4 moduri de a găsi greșelile ascunse din cod

Dacă ați început să programați, chiar și în mică măsură, atunci ați făcut deja cunoștință cu una dintre frecventele provocări ale programatorilor. 

Iată ce se întâmplă: ați investit destule ore pentru a scrie un program bun. Ați scris mii de linii de cod. Fiecare secundă de introducere a datelor v-a făcut plăcere. Cu toate acestea, programul nu funcționează așa cum ar trebui. Încercați să descoperiți problema. Nu o puteți identifica.


Descoperirea greșelilor în cod poate dura mult dacă nu știți cum să le găsiți.

 

Din fericire, există patru tactici simple pe care le puteți folosi pentru a găsi o greșeală și a corecta codul.


1. O altă pereche de ochi

Uneori, includerea unei alte persoane în muca Dvs. este un mod excelent de a descoperi ce ați omis.

 

Putem ușor cădea în capcana de a presupune cum se vor comporta părțile distincte ale codului și de a estima dacă acestea sunt sau nu corecte. Suntem subiectivi. Și de aceea, de exemplu, este posibil să fi folosit tot timpul o funcție greșit definită sau o variabilă greșită.


Cealaltă persoană din spatele nostru nu are o istorie a dezvoltării programului nostru și nu este familiarizată cu codul nostru. Ea va privi munca noastră cu o minte proaspătă și va găsi mai rapid greșelile.


De altfel, este bine să subliniem că fiecare are tendința de a citi codul în alt mod. De aceea, o altă pereche de ochi va remarca mai ușor ceea ce voi nu ați reușit.


2. Descrieți în ce constă problema


A doua metodă este ca prin cuvinte să explicați unei alte persoane în ce constă problema.

Dacă colegul Dvs. nu se poate uita peste codul Dvs., poate vă poate asculta. Și deseori aceasta este de ajuns.

 

Nu ezitați. Cealaltă persoană se va adânci în situația pe care o veți descrie, iar Dvs. vă veți gândi mai puțin la problemă. În al doile rând, veți pierde mai puțin timp în încercarea de a afla de ce codul nu funcționează.

 

O astfel de strategie vă va ajuta adesea șă descoperiți rapid în ce constă eroarea.

 

3. Testați, din nou

Ați testat programul, dar tot nu funcționează. Ceva lipsește.

O tactică bună este să verificați valoarea testului.  Testați din nou. Aceasta vă poate ajuta să descoperiți toate greșelile și lipsurile.

 

Niciodată nu fiți siguri că ați făcut totul perfect.


O bună abordare este să reîncercați testarea cu alte date și parametrii de intrare. O combinație diferită de parametrii vă poate da rezultate diferite, dar mai bune decât cele inițiale.

4. Faceți o pauză

Nu disperați dacă programul nu funcționează din prima. E mult mai înțelept să aveți răbdare.

 

Câteodată este mai bine să vă opriți, să vi se odihnească un pic mintea. Beți o cafea, mergeți la sală, ieșiți cu prietenii.

 

Acceptați faptul că uneori nu veți reuși să rezolvați problema imediat, dar  că mâine vă va fi mult mai ușor să vă ocupați de ea.


Faptul că momentan nu lucrați la acea problemă nu înseamnă că ați uitat-o. Vă veți gândi la ea în subconștient.


Iar apoi, când vă veți aștepta cel mai puțin, veți avea o idee care vă va ajuta să înlăturați neajunsul.


Codare fără greșeli nu există.

Cu toate acestea, există un cod de bune practici și metodologii care dintr-un programator de nivel mediu sau începător, pot face specialiști de calibru mare.  Aflați despre şcolarizarea în cadrul Departamentului Programming la LINK Academy.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te