Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK
Schimbarea locului de muncă nu mai ține doar de calitățile personal sau profesionale. Toți pașii premergători, primei zile la noul loc de muncă, sunt foarte importanți. Dar și mai important este primul interviu, prima impresia pe care o lași angajatorului.
Deși la interviu ar trebui să dăm dovadă de transparență și să aratăm că suntem persoane capabile să se integreze ușor în noul mediu, să coopereze și să dezvolte rapid relații de muncă, totuși ar fi bine să lăsăm unele lucruri nespuse.
Nu trebuie să arătăm că nu vrem să împărtășim anumite idei sau experiențe de la fostul loc de muncă, ci trebuie să mascăm puțin realitatea în cuvinte mai frumoasă și cu aspect pozitiv.
Mai mult ar trebui să evităm unele întrebări care ar putea să inducă recrutorilor idei greșite asupra propriului caracter.
Am pus la punct o listă cu 7 întrebări sau afirmații pe care ar trebui să le evităm la interviu.
1. Ce fel de beneficii/avantaje/bonusuri oferiți?
Este o întrebare foarte pertinentă care poate cântări mult în alegerea unui loc de muncă. Însă recrutorii nu o văd așa.
Întrebarea asta este cel mai bine pusă atunci când se ajunge în faza de negociere a salariului. Dacă o spui de la primul interviu s-ar putea înțelege că tot ce te interesează este beneficiul și nicidecum să îți faci treaba cât mai bine. Companiile vor oameni care să aducă un plus, nu pe cineva care urmărește să lucreze exact atât cât trebuie pentru a primi un bonus.
2. Ultimul meu șef era un idiot.
De multe ori este foarte adevărată această afirmație pentru că omul când dă de putere încearcă să o exploateze și să o impună. Nu e cazul să vorbim așa la interviu. Niciun anagajator nu va vrea o persoană care se plânge de conducere. Mai bine vorbește despre cum ai reușit să depășești situațiile dificile și ce ai învățat din asta. Faptul că ai reușit să ai rezultate pozitive chiar și cu un șef ”idiot” (să nu îi spui așa) va fi un mare plus la angajare.
3. Cu ce se ocupă compania dumneavoastră?
Nu trebuie să fii picat din lună la interviu. O astfel de întrebare arată cât de mult te interesează compania și câtă atenție dai postului care ar putea să ți se ofere. Nu spune nimeni să cunoști istoria companiei, dar cunoașterea unor lucruri de bază sau a unor realizări deosebite, te va face să crești în ochii angajatorului. Recrutorii cu siguranță te vor întreba dacă știi cu ce se ocupă și aici e momentul să arăți că ți-ai făcut temele.
4. Fără complimente angajatorului.
Am auzit recent de această practică, în care angajatorul este complimentat asupra aspectului său fizic. Este ceva destul de deplasat care îți va fura pe loc viitorul loc de muncă.
Dacă vrei să faci un compliment referitor la un mare succes pe care persoana cu care discuți l-a avut în companie, este ceva binevenit. Ar arăta că ai un mare interes pentru post și că urmărești îndeaproape evoluția companiei.
5. Nu știu!
Ar fi bine să uiți acasă acest răspuns. Dacă te afli în situația în care chiar nu știi ceva, încearcă să înflorești. Să îți dau un exemplu: ”Î: Știi să lucrezi cu programul de contabilitate ABC? R: Am lucrat cu programul BCD, dar sunt sigur că mă voi descurca foarte ușor și cu ABC. Sunt destul de asemănătoare.”.
Uneori ți se vor pune întrebări menite să releve modul tău de gândire. Chiar dacă nu ai cum să știi răspunsul încearcă să faci aproximări sau să ghicești.
Exemplu: De câte căni de apă ai nevoie pentru a umple o cadă?.
6. Am fost concediat/ă de la ultimul loc de muncă.
Dacă spui asta imediat ți se va pune întrebări referitoare la motivul concedierii, căruia va trebui să îi dai o formă frumoasă. Vorbește despre faptul că ideile tale nu au fost acceptate de companie cu toate că ele erau inovatoare. Astfel șeful a decis că ar fi mai bine să te lase să pleci.
Spune ce ai învățat o dată cu concedierea. Asta va arăta că ești o persoană care încearcă să se perfecționeze, care acceptă sfaturi și care încearcă să învețe ceva din orice experiență.
7. Nu am nicio întrebare.
Dacă într-adevăr vrei să te angajezi acolo, sigur ai întrebări la care, din afară, nu poți găsi răspuns. Asta este iar o dovadă de interes pentru companiei, nu doar pentru un salariu mai bun.
A pune întrebări înseamnă că ai venit pregătit la interviu, că ai avut curiozitatea să afli anumite aspecte legate de post. Întrebând ce mai e nou în domeniul în care activează sau făcând referire la o situație actuală în care compania se află, vei da impresia de om pe care îl preocupă acel nou loc de muncă.
Știu că sunt persoane care cred firmele exagerează de multe ori cu interviurile. Că vei trece prin foarte multe probe pentru un post foarte slab plătit și foarte slab pentru dezvolatarea personală. Mai mult, până la urmă se va angaja tot cineva pentru care s-a pus o vorbă bună.
În multe cazuri, aceste chestii sunt foarte adevărate. Dar trebuie să ținem cont că totul face parte dintr-un concurs și că se angajează doar cel care vine cel mai bine pregătit, și pentru postul respectiv, și pentru a spune angajatorilor exact ce vor să audă.
Articol de Oprescu Gabriel.
Copyright © LINK Academy. Toate drepturile rezervate. Confidenţialitate.
Comentariu