Acest site folosește cookie-uri pentru analiză, conținut personalizat și publicitate. Folosind acest site, confirmați că sunteți de acord. Vezi detalii.OK
Social media trece din nou printr-un test. Din nou au oportunitatea să-și demonstreze avantajele, dar și dezavantajele într-o astfel de situație. Suntem cu toții conștienți de seriozitatea situației din ultimele luni cauzată de pandemia de virus COVID-19. Însă, totul ar fi fost mult mai alarmant, dacă nu ar fi fost oprită răspândirea unei noi infecții – infodemia.
Cu alte cuvinte, în lunile marcate de corona a apărut un termen nou, infodemia, care se referă la fenomenul de dezinformare, termen definit de gastroenterologul Austin Chiang de la Jefferson University Hospital din Philadelphia.
Suntem conștienți că apariția internetului și a rețelelor sociale permite distribuirea unei cantități imense de date și informații la fiecare secundă. Însă, pe lângă sfaturi utile și noutăți, media oferă și un spațiu imens în care se pot răspândi dezinformări, acum mai mult ca niciodată, deoarece oamenii sunt legați de calculatoare, telefoane mobile și tablete, iar asta poate avea consecințe grave. Iată câteva dintre diferitele teorii ale conspirației prezente pe social media:
Cum să faci față acestor informații și să știi care este știre falsă și care nu?
În primul rând, absolut toate sfaturile referitoare la sănătate și la măsurile adecvate trebuie citite din surse verificate: Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Sfaturi puteți găsi aici și starea curentă în lume aici. Evitați sfaturile din surse neverificate care circulă pe internet, referitoare la medicamente naturiste, la luarea de medicamente fără prescripția medicului, la crearea de soluții de dezinfectare din ingrediente neverificate etc.
Toate marile platforme și cele mai importante media încearcă să se pună în mod agresiv în calea dezinformării. În ciuda încercărilor de cenzurare implementate de Facebook, Google, Twitter și alte platforme, în continuare există publicări, conținuturi video, fotografii și postări scrise care răspândesc panică, intoleranță politică și minciuni. O problemă specială o reprezintă acele postări pe rețelele sociale care nu sunt în limba engleză. De exemplu, acestea sunt postări în limbile hindi, urdu, ebraică sau orice altă limbă care nu are o răspândire largă și nu este cunoscută în lume.
Dacă lumea luptă împotriva pandemiei, putem spune că în ultimele luni rețelele sociale luptă cu toate forțele împotriva infodemiei. Măsurile luate sunt drastice, dar necesare. De aceea, continuați să vă informați care media se pun în calea crizei informaționale și cum o fac, precum și care sunt sancțiunile aplicate celor care nu respectă regulile de comunicare în perioada pandemiei de COVID-19. Astfel, jobul de community manager devine și mai important pe plan global.
Primul și cel mai mare canal care a manifestat simptome de infodemie a fost Facebook. Prima măsură luată cu această ocazie a constat în crearea unei pagini pe blogul companiei unde au fost prezentate toate informațiile necesare despre pandemia globală și atitudinea companiei față de postarea conținutului despre virus. Prin această publicare, Facebook, ca partener al Organizației Mondiale de Sănătate, și-a oferit ajutorul în lupta globală împotriva coronavirusului. Facebook a indicat clar toate regulile de comportament în perioada pandemiei, precum și toate măsurile de protecție pe care le va implementa în zilele următoare.
Principalele obiective stabilite de Facebook se refereau la:
Din acest motiv, Facebook a publicat că va interzice orice conținut care poate dăuna situației nou apărute, precum cel legat de tratamente false și măsuri de prevenție false împotriva coronavirusului. Postările și conținuturile video care fac trimitere la diferite teorii conspiraționale sunt printre tipurile de conținut care fac parte din grupul postărilor cenzurate. De exemplu, când un utilizator încearcă să partajeze o postare pe Facebook cu conținut referitor la coronavirus, apare un mesaj care avertizează utilizatorul că postarea lui poate conține o dezinformare. Fiecare publicare cu cuvinte cheie detectate trece printr-un program de verificare rapidă, pe baza căruia cele corecte și valide sunt publicate, iar altele sunt șterse de pe platformă.
YouTube, la fel ca Facebook, a creat un panou info unde prezintă toate informațiile despre temele actuale în perioada pandemiei. Însă, trebuie menționat că serviciile panoului info nu sunt disponibile în toate țările. Momentan, serviciile panoului info sunt accesibile utilizatorilor de YouTube din Germania, Spania, Marea Britanie, America și Coreea de Sud. Și YouTube a publicat că are un colaborare strânsă cu OMS, așadar când vine vorba de COVID-19, primează conținuturile video ale acestei organizații.
Dacă un utilizator de YouTube verifică conținuturile video, de exemplu, influenceri unde cuvântul cheie este corona sau COVID-19, utilizatorilor le vor apărea mai întâi conținuturile publicate de OMS. Pe lângă asta, această social media a sancționat reclamele la echipamentele medicale și alte conținuturi care pot produce confuzie și panică în rândul utilizatorilor în situația creată de pandemie.
Promovarea instrumentelor medicale, ca măștile și aparatele de respirat, sunt interzise și pe rețeaua de publicitate Google. În perioada pandemiei Google a oferit publicitate gratuită Organizației Mondiale a Sănătății pentru a reduce cantitatea de informații false la care suntem martori în astfel de situații, precum și sfera lor de acțiune. Pe lângă asta, sunt înlăturate și comentariile inadecvate, dar și evaluările locațiilor unde se îngrijesc cei infectați, Google având un control mai mare asupra acestei opțiuni.
Pinterest este una dintre social media care, la fel ca Google, YouTube, Facebook a luat în serios problema infodemiei, recunoscând importanța sancționării tuturor dezinformărilor într-un context concret. Aceasta platformă s-a străduit să construiască o politică clară de comportament al utilizatorilor, punându-se astfel în calea tuturor dezinformărilor legate de vaccinuri, măsuri de prevenție false etc. De asemenea, platforma îi sfătuiește pe toți utilizatori care pun întrebări legate de diferite simptome de sănătate pe care le au să se adreseze unui medic. În lupta împotriva dezinformării cu privire la virusul COVID-19, Pinterest folosește inteligența artificială pentru a identifica acele cuvinte cheie legate de informații false, procedeul și sistemul de găsire a imaginilor legate de extinderea dezinformării evoluând de la o zi la alta.
Dacă urmărim această politică de sancțiune și măsurile de prevenție pe care le-au introdus și alte social media, putem spune că Instagram, WhatsApp și Snapchat s-au dedicat problemei și au găsit soluții excepționale care le permit să fie responsabili social și să folosească puterea propriilor platforme.
În era pandemiei, Instagram a publicat că va sancționa toate hashtagurile legate de virusul COVID-19, iar căutarea #coronavirus redirecționează utilizatorii către pagina serviciilor de sănătate națională. Această platformă socială a oferit pe blogul său și mai multe informații despre pandemie, precum și alte informații utile necesare legate de comportamentul utilizatorilor pe Instagram în perioada virusului COVID-19. Pe lângă asta, pe platformă sunt promovate și stickere cu informații utile. Este interesant de menționat și că hashtagul #stayhome, în momentul scrierii acestui blog post, apare în 7,3 milioane de publicări, ceea ce vorbește în favoarea utilizării responsabile din punct de vedere social a Instagramului în timpul pandemiei globale.
După cum am spus deja, WhatsApp și-a oferit serviciile Organizației Mondiale a Sănătății. Utilizatorii pot să se conecteze prin chatbots cu organizațiile locale, naționale și globale, dar și să primească informații fiabile din surse relevante precum OMS sau Ministerul Sănătății. Pe pagina WhatsApp Coronavirus Information Hub, toți utilizatorii, în funcție de locația în care folosesc aplicația, se pot familiariza în detaliu cu toate măsurile luate de această platformă în lupta împotriva pandemiei. De aceea, WhatsApp și-a adaptat serviciul nu doar pentru a partaja informații corecte despre virus, ci și pentru a fi utilizat în scopuri educaționale, respectiv studiul la distanță. Pe această pagină sunt partajate exemple bune și diferite din practica utilizării acestei aplicații.
Snapchat s-a confruntat la modul cel mai serios cu problema infodemiei. De fapt, această platformă a recunoscut influența negativă pe care o pot crea conținuturile ei în contextul pandemiei, așadar a intrat în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și cu organizațiile naționale de sănătate, fapt care a permis utilizatorilor să ajungă la informații valide și verificate în perioada pandemiei. De asemenea, depune eforturi mari pentru a asigura un serviciu special prin care utilizatorii să aibă acces la instrucțiuni cât mai corecte despre cum să lupte împotriva coronavirusului.
Pe social media s-au făcut și unele eforturi pentru a crea un filtru în domeniul inteligenței artificiale cu scopul de a instrui oamenii cum să reducă riscul de infecție. Snapchat a deschis și o secțiune specială în instrumentul legat de sănătatea mintală, denumită Here For You, prin care oferă ajutor tuturor utilizatorilor care au simptome de depresie, anxietate, stres cauzate de situația actuală. Cu această ocazie menționează că în cadrul acestei secțiuni, toți utilizatorii care adresează întrebări vor primi răspunsuri de la experți relevanți din Organizația Mondială a Sănătății, serviciile naționale de sănătate și alte organizații de sănătate.
Totuși, există și social media care nu au făcut tot posibilul să împiedice răspândirea dezinformării legate de virusul COVID-19. Deși poate le-au lipsit resursele să se facă utili social sau să ofere informații adecvate, unele mass-media, precum TikTok, au găsit o modalitate să răscumpere literal eventualele consecințe. Aplicația TikTok a redirecționat toate testele legate de coronavirus către bannerul Organizației Mondiale a Sănătății și, în plus, a donat 10 milioane de dolari fondului Organizației Mondiale a Sănătății.
Twitter, pe de altă parte, și-a orientat toate căutările despre virusul COVID-19 către organizațiile naționale de sănătate. A încercat cât mai eficient să interzică tweet-urile care conțin informații neverificate și false despre consecințele infecției cu virusul și măsurile preventive incorecte. Dar a anunțat, de asemenea, că nu va putea găsi și sancționa niciun tweet cu conținut similar.
Spre deosebire de platformele sociale menționate până acum, Reddit a fost criticat dur pentru lipsa de reacție la criza globală de sănătate. De aceea, și această platformă socială a fost obligată să aplice anumite măsuri. Când se caută subiecte legate de coronavirus, pe Reddit apar bannere ale unor diverse organizații de sănătate de încredere. Totuși, strategia acestei platforme sociale este limitată semnificativ în comparație cu altele. Utilizatorii platformei au în continuare o putere mare să creeze conținut prin care infodemia se poate extinde. Pe lângă asta, politica acestei platforme nu conține reguli clar definite de comportament al utilizatorilor în situații de pandemie și de răspândire a dezinformărilor.
Se pare că în ultimele luni am cunoscut cu toții puterea informațiilor. În special a celor false. Am văzut că puterea informațiilor false este imensă, chiar dezastruoasă. Unii am învățat lecția, rămâne doar să conștientizăm și singuri cât este de important ca, atunci când scriem, spunem, respectiv postăm o publicare neverificată, adică falsă, aceasta devine virală în cadrul adunărilor virtuale sociale. Fiți precauți, verificați nformațiile și corectitudinea lor înainte de a clica pe share. În acest fel vom contribui la buna funcționare a vieții în mediul digital în situații de criză.
Copyright © LINK Academy. Toate drepturile rezervate. Confidenţialitate.
Comentariu