Ce face un social media manager?
În zilele noastre, prezentarea brandului pe rețelele sociale este parte obligatorie din cadrul activităților promoționale. De aceea, sună extraordinar informația că profesia de social media manager nici nu a existat în urmă cu zece ani. Totuși, comunicațiile moderne au avansat atât de mult, încât, în prezent, fiecare firmă de succes are acești experți în echipa de marketing.
Ce face un social media manager? În era Facebook, Instagram, Twitter și alte rețele sociale, compania trebuie prezentată în cel mai bun mod. Cândva, asta a fost o adevărată provocare, deoarece, spre deosebire de media clasică, comunicarea cu utilizatorii, în acest caz, este bidirecțională. Asta înseamnă că utilizatorii au o șansă unică de a vi se adresa cu întrebări, laude și critici. Modul în care compania se adresează utilizatorilor (ne)mulțumiți influențează imaginea ei, ceea ce, în final, se răsfrânge și asupra profitului.
Foarte repede a devenit clar că este vorba despre o media puternică și că doar profesioniștii trebuie să se ocupe de asta. Astfel, am obținut social media manageri, a căror muncă este de a fi vocea brandului în mediul digital. Și dacă cineva s-ar fi gândit că acesta este un job tipic de relații cu publicul, de fapt, este mult mai complex.
Cu ce se ocupă un social media manager?
Social media manager (SMM) reprezintă o modalitate de promovare a brandului, a produsului și a serviciilor prin intermediul canalelor digitale. Principalele obiective sunt lucrul la imaginea companiei și progresul afacerii. Principalele canale de comunicare sunt rețelele sociale, dar social media managerii nu sunt limitați la acestea.
De fapt, fiecare canal digital, unde se poate stabili o comunicare cu utilizatorii, reprezintă ocazia de promovare a brandului. Acestea pot fi forumuri de internet, canale speciale de chat pe Viber sau site, chiar și comentarii pe portalurile de știri. Practic, fiecare loc unde se poate discuta cu potențialii clienți și unde se poate face schimb de păreri este interesant pentru social media marketing.
Cu toate acestea, baza activității o reprezintă în continuare rețelele sociale, și anume cele cu cel mai mare număr de utilizatori. În funcție de brand, tipul de produs și grupul țintă, avantajul se dă unei anumite rețele sociale. De regulă, acestea sunt Instagram și Facebook, dar există diferite alte canale digitale de comunicare (Twitter, YouTube, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok…).
Dacă afacerea se bazează pe site, unul din principalele obiective SMM este atragerea noilor utilizatori. În primul rând, aceasta se realizează prin publicarea posturilor care duc către site. De obicei, acestea sunt texte utile, știri, fotografii sau înregistrări video care vor atrage utilizatorii să dea clic pe link.
Pe scurt, jobul unui social media manager este să creeze și să aplice activitățile pe rețelele sociale, având grijă de creșterea numărului de fani, angajamentul lor în cadrul canalelor de comunicare, să răspândească influența brandului, să asigure comunicări de calitate, să crească vânzarea produselor, să crească accesarea site-ului etc.
Ce trebuie să știe un social media manager?
Deși pare că activitățile pe internet sunt spontane, profesioniștii se bazează pe un plan de marketing realizat în detaliu. Strategia de comunicare elaborată în detaliu, „pe teren”, în general, o aplică community managerul. Având în vedere că lucrurile se schimbă rapid, în general, sunt elaborate planuri pe termen scurt. Desigur, obiectivul pe termen lung există întotdeauna, astfel încât să știe fiecare pentru ce se străduiește și ce se va considera succes.
Pentru a avea o carieră de succes de social media manager, trebuie să înțelegeți nevoile utilizatorului de social media și, în conformitate cu aceasta, să luați decizii corecte din timp, care vor ajuta la realizarea obiectivelor dorite. Aici sunt și numeroase cunoștințe pe care le aplică profesioniștii în activitățile promoționale:
Crearea strategiei online – În conformitate cu obiectivele generale, se creează un plan pe termen lung de prezență a brandului. Este foarte important să se definească încă de la început ce se vrea realizat, pentru a stabili prioritățile și modul de comunicare.
Stabilirea planului de activități sociale – Cât de des trebuie publicat un conținut și cum se comunică cu utilizatorii? Modul de prezentare este foarte important, deoarece diferite grupuri țintă solicită abordare diferită.
Monitorizarea creării identității vizuale – Este foarte important de urmărit crearea identității digitale a brandului, în special la început. Este foarte important ca vizualul să fie în conformitate cu filosofia de afaceri – de la culoare, fonturile literelor până la alegerea fotografiilor adecvate. Chiar și la prima vedere, lucrurile mai puțin importante, precum fotografiile de profil, trebuie să fie în conformitate cu brandul.
Crearea campaniilor promoționale – În cadrul planului de marketing se planifică și campanii speciale, care cer mai multe resurse. De obicei, aceasta este o colaborare cu alte companii și cu personalități cunoscute, adică influenceri care partajează valorile brandului vostru. Acestea sunt, de exemplu, festivaluri, târguri, sărbători (de ex. Ziua Științei), evenimente culturale și de artă etc.
Influențarea creșterii vânzării – Când obiectivul este creșterea vânzării, se aplică strategii care vor convinge fanii brandului să cumpere un anumit produs. Dacă este vorba de un magazin online, se pot aduce vizitatori pe site de pe alte rețele sociale, pentru a face o achiziție. Aceste metode le vedem deseori la lanțurile de vânzări pe perioada sărbătorilor de iarnă, când se promovează reduceri pentru anumite articole.
Analiza efectului activităților promoționale – Activitățile gândite provoacă reacția publicului. De comunicarea de calitate depinde dacă utilizatorii rețelelor sociale vor reacționa pozitiv. Toate reacțiile sunt foarte importante, deoarece vorbesc despre dispoziția generală față de brand. În împrejurări ideale, postările pe rețelele sociale vor anima fanii vechi și îi vor atrage pe cei noi, ceea ce va influența creșterea valorii brandului. Desigur, acesta nu este cazul tot timpul, uneori chiar este nevoie „să se stingă focul” în mod corect dacă apare o nemulțumire din partea publicului. Pe baza tuturor acestor informații, social media manager modifică planurile.
Ce abilități trebuie să posede un expert în social media?
Social media manager este personificarea brandului, ceea ce înseamnă că întotdeauna trebuie să se comporte în conformitate cu valorile reglementate ale companiei. Aceasta înseamnă că trebuie să demonstreze răbdare și bunătate chiar și în situații foarte stresante. Dat fiind faptul că este vorba de o poziție unde adesea se manageriază și echipa de colaboratori, este nevoie și de abilități de lider (motivația angajaților, arta unei prezentări eficiente, abilități organizatorice…).
Pe lângă asta, de la un manager se așteaptă și competență tehnică, când este vorba de tehnologii moderne. Se așteaptă crearea cu ușurință a unui conținut, și asta forțat de termene. De asemenea, este importantă înțelegerea utilizatorilor și implementarea dorințelor lor în planificarea activității. Astfel, se obțin postări de calitate pe rețele, care provoacă reacții pozitive de la public. Pentru a se îndeplini obiectivele în totalitate, ca social media manager trebuie să fiți întotdeauna la curent cu ultimele trenduri globale.
Uneori, acestea pot fi experiențe de succes a marilor branduri globale pe care le puteți implementa, dar nu trebuie să vă îngrijoreze nici evenimentele și trendurile globale pe care le urmăresc grupul vostru țintă. Un bun exemplu este apariția noilor rețele sociale care vă atrag un public interesant, precum TikTok. Desigur, se presupune că știți să lucrați cu toate instrumentele necesare pentru rețelele sociale. Ținând cont că postările sunt strâns legate de site, trebuie să aveți și cunoștințe de WordPress.
În general, lucrul pe site și pe rețelele sociale este un imperativ, deoarece munca unui community manager, social media manager și web editor o face o persoană. Acesta este cazul la startup-uri, unde puțini oameni fac multe lucruri. Deseori, freelancerii oferă un set de abilități online, și asta clienților care nu au departament de marketing și nici bugetul pentru mai mulți experți.
Cum se începe o carieră de social media manager?
Ca să intrați în această lume, trebuie să vă placă rețelele sociale și comunicarea cu oamenii. Fiți conștienți că acesta nu este un job de la 9 la 5, având în vedere că este foarte dinamic. Desigur, nu este suficient să aveți un profil de Instagram. Trebuie să înțelegeți cum funcționează rețelele, dar și să învățați strategiile de prezență pe ele.
Pentru a dobândi cunoștințele pe care le veți aplica în noua voastră carieră, luați în considerare înscrierea la cursul Social media, dar o soluție foarte bună este și programul Social Media, Online PR & Community Manager. Astfel, veți dobândi cunoștințe pe baza cărora veți putea să lucrați în departamentul de marketing al unei firme, într-o agenție de marketing sau ca freelancer. Totul depinde de abilitățile voastre în carieră.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te