Azure Fundamentals

Azure Fundamentals este un curs dedicat noțiunilor de bază ale platformei cloud Azure Microsoft. Azure are peste 100 de servicii împărțite în mai multe grupuri, cu care se pot crea medii pentru executarea codului de program, gestionarea rețelelor, crearea mașinilor virtuale, gestionarea depozitelor de date, crearea de sisteme de monitorizare, implementarea protecției, implementarea securității și multe altele.

Cursul este împărțit în mai multe module logice, dintre care primul este dedicat principalelor postulate cloud. Cursanții au posibilitatea să citească despre avantajele tehnologiei cloud, tipuri de modele și tipuri de servicii cloud. Toate acestea au scopul de a facilita cunoașterea diferitor servicii Azure pentru participanți.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Microsoft Development (pentru Android și iOS) şi Microsoft Development Program.

Descrierea și scopul cursului Azure Fundamentals

Serviciile Azure reprezintă un concept care se referă la tot ceea ce primește utilizatorul pentru folosirea platformei  cloud. Astfel de servicii sunt împărțite în mai multe grupuri. O astfel de structură este urmată și de cursul Azure Fundamentals, așadar în primul rând se discută despre conceptele Compute și Networking, apoi despre conceptele Storage și Databases și, în sfârșit, despre serviciile Security.

Pe lângă postulatele teoretice, care stau la baza unei cunoștințe ample a modelului cloud, cursul Azure Fundamentals prezintă, de asemenea, diferite abordări practice pentru utilizarea platformei Azure. Participanții au posibilitatea de a învăța cum se creează și cum se configurează mașini virtuale, și modul în care acestea se gestionează. Sunt ilustrate crearea de rețele virtuale și aplicarea modelelor de securitate pentru o comunicare de rețea sigură.

În modulul privind stocarea datelor, cursanții învață tehnicile practice de stocare a datelor în cloud, aici se referă la utilizarea sistemelor SQL, MySQL, PostgreSQL și Cosmos DB. Pe lângă bazele de date, este ilustrată și utilizarea practică a altor câteva tipuri de depozitare.

Ultimul modul este dedicat diferitor abordări pentru administrarea și gestionarea costurilor. În acest fel, participanții sunt pregătiți pentru administrarea marilor conturi Azure ale companiilor. 

Scopul cursului Azure Fundamentals este familiarizarea participanților cu posibilitățile platformei cloud Azure. După finalizarea cursului, participanții vor cunoaște principiile de bază privind funcționarea unui astfel de mediu cloud. Ei vor putea concepe o strategie prin care să treacă de la mediu local la mediu cloud, în funcție de nevoile companiei. Pe lângă înțelegerea cazurilor de utilizare a diferitelor servicii Azure, după finalizarea cursului, participanții vor ști și să anticipeze și să monitorizeze costurile și să devină administratori pe platforma cloud Azure.

Cursul Azure Fundamentals vă va răspunde la următoarele întrebări:

1. Ce este un cloud?

Astăzi este aproape imposibil să nu intrăm în contact cu mediile cloud și serviciile acestora. Pentru început, clienții de e-mail web precum Yahoo, Outlook, AOL și Gmail sunt exemple de servicii cloud. Este vorba despre platforme de e-mail cu o infrastructură completă de primire, trimitere și stocare a mesajelor, care le permit calculatoarelor utilizatorilor să fie clienți simpli într-un astfel de proces.

Pe lângă platformele de e-mail menționate, ați avut contact cu cloud-ul dacă ați folosit unul dintre aceste sisteme de stocare a datelor. Dropbox și Google Drive sunt exemple clasice de alt tip de servicii cloud. Totuși, acestea sunt doar câteva exemple de sisteme cloud. Cloud oferă mult mai mult, așadar, pe lângă sistemele destinate unui public larg, asigură și numeroase servicii destinate dezvoltării de software. Participanții au ocazia să citească despre toate acestea în cadrul cursului Azure Fundamentals.

2. Ce tipuri de modele cloud există?

Cloud este un concept foarte larg care poate fi folosit pentru a desemna sisteme cu multe caracteristici diferite.

Toate pot fi împărțite în mai multe grupuri. Pentru început, există sisteme cloud publice, private și hibride, în raport cu nivelul de infrastructură și confidențialitate a datelor. Google Drive este, cu siguranță, un exemplu de sistem public cloud. Pe de altă parte, sistemul de cloud intern al unei companii poate fi privat sau hibrid, în funcție de nevoi.

Serviciile cloud pot fi împărțite și în funcție de nivelul de responsabilitate și control pe care îl are utilizatorul. Într-o astfel de situație, vorbim despre tipurile de servicii cloud IaaS, PaaS, FaaS și SaaS. Azure are toate tipurile de servicii cloud menționate mai sus. De aceea, în cursul Azure Fundamentals sunt folosite practic toate tipurile de servicii cloud menționate mai sus.

3. Care sunt avantajele tehnologiei cloud?

Companiile de astăzi sunt foarte dependente de infrastructura IT care le permite să gestioneze date. Disponibilitatea unei astfel de infrastructuri este esențială pentru afacerile moderne, practic în permanență. Înainte de apariția sistemelor cloud, companiile, folosind propriile departamente IT, au implementat tot sau mare parte din ceea ce constituie infrastructura IT necesară. Cu toate acestea, nevoia de mentenanță zilnică și disponibilitate maximă este un efort mare pentru companii.

De aceea, motivul principal pentru trecerea la sistemele cloud este simplificarea afacerii, folosind resurse și servicii gestionate de platforma cloud. Acest mod de utilizare a resurselor aduce numeroase avantaje: rentabilitate, scalabilitate, elasticitate, agilitate, disponibilitate... Toate avantajele aduse de platforma cloud Azure sunt explicate în detaliu în cursul Azure Fundamentals.

Cursul Azure Fundamentals

4. Ce este Azure?

Azure este o platformă cloud de la Microsoft. În aceasta există în primul rând servicii care au pus la dispoziția echipelor de dezvoltare o cantitate imensă de instrumente de găzduire pentru aplicații, servicii și date în mediul cloud.

Azure are peste 100 de servicii împărțite în mai multe grupuri, cu care se pot crea medii pentru executarea codului de program, gestionarea rețelelor, gestionarea  depozitelor de date, crearea sistemelor de monitorizare, implementarea securității și multe altele.

Azure este format din centre de calculatoare distribuite în întreaga lume și o rețea globală care le conectează. O astfel de rețea se mai numește rețea globală Microsoft și constă din peste 250.000 km de infrastructură de rețea care conectează centrele de calcul Microsoft și utilizatorii finali. Este una dintre cele mai mari rețele din lume.

Este clar că Microsoft a investit o cantitate imensă de resurse în dezvoltarea platformei Azure, care este în prezent unul dintre cele mai importante produse ale acestora.

5. Ce servicii are Azure?

Serviciile sunt figura centrală a fiecărui sistem cloud. Acestea sunt de fapt ceea ce platforma cloud le expune spre folosință utilizatorilor săi. Azure are un număr mare de servicii împărțite în mai multe grupe. Cele mai importante sunt cu siguranță cele pentru execuția codului, stocarea datelor și realizarea rețelelor.

Azure poate fi folosit pentru a găzdui aplicații, servicii, dar și cod de program sub formă de funcții, care sunt activate doar la nevoie. Practic, la cursul Azure Fundamentals sunt ilustrate toate abordările menționate, așadar participanții au șansa să învețe cum se folosesc serviciile: Azure Virtual Machines, Azure Kubernetes Service, Azure Container instances, Azure Function App, Azure App Service.

Azure are și numeroase servicii pentru crearea depozitului și gestionarea bazelor de date, de asemenea și pentru crearea rețelelor virtuale și gestionarea securității acestora. Toate aceste subiecte au fost abordate în cursul Azure Fundamentals.

6. Cum se administrează rețelele și securitatea rețelei pe platforma Azure?

Rețelele sunt coloana vertebrală a oricărui sistem în cloud. De fapt, se poate spune că fără rețele, platformele cloud nici nu ar exista. Având în vedere că toate serviciile cloud sunt în centre de calcul la distanță, utilizatorii comunică cu acestea prin intermediul rețelelor publice sau private. Abilitatea de a controla comunicarea în rețea este un aspect foarte important în utilizarea platformelor cloud.

Având în vedere că cloud-ul nu poate fi imaginat fără existența unor rețele publice sau private, Azure are un număr mare de diferite servicii care facilitează gestionarea rețelelor. Este vorba despre servicii care permit conectarea, protecția aplicațiilor, livrarea de conținut și monitorizarea traficului de rețea. Cursul Azure Fundamentals abordează utilizarea unui număr de servicii care aparţin grupurilor tocmai menţionate.

7. Care sunt caracteristicile mașinilor virtuale și ale mediilor de execuție în platforma Azure?

Cea mai importantă caracteristică a oricărei platforme cloud este capacitatea de a executa programe. Platformele cloud pun la dispoziția utilizatorilor resurse hardware și software în diferite forme, care pot fi folosite pentru a executa programul.

Azure oferă câteva medii diferite pentru rularea aplicațiilor cloud. Pentru început, există mașini virtuale, care lasă utilizatorii să le folosească așa cum doresc. Astfel de mașini virtuale pot fi utilizate pentru orice – de la locuri de muncă obișnuite, până la jocuri sau exploatarea criptomonedelor.

Pe lângă mașinile virtuale clasice, Azure oferă și multe alte abordări pentru crearea mediului pentru executarea programelor noastre. În primul rând, este vorba despre serviciile de manipulare a containerelor Docker și de orchestrare a acestora, folosind sistemul Kubernetes, serviciile Azure Apps, Function Apps și Logic Apps. Acestea sunt serviciile a căror utilizare practică este prezentată în cursul Azure Fundamentals.

Planul și programa cursului

Modulul 1: Introducere

  • Concepte de bază cloud
  • Crearea unui cont Azure
  • Structura platformei Azure

Modulul 2: Mașini virtuale și medii de execuție

  • Mașini virtuale și serviciul Azure App
  • Containere și execuție fără server

Modulul 3: Depozite și rețele

  • Baze de date și depozite
  • Rețele

Modulul 4: Securitate și administrare

  • Bezbednost / Securitate
  • Administrarea și managementul costurilor

Azure Fundamentals

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te