şi ce subprocese include, după care va fi prezentat conceptul de funcţionare a motoarelor de căutare şi dezvoltarea lor în timp.
Aceasta va fi urmată de o explicaţie a algoritmilor motoarelor de căutare şi a concepţiilor cuvintelor-cheie şi utilizării lor, deoarece pe cuvintele-cheie se bazează toate etapele ulterioare de optimizare. În următorul modul, atenţia va fi dedicată tehnicilor de SEO on-page, în care cursanţilor le va fi explicat iniţial conceptul modului în care motoarele de căutare văd site-ul, dar şi ce reprezintă exact SEO on-page, în cadrul căruia veţi învăţa şi toate elementele paginilor web care se pot optimiza, întregul aspect tehnic al elementelor site-ului, legate de nevoile motoarelor de căutare. În cele din urmă, acest domeniu va fi încheiat prin indicarea potenţialelor probleme SEO, cel mai des apărute erori în timpul dezvoltării site-urilor, cu o aplicare adecvată şi cu sugestii cu privire la prevenirea unor astfel de erori.
Următorul modul se va ocupa cu tehnicile de SEO off-page, în care cursanţii vor fi introduşi mai întâi în construirea linkurilor şi în importanţa lor pentru SEO, iar apoi urmează tehnicile concrete de link building şi metoda de evaluare a succesului tehnicilor de optimizare realizate.
Modulul final va fi legat tematic de măsurarea eficienţei SEO, în cadrul căruia cursanţii vor fi familiarizaţi cu importanţa vitezei de încărcare a site-urilor şi cu tehnicile specifice de optimizare a unor astfel de site-uri. Apoi, cursanţii se vor familiariza cu conceptul de analiză web şi cu tehnicile elementare de funcţionare în instrumentul Google Analytics, în timp ce lecţia finală se referă la concluziile care pot fi trase pe baza evaluării SEO.
Cursul SEO vă va oferi răspunsuri la următoarele întrebări:
1.Ce este SEO?
SEO sau Search Engine Optimization este procesul de generare a traficului care influenţează numărul de vizite la site-uri prin rezultatele căutării organice, naturale şi gratuite. Cele mai populare motoare de căutare, cum ar fi Google, Bing, Yahoo! au rezultate de căutare organice, care sunt sortate şi afişate în funcţie de relevanţă.
Pur şi simplu, SEO reprezintă o optimizare adecvată pentru diverse tipuri de elemente de pe site, pentru ca motoarele de căutare, în timpul scanării, să poată să înţeleagă ceea ce se găseşte pe paginile site-ului şi în acest fel să le clasifice în rezultatele căutării. Datorită tehnicilor SEO, conţinutul optimizat după căutarea cuvintelor-cheie devine mai bine clasat în rezultatele căutării, ceea ce contribuie în mod automat la un număr mai mare de vizite ale site-ului.
2. Care sunt factorii SEO de bază?
Optimizarea SEO face distincţia între factorii tehnici, on-page şi off-page. Diferenţa dintre aceştia constă în faptul că al doilea factor se referă la optimizarea paginilor site-ului (on-page), iar al treilea reprezintă optimizarea care are loc în afara paginilor site-ului (off-page), în timp ce SEO tehnic se referă la optimizarea aspectelor tehnice ale site-ului.
Factorii on-page nu sunt complicați pentru optimizare și dacă respectăm regulile de bază, putem fi siguri că am optimizat paginile noastre.
Principalii factori SEO on-page sunt:
- Titlul paginii şi meta descrierea (metadescription)
- Tagurile H
- Tagurile ALT pe imagini
- Linkurile interne
- Accesul la paginile web
- Conţinutul de calitate, interesant şi unic
- URL-uri formatate adecvat
- Utilizarea corectă a breadcrumbs-ului
- Viteza de încărcare a site-ului
- Optimizarea pentru dispozitivele mobile
- Configurarea corectă a paginii 404
- Factorii off-page se referă la acţiunile realizate cu scopul promovării site-ului pe web (pe lângă promovarea online).
- Principalii factori SEO off-page sunt:
- Linkurile postate pe alte site-uri care direcţionează către site-ul vostru
- Prezenţa pe reţelele sociale şi utilizarea adecvată a acestora
- Postarea pe forumuri
- Link baiting
- Blogul
3. Care este diferenţa dintre rezultatele căutării organice şi plătite?
Rezultatele căutării organice şi rezultatele căutării plătite sunt clasificate pe internet, în motoarele de căutare, pe baza cuvintelor-cheie pe care utilizatorii le inserează într-un motor de căutare. Diferenţa esenţială este că, la rezultatele organice rolul principal îl are optimizarea propriu-zisă a site-ului, adică a paginii, care trebuie să fie în conformitate cu normele şi standardele stabilite pe baza unui algoritm care este actualizat în mod regulat şi care se îmbunătăţeşte constant cu scopul obţinerii unor rezultate de căutare cât mai relevante.
Pe de altă parte, rezultatele plătite apar în vârful rezultatelor căutării şi, de asemenea, se bazează pe cuvintele pe care le introduc utilizatorii în motorul de căutare, cu excepţia faptului că agentul de publicitate are opţiunea să aleagă cuvântul şi preţul pe care doreşte să-l plătească pentru ca site-ul său (reclama publicitară) să se găsească printre cel mai bine clasate site-uri în rezultatele de căutare.
4. Există oare tehnici ale optimizării SEO care nu sunt permise?
Există astfel de tehnici, numite Black Hat SEO. Acestea sunt tehnici agresive şi strategii care se concentrează doar pe motoarele de căutare, nu pe factorul uman. Pur şi simplu, aceste tehnici ignoră instrucţiunile de bază şi regulile care trebuie respectate în optimizarea SEO şi, ca atare, produc mai rapid rezultate, iar site-ul are un ranking mai bun, însă dacă astfel de tehnici se folosesc pe termen lung, acestea sunt dăunătoare, deoarece astfel de site-uri sunt sancţionate şi declasate în rezultatele de căutare, iar de multe ori sunt blocate cu totul.
Unele dintre cele mai cunoscute şi utilizate tehnici Black Hat SEO sunt: o mulţime de cuvinte-cheie, cuvinte-cheie invizibile, pagini de intrare, adăugarea cuvintelor-cheie irelevante etc.
5. Avem oare într-adevăr nevoie de optimizarea SEO?
Adresarea unei asemenea întrebări ar fi ca și cum ați întreba o companie din ziua de azi dacă într-adevăr are nevoie de un site. Nu am greşi dacă am spune că dacă nu aveţi un site, în special un site care nu are un ranking bun, este ca și cum nu aţi exista. În favoarea acestui lucru este şi informaţia că peste 75% din vizitatori nu accesează a doua pagină din rezultatele căutării.
În zilele noastre, când majoritatea dintre noi decidem să căutăm în primul rând pe internet o companie sau un serviciu şi abia apoi decidem să cumpărăm sau să vizităm fizic un magazin, acest lucru trebuie să fie un indiciu suficient să spunem că da, optimizarea SEO este necesară şi că aceasta trebuie abordată foarte atent şi bine planificat.
6. Trebuie să ştiţi să scrieţi coduri sau să fiţi familiarizaţi cu un anumit limbaj de programare?
Pentru a face faţă optimizării SEO nu este necesară cunoaşterea codului HTML sau a unui limbaj de programare, dar nici nu este necesar să ştiţi să scrieţi coduri. Desigur, dacă cunoaşteţi codul sau programarea HTML, acestea vă vor facilita semnificativ procesul de învăţare, însă acesta nu este singurul lucru important.
Cel mai important lucru este să aveţi cunoştinţe de bază în ceea ce priveşte modul în care funcţionează site-urile în fundal, cum sunt citite şi văzute de motoarele de căutare, dar şi de ce se fac anumite modificări SEO pe paginile pe care le optimizaţi. Deci, nu este necesar să ştiţi să scrieţi coduri, însă trebuie să înţelegeţi principiile de bază, iar cu timpul veţi învăţa şi elemente mai avansate în ceea ce priveşte codurile.
7. De cât timp aveţi nevoie pentru a vedea primele rezultate ale optimizării SEO?
Optimizarea SEO, dacă este realizată în mod corespunzător şi în conformitate cu anumite reguli, reprezintă un proces de lungă durată, iar rezultatele pot fi observate după câteva zile. Există diverşi factori care influenţează dacă vom observa rezultatele repede, după primele modificări pe care le-am făcut pe site-ul nostru sau după o perioadă de timp mai lungă.
Unii dintre principalii factori care influenţează viteza de vizibilitate a rezultatelor şi procesul de optimizare sunt: cât de mare este concurenţa pentru cuvintele pe care vrem să le optimizăm, ce strategie a optimizării SEO am ales, dacă pe lângă optimizarea standard folosim şi publicitatea plătită, care de asemenea influenţează poziţionarea site-ului. În orice caz, dacă procedaţi corect, optimizarea SEO presupune un proces de lungă durată, dar interesant, care necesită muncă constantă şi urmărirea tendinţelor, având în vedere că algoritmii se îmbunătăţesc constant şi că unele elemente care sunt actuale în momentul de faţă poate nu vor mai fi deloc importante în viitor.
Planul şi programa cursului:
1.Noţiunea de SEO, conceptul de funcţionare
- Semnificaţia optimizării SEO şi subprocesele pe care le include aceasta
- Familiarizarea cu evoluția şi cu modul de funcţionare a motoarelor de căutare
- Ce este algoritmul motorului de căutare şi în ce mod funcţionează
- Definirea conceptului de căutare pe baza cuvintelor-cheie
2. SEO on-page
- Cum văd motoarele de căutare paginile web şi cum trebuie realizat SEO on-page
- Familiarizarea cu noţiunile tehnice ale optimizării SEO
- Probleme şi obstacole pentru SEO
3. SEO off-page
- Linkurile şi importanţa lor pentru SEO
- Familiarizarea cu procesul de construire a linkurilor - Link building
- Cum se evaluează SEO off-page?
4. Măsurarea performanţelor SEO
- Impactul vitezei site-urilor asupra optimizării SEO şi asupra ranking-ului
- Utilizarea şi importanţa serviciului Google Analytics în procesul de optimizare
- Concluziile care pot fi trase din analiza web
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te