Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Aparatele casnice trimit viruși și spam-uri

Aparatele casnice trimit viruși și spam-uri

 

Orice dispozitiv, indiferent de scopul lui, acum poate accepta o conexiune la internet. Este o modă, aparent o necesitate, de a controla aragazul sau mașina de spălat cu ajutorul smartphone-ului, prin intermediul internetului. Deși astfel de produse se scot pe bandă, nimeni nu s-a gândit că ele ar putea reprezenta un pericol cibernetic. Pot primi și mod emite date, iar printre acestea se pot strecura și viruși.

De curând a fost lansată expresia ”Internet of things” care spune că în viitor toate aparaturile vor fi conectate și vor schimba între date între ele, pentru o mai bună funcționare și eficientizare a tuturor resurselor. Cum vor face transfer de date? Prin internet pentru că aceasta este noua limbă oficială a planetei.

Până acum nu a fost nicio problemă cu ”Internetul lucruilor”. Treaba s-a schimbat pentru că o companie din domeniul securității cibernetice a observat că dispozitivele inteligente au devenit surse de viruși și de spam-uri.

Proofpoint a scos la iveală un raport acum câteva zile: mai mult de 750.000 de mail-uri infectate au fost trimise de mai mult de 100.000 de dispozitive inteligente compromise. Printre dispozitive se numără gadget-uri, router-e, smart TV-uri și chiar un frigider.

Securitatea acestor dispozitive nu a fost pusă la îndoială până acum. De fapt nici nu a fost luată în calcul. Atacurile asupra lor au fost foarte ușor de întreprins de vreme ce dipozitivele nu beneficiua de protecție. Mai mult, ”nu există nicio metodă prin care pot fi detectate și reparate aceste infecții.”

Marile companii producătoare de electrocasnice și alte aparaturi inteligente vor avea puțin de suferit de pe urma acestui raport, care se va dovedi extrem de util pe viitor. Ceea ce nu se știe acum sunt exact mărcile de dispozitive care au fost recrutate pentru a trimite mail-uril infectate și nesolicitate.

Astfel am știi de ce să ne ferim.

Cum a descris compania Proofpoint noua problemă de securitată apărută:

”Descoperirile Proofpoint arată că infractorii cibernetici au început să recruteze router-e personale, dispozitive casnice inteligente sau alte componente ale Internetului Lucrurilor și să le transforme în boți care să efectueze aceeași activitate de infectare. Infractorii cibernetici care intenționează să fure identități și să se infiltreze în sistemel IT, au descoperit un mediu plin de țințe în aceste dispozitive slab protejate și conectate la internet, care sunt mult mai ușor de infectat și de controlat decât un PC, laptop sau tabletă."
 

Articol de Oprescu Gabriel.

  • 21.01.2014 11:22

Comentariu