Ce face un programator de aplicații mobile?

Fără niciun dubiu, lumea modernă funcționează cu ajutorul aplicațiilor mobile. Dispozitivele și aplicațiile mobile au schimbat modul în care comunicăm, lucrăm, învățăm, ne distrăm...

Se estimează că momentan, peste 3,2 miliarde de utilizatori au smartphone-uri și că 88% dintre aceștia își petrec timpul pe telefon tocmai pe aceste aplicații.

Această aplicare la scară largă a software-ului în toate domeniile vieții noastre generează creșterea permanentă a pieței de aplicații mobile, ceea ce, la rândul ei, generează și creșterea cererii de programatori de calitate din acest domeniu.

Ce face un programator de aplicații mobile

Meseria viitorului!

Datorită popularității crescute a smartphone-urilor și a tabletelor, ne așteaptăm ca în următorii doi ani aplicațiile mobile să genereze venituri de chiar 935 de miliarde de dolari.

Numărul aplicațiilor descărcate crește de la an la an. Doar în ultimii cinci ani numărul aplicațiilor descărcate a crescut cu peste 50%. Așadar, piața aplicațiilor mobile este într-o creștere continuă.

Prin urmare, nici nu e de mirare că cunoașterea dezvoltării aplicațiilor pentru dispozitive mobile este foarte căutată și rentabilă din punct de veder financiar – indiferent că vindeți singuri o aplicație proprie sau vă folosiți cunoștințele pentru a realiza ideile altor persoane și a crea aplicații într-o companie de IT. 

Ce presupune munca unui programator de aplicații mobile?

Dacă vă atrage ideea să creați ceva de la zero, să treceți prin numeroase etape până când veți vedea singuri cum ideea la care lucrați se realizează în practică și devine disponibilă milioanelor de utilizatori, atunci jobul de programator de aplicații mobile poate fi pentru voi.

Crearea aplicațiilor este o muncă complexă, dinamică și mai presus de toate, interesantă, care constă dintr-un șir de pași și diferite responsabilități precum:

  • înțelegerea cerințelor clientului pentru a crea specificațiile aplicației pe care o dezvoltați;
  • crearea prototipului aplicației conform specificațiilor stabilite;
  • scrierea codului care va porni aplicația;
  • testarea aplicației înainte de pornire;
  • rezolvarea bug-urilor;
  • crearea unor noi caracteristici ale aplicației și actualizarea ei.

Cum arată mediul de lucru al programatorului de aplicații mobile?

Cum va arăta o zi de muncă și locul unde veți lucra depinde, în primul rând, de faptul dacă veți lucra într-o companie sau ca freelancer. Ca freelancer, probabil că veți lucra de acasă, de la o cafenea, hub sau de pe plajă – în funcție de nevoi. Când lucrați pentru o companie, puteți să lucrați într-un birou open space bucurându-vă de numeroase facilități, deși mulți angajatori își încurajează programatorii să lucreze de oriunde fără obligația de a veni zilnic la birou. Deci, această ocupație vă dă șansa mare de a decide singuri unde și cum veți lucra.

Indiferent de mediul de lucru, crearea aplicațiilor presupune colaborarea și comunicarea cu alți membri ai echipei care se face în direct la ședințele de lucru sau online, așadar comunicarea este parte componentă a jobului unui programator de aplicații mobile. 

Cât puteți câștiga cu această ocupație?

Câștigul unui programator de aplicații mobile va depinde de sistemul de operare (Android sau iOS) în care lucrează, dar și gradul de senioritate. Indiferent de aceasta, în acest domeniu salariile sunt foarte atractive.

În SUA, un salariu mediu anual este de 95 595 de dolari, iar în Germania în jur de 50 000 de euro pe an. În România, salariul lunar este de peste 1 000 de euro.

De asemenea, vă puteți completa bugetul cu numeroase proiecte freelance cu clienții din țară sau din străinătate și să obțineți un câștig de 60 de euro pe oră.

Care sunt abilitățile necesare pentru a deveni programator de aplicații mobile?

Programatorii de aplicații mobile creează și dezvoltă aplicații destinate smartphone-urilor și altor dispozitive mobile. Aceștia se specializează în designul dispozitivelor electrice cu ecrane mici, lucrul cu conținuturi multimedia și programare în diferite sisteme de operare mobile.

Cele mai populare sisteme de operare pentru dispozitivele mobile sunt Android și iOS. Fiecare dintre sistemele de operare are propriile specificități, precum și piețe cărora le sunt destinate aplicațiile și OS-urile; însă, abilitățile căutate sunt mai mult sau mai puțin aceleași indiferent de sistemul de operare ales.

Oricine poate deveni programator de aplicații mobile, trebuie doar să aveți idei bune și să dezvoltați abilități necesare și cunoștințe din 4 domenii cheie.

Design: Programatorii de aplicații mobile trebuie să rețină că interfața cu utilizatorul pe dispozitive mobile este foarte specifică. Dimensiunea ecranului, conținutul și comportamentul utilizatorilor care folosesc dispozitive mobile sunt diferite de cele de pe alte dispozitive și calculatoare. De aceea, trebuie să știți cum să creați o interfață cu utilizatorul ușor de utilizat și cu un aspect modern.
Informatică: Trebuie să dețineți cunoștințe de bază de informatică, mai ales de hardware, gestionarea bazelor de date, alocarea memoriei și securitatea sistemelor software.

Programare: În funcție de sistemul de operare pentru care creați aplicația, veți avea nevoie de cunoștințe și pregătire pentru diferite limbaje de programare și instrumente pentru dezvoltarea, testarea și distribuirea aplicațiilor deja finalizate. Cele mai folosite limbaje de programare pentru crearea aplicațiilor mobile sunt Java, Objective-C și Swift.

Business: Calitatea aplicațiilor nu garantează câștigul. Gândirea strategică și abilitățile antreprenoriale vă vor oferi posibilitatea de a vă plasa aplicația pe piață în mod corect și de a obține un câștig maxim.
Pe lângă asta, șansele voastre de angajare, respectiv succes în acest domeniu, vă vor crește semnificativ așa-numitele abilități soft.

Problem solving: Găsirea unor modalități de a răspunde la nevoile utilizatorilor și de a depăși eventualele probleme în lucru este o abilitate necesară fiecărui programator de aplicații mobile.

Creativitate: Deși ca programator veți primi o listă de cerințe pe care trebuie să le îndeplinească o aplicație, vă veți găsi des în situația ca în cadrul stabilit să căutați soluții creative și inovatoare.

Ochi pentru detalii: Programatorul trebuie să observe eventualele probleme și să urmărească detalii mărunte pentru a asigura funcționarea perfectă a aplicației.

Răbdare: Lucrul la aplicație necesită timp și încercarea unor diferite soluții la o problemă, iar pentru asta este nevoie de răbdare și o atitudine pozitivă.

Abilități de comunicare: Lucrul la aplicații presupune că veți intra în contact cu persoane cu cunoștințe și educație diferite. Ca programator, trebuie să puteți comunica cu clientul și să explicați detalii tehnice unor persoane care nu au cunoștințe tehnice. De asemenea, vi se poate cere să lucrați la realizarea instrucțiunilor de utilizare și la alte documente.

Șolarizarea la LINK Academy vă va oferi cunoștințele și abilitățile necesare pentru a crea și plasa singuri pe piață aplicații pentru diferite platforme mobile. Încă din timpul școlarizării veți crea primele aplicații, veți colabora cu experți cunoscuți din acest domeniu și veți avea șansa să aflați primii despre joburile nou apărute pentru programatorii de aplicații mobile.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te