Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK
Trăim în vremurile în care tehnologia pătrunde fiecare parte, chiar și cea mai mică din viață noastră, vremuri în care este aproape imposibil de imaginat ziua, chiar și o oră, fără să folosim calculatorul și telefonul mobil atât la muncă, cât și în viața privată.
Cele mai recente circumstanțe de viață cauzate de pandemia provocată de noul coronavirus din anul acesta au consolidat suplimentar prezența tehnologiei la nivel global și acolo unde a fost mai puțin utilizată până acum – ne referim la achiziționarea de alimente, îmbrăcăminte, bilete la concert, teatru, chiar și contactul cu cei dragi. Așadar, tehnologia se împletește inevitabil cu fiecare segment din viața noastră.
Se poate spune că omul din secolul XXI nu poate să existe fără tehnologie
Toate tehnologiile care ne fac viața mai confortabilă și mai ușoară, toate aceste aplicații și servicii trebuie să fie create de cineva, să le aplice și să le realizeze cu succes.
Când, dacă vreodată, ne gândim la toți acei neobosiți transgresori mentali care petrec ore și zile cufundați într-un ecran de computer, ne imaginăm că sunt bărbați sau femei?
Un răspuns cu adevărat sincer la această întrebare ar fi probabil unanim – un IT-ist tipic, în viziunea majorității, ar fi un bărbat. De fapt, încă din anii '80 ai secolului trecut imaginea persoanei care se ocupa cu ingineria a fost a unui bărbat, iar această abordare a contribuit la faptul că și astăzi femeile sunt mai puțin susceptibile de a alege aceste profesii.
De ce este așa?
Potrivit unora, din păcate, după anumite stereotipuri adânc înrădăcinate, femeile sunt încă considerate șoferi slabi, se crede că se descurcă mai greu în spațiu, nu se pricep cu tehnica, nu sunt obișnuite nici cu cele mai mici reparații la domiciliu, cum ar fi, de exemplu, schimbarea unui bec.
Aparent progresivă și niciodată mai dezvoltată din punct de vedere tehnologic, societatea totuși nu a reușit să depășească prejudecățile care parcă sunt rămășițele Evului Mediu întunecat. Acestea sunt atât de înrădăcinate încât și femeile cred adesea în ele. Această înțelegere este paradoxală, având în vedere că diferite studii arată că femeile sunt mai rapide, mai educate, că au sistem imunitar mai puternic, chiar și o vedere periferică mai bună decât bărbații. S-ar spune că este mai mult decât suficient să fie ingineri, designeri și programatori de succes.
În timp ce datele privind rata șomajului în rândul tinerilor (peste 15 ani) din România arată că în continuare sunt mai multe femei șomere decât bărbați, în domeniul IT, unde sunt cele mai mari venituri, ponderea este în continuare în creștere în rândul femeilor.
Viziunea societății corecte și deschise presupune că toți, indiferent de sex, au acces la inovații, precum și la educație în domeniile tech – atât pentru o mai bună înțelegere a lumii în viitor, cât și pentru beneficiile pe care le pot oferi.
Trebuie depășite prejudecățile cu privire la faptul că joburile în IT sunt în primul rând pentru bărbați și că programarea este uniformă.
Dimpotrivă, jobul de programator este dinamic și creativ, iar ei sunt cei care schimbă lumea în prezent. Unele anticipări presupun că peste 15 ani jumătate din joburile din prezent nu vor mai exista, așadar, realitatea noastră este că trebuie să ne orientăm către IT, tehnologii și joburi noi care se deschid.
Interesant este faptul că bărbații au preluat în cele din urmă programarea abia atunci când informatica a început să se predea în universități. Atunci au crescut și salariile în industria IT și programarea a devenit o ocupație prestigioasă. În prezent, în marile companii IT, nici măcar un sfert dintre angajați nu sunt femei. De exemplu, la Google, care se declară o companie care se luptă pentru o diversitate mai mare, doar 20% dintre ingineri sunt femei.
Se va schimba acest lucru?
Este cert faptul că creșterea profitului companiei este adusă de echipe, mai ales când acestea sunt mixte, fapt care duce la creșterea creativității și inovației, dar și a rezultatelor. Femeile și bărbații sunt egali din punct de vedere cognitiv, dar nu sunt la fel. Tocmai de aceea, companiile au nevoie de ambele sexe.
Prin urmare, este în interesul angajatorului să adune o echipă de experți în companie care este formată atât din bărbați, cât și din femei. Convingerea că vine o vreme când salariile și calitatea vor fi apreciate la fel și la bărbați, și la femei, o arată faptul că, în SUA, în prezent femeile reprezintă aproape jumătate din forța de muncă totală (47%).
În primul rând, programarea se punea de la egal la egal cu joburile pe care le făceau femeile în mod tradițional – joburi de secretară, învățătoare, bibliotecară, asistentă medicală, asistent social… Însă, pe măsură ce această ocupație a început să asigure salarii mari și status ridicat, rolul principal în acest job îl preiau bărbații.
În prezent, dacă vreți, programatorii, bărbați și femei, sunt cei care nu trebuie să-și facă griji dacă vor avea un job sau ce salariu vor primi. Odată cu dezvoltarea pieței IT, crește rapid și nevoia de cadru de calitate care va răspunde la toate provocările.
Sunteți pregătiți să faceți parte din acest cadru, să vă deosebiți de concurență și să aveți un job foarte bine plătit?
În cele din urmă, se apreciază cât de multe știe cineva și dacă are dorința de a se perfecționa și de a progresa. În prezent, în profesia de programator, dacă vă străduiți puțin, veți reuși să vă construiți o carieră fantastică. Trebuie doar să dobândiți cunoștințe cât mai accesibile posibil.
Pe drumul către succesul pe plan profesional, toți cei interesați de IT pot dobândi cunoștințe și abilități necesare în cadrul unuia din cele șase departamente de la LINK Academy, care își școlarizează cursanții după programe avansate și îi pregătește pentru o carieră profitabilă în domeniul IT.
Alegeți departamentul în care doriți să studiați și înscrieți-vă!
Deveniți, începând de astăzi, parte din industria IT din România și participați la schimbarea istoriei!
Copyright © LINK Academy. Toate drepturile rezervate. Confidenţialitate.
Comentariu