Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK
Deși întâlnirile și prezentările online au câștigat o popularitate deosebită în perioada de lockdown, adevărul este că sunt o modalitate eficientă de a desfășura procese importante de afaceri.
Și anume, mulți angajatori le permit angajaților să lucreze de acasă mai multe zile pe săptămână sau să aibă echipe distribuite în întreaga lume. Prin urmare, comunicarea online prin diverse platforme este o modalitate excelentă de a coordona cu succes obligațiile de afaceri.
La fel ca o prezentare obișnuită, o prezentare virtuală este o sesiune informativă al cărei scop este să demonstreze ceva, să arate rezultate, să propună soluții sau să motiveze. La fel ca în cazul contactului față în față, impresia pe care o lăsați colegilor voștri este importantă și în timpul întâlnirilor online. Cu alte cuvinte, trebuie să vă angajați și să vă interesați ascultătorii.
Este puțin mai greu de realizat atunci când interacționați cu oameni prin intermediul unui ecran, iar aceștia pot opri camera în orice moment și se pot concentra pe altceva.
Prin urmare, în acest text, vă aducem sfaturi care vă vor ajuta ca următoarea prezentare online să decurgă impecabil.
1. În primul rând, concentrați-vă pe „Ce?”
Conținutul este „regele”, indiferent dacă le prezentați colegilor, clienților sau vă distrați prietenii.
Prin urmare, trebuie să vă concentrați în primul rând pe conținutul prezentării voastre. Veți face acest lucru cu cel mai mare succes dacă puteți răspunde la aceste întrebări simple:
2. Apoi concentrați-vă pe „Cum?”
Dacă conținutul este „regele”, un storytelling bun este „slujitorul său fidel”. Cu alte cuvinte, odată ce aveți răspunsurile la aceste întrebări, una dintre cele mai bune modalități de a le lega este să le organizați ca o poveste cu un început, un mijloc și un final eficient.
3. Gândiți-vă la întrebarea „Cu ce?”
Cel mai eficient instrument pentru orice tip de prezentare sunt slide-urile. Prima regulă este limitarea numărului acestora. Dacă aveți prea multe slide-uri, veți pierde atenția publicului.
Apoi, asigurați-vă că slide-urile sunt interesante, dar și simple pentru a transmite mesajul clar. O idee sau o informație pe slide este alegerea ideală.
4. Apoi este timpul să vă gândiți la întrebarea „Către cine?”
Modul în care vă prezentați va depinde în mare măsură de public. Uneori veți face o prezentare către managementul de top, alteori către echipa voastră sau potențiali asociați de afaceri. De asemenea, puteți expune persoanelor mai tinere sau mai în vârstă. Toți acești factori ar trebui luați în considerare.
Colegii mai în vârstă și managerii seniori vor căuta o abordare ceva mai conservatoare, în timp ce tinerii vor prefera mai multă creativitate și libertate.
O modalitate de a vă implica publicul este să începeți prezentarea cu o declarație puternică care să-l implice și o puteți încheia rezumând pe scurt tot ce ați spus, chemând la acțiune sau cerând un feedback.
Gadgeturile și software-ul de astăzi vă oferă cu adevărat multe posibilități de a vă anima ascultătorii. Prin urmare, este bine să vă familiarizați cu diferitele lor posibilități și să vă dezlănțuiți creativitatea.
Iată câteva îndrumări pe care ar trebui să le urmați:
1. Gândiți-vă la fundal
Pentru a avea autoritate, este important să fiți profesionist. Așadar, nu lăsați o chiuvetă goală, rufe împrăștiate sau ceva similar să se vadă în fundal. Dacă nu vă simțiți confortabil cu mediul în care vă aflați, utilizați fundalul virtual pe care îl permit aplicațiile de întâlnire online precum Zoom. De asemenea, închideți toate taburile care nu au nicio legătură cu ceea ce vorbiți.
2. Țineți camera la nivelul ochilor
Contactul vizual este unul dintre marile beneficii ale prezentărilor live. Însă, doar pentru că nu puteți să vă vedeți ascultătorii nu înseamnă că nu îi puteți „privi în ochi”. Veți obține o astfel de impresie dacă camera este la nivelul ochilor și dacă o priviți în timpul prezentării.
3. Faceți un chestionar online
O modalitate bună de a vă implica publicul este să creați un scurt chestionar care să conțină întrebări din prezentarea voastră. Există multe instrumente online disponibile care vă permit să vă creați propriul chestionar pe care să îl includeți în prezentare.
4. Verificați dacă totul funcționează
Asigurați-vă că aveți o conexiune stabilă la internet, că microfonul și camera sunt funcționale. De asemenea, nu este rău să aveți un computer de rezervă cu o prezentare salvată. Nu lăsați problemele tehnice să vă strice prezentarea.
5. Reglați lumina
Unul dintre cele mai importante lucruri este ca ascultătorii să vă vadă. Prin urmare, este important să reglați bine lumina. Dacă plasați o lampă în spatele laptopului și reduceți cealaltă lumină din cameră, fața voastră ar trebui să fie bine luminată și vizibilă. Pe de altă parte, evitați să stați cu fereastra în spate pentru că veți fi în umbră.
Astăzi, afacerile s-au mutat în sfera online, iar experții care știu să folosească tehnologia modernă în scopuri de marketing și antreprenoriat sunt din ce în ce mai solicitați.
La InternetAcademy dobândiți cunoștințe în unele dintre cele mai căutate domenii online de astăzi. Nu numai că veți învăța cum să organizați întâlniri și prezentări online eficiente, dar veți învăța și cum să comunicați cu un public de milioane prin intermediul rețelelor sociale, să lansați afaceri, să creați strategii de marketing și să gestionați proiecte web.
Folosiți tehnologia modernă pentru o carieră personală de succes!
Copyright © LINK Academy. Toate drepturile rezervate. Confidenţialitate.
Comentariu