Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Boomeri și zoomeri în cifre: Împart același spațiu digital?

TOP 10 software-uri pentru 2024;

Boomerii, născuți între 1946 și 1964, și zoomerii (AKA generația Z), născuți de la mijlocul anilor ’90, se află în extremitatea spectrului digital? Există anumite puncte de întâlnire pe internet pentru aceste două grupe de vârstă aparent incompatibile?

Toate cercetările arată că membrii ambelor generații petrec o mare parte din timp în mediul digital, dar diferă în modurile și motivele pentru care o fac, platformele pe care le utilizează și timpul petrecut online. Rezultatele acestor studii sunt deosebit de interesante și importante pentru sociologi, agenții de marketing, cercetători și analiști, precum și pentru numeroase alte instituții și persoane care doresc să comunice cu diferite grupuri de vârstă ale populației.

Iată o scurtă prezentare a temelor pe care le veți găsi pe acest blog:

  • Diferența dintre generații în lumea digitală – principalele diferențe dintre boomers și zoomers.
  • Obiceiuri și nevoi pe internet – o privire de ansamblu asupra diferențelor în modul de utilizare a Internetului.
  • Boomeri: Pionierii transformării digitale – cum folosește internetul și tehnologia generația mai în vârstă.
  • Zoomeri: nativi digitali – modul în care tânăra generație abordează platformele digitale, cu accent pe media vizuală și crearea de conținut.
  • Spațiu digital comun – platforme care reunesc ambele generații (de exemplu, YouTube și Instagram) și diferite stiluri de utilizare.
  • Cumpărături online și rețele profesionale – cum abordează boomeri și zoomeri cumpărăturile online și cum se angajează pe platformele LinkedIn și Instagram.
  • Comunicare și marketing – diferitele canale și strategii pe care companiile le folosesc pentru a se conecta cu diferite generații, de la marketing prin e-mail la aplicații instant messaging.

Aceste teme explorează dinamica dintre utilizatorii de internet mai în vârstă și cei mai tineri, indicând posibilitățile de acțiune comună în spațiul digital.

Notă importantă: Toate cifrele și procentele pe care le prezentăm sunt rezultatul cercetărilor efectuate de site-uri și instituții internaționale credibile, care, ca toate cercetările, pot varia într-o anumită măsură, dar arată clar relații și tendințe într-un eșantion de populație.

Boomeri: pionierii transformării digitale

Boomerii sunt generația care a asistat nu numai la nașterea internetului, ci și la dezvoltarea tehnologiilor cheie – cum ar fi primele computere personale, comunicarea prin e-mail și telefoanele mobile. Conform datelor din 2023, până la 73% dintre boomerii din SUA folosesc internetul zilnic, iar 67% folosesc smartphone-uri.

Deși sunt adesea considerați mai puțin adaptabili la schimbările tehnologice, datele arată că 59% dintre boomeri folosesc în mod regulat rețelele sociale, iar până la 85% folosesc internetul pentru a căuta informații.

Zoomeri: nativi digitali

Generația Z, denumită adesea „nativi digitali”, are o abordare diferită a tehnologiei față de predecesorii lor. Potrivit cercetărilor, 95% dintre tinerii din această generație dețin un smartphone, iar 55% sunt în mod constant online.

Stilul de comunicare al zoomerilor este predominant vizual, lucru confirmat de date care arată că atenția acestora este captată în primele 3 secunde, iar durata medie de vizionare a unui videoclip pe TikTok este de până la 15 secunde. De asemenea, 65% dintre zoomeri folosesc rețelele sociale pentru a crea conținut, ceea ce include realizarea de videoclipuri, meme și postări interactive.

Spațiul comun – rețelele sociale

După cum am spus, ambele generații folosesc internetul ca mediu, dar datele relevă o diferență în comportamentul lor online. De exemplu, în timp ce 79% dintre boomeri sunt activi pe Facebook, doar 32% dintre zoomeri folosesc platforma, în timp ce platformele precum TikTok și Instagram domină în rândul generației mai tinere – până la 90% dintre zoomeri folosesc Instagram.

Tot mai multe companii implementează strategia omnichannel, adresându-se unor generații diferite – de la bloguri educaționale mai lungi pentru boomeri până la campanii video interactive pe TikTok și Instagram pentru zoomeri.

Educație și divertisment – un loc de întâlnire

Deși la prima vedere pare că boomerii și zoomerii operează în sfere digitale complet diferite, există puncte de întâlnire în care activitățile lor online se suprapun. Platformele precum YouTube și Instagram sunt locuri în care ambele generații participă activ.

De exemplu, cercetările arată că până la 87% dintre zoomeri și 70% dintre boomeri folosesc YouTube, dar în moduri diferite. Zoomerii urmăresc în principal conținut scurt și distractiv, în timp ce boomerii caută materiale educative și tutoriale video. În mod similar, Instagram este un loc unde ambele generații găsesc un limbaj comun, însă zoomerii preferă reel-urile și story-urile, în timp ce boomerii se bucură mai mult de postările statice și de conectarea cu prietenii și familia.

După cum era de așteptat, până la 60% din generația Z utilizează TikTok, în timp ce prezența boomerilor pe această rețea este de doar 9%.

Cumpăraturi și angajare

Pe lângă asta, cumpărăturile online sunt doar un alt segment în care există o suprapunere. Datele arată că 65% dintre boomeri cumpără în mod regulat online, mai ales prin Facebook și Instagram, în timp ce acest procent din populația de zoomeri ajunge la 80%. De asemenea, generația mai tânără folosește și diferite platforme de cumpărături și tinde spre simplitate și confort.

În lumea afacerilor, LinkedIn este platforma unde boomerii și zoomerii își construiesc rețelele profesionale, iar din ce în ce mai mulți profesioniști mai tineri folosesc LinkedIn ca mijloc de conectare cu generațiile mai în vârstă, învățând din experiențele și sfaturile lor. Aceste locuri digitale de interes comun sunt punți între generații, creând o oportunitate de învățare și colaborare reciprocă în era digitală.

Marketingul prin e-mail, deși aparent depășit, este încă un instrument puternic pentru boomeri, în timp ce generațiile mai tinere sunt mai interesate de mesaje instant prin aplicații precum WhatsApp și Messenger. De aceea, companiile care comunică cu succes cu generații diferite depun efort pentru a crea strategii personalizate care includ combinarea canalelor digitale tradiționale și moderne, motiv pentru care acum avem anunțuri pentru locuri de muncă și stagii pe aproape fiecare canal.

O carieră profitabilă pentru toate generațiile

Boomerii și zoomerii folosesc, fără îndoială, spațiul digital, dar în moduri diferite.

Diferențele de generație în utilizarea tehnologiei și a platformelor sunt evidente, dar asta nu înseamnă că nu există loc pentru interacțiune și schimb. Înțelegând nevoile și preferințele fiecărei generații, am descoperit un lucru:

Este posibil să se construiască un ecosistem digital care să fie atractiv pentru toată lumea – indiferent de vârstă.

De aceea și lumea digitală este o afacere foarte profitabilă. Indiferent că faceți parte dintr-o generație mai în vârstă care dorește să țină pasul cu tehnologia modernă sau că aveți douăzeci de ani și ați stăpânit întotdeauna lumea digitală, oportunitățile de progres sunt nelimitate. Este important să vă dezvoltați în mod constant abilitățile și să vă adaptați la schimbările pe care le aduce era digitală.

În acest proces, LINK Academy poate fi locul ideal pentru perfecționare, unde puteți dobândi cunoștințe din cele mai căutate domenii de afaceri online.

Înscrieți-vă și începeți, îmbunătățiți-vă și schimbați-vă cariera în bine!

  • 30.10.2024 13:51

Comentariu