Ce este un CV

teste online engleza

CV-ul (lat. Curriculum Vitae, engl. resume) sau biografia pentru un job este parte obligatorie a înscrierii la orice poziție de afaceri, iar scopul lui este de a vă prezenta atât pe dvs. cât și calificările voastre de sprecialitate potențialului angajator.

Acesta este un document care are un scop clar și, ca să scrieți un CV bun, trebuie să țineți cont de câteva reguli.

Ce înseamnă un CV

Înainte de a începe să vă gândiți la cum să scrieți un CV bun, trebuie să răspundeți la întrebarea ce înseamnă un CV pentru angajatorul vostru și cât este el de important.

Cel mai simplu răspuns este – CV-ul este o biografie de afaceri personală. Lista tuturor lucrurilor care vă recomandă drept candidatul potrivit pentru o anumită poziție. Dacă doriți să obțineți jobul, străduiți-vă ca CV-ul vostru să fie bogat în conținut și bine scris. Aceasta este ocazia să vă prezentați într-o lumină cât mai bună detașându-vă de concurență. Deci, luați-vă timpul necesar și scrieți-vă CV-ul, deoarece un CV bun poate face diferența între succes și eșec.

Cum se scrie un CV pentru job?

Sau și mai precis – cum se scrie un CV bun?

CV-ul este o muncă care trebuie luată în serios. Acordați-vă timp doar pentru asta și nu vă grăbiți. Întocmirea unui CV trebuie tratată ca un pas mare care vă poate duce către jobul dorit.

Să nu vă gândiți că CV-ul vostru nu va fi citit de nimeni și că îl trimiteți pur și simplu. Când vă înscrieți pentru o poziție, documentele trimise, dar îndeosebi CV-ul „vorbesc” în locul vostru și vă reprezintă – ele sunt biografia voastră care vă recomandă pentru un job. Dacă nu fac asta într-un mod acceptabil, cu greu veți fi chemat la interviu sau veți avea ocazia de a vă prezenta în detaliu.

Știți cum se spune: aveți doar o ocazie ca să impresionați, iar rolul CV-ului este tocmai acesta. Și după cum prima impresia este decisivă, străduiți-vă ca CV-ul să vă prezinte în lumina cea mai bună.

Cei mai mulți angajatori fac o selecție a candidaților în primul rând pe baza CV-urilor trimise pentru job. Aceasta este prima voastră șansă de a atrage atenția angajatorului și de a-l face să vă angajeze tocmai pe dvs. Ca să fiți recunoscut ca un candidat serios, nu este suficient să aveți numai calificările căutate, ci să le prezentați în cea mai bună lumină posibilă cuiva care nu vă cunoaște deloc.

De aceea, CV-ul trebuie luat în serios, trebuie să acordați atenție fiecărui detaliu. Sfaturile următoare ar trebui să vă ajute să scrieți un CV care să vă distingă de concurență:

  • Când întocmiți CV-ul, aveți grijă la formatare. Cercetările au arătat că angajatorii petrec 20-30 de secunde citind CV-uri. Deci, o formatare bună face CV-ul mai transparent și mai ușor de parcurs.
  • Evidențiați-vă punctele forte și folosiți cuvinte precum „am creat”, „am condus”, „am analizat” etc. Asta vă poate prezenta ca un angajat care nu se teme să preia inițiativa.
  • Evitați să folosiți fraze generale, ca „jucător de echipă”, „angajat harnic” etc. Un CV bun trebuie să vă prezinte abilitățile în mod concret, iar asta nu se face în fraze generale.
  • Nu treceți date eronate. Fiți sinceri. Datele personale trebuie să vă separe de mulțimea de candidați și să vă prezinte într-o lumină cât mai bună, dar, în primul rând, trebuie să fie reale.
  • Treceți-vă experiența de muncă în ordine cronologică inversă pentru ca potențialul angajator să citească mai întâi ultima voastră poziție ocupată și succesele avute acolo.
  • Poza pe care o atașați trebuie să fie serioasă și adecvată mediului de afaceri: cel mai bine este să vă faceți o poză special pentru asta. Aveți grijă la adresa de e-mail – care, de asemenea, trebuie să arate că sunteți un profesionist. La nevoie creați-vă o nouă adresă de e-mail care să pară serioasă.
  • Nu vă supraaglomerați CV-ul. Propozițiile trebuie să fie scurte și clare. Având în vedere că scrierea unui CV este limitată în timp și spațiu, asigurați-vă că fiecare propoziție corespunde unei întrebări a angajatorului. Folosiți enumerarea la nevoie.
  • Când treceți caracteristicile în CV, aveți grijă să fie relevante pentru jobul la care concurați. Nu pierdeți timpul cu lucruri lipsite de importanță.
  • Un CV bun nu trebuie să fie prea lung. Lungimea standard este de o pagină sau două. Pentru unele poziții, ca, de exemplu, medici, profesori etc., poate să fie mai lung.
  • Dacă vă trimiți CV-ul în formă tipărită, aveți grijă la aspect: nu îl îndoiți sau șifonați.

Apoi, cel mai simplu răspuns la întrebarea cum se scrie un CV este – fără greșeli. Acesta nu trebuie să conțină greșeli gramaticale, de ortografie etc. Deci, verificați cu atenție documentul ca să fiți siguri că este scris corect.

Care sunt componentele unui CV?

Fiecare CV este diferit în funcție de educația și experiența de muncă a persoanei care îl întocmește, precum și domeniul în care se caută jobul. Însă, există un aspect comun pe care trebuie să-l conțină fiecare CV scris corect.

Un CV de efect și serios este alcătuit din următoarele elemente:

  • Partea recomandată

De la bun început trebuie să vă evidențiați pe scurt succesele de până acum, avantajele și competențele. Aceasta este partea pe care, de obicei, angajatorul o citește mai întâi, deci, cu aceasta are primul contact. Scopul este să-l faceți curios pe angajator să vă citească CV-ul mai departe și să vă distingă de alți candidați.

Aveți grijă ca partea accentuată să fie concentrată, relevantă pentru poziția pentru care concurați și să nu conțină mai mult de 100 de cuvinte.

  • Experiența de muncă

Probabil că știți și singuri că experiența de muncă este foarte importantă. Uneori este mai importantă decât educația în sine.

Deci, evidențiați pozițiile pe care le-ați deținut, perioadele și ce responsabilități ați avut. Dacă există posibilitatea, încercați să menționați și de responsabilitățile care sunt relevante pentru poziția pentru care concurenți.

După cum este menționat în secțiunea „Cum să scrieți un CV bun pentru un job”, experiența de muncă trebuie menționată în ordine cronologică.

Dacă CV-ul vostru nu este suficient de bogat, este mai bine să nu evidențiați asta. Totuși, dacă aveți experiență în voluntariat sau ați participat la activități studențești sau de alt tip, nu ezitați să le menționați. Dacă angajatorul insistă să se menționeze experiența de lucru de până acum, puneți această secție la sfârșitul CV-ului.

  • Educația formală

Menționați-vă pregătirea, perioada de școlarizare și instituțiile de învățământ frecventate.

La fel ca în cazul experienței de muncă din CV, organizați și această secțiune în ordine cronologică inversă: mai întâi menționați ultimele diplome obținute.

De asemenea, aceasta este și o ocazie de a vă evidenția toate premiile, participarea la concursuri, bursele etc., care vă pot deosebi de alți candidați și care reprezintă un avantaj.

  • Cunoașterea limbilor străine

Dacă aplicați pentru un job care cere cunoașterea limbilor străine, nu ratați această secție. Dacă cunoștințele voastre sunt bogate, cu siguranță accentuați această parte, indiferent de poziția pentru care aplicați.

Pe de altă parte, dacă nu sunteți foarte mândri de cunoștințele voastre, treceți limbile străine cunoscute în secțiunea cu educația formală.

  • Educația informală și competențele personale

Afacerile contemporane se schimbă foarte repede. În fiecare an se cer noi competențe de afaceri și personale și angajatorii apreciază când angajații sunt la curent cu ultimele noutăți.

Educația informală și diferite competențe sunt acum mai disponibile ca înainte. Menționați toate cursurile, seminariile și certificatele parcurse și dobândite. În același timp, străduiți-vă ca cel puțin o dată pe an să vă îmbogățiți și extindeți cunoștințele cu ceva nou și relevant.

Dacă pe lângă competențe de calculator standard (operarea pe calculator, lucrul în Word, Excel etc.) care astăzi sunt de nelipsit, aveți anumite cunoștințe de calculator suplimentare, subliniați-le. Dacă concurați pentru un job unde se cer limbaje de programare, trebuie să le acordați atenție specială în această secțiune.

  • Hobby-uri

Aici nu trebuie să menționați hobby-uri ca „plimbările în natură” sau „înotul” etc. Dar, dacă aveți hobby-uri relevante pentru jobul la care concurați, aici este locul potrivit să le evidențiați. De exemplu, dacă concurați pentru jobul de ziarist, scrierea de texte pe blogul personal poate fi un aspect interesant pentru persoana care decide angajarea și prezintă o informație care vă poate diferenția de restul candidaților.

  • Caracteristici personale

Aici nu trebuie să folosiți fraze generalizate, ci încercați să fiți cât mai concret. De asemenea, evidențiați caracteristicile care pot fi relevante pentru jobul la care concurați. Dacă de la potențiala voastră poziție se cere colaborare și comunicare cu o echipă numeroasă, subliniați caracteristicile care se referă la comunicare și lucru la proiecte. Dacă vi se cere să luați decizii și aveți responsabilități de conducere, atunci subliniați caracteristicile referitoare la capacitatea voastră de a acționa individual.

Desigur, fiți sinceri – acesta este și cel mai bun mod de a fi concreți.

  • Recomandări

Dacă aveți recomandări de la angajtorii precedenți, de la profesori sau oameni relevanți, trebuie să le evidențiați la final.

De obicei, angajatorii nu contactează persoanele menționate la referințe, dar întotdeauna este bine să existe și această secțiune. Pur și simplu, ceea ce reprezintă testimonialele pentru firme, sunt și recomandările foștilor angajatori pentru angajare. Poate că nu le va citi nimeni, dar este bine să existe.

Desigur, dacă nu vă puteți asigura referințe pentru CV, nu disperați.

  • Date de contact:

Menționați date standard de contact, precum numele și prenume, adresa, numărul de telefon și adresa de e-mail. Această secțiune se poate separa vizual de restul secțiunilor.

CV-ul nu este o înscriere pentru job

Este mul mai mult.

Este scrisoarea voastră de vânzare cu care vă vindeți serviciile potențialului angajator. Este vorba despre un document care vă poate asigura un interviu cu angajatorul și șansa de a vă prezenta în direct și în detaliu.

Pur și simplu, CV-ul este biletul de intrare în lumea din care vreți să faceți parte. Acesta nu este garanția că o să și rămâneți în ea, că o să vă descurcați, că veți fi mai mulțumiți și că veți fi acceptați de toată lumea. Dar, dacă biletul vostru de intrare este necorespunzător, atunci nici nu veți putea afla cum va fi.

Deci, asigurați-vă biletul de intrare și oferiți-vă o șansă.

Cursul CV

Acum când ați aflat ce este CV-ul și cum să scrieți unul corect, vă mai prezentăm câteva articole pe aceeași temă care vă vor ajuta să vă pregătiți cât mai bine pentru concursul la job.

Iată câteva sfaturi cum să obţineţi un job bun în IT sau design:

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te