Cum vă pregătiți pentru un interviu?
Invitația la interviu înseamnă că deja ați repurtat un mic succes: potențialul angajator este interesat de CV-ul dvs. și a decis să vă cunoască mai bine.
Acum urmează o discuție, iar ca să fie și aceasta încununată de succes și ca să vă deosebiți de alți candidați, trebuie să vă pregătiți foarte bine.
În primul rând, este important să vă familiarizați cu diferitele întrebări pe care vi le poate adresa angajatorul și să pregătiți răspunsul la ele.
Însă, pe lângă ceea ce veți spune despre dvs. la interviu, angajatorul va fi atent și la impresia pe care o veți lăsa per ansamblu. Lucruri nespuse, dar manifestate. Și anume, vestimentația, atitudinea abordată, limbajul corpului, cu alte cuvinte tot ce vorbește despre personalitatea dvs. și sugerează dacă sunteți candidatul potrivit pentru compania și poziția respectivă.
De aceea, pe lângă timpul alocat pregătirii răspunsurilor la potențialele întrebări, este foarte important să dedicați timp și alegerii ținutei, atitudinii și comportamentului în timpul interviului.
Cum să vă îmbrăcați pentru interviu?
Știți și singuri: Aveți o singură șansă să faceți o primă impresie.
Iar aceasta este foarte importantă la interviul cu un potențial angajator. De aceea, vestimentația este foarte importantă.
Ținuta pentru interviu depinde de companie și de jobul pentru care concurați. Dacă este vorba despre o mică firmă de startup, atmosfera și dress code-ul vor fi puțin mai relaxate, pe când într-o companie profesională mai mare, mai formale și mai exigente.
Deci, ca să alegeți hainele potrivite pentru interviu, mai întâi verificați care este dress code-ul în compania respectivă.
Un lucru este sigur: alegerea ținutei poate influența într-o mare măsură comportamentul la interviu. Dacă sunteți îmbrăcat adecvat, vă veți simți încrezător și sigur, prin urmare veți lăsa și o impresie bună asupra potențialului angajator.
Cum să vă îmbrăcați dacă mergeți la un interviu într-o firmă cu dress code profesional?
În cultura profesională există câteva reguli ale ținutei și dacă le respectați, veți lăsați o impresie bună.
Dacă sunteți bărbat, este de preferat să purtați sacou și pantaloni și, în funcție de anotimp, o bluză și/sau cămașă. Completați-vă aspectul cu o cravată clasică, cu un desen simplu. Alegeți culorile neutre care se combină ușor: gri, alb și bleumarin sunt întotdeauna o alegere bună. În funcție de restul ținutei, alegeți pantofi negri, maro sau gri. Se subînțelege că hainele vor fi curate și călcate și în mod deosebit țineți cont să aveți pantofii lustruiți și curați.
De asemenea, atenție la croială, hainele trebuie să vă vină bine. Dacă nu aveți haine și nici nu vă puteți cumpăra, nu împrumutați haine cu un număr mai mare: veți lăsa o impresie proastă și veți arăta neglijent, ca și când nu vă pasă de cum arătați. Mai bine încercați să vă îmbrăcați cât mai adecvat posibil folosind lucruri din garderoba proprie.
Moda pentru bărbați este destul de simplă și nu ar trebui să aveți probleme cu alegerea ținutei potrivite pentru interviu.
Doamnele au la dispoziție o gamă mai bogată în ceea ce privește ținuta pentru interviu. Însă, și aici există câteva reguli generale care trebuie respectate. Cea mai bună alegere este o bluză și pantaloni sau o fustă office. De asemenea, puteți asorta o eșarfă. Pantofii cu toc prea înalt sau cu platformă trebuie evitați; în locul lor, puteți alege pantofi într-o culoare neutră, cu un toc discret.
Și bărbații și femeile trebuie să evite culorile tari care distrag atenția și agasează. Ținuta pentru interviu trebuie să vă evidențieze pe dvs. și personalitatea dvs., nu să atragă atenția angajatorului asupra ei.
Ce trebuie să purtăm la un interviu într-o companie mai puțin formală?
Dacă aveți programat un interviu într-o firmă de startup sau într-o companie în care predomină reguli vestimentare mai puțin formale, cea mai bună și mai sigură alegere este o ținută business-casual.
Ce înseamnă asta?
Simplu spus, aspectul business-casual este mai puțin formal decât un costum, dar lasă în continuare impresia de profesionalism și de seriozitate.
Dacă sunteți bărbat, alegeți o cămașă fără cravată și pantaloni kaki, cu pantofi sau alt tip de încălțăminte care arată ca niște pantofi.
Doamnele pot alege diferite bluze sau cămăși, cardigan, pantaloni sau fuste.
Dacă nu știți cu ce să vă îmbrăcați pentru interviu, acest truc vă va ajuta să lăsați cea mai bună impresie asupra angajatorul potențial:
- Îmbrăcați-vă întotdeauna cu o ideea mai formal decât se obișnuiește în compania respectivă.
De exemplu: dacă toți angajații din firmă se îmbracă casual, dvs. îmbrăcați-vă business-casual, dacă dress code-ul este business-casual, luați un sacou și o cravată la interviu. Astfel, veți da impresia unui profesionist care ține cont de cultura de afaceri și este familiarizat cu atmosfera care predomină în cadrul companiei. În plus, puteți lăsa o impresie bună și dacă sunteți foarte bine îmbrăcat, dar dacă stilul dvs. este sub nivelul acceptat în cadrul companiei, cu siguranță sunteți pe drumul de a face o primă impresie negativă.
Ce accesorii ar trebui să purtați?
Adesea, accesoriile sunt un detaliu decisiv în personalizarea aspectului. Bărbații, și în special doamnele, dedică suficient timp acestui segment.
Însă, când vine vorba despre ținuta pentru interviu, trebuie să știți o regulă:
- Mai puțin înseamnă mai mult.
Evitați prea multe accesorii, în special pe cele extravagante și păstrați-le doar pe cele absolut necesare.
Doamnele ar trebui să evite cerceii mari, multe brățări sau unghiile în culori stridente. Bărbații nu trebuie să poate niciun fel de bijuterie, cu excepția ceasului sau a verighetei dacă sunt căsătoriți.
Evitați pălăriile, sandalele deschise, șlapii și tenișii. Dacă vreți să arătați profesional, nu puteți să vă îmbrăcați ca și când ați pleca la o prezentare de modă extravagantă sau la plajă.
Dacă purtați curea, aceasta ar trebui să aibă o cataramă discretă și să se asorteze cu pantofii sau geanta.
Freza trebuie să fie curată și profesională. Dacă aveți piercinguri în locuri vizibile, ar fi bine să le scoateți. De asemenea, nu ar fi rău să vă acoperiți și eventualele tatuaje de pe mâini cu mâneci lungi.
Parfumul sau apa de colonie nu ar trebui să fie foarte intense, alegeți mirosuri discrete și nu exagerați. Persoana care ține interviul poate fi alergică la mirosurile tari sau se va deconcentra și nu vă va oferi atenție în timpul interviului.
Încă un lucru, pregătiți-vă ținuta în prealabil ca să nu pierdeți prea mult timp gândindu-vă cu ce să vă îmbrăcați. Aveți lucruri mai importante cu care să vă ocupați timpul dinaintea interviului.
Cum să vă comportați la interviu?
Principalul motiv pentru care există interviurile este ca angajatorul să estimeze ce fel de personalitate aveți. Pentru abilitățile și succesele dvs. profesionale de multe ori este suficient doar CV-ul. Însă, pentru a-și face o părere generală care îi spune cum o să vă comportați în echipă, care sunt punctele dvs. forte și slabe, angajatorul trebuie să vă cunoască personal.
De aceea, este important ca la interviu să emanați încredere în sine și vă arătați respect.
Veniți puțin mai devreme de ora programată pentru interviu, salutați toată lumea cu care vă întâlniți în companie și închideți-vă telefonul mobil.
Iată câteva sfaturi pentru a lăsa o impresie minunată în timpul interviului.
- În primul rând, păstrați contactul vizual. Acesta este cel mai bun semn că aveți încredere în sine și sunteți interesat de interviu. Dacă sunteți o persoană timidă care are dificultăți în a păstra contactul vizual, exersați cu prietenii sau cu familia înainte de interviu. Fiți atenți, este de preferat contactul vizual natural. Dacă îl faceți mecanic, se poate transforma în holbare care lasă o impresie neplăcută. Cea mai bună modalitate de a evita acest lucru este să întrerupeți din când în când contactul vizual aruncându-vă privirea pe CV-ul dvs. sau pe hârtiile pe care le aveți în față. Aveți grijă să nu vă uitați la ceas sau pe fereastră deoarece asta se poate interpreta ca dezinteres față de interviu.
- Țineți cont de ținută corectă. În timpul interviului este foarte important să stați drept, să nu stați cocoșat sau tolănit pe scaun. Astfel, dovediți că sunteți o persoană sănătoasă care își controlează mișcările. Desigur, șederea corectă nu presupune să stați încordat, relaxați-vă, dar străduiți-vă să stați cu spatele drept.
- Sincronizați-vă mișcările cu cele ale persoanei cu care aveți interviul. Pur și simplu, fiți atent la comportamentul ei în timpul interviului, la limbajul corpului și gesturile ei și încercați să le imitați ușor. Astfel veți dobândi încredere în sine și veți lăsa o impresie mai bună deoarece și intervievatorul va simți că sunteți sincronizați. Atenție: persoana care ține interviul nu trebuie să se gândească că vă comportați conștient, deci nu exagerați, altfel veți lăsa impresia unei persoane cu un comportament ciudat.
- Gesticulați cu mâinile. În timp ce răspundeți la întrebări, nu ezitați să folosiți gesturi pentru a ilustra ceea ce discutați. Astfel, veți părea mai energic și mai sigur de ceea ce vorbiți. Dar atenție: nu dați din mâini ca un italian și respectați spațiul privat al persoanei cu care discutați.
- Zâmbiți. Un zâmbet discret vă va face să păreți o persoană pozitivă care se bucură să interacționeze cu persoanele și este respectuoasă față de alții.
Ce să spuneți despre dvs. la un interviu?
Pe lângă întrebările specifice privind jobul pentru care concurați, de obicei angajatorul adresează și niște întrebări generale pentru a-și face o imagine despre atuurile și slăbiciunile dvs., despre caracterul și vederile dvs. generale.
Când vă aflați în situația de a discuta despre propria persoană, despre hobby-uri și alte lucruri care nu sunt legate de job, trebuie să fiți conciși. Răspundeți direct la întrebare, fără să bateți câmpii sau să întindeți povestea fără sens. Evitați să discutați prea mult despre viața personală, credințe, hobby-uri, decât dacă sunteți întrebat direct.
Nu uitați: oricât de important este ceea ce veți spune despre sine, la interviu la fel de important este cum o veți spune.
Deci, atunci când vă prezentați punctele forte și cele slabe, nu folosiți afirmații generale de tip: sunt harnic/ă, distractiv/ă. Nu veți spune nimic angajatorului dacă folosiți fraze obișnuite. Ceea ce într-adevăr are efect la interviu este să vă arătați și să vă ilustrați punctele forte și punctele slabe în discuție. Dacă considerați că punctul dvs. forte este comunicarea, atunci arătați asta participând la dialog în timpul interviului. Nu puteți să spuneți că sunteți bun la comunicare și apoi să tăceți. De asemenea, când vorbiți despre propriile slăbiciuni, e obligatoriu să menționați cum luptați să le depășiți. Acest lucru va fi în același timp convingător și va arăta angajatorului că lucrați la propriul progres.
Interviul poate fi stresant. Însă, dacă vă pregătiți bine, vă îmbrăcați decent și vă comportați cu încredere în sine, veți avea mai multe șanse să lăsați o impresie bună și să fiți angajat. Ca să vă pregătiți cât mai bine pentru procesul complet de aplicare la un job, citiți și celelalte texte ale noastre.
La sfârșitul acestui text, vă mai aducem câteva articole interesante cu tema similară. Sperăm că vă vor ajuta la pregătirea pentru interviu. Succes!
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te