Deficit de experţi IT în România
În ţara noastră nevoia de personal din domeniul IT este foarte mare.
Perioada lungă de izolare a ţării noastre a cauzat consecinţe grave pentru economie şi societate ca ansamblu.
În lume în ultimii zece ani a avut loc tranziţia la societatea informatică, încurajată de dezvoltarea rapidă şi puternică a ştiinţei informatice şi a tehnologiei care a devenit o parte indispensabilă a dezvoltării intensive a oricărei societăţi. În ţara noastră în aceeaşi perioadă, dezvoltarea de IT a fost foarte lentă, atât în domeniul aplicațiilor pe calculator şi dezvoltării sistemelor informatice, cât şi în domeniul educaţiei personalului pentru locurile de muncă de viitor.
Judecând după experienţa ţărilor în tranziţie, sectorul IT din România este într-un stadiu începător. În favoarea acestei afirmaţii vine informaţia că cele mai multe investiţii în IT se direcţioneză către achiziţia de hardware, şi către stabilirea infrastructurii. De infrastructură depinde trecerea la următoarea etapă în care domină soluţii software.
În ziua de azi, când şi noi ne străduim să ajungem din urmă ţările dezvoltate în domeniul IT, există o problemă cheie - găsirea personalului cu înaltă calificare. Tendinţa companiilor multinaţionale mari care vin şi să deschid birouri în ţara noastră, este urmărită şi de căutarea profesioniştilor de calitate educaţi în domeniul IT. De asemenea, economia noastră cu personalul care nu este instruit suficient în domeniul IT are nevoie de introducerea aceleiaşi tehnologii în activitatea sa. Să ne amintim că din ţara noastră în ultimii zece ani, a plecat un număr considerabil de personal educat.
Pe baza acestor fapte am ajuns la concluzia că România în domeniul tehnologiei informaţiei are nevoie de personal. Vom susţine această concluzie cu datele Institutului de statistică al României din aprilie 2015.
Structura companiilor din domeniul IT, conform datelor Institutului de statistică al României:
- furnizarea de consultanţă în legătură cu calculatoare (41 de companii)
- furnizarea de consultanţă, dezvoltarea programelor pentru calculator (338 de companii)
- prelucrarea datelor (99 de companii)
- crearea bazelor de date (41 de companii)
- întreţinerea, repararea maşinilor de birou şi altor maşini asemănătoare (215 de companii)
- alte activităţi în legătură cu calculatoare (87 de companii)
Analizând datele de mai sus, putem concluziona că dintr-un total de 821 de companii, 519 dintre ele sunt implicate în consultanţă şi fabricare de soluţii software.
Considerând această tendinţă, de la începutul anului 2014 până în aprilie 2015, au fost înregistrate 130 de companii în aceste domenii. În plus, nici una nu a fost închisă.
În final, putem concluziona că nevoile României pentru personal IT educat sunt într-o creștere continuă.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te