Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Cum să fim bine organizaţi și odihniţi: Fapte bine de știut

Cum să fim bine organizaţi și odihniţi

Oamenii de știință care lucrează pentru una dintre cele mai apreciate publicații mondiale în domeniul sănătății, British Medical Journal, au realizat o cercetare care a durat 10 ani și au demonstrat statistic faptul că cel mai mare număr de atacuri de cord au loc luni dimineața. Mai mult decât în oricare altă parte a zilei, mai mult decât în orice altă zi.

Conform acestei cercetări, mai mult de 70% dintre angajați se plâng că sunt obosiți. Mai interesantă (și mai periculoasă) este informația conform căreia un angajat obișnuit petrece zilnic, în medie, doar două minute într-o convorbire de calitate cu persoana iubită.                               .

Ca să nu mai amintim de lipsa cronică a timpului pentru somn.

Nu ne miră informația că nouă din zece persoane visează în timpul ședințelor. Se gândesc la altceva. Sau, când vine luni dimineața, patru din cinci persoane nu vor să meargă la muncă.

Dar productivitatea? S-a calculat că în timpul unei zile de lucru, un angajat obişnuit petrece cca 80% din timpul său ocupându-se cu lucruri urgente, dar care nu au o valoare foarte mare, și doar 20% sau mai puțin fac lucruri ”cheie”, care sunt cu adevărat importante.

Când luăm în calcul și următoarele 10 fapte legate de energia şi timpul necesar organizării, devine evident ceea ce trebuie să facem pentru a nu ”devia”:

  • Într-o ţară cu 21 de milioane de locuitori, într-o zi lucrătoare au loc, în medie, peste 700 de mii de şedinţe
  • 60% dintre persoanele care iau notiţe în timpul unei şedinţe fac acest lucru pentru a arăta că acordă atenţie la ceea ce se discută 
  • Un angajat obişnuit este întrerupt din lucru de şapte ori într-o oră. În total, timpul pierdut din cauza întreruperilor şi a pierderii concentrării din pricina acestora este de 3-4 ore, ceea ce înseamnă, practic, jumătate din programul de lucru. Mai rău, 80% din aceste întreruperi se pot cataloga drept lipsite de importanţă, ceea ce înseamnă că un angajat pierde 2-3 ore zilnic.
  • În ultimii 20 de ani, timpul de lucru a crescut cu 15%, iar timpul liber s-a redus cu o treime. 
  • Jumătate din totalitatea informaţiilor disponibile astăzi în întreaga lume nu au existat în urmă cu 10 ani.
  • Astăzi, o persoană obişnuită are acces zilnic la mai multe informaţii noi decât a avut o persoană obişnuită din anii '90 în întreaga sa viaţă.

Pe scurt, multe informaţii, puţin timp, multe întreruperi şi o organizare de proastă calitate.

De aceea, în mediul de afaceri actual, fiecare dintre noi trebuie să ne bazăm pe propriile forţe, să ne organizăm singuri, să învăţăm tehnici corecte de management al timpului şi să ne motivăm cu regularitate. 

De exemplu, se ştie că:

  • O oră de planificare poate salva 10 ore de execuţie.
  • Dacă acordăm 5 minute zilnic, 5 zile pe săptămână, pentru a ne gândi la o îmbunătăţire a modului în care ne efectuăm sarcinile, aceasta înseamnă că vom face 1200 de mici îmbunătăţiri într-o perioadă de 5 ani.
  • Dacă acordăm o oră zilnic pentru a învăţa ceva nou într-un anumit domeniu, 7 zile pe săptămână, 365 de zile pe an, înseamnă că în 3 ani putem deveni experţi în orice domeniu dorim.

Dar nu e rău de ştiut nici faptul că 10% din noile informaţii le ţinem minte citind, 20% ascultând, 30% vizualizând, 50% ascultând şi vizualizând, 70% rostind şi 90% efectuând.

Eu personal folosesc tehnica refuzului pentru a reuşi să termin lucrurile pe care le am de făcut singur. Refuz să verific mail-ul mai mult de trei ori pe zi. Refuz să fiu întotdeauna disponibil tuturor (lucru necesar, deoarece pentru anumite sarcini trebuie să mă concentrez în continuu cel puţin două ore). Refuz să merg la prea multe şedinţe (nu toate şedinţele sunt obligatorii). Refuz să ţin minte şi să stochez informaţiile de care nu am nevoie imediat, adică acelea pe baza cărora nu voi face ceva concret în următoarele 30 de zile.

Rezultatul este că am mai mult timp atât pentru mine, cât şi pentru colegii mei, atunci când trebuie să rezolvăm împreună o problemă sau o situaţie anume. Sună absurd, dar este mai bine să acord două sau trei ore de calitate pentru munca în colectiv, decât să lucrez opt ore într-o stare de nervozitate.

  • 05.04.2013 11:53

Comentariu