Ce „spune” orientarea profesională – cine sunt programatorii?

Nesiguranța, confuzia și dezorientarea sunt doar câteva din stările cu care ne confruntăm când trebuie să luăm decizii importante în viață. Și probabil că una dintre cele mai importante astfel de decizii este legată de alegerea viitoarei profesii sau de schimbarea profesiei. Dacă ne gândim că, de-a lungul vieții, omul își petrece cei mai productivi și mai activi 40 de ani lucrând opt ore pe zi, cinci sau șase zile pe săptămână, presiunea devine tot mai mare.

Alegerea viitoarei profesii este o sarcină foarte grea pentru un tânăr. Este un moment în care nici ajutorul părinților, nici al mediului nu face o diferență foarte mare deoarece abilitățile, afinitățile și interesele copilului nu pot fi evaluate obiectiv. Și, desigur, există și alegeri greșite. Ce putem face în această situație? A studiat ce i-a plăcut, dar acum nu își găsește de lucru sau salariul este mic. Când intervine o astfel de situație, trebuie să știm că nu este una tragică și nici fără ieșire. Există numeroase alte opțiuni de care nu suntem conștienți.

Studiul nu se oprește la sfârșitul școlarizării

În astfel de situații, cel mai bine este să cerem ajutorul unui specialist. Cu alte cuvinte, dacă nu sunteți siguri sau nu știți, întrebați. Adresați-vă unui psiholog care poate să vă ajute cu un test de orientare profesională. Cu cât descoperiți mai repede ce abilități aveți, cu atât veți obține productivitatea și succesul dorite în domeniul profesional care vă interesează.

Este suportul social și profesional oferit cu scopul de a dezvolta resursele umane. Orientarea profesională presupune evaluarea psihologică a caracteristicilor unei persoane, precum și a intereselor, motivelor și abilităților ei. Datorită acestei practici, individul își descoperă abilitățile, respectiv suma totală a tuturor talentelor sale naturale, a experienței dobândite și a realizărilor. În trecut, termenul de „orientare profesională” a fost menționat pentru prima dată în anii douăzeci ai secolului XX. Deci se poate spune că această practică nu a apărut în era modernă a dezvoltării tehnologice și informaționale rapide, ci este un instrument de orientare profesională care exista și în secolul trecut.

Ce este orientarea profesională? 

Este suportul social și profesional oferit cu scopul de a dezvolta resursele umane. Orientarea profesională presupune evaluarea psihologică a caracteristicilor unei persoane, precum și a intereselor, motivelor și abilităților ei. Datorită acestei practici, individul își descoperă abilitățile, respectiv suma totală a tuturor talentelor sale naturale, a experienței dobândite și a realizărilor. În trecut, termenul de „orientare profesională” a fost menționat pentru prima dată în anii douăzeci ai secolului XX. Deci se poate spune că această practică nu a apărut în era modernă a dezvoltării tehnologice și informaționale rapide, ci este un instrument de orientare profesională care exista și în secolul trecut.

Este foarte important să știm ce vrem, de ce vrem acel lucru și cum îl putem realiza. De alegerea corectă a profesiei depinde calitatea vieții și nivelul de satisfacție a unei persoane. Însă, nu sunt rare cazurile în care un individ nu este pe deplin conștient de abilitățile și afinitățile sale care îi pot deschide ușa unei cariere de succes. Mai rare sunt cazurile în care cineva cunoaște mișcarea de pe piața muncii, planurile de dezvoltare a mediului etc.

Nu numai că omul nu este conștient de toate talentele sale, uneori ajunge chiar în situația de a-și masca deficiența de abilități. Asta se întâmplă atunci când există determinare și perseverență. Totuși, succesul și productivitatea se obțin mult mai ușor dacă individul își folosește cele mai bune abilități naturale.

Orientarea profesională îl poate ajuta pe individ – resursa de muncă – să fie mulțumit de activitatea pe care o desfășoară și de mediu, ceea ce are drept rezultat creșterea entuziasmului, a creativității, maturizarea și perfecționarea. Rezultatele obținute prin testele satisfac nevoile angajatului și creează pe piața muncii o resursă umană necesară, de calitate. Uneori, creează chiar și noi sistematizări sau noi locuri de muncă în funcție de profilul angajatului pentru mai buna desfășurare a activității în cadrul companiei. În ultimă instanță, combinând toate aceste beneficii, obținem prosperitatea economică a țării și a societății.

Pulsul pieței 

Ce putem face pe o piață care a supraviețuit unor numeroase turbulențe create de criza economică globală, o piață pe care focusul s-a mutat de pe creșterea economică pe conceptul ecologic al sustenabilității sau pe care se creează un decalaj tot mai mare între cei bogați și cei săraci? Dacă ne uităm însă la cererea de resurse umane specializate, nu doar în țară, ci și în lume, observăm că toată această instabilitate economică și socială, nu a influențat nevoia pieței de persoane specializate în sectorul tehnologiilor informației.

Dacă v-ați ales deja viitoarea profesie sau ați luat o decizie greșită în acest climat nefavorabil, dacă nu v-ați găsit un loc de muncă sau l-ați pierdut, poate ar trebui să faceți un test de orientare profesională și să discutați cu un psiholog. Asistența de specialitate vă poate ajuta să descoperiți ce abilitățile sau cunoștințele vă lipsesc, dar pe care le puteți asimila foarte repede și ușor ca să le valorificați pe piața muncii.

Vă recunoașteți?

Ca să vă ușurăm decizia cu privire la alegerea profesiei sau la o eventuală recalificare, vă enumerăm câteva dintre cele mai comune caracteristici, abilități, motivații și interese ale personalității unui programator.

Profilul ideal al unui programator presupune orientare spre cercetare, putere de concentrare și caracter extrovertit. Pe lângă aceste caracteristici, programatorii sunt caracterizați și de atenție extremă la detalii și de orientarea pe probleme.

Caracteristicile enumerate nu trebuie înțelese literal, deoarece fiecare individ are propriile caracteristici care îl califică pentru o anumită ocupație în domeniul IT. Având în vedere că fiecare ocupație cere anumite trăsături de personalitate, în zilele noastre se creează diferite locuri de muncă care au propria funcție în cadrul economic global al pieței de muncă.

Profilul programatorului în orientarea profesională

Caracteristicile și abilitățile unui bun programator 

Aici vorbim despre abilitățile intelectuale, sociale, emoționale și creative pe care ar trebui să le dețină un viitor profesionist în IT. Acestea sunt: deschidere, caracter extrovertit, calm, capacitatea de a face față înfrângerilor, adaptabilitatea – jucător de echipă, disciplină (respectarea termenelor), planificare.

Dintre toate abilitățile enumerate, care cu siguranță sunt importante, cea mai importantă este considerată deschiderea, respectiv creativitatea. Incontestabil, inteligența este una din premisele de bază pentru a lucra în domeniul tehnologiei informației, la fel și precizia în gândire, dar nu acestea fac diferența între un programator de succes și ceilalți. Convingerea că un grad ridicat de inteligență asigură succesul în programare nu este pe deplin adevărată. De fapt, creativitatea/imaginația este considerată cea mai importantă caracteristică a unui programator. Astăzi, oamenii creativi caută provocări în programare deoarece aceasta le oferă nenumărate posibilități să-și exprime creativitatea. Modalitatea în care va fi rezolvată o sarcină de programare și creat un conținut unic, depinde în primul rând de creativitatea programatorului. Programatorii își demonstrează impactul creativ în lumea aplicațiilor, a jocurilor video, prin crearea site-urilor, a platformelor sociale etc.

Una din caracteristicile foarte importante ale programatorilor este capacitatea de a accepta înfrângerea. Adesea, programatorii nu reușesc din prima încercare să rezolve sarcina primită. La început, eșecul este chiar așteptat. De aceea, este foarte important ca greșelile să fie percepute ca niște provocări din care se poate învăța. Efortul și perseverența depuse în căutarea soluției, precum și dorința de a o lua de la capăt (chiar și după multe ore de muncă), sunt caracteristici importante, necesare unui angajat în industria IT.

De cele mai multe ori programatorii nu lucrează singuri, așadar se așteaptă ca un programator să fie un jucător de echipă. Trebuie să fie capabili să lucreze cu alți programatori, cu utilizatorii, cu personalul de marketing și de vânzare, dar în același timp să-și păstreze și independența în muncă.

Indiferent dacă este vorba despre munca în echipă sau individuală, un programator trebuie să știe să se organizeze ca să respecte termenele stabilite. În acest sens, organizarea este următoarea caracteristică de pe listă. Înainte de a începe să scrie prima linie de cod, un bun programator își organizează obligațiile de muncă, așadar mai întâi analizează scopul codului. Când termină analizarea și evaluarea scopului dorit, face o schemă a structurii programului. Dacă vorbim despre termenele limită ale proiectelor, aceasta sunt sursa principală de stres la locul de muncă. Atunci când termenele sunt scurte și când nimic nu merge așa cum trebuie, este foarte important ca programatorul să aibă echilibru și putere de concentrare pentru a ieși cât mai simplu și mai bine din situațiile stresante.

Concentrarea programatorului pe task

Care sunt interesele unui bun programator?

Oamenii din industria IT manifestă încă de la început interes pentru alte hobby-uri. De fapt, de foarte multe ori, potențialii programatori își folosesc timpul liber pentru a crea jocuri simple pe calculator, pentru a analiza platformele sociale sau pentru a se familiariza, iar uneori chiar și pentru a crea un server.

Urmărirea știrilor despre dezvoltarea noilor tehnologii și analizarea și testarea lor se numără printre principalele caracteristici ale unui programator. Însă, pe cât de important este ca un programator să fie la curent cu tendințele din programare, la fel de important este să cunoască limbajele de programare mai vechi. Buna cunoaștere a diferitelor limbaje de programare crește competența și îmbogățește experiența programatorului.

Pe lângă cele menționate, este de preferat ca un programator să fie interesat și de perspectivele de afaceri. Un programator ideal ar trebui să cunoască diferite modele de afaceri și tehnici de a obține câștig, dar și tendințele de pe aplicațiile de afaceri, site-urile sau platformele pe care lucrează. De asemenea, pentru a avea succes, programatorul trebuie să acorde atenție și utilizatorilor finali. Este important să afle cum gândesc utilizatori finali ai serviciilor online pentru a oferi un răspuns de calitate la cerințele angajatorului. Adesea, acești programatori pot îmbunătăți cu ideile lor afacerea companiei.

Ce îl motivează pe un bun programator? 

În lumea IT, oamenii sunt motivați de: dorința de a învăța și de a progresa, de provocări, de pasiunea pentru cercetare și descoperire și de dorința de a evita monotonia.

Urmărirea trendurilor este o proces inevitabil în dezvoltarea profesională a programatorilor. Evoluția tehnologică îi stimulează să cerceteze.

Pe programatori îi provoacă ideile noi și soluțiile inovatoare. Crearea unei soluții mai bune, mai funcționale, mai creative decât cea existentă reprezintă o aventură pentru un programator.

Programatorii sunt leneși. Însă, nu luați literal această afirmație. Ei devin leneși atunci când munca lor devine repetitivă. Dacă întâlnesc un lucru care se repetă, lenea lor devine productivă. De fapt, în această situație ei se vor gândi să automatizeze procesul, ceea ce poate economisi timp și bani. Dacă vreți să vă motivați programatorii, nu le dați taskuri procedurale, de rutină sau repetitive. Motivația programatorilor scade atunci când nu au suficient de lucru sau când în munca lor nu există loc pentru creativitate.

Abilitățile unui bun programator sau o direcție alternativă în carieră 

Abilitățile pe care le are sau trebuie să le aibă un programator sunt logice și de comunicare, precum și abilitatea de a rezolva probleme.

Persoanele cărora testele de orientare profesională le descoperă abilități logice extraordinare pot spera la un job în industria IT. În ceea ce privește comunicarea, acestea sunt caracterizate de precizie în gândire și căutarea constantă de observații și concluzii logice. Într-un fel, sunt exemple ideale de oameni care nu vorbesc dacă nu au nimic înțelept (logic) de spus.

Deși datorită atenției la detalii, a concentrării mai bune și pe perioade mai lungi, se spune că programatorii sunt introvertiți, aceasta nu este o regulă. Comunicarea excelentă este o abilitate foarte importantă pe care un programator trebuie să o posede. Foarte des, aceștia au obligația să comunice cu managerii, cu colegii de echipă, chiar și cu clienții, așadar au nevoie de această abilitate. Uneori, programatorul are obligația de a prezenta foarte simplu cum funcționează codul creat de el, ceea ce nu este ușor de explicat.

Programatorilor le plac provocările logice, motiv pentru care punem accent pe abilitatea de a soluționa probleme. Pe baza propriilor concluzii logice, se întâmplă des ca un programator să găsească mai multe soluții la o problemă.

E timpul orientării profesionale 

Dacă v-ați regăsit în tot ce am menționat referitor la sectorul IT, consultați un psiholog. Este foarte probabil ca această ocupație să fie potrivită pentru dvs., dar ce vă corespunde cel mai bine trebuie să descoperiți singuri. De aceea, mergeți înainte! Continuați să explorați în spiritul unui adevărat programator.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te