Semnul exclamarii  Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK

Scurtăturile de pe tastatură pentru o eficiență mai bună în muncă

Atunci când petreceți mult timp la calculator, înțelegeți foarte repede cât de prețios este timpul. Pentru a fi mai eficienți în muncă, vă recomandăm să învățați să folosiți scurtăturile de pe tastatură.

Scurtăturile de pe tastatură CTRL ALT DEL

Combinația dintre mouse și tastatură a revoluționat lumea calculatoarelor, dar scurtăturile sunt în continuare o soluție practică în multe programe. Majoritatea profesioniștilor care petrec mult timp la calculator folosesc aceste comenzi în cea mai mare parte a timpului. Adesea nu este vorba doar de a reduce timpul, ci și efortul fizic.

De asemenea, este inevitabil că dezvoltarea tehnologiei a adus multe avantaje în educație și afacere. Însă, aceste descoperiri noi au crescut necesitatea abilităților digitale la aplicarea pentru un job. Având în vedere acest lucru, dacă vreți să vă asigurați succesul în momentul aplicării, trebuie să vă îmbunătățiți abilitățile actuale pe calculator.

În cazul PC-urilor, scurtăturile se bazează în primul rând pe folosirea tastelor de bază în combinație cu cifre și simboluri. Desigur, vorbim despre Alt, Ctrl, Shift, Command (butoane Windows). Fiecare program are propriile combinații de taste, dar există și comenzi de bază care funcționează la fel peste tot. 

Scurtăturile de pe tastatură de bază

Deși este vorba despre combinații de bază, nu vă mirați dacă de unele nu ați auzit niciodată. Să nu subestimăm puterea obișnuinței, multă lume folosește de ani buni mouse-ul pentru a executa comenzi pentru care e nevoie doar de un clic pe buton. Există multe scurtături, iar cele mai simple se reduc la utilizarea tastelor de bază și a literelor.

Acestea sunt scurtăturile de bază, dar lista nu este completă:

Alt + F Deschide meniul cu fișiere
Alt + E Deschide meniul Edit
Alt + Tab Trece de la un program activ la altul
Alt + F4 Închide programul în care lucrați momentan
Ctrl + O Deschide un fișier nou
Ctrl + A Selectează textul complet pe o pagină
Ctrl + B Bolduiește textul selectat
Ctrl + I Schimbă fontul selectat în italic
Ctrl + F Activează căutarea
Ctrl + S Înregistrează documentul
Ctrl + C Copiază conținutul marcat
Ctrl + V Lipește conținutul copiat
Ctrl + Z Butonul Undo anulează ultima acțiune
Ctrl + K Introduce un link web în text
Ctrl + Home Ne întoarce la începutul textului
Ctrl + End Ne duce la sfârșitul textului 
Win + D Minimizarea sau maximizarea tuturor programelor active
Win + L Blochează ecranul

Deși considerați că cunoașteți majoritatea acestor scurtături de pe tastatură, gândiți-vă cât de des le folosiți. Doar pentru a copia un conținut fără tastatură trebuie să dați clic dreapta pe mouse, apoi clic pe opțiunea copy și din nou clic dreapta și paste. Nu e mai ușor să faceți ctrl + c și apoi ctrl + v?

Taste speciale de pe tastatură

De câte ori vi s-a întâmplat să căutați în van un caracter special pe tastatură? Probabil că v-ați întrebat întotdeauna cum se introduc caracterele speciale de pe tastatură, în afară de accesarea internetului și copierea simbolului dorit în text? Nu mai trebuie să vă faceți probleme, secretul este că fiecare simbol special are codul său care trebuie să-l tastați în timp ce țineți apăsată tasta Alt. Iată câteva dintre cele mai importante:

Alt + 0176 ° – simbolul pentru celsius
Alt + 0169 © – copyright
Alt + 0174 ® – imbolul marcă înregistrată
Alt + 0128 € – simbolul pentru euro
Alt + 156 £ – simbolul pentru liră
Alt + 0134 † – cruce
Alt + 253 ² – simbolul pentru rădăcină pătrată
Alt + 230 µ – simbolul pentru litera mi în limba greacă, adică unitatea metrică micro

Clic aici pentru lista completă de combinații pentru caracterele speciale de pe tastatură. Recunoașteți, niciodată nu v-a venit în gând să țineți apăsat butonul alt și să apăsați mai multe taste.

Scurtăturile avansate pe care trebuie să le folosiți

Alături de scurtăturile standard pe care le-am prezentat în tabelele de mai sus, există și combinații suplimentare care vă vor ușura semnificativ munca. Este interesant că pentru unele dintre aceste combinații de taste nu există o alternativă ușor accesibilă sub formă de iconiță pe care ați da clic. Pentru majoritatea acestor combinații veți folosi butonul Windows. Această tastă s-a dovedit a fi foarte utilă, deși mulți au criticat Microsoft atunci când l-a introdus.

Win + Shift + S Face screenshot la partea selectată de ecran
Ctrl + Shift + V Copiază textul selectat fără formatare
Win + . ODeschide meniul cu emoticoane
Win + Ctrl + D Creează un desktop nou
Win + Ctrl + Levo/Desno strelice Navighează între desktopurile deschise
Win + Ctrl + F4 Închide toate desktopurile nou deschise

Dintre comenzile menționate, cea mai interesantă este posibilitatea de a crea o copie a desktopului. Vă poate fi utilă dacă lucrați ca programator și doriți să împărțiți „fizic” proiectele la care lucrați ca să nu le amestecați între ele.  

scurtăturile de pe calculator pentru o muncă mai ușoară

Scurtăturile în cele mai populare programe

Pe lângă utilizarea simbolurilor de bază și a celor speciale, vă puteți accelera și mai mult lucrul dacă începeți să folosiți și scurtăturile de pe tastatură pentru programele pe care le folosiți cel mai des. Pentru început, învățați câteva dintre cele mai utile scurtături pentru Chrome.

Comenzile de pe tastatură utile în Chrome

Google Chrome este momentan cel mai popular browser din lume, așadar este foarte util să stiți cum să vă descurcați cât mai ușor în el. Majoritatea comenzilor pe care le vom enumera se pot folosi și în alte browsere (Firefox, Bing, Opera), deși și acestea au propriile specificități.

Ctrl + Shift + N Deschide modul incognito
Ctrl + Shift + T Deschid tabul închis
Ctrl + Shift + B Afișează/scalează meniul bookmark
Ctrl + Shift + Delete Deschide opțiunile Clear Browsing Data
Ctrl + Shift + M Te loghează în Chrome cu alt cont
Ctrl + Tab Te mută în tabul deschis în dreapta
Ctrl + Shift + Tab Te mută în tabul deschis în stânga
Ctrl + Enter Transformă noțiunea căutată în adresa site-ului (adaugă www. și .com).

Folosind aceste scurtături de pe tastatură vă veți ușura munca în Chrome, evitând un număr mare de acțiuni în plus.

Scurtături în Excel pentru crearea mai eficientă a tabelelor

Lucrul în Excel necesită o bună concentrare și multe clicuri pe diferite setări, coloane, celule… Ușurați-vă această muncă folosind scurtăturile care vor reduce la minim numărul de clicuri. Acest lucru este foarte important dacă doriți să deveniți un profesionist e-business, unde trebuie să creați multe tabele cu produse, prețuri, reduceri etc.

Ctrl + W Închide fișierul
Ctrl + O Deschide fișierul
Alt + H, H Alege culoarea
Alt + H, B Adaugă margini (border)
Alt + H, D, C Șterge coloana
Ctrl + Shift + U Dezvoltă sau adună câmpurile pentru formulă
Ctrl + Shift + End Selectează întregul text din câmpul pentru formulă de la poziția cursorului până la final
Ctrl + Alt + Shift + F9 Verifică formulele dependente, apoi calculează toate celulele în toate caietele de lucru, inclusiv și celulele pentru care nu este menționat că trebuie calculate
Alt + Shift + F10 Afișează meniul sau mesajul pentru butonul „Verificarea erorilor”

Cu această ocazie v-am prezentat câteva scurtături utile, iar dacă vă interesează lista tuturor scurtăturilor din Excel, accesați pagina oficială Microsoft care oferă suport pentru acest program,

Scurtături practice de pe tastatură în Word

Microsoft Word este cel mai popular instrument de procesare a textului care oferă multe opțiuni pentru o muncă eficientă. Câteva dintre scurtăturile deja le-am menționat în tabelele precedente. Totuși, există și unele care sunt specifice pentru acest program din pachetul Office.

Ctrl + E Centrarea textului
Ctrl + L Alinierea textului la stânga
Ctrl + R Alinierea textului la dreapta
Ctrl + Y Alinierea lucrării
Alt + Ctrl + Tačka Trei puncte
Alt + R, U, L Setarea limbii pentru verificare

În Word există mai multe scurtături de pe tastatură, dar cel mai bine este să le introduceți treptat în munca voastră.

Scurtături în Photoshop care ușurează munca

Photoshop este probabil cel mai popular program pentru crearea și manipularea imaginilor datorită numărului mare de opțiuni pe care le oferă. Din acest motiv, se presupune că fiecare designer grafic deține cunoștințe importante de lucru în acest program. Asta înseamnă cunoașterea excelentă a posibilităților acestora și folosirea maximă a tuturor avantajelor oferite de scurtăturile de pe tastatură. Iată câteva dintre numeroasele scurtături pe care le veți folosi cu siguranță:

Shift + M Deplasarea prin Marquee tools
Shift + L Deplasarea prin Lasso tools
Shift + W Mutarea la Magic Wand/Quick Selection
Shift + C Mutarea de la Crop la Slice tools
Ctrl + Alt + Shift + O Opțiunea Open As
Ctrl + Alt + Shift + I Informații despre fișier
Ctrl + Shift + K Setarea culorilor
Ctrl + Alt + Shift + B Transformarea imaginii în alb-negru

Dacă doriți să vă setați scurtăturile în Photoshop, puteți. Procesul complet de modificare a combinațiilor de taste de pe tastatură se află la această adresă.

  • 16.10.2019 11:13

Comentariu