Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK
Cea mai bună scuză, în momentul de față, pentru a nu duce un lucru la bun sfârșit, este timpul. Și pe bună dreptate invocăm lipsa lui. Nu e ca și cum ziua s-ar fi scurtat, dar schimbările rapide și majore care se petrec pe toate planurile, ne împiedică să ne facem o agendă realistă în care să putem aborda toate activitățile pe care ni le propunem.
Consider că principalul vinovat pentru lipsa timpului este fiecare persoană în parte. Ar trebui să ne administrăm mai bine timpul liber, dar și cel de lucru, pentru a fi productivi și pentru a putea face și alte activități care ne fac plăcere.
Din ce am observat, oamenii mai în vârstă se pricep mai bine la administrarea timpului, întotdeauna găsind soluții pentru a îmbina și a duce la sfârșit tot ce își propun, într-un timp rezonabil. Experiența își spune cuvântul. Tinerii o duc mai greu cu timpul pentru că nu există organizare și nu există o voință de a pune în practică toate activitățile pe care doar vag le programează.
Vă voi oferi în continuare câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă puneți la punct cu timpul pentru a putea realiza tot ce vă propuneți:
Întotdeauna luați notițe.
Pare a nu avea nicio legătură cu timpul, dar dacă treci pe foaie toate lucruile importante care îți trec minte, vei avea mai apoi ocazia să le incluzi într-un plan pe una sau mai multe zile. Astfel nu vei sta să te gândești ce anume voiai să faci și nu te va încurca atunci când îți vei aminti deodată că trebuia neapărat să faci ceva. Astfel te vei obișnui cu planificarea.
Ziua se umple imediat cu activități.
Este clar că îți propui să faci cât mai multe lucruri într-o zi, dar asta te poate copleși fizic și psihic, rezultând în eșuarea întregului plan. Încearcă să îți faci un program realist și să mai lași un pic de spațiu pe aici, pe colo. Dacă intervine ceva neprevăzut îl poți include în spațiile lăsate, restul zilei decurgând conform planului.
Uită de ziua de ieri. Azi e mai important.
Nu contează dacă ieri nu ai avut timp să faci tot. Nu înseamnă că trebuie să îți aglomerezi programul de azi cu ce a rămas de ieri. Există și situații în care acest lucru nu e posibil. Ce se poate amâna mai lasă și pe altă dată, dar cu condiția și promisiunea față de tine, de a ajunge la final.
Mai puțin multitasking.
Multitasking-ul a devenit o condiție obligatorie pentru profilul unui bun angajat, dar nu trebuie să exagerăm. Toată lumea știe că dacă faci mai multe lucruri deodată, cel mai probabil este ca niciunul să nu iasă bine. Dacă încerci să câștigi timp astfel, o să ajungi să îl pierzi, pentru că va trebui să revii asupra a tot ce ai făcut, pentru a corecta sau a aduce îmbunătățiri. Să lăsăm calculatoarele să facă multitasking. Noi ar trebuie să ne concentrăm pe rând la ce avem de făcut.
Începe cu pași mici.
Trebuie să îți înfrângi inerția mintală și să te apuci să faci chiar dacă nu există șanse de termina în intervalul propus. Dacă tot amâni, o să îți pierzi interesul și s-ar putea să regreți că nu ai început mai devreme. Există activități care nu se termină niciodată. De exemplu: ”De azi înainte îmi propun să alerg 10 minute în fiecare zi”. Deși 10 minute sunt foarte puține, cu siguranță vei găsi obiecții legate de timp pentru a nu alerga: am venit prea târziu de la servici, e seară deja, e puțin cam frig afară sau mai bine o las pe mâine. Nefăcând activitatea propusă, nu câștigi timp pentru altceva, ci îl pierzi definitiv.
Activitățile întinse trebuie divizate.
Cel mai simplu principiu de a duce la bun sfârșit o activitate care îți ia mult timp este ”Divide et impera”. Azi puțin, mâine puțin, și vei ajunge să finalizezi acea activitate pe care credeai că nu o să o mai termini.
Mai multe ore nu înseamnă productivitate mai mare.
Dacă vrei să faci ceva mare, măreț, nu înseamnă să investești cât mai mult timp. E drept că trebuie să muncești cât mai multe ore, dar la un moment dat creierul se va sătura, concentrarea va dispărea și timpul pe care tu crezi că îl folosești în mod productiv, se va irosi inutil. Eficiența scade o dată cu timpul continuu petrecut la îndeplinirea aceleaiași sarcini. Nu uita de ”Divide et impera”.
Până la urmă, timpul e relativ.
Cu cât învăţaţi mai repede să vă planificaţi timpul şi să vă focusaţi asupra unei sarcini, cu atât veţi avea mai mult timp pentru a studia şi a vă perfecţiona. La LINK Academy puteţi parcurge programe precum Java Development, Programare PHP sau cursuri web design online şi cursuri javascript.
Articol de Oprescu Gabriel.
Copyright © LINK Academy. Toate drepturile rezervate. Confidenţialitate.
Comentariu