Ce este un blog și de ce trebuie să aveți unul
Mulți se întreabă ce este un blog, cât este de greu de făcut și cum se câștigă cu el. Pentru a vă familiariza cu termenul de blogging, vă vom explica cele mai importante aspecte ale acestui mod modern de comunicare și afaceri.
Internetul devine un mediu tot mai influent, așadar nici nu este de mirare că preia tot mai mult rolul televiziunii în mass-media. Acum ne putem informa, distra, educa, putem cumpăra, putem gestiona dispozitive (Internet of Things) etc. în mediul online. Într-un astfel de mediu, a devenit mai ușoară comunicarea cu prietenii, dar și conectarea cu oamenii care vă împărtășesc opiniile. Exact în acest domeniu și-a găsit loc și blogul.
Ce este un blog și de ce este atât de important?
Pentru început, ce este un blog? Prin acest termen se înțelege un weblog (prescurtat, blog). Este un fel de jurnal online unde se împărtășesc părerile personale pe diferite subiecte. Se poate scrie despre cele mai diferite lucruri, iar conceptul depinde în totalitate de autor.
Blogurile au apărut ca o versiune îmbunătățită a jurnalului personal, internetul permițând ca părerile autorului să ajungă la milioane de oameni, practic gratuit. Acest mod de comunicare a cunoscut o expansiune la sfârșitul secolului XX, câștigând în importanță de-a lungul anilor. O dovadă a impactului blogurilor a fost achiziția site-ului Blogger.com de către compania Google în 2003.
Acel an a fost foarte important pentru blogging, deoarece atunci a fost publicată prima versiune a platformei WordPress. Astăzi este cea mai populară platformă nu numai pentru site-urile de blogging, ci și pentru un număr mare de portaluri web profesionale. Acum că știți mai multe despre blog, următorul pas este să vă familiarizați cu caracteristicile și elementele acestuia.
Cu siguranță ați întâlnit un blog de mai multe ori până acum, fără să fiți conștient de asta. De fapt, un blog este un tip de site web unde conținutul este postat cu regularitate, deseori de mai multe ori pe zi. Uneori, un blog se referă la un segment al unui site static (prezentarea companiei, de exemplu), unde conținutul se postează des. Adesea, companiile au un segment de blogging pe site-urile lor, unde se postează textele care informează cititorii în detaliu despre segmentele de afaceri.
Mai simplu spus, fiecare blog poate fi un site de sine stătător, dar nu orice site poate fi caracterizat ca blog. Dacă este vorba despre o prezentare statică care are pagini definite care nu se schimbă, este clar ca nu poate fi un site de blogging. Pentru a ne familiariza mai bine cu tematica, vă vom explica cum ar trebui să arate un blog și despre ce ar trebui să scrie.
Ce trebuie să aibă fiecare blog?
Deși fiecare poate crea un aspect după propriul plac, există elemente pe care trebuie să le aibă fiecare blog. Să începem cu pagina de start (home page), unde fiecare blog ar trebui să aibă listate textele publicate (postări) cronologic, de la cele mai noi la cele mai vechi. O opțiune indispensabilă este accesarea arhivei postărilor vechi, iar aici se găsesc deseori cele mai populare tag-uri și linkuri.
De asemenea, este importantă și opțiunea din meniul principal „Despre noi”. Este vorba despre o pagină în care vă veți prezenta cititorilor și le veți explica de ce ați început blogul. Dacă este necesar, pe această pagină puteți posta și un formular de contact, linkuri către rețelele sociale, adresă, e-mailul și numărul de telefon. Desigur, dacă preferați anonimatul, veți păstra doar opțiunea de a trimite un mesaj.
În conformitate cu conceptul blogului și cu designul acestuia, se pot adăuga multe funcționalități. Dacă vă ocupați cu fotografia, un segment important va fi „Galerie” sau „Shop”, adică magazinul, dacă vindeți ceva pe site. Comentariile vizitatorilor de sub postare sunt, de asemenea, o practică obișnuită, deși nu este obligatoriu. Există numeroase plugin-uri WordPress cu care puteți seta cu ușurință toate opțiunile dorite.
Toate aceste categorii, subpagini, galerii etc. se folosesc, în primul rând, pentru aranjarea conținutului pe pagină. Asta este, în același timp, și cel mai important lucru când creați un site de orice tip. Fără un concept original și texte interesante, blogul nu va avea succes, oricât v-ați strădui să aveți un web design perfect.
Despre ce se scrie pe blog?
Blogurile sunt alcătuite din texte, de exemplu postări, care sunt de obicei aranjate pe categorii. Există multe tipuri de bloguri și se deosebesc, în general, tematic. Desigur, este de dorit ca autorii textelor să se comporte responsabil și profesional. Totuși, esența blogului este că oricine îl poate face, ceea ce înseamnă că există multe pagini scrise de amatori care vor pur și simplu să spună ceva (și să facă bani din asta).
Decizia asupra unei teme despre care veți scrie este esențială pentru viitorul blogului. Pentru a lua o decizie trebuie să vă gândiți bine la ce anume vă atrage și, în același timp, ce vă poate aduce un profit. Desigur, câștigul nu este un imperativ, dar nu strică să vină cu un concept care poate fi profitabil. Rețineți că aproape orice idee bună a fost deja folosită. Cu siguranță nu sunteți prima persoană care se gândește să creeze un blog despre gaming, programare sau design.
Din fericire, nimeni nu se așteaptă la asta. Ceea ce vă va deosebi de concurență va fi calitatea conținutului, abordarea originală a subiectului și dedicarea pentru promovarea site-ul.
- Căutați pe Google – puneți-vă în poziția unui potențial vizitator. Care sunt termenii pe care îi va căuta pe Google?
- Vedeți despre ce scriu alți bloggeri – încercați să găsiți ceva care să intereseze publicul, dar ceva ce nu a fost acoperit corespunzător de către concurență.
- Creați conținuturi diferite – uneori, va funcționa mai bine un infografic decât un text sau un clip video clasic. Încercați să oferiți cititorilor conținut dinamic, în care subiectul va fi întotdeauna abordat în cel mai bun mod posibil.
- Urmăriți mass-media – urmărirea mass-media clasică și digitală vă va ajuta să ajungeți mai ușor la temele de scris. Dacă o temă este populară și în concordanță cu ideea blogului, scrieți o postare pe această temă.
Pentru a procesa conținutul în cel mai bun mod posibil, trebuie să știți ce este SEO și de ce aveți nevoie de el. Astfel, veți ști cum să ajungeți să aveți o poziție bună în Google Search, în cel mai eficient mod. În acest mod, vă veți asigura că află despre blogul vostru cât mai multe persoane, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra vizitării acestuia și, prin urmare, asupra câștigurilor voastre.
Cum se promovează un blog pe rețelele sociale?
Promovarea pe rețele sociale este cheia succesului site-ului. De aceea, este important să fiți prezent încă de la început în locurile virtuale unde se deplasează potențialii vizitatori ai site-ului vostru. Obligatoriu deschideți conturi pe Facebook, Instagram, Twitter și LinkedIn, iar dacă sunteți urmărit de o populație mai tânără, prioritatea sunt Snapchat și TikTok. Pentru a-i obișnui pe utilizatorii rețelei cu brandul vostru, utilizați același nume pentru fiecare cont (sau similar), folosind aceeași paletă de culori.
Veți utiliza în primul rând platformele sociale pentru a partaja conținutul blogului. În acest fel, veți atrage atenția multor utilizatori, ceea ce va avea un efect pozitiv asupra traficului de pe site. Pentru ca efectul activităților promoționale să fie mai mare, va trebui să apelați la un moment dat la reclame plătite pe rețelele sociale.
Conectarea cu alți bloggeri și influenceri vă va ajuta la promovarea site-ului. În general, comunitatea online este unită, așa că așteptați-vă la ajutor din partea colegilor mai experimentați, dacă le place munca voastră. Acest tip de suport poate fi sub formă de promovare pe rețelele sociale ale altora, invitarea unui influencer pe site-ul vostru sau pur și simplu postarea unui link către blogul vostru pe o pagină populară.
Rețelele sociale vă vor ușura comunicarea și cu urmăritorii actuali, dar și cu cei care încă nu sunt urmăritori. În conversație directă cu ei, vă va fi mai clar ce anume vor ei să vadă din conținut. Luați-le comentariile în serios, dar nu acordați prea multă importanță criticilor rău intenționați. Țineți minte că oamenii nemulțumiți sunt întotdeauna cei mai gălăgioși, așa că faceți cum credeți că este mai bine pentru voi, fără a măguli prea mult publicul.
Un mare bonus va fi crearea de conținut viral. Poate fi un clip video interesant, o poză amuzantă sau un infografic interesant care va anima publicul să le partajeze. Desigur, acest lucru nu este ușor de făcut, dar va fi suficient să aveți un conținut de calitate și mai devreme sau mai târziu conținutul vostru va deveni viral.
Pe lângă rețelele sociale, marketingul digital vă poate ajuta să îmbunătățiți activitatea blogului vostru în cele mai variate moduri și să vă asigurați câștiguri mari. Așadar, faceți-vă timp pentru dezvoltare profesională pentru a realiza fiecare segment al jobului în cel mai bun mod posibil.
Cum se câștigă cu un blog?
Există mai multe modalități care vă pot aduce un câștig bun din blogging. Dacă lucrați serios la site, veți avea ocazia să faceți bani. Există mai multe modalități eficiente de a obține profit:
- Bannere pe site – pe blog, separați pozițiile pentru anunțurile pe care le veți vinde. De numărul de vizite și de numărul de clicuri depinde și câștigul bazat pe banner.
- Conținut sponsorizat – este vorba despre scrierea unor texte în care se va menționa clientul în mod pozitiv. Practic, este vorba despre conținut publicitar sub forma unei postări standard. Astfel, produsul este promovat oferind cititorului un conținut interesant în locul unei reclame simple.
- Affiliate marketing – reprezintă recomandarea unui serviciu sau a unui produs către vizitatorii blogului. De obicei, acest lucru se face prin crearea unui catalog de produse online, unde linkurile duc la producător. Dacă produsul este achiziționat printr-un link de pe site-ul vostru, veți primi un comision convenit.
- Angajamentul în campanii de publicitate – când deveniți un blogger popular, adică un influencer, brandurile vă vor invita să participați la campaniile lor publicitare. Angajamentul poate fi în fața camerelor, dar este posibilă și o colaborare sub formă de activități online (crearea de conținut, promovarea produsului pe rețele sociale).
- Vânzarea spațiului din newslettere – deși mulți neglijează marketingul prin e-mail, este vorba despre o modalitate foarte eficientă de promovare. Dacă trimiteți cu regularitate newsletter-ul, veți putea vinde poziții și spațiu publicitar în cadrul acestuia.
- E-shop – nu trebuie să aveți un portal e-commerce complex pentru a câștiga bani din vânzările online. Pentru început, va fi suficient să aveți, de exemplu, în e-shop-ul vostru, tricouri sau căni. Cu timpul, puteți îmbogăți oferta și să includeți produsele altora (metoda affiliate).
Acum că știți ce este un blog, cum să deveniți un blogger și cum să faceți bani, tot ce trebuie să faceți este să vă faceți timp, să dobândiți cunoștințe necesare și să începeți un nou capitol în carieră.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te