Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK
Roata culorilor este o invenție destul de veche, fiind pusă la punct de Isaac Newton în anul 1666. Este un grafic în formă de cerc în care este reprezentat întreg spectrul vizibil, de la roșu la violet. Roata culorilor te ajută să alegi precis acele culori care arată bine împreună.
Relativ simplu de costruit, roata culorilor a devenit un instrument absolut necesar în design pentru că pune în evidență legăturile dintre culori. Astfel, în orice compoziție, se poate găsi foarte ușor acea combinație de culori care impresionează privirea și dă o stare de armonie.
Roata culorilor începe prin reprezentarea echidistantă a culorilor primare, urmând a fi completată cu cele secundare și terțiare. Nicio culoare nu este mai importantă decât alta pentru că toate formează un cerc.
Culorile primare.
Sunt acele culori de bază și nu pot fi obținute prin combinarea altor culori. Sunt 3 la număr și alcătuiesc un triunghi echilateral pe cercul culorilor: roșu, galben, albastru.
Ca fapt divers ele sunt reprezentate pe steagul României.
Culorile secundare.
Sunt obținute prin combinarea a 2 culori primare. Ele completează cercul, dar nu îl definitivează. Sunt tot 3 la număr: verde, portocaliu, violet.
Culorile terțiare.
Completează întreg cercul. Se obțin prin fie prin combinarea unei nunațe primare cu una secundară, fie prin combinarea a 2 nunațe secundare.
Scheme de culori.
În primul rând cercul se împarte în două pentru a separa culorile calde de cele reci. Nuanțele calde sunt de la roșu, galben spre verde deschis sunt colori calde. De la violet, albastru spre verde închis sunt culori reci.
Dacă ați privit un tablou de vară fierbinte, veți observa că predomină portocaliu, galben și nuanțe deschise de roșu.
Tablourile de toamnă au albastru și verde închise, presărate cu violet.
Culori complementare.
Sunt cele care se găsesc diametral opus pe cerc. De exemplu roșu și verde.
Folosirea a două culori complementare generează un contrast înalt. Trebuie mare atenție în utilizarea lor pentru că pot crea o stare de discomfort privirii.
Vedeți câtă tensiune există în această pictură un predomină roșu și verde crud?
Culori analog.
Sunt culorile vecine, cele care se găsesc una lângă alta pe cerc. Folsirea în compoziții a culorilor analog nu înseamnă utilizarea a doar 2 dintre ele, ci pot fi 3 sau 4, în funcție de tema aleasă.
Natura este plină de culori analog. Ele ajută la crearea unui design armonios și odihnitor pentru că trecerea de la o culoare la alta se face gradat.
Triadele de culori.
Sunt generate prin utilizarea a 3 culori egal depărtate pe cerc. Ele formează un triunghi echilateral. O triadă de culori pusă în compoziție dă impresia de echilibru.
Se pot alege astfel încât să există o culoare care domină: o nuanță puternică și două mai blânde. O triadă este utilizată în tabloul de mai jos. Compoziția cromatică este echilibrată.
Culori complementar divizate.
Este o variantă a tridelor de culori în care baza triunghiului este foarte îngustă pentru a selecta 2 culori analog, iar vârful ascuțit selectează o culoare complementară celor 2. Se bazează pe dominanță și contrast. Generează mai puțină tensiune decât o triadă pentru că două culori se armonizează.
Pentru începători este o schemă potrivită.
Culori tetradice.
Schema tetradică presupune utilizarea a 4 culori aflate în vârfurile unui dreptunghi. Această schemă oferă foarte multe posibilități de alegere a nuanțelor. Este mult mai complexă decât schema triadelor.
Este indicată folosirea unei culori dominate.
Utilizarea unui dreptunghi cu latura foarte îngustă, dă voie la alegerea a câte 2 perechie de culori complementare și culori analog.
Tabloul următor este armonizat și robust cromatic pentru că face trecerea ușoară de la roșu la galben-portocaliu și de la verde la viole-albastru. Cele două grupe de culori sunt și complentare ceea ce arată tensiune.
Culori în pătrat.
Este o schemă ce implică echilibru prin alegerea culorilor aflate în vârfurile unui pătrat. Deasemenea este indicată utilizarea unei culori dominante.
Dacă vreți să vă jucați puțin cu nuanțele și să vă inspirați pentru orice activitate ce implică uilizarea culorilor, vă invit să intrați aici: http://colorschemedesigner.com/
Dacă acest articol vi s-a părut interesant puteți citi și ”20 de pași spre un Web Design perfect”.
Mai multe despre culori puteţi învăţa în cadrul programului Print and Graphic Design în cadrul unor cursuri precum Corporate Identity Design, cursul Branding, cursul photoshop, cursul adobe Illustrator.
Articol de Oprescu Gabriel
Mariana
Buna ziua Am o incapere mare care urmeaza a fi bucatarie . Jos am pus gresie in care predomina negru(toate celelalte sunt culori inchise) , peretii sunt albi 90% cu vinarom . Urmeaza doua spatii de completat: barul si spatiul din fata blatului de bucatarie, pe care le doresc cu faianta. Ce am colorat pana acum e elegant si serios, insa ce a ramas de pus faianta doresc o pata de culoare . Doresc sugestii. Ce parere aveti de galben? Multumesc anticipat!
andrea iurea
Buna seara! As dori sa mi spuneti ce culoare de tifel ar fi potrivita pentru bucatarie, respectiv dormitor! multumesc anticipat!
Gabriel
Bună ziua, Este o întrebare destul de dificilă deoarece culoare depinde și de preferințele și temperamentul proprietarului, cât și de atmosfera dorită în cameră. Cel mai ușor ar fi să încercați să vă imaginați pe rând fiecare culoare aplicată pe pereți. Dar ca să vă fie mai ușor, vă recomand această pagină unde veți găsi dormitoare decorate în toate culorile: http://goo.gl/X2QcHn . Dați în jos în pagină și veți descoperi galeria. Cel mai indicat pentru dormitor este o culoare care inspiră calm și te provoacă la gândire și meditație. Verde și albastru sunt foarte inicate în acest sens. Numai bine!
Alice Aresmeritoaie
Buna seara, Am o sufragerie 22 mp open space cu bucataria, dar sunt delimitate printr-un pult si prin perdele de culoare verde in bucatarie ( perdeaua este acelasi model cu sufrageria, dar difera culoarea). Pe peretele mare al sufrageriei, unde vom cumpara mobila , vrem sa punem tapet , dar nu stim ce culoare merge cu ce avem noi. Va scriu succint culorile si ceea ce avem pana acum in sufragerie si poate ne puteti ajuta cu o parere. Vrem tapetul sa dea un contrast frumos sufrageriei, nu sa ne vina sa fugim cand intram in ea. Astfel avem asa: parchet stejar, coltar gri sobolan cu perini gri inchis+ cateva alb murdar,perdele crem cu model floare . Asteptam sugestiile dvs. Va multumim anticipat.
ionela acsinte
buna!!!...o mobila de bucatarie...unde gresia si faianta sunt identice pe un crem...ar fii ok mobila un caramel auriu si cu blaturile toate inclusiv masa un rosu corai sau ceva din neamul lui rosu...evental grena???? ;)
Copyright © LINK Academy. Toate drepturile rezervate. Confidenţialitate.
Comentariu