Adobe Audition

Prelucrarea sunetului este parte componentă a procesului de montaj. Sunetul şi imaginea sunt parteneri inseparabili încă de la prima emisie a filmului cu tonul care a depăşit până atunci filmele fără sunet. Prelucrarea sunetului este foarte importantă pentru multe ramuri ale industriei, dar cu siguranţă se foloseşte cel mai mult în showbiz pentru filme, seriale, spoturi video, dar şi în mass-media, care se bazează pe sunetul prelucrat calitativ precum staţii de radio, concerte etc. 

Tocmai aceasta este tema cursului Adobe Audition. Prin intermediul lecţiilor interesante în care este explicată utilizarea acestui program, veţi învăţa prelucrările de bază ale sunetului: introducerea materialului audio în calculator, înregistrarea sunetului (indiferent că este vorba de o înregistrare pe un canal sau multicanal), prelucrarea de bază a materialului video, montajul, efecte audio, mixarea şi producţia părţii audio finale. 

Adobe Audition este software-ul care ne permite o prelucrare completă a semnalului audio. Sunetul apare prin oscilaţie mecanică şi se transmite prin aer sub formă de undă. Intensitatea sunetului se exprimă în decibeli (dB), care reprezintă relaţii logaritmice între semnalele audio. Culoarea sunetului este caracteristica definită prin frecvenţa de oscilaţie a obiectului care creează sunetul. 

Cursul prezintă nu doar funcţionarea lui Adobe Audition software, ci şi estetica post-producţiei. În multe exemple se prezintă lucrările de bază, dar şi cele complexe şi paşii în producţia şi prelucrarea sunetului. Deoarece este vorba de un curs iniţial, nu este nevoie de alte cunoştinţe în avans. 

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Video & Motion Graphic Design.

Descrierea şi scopul cursului Adobe Audition

Cursul Adobe Audition CC este format din lecții care explică cum folosiți acest program: introducerea materialului audio în calculator, înregistrarea sunetului (indiferent dacă este vorba de înregistrare pe un canal sau mai multe), editarea de bază a materialului audio, montajul, efectele audio, mixarea și producția părții audio finale. Cursul introduce treptat utilizatorul nu doar în modul de funcționare a software-ului Adobe Audition, ci și în estetica postproducției audio. Prin exemple vă prezentăm activitățile de bază și cele complexe, dar și procedurile de producție și editare a sunetului. Este dedicat începătorilor, dar și celor care se ocupă cu producția audio de mai mult timp și au nevoi diferite în ceea ce privește editarea sunetului. 

Scopul acestui curs este pregătirea completă a cursanților pentru a lucra singuri în software-ul Adobe Audition CC. Adică, participanții vor putea să introducă singuri materialul audio în calculator, respectiv programul Adobe Audition, fie ca fișier importat, fie să înregistreze singuri sunetul în calculator. Cursul permite cursanților să creeze, să monteze și să editeze sunetul în mod profesional pentru nevoile oricărei părți audio și vizuale. 

Cursul Adobe Audition vă va răspunde la întrebările:

1. Ce este Audition?

Adobe Audition este un program de editare a sunetului. Este adaptat pentru începători, dar și pentru cei care se ocupă cu producția audio de mai mult timp și au nevoi diferite în ceea ce privește editarea sunetului. Acest program nu este doar un editor folosit pentru montarea clipurilor audio, ci și pentru înregistrarea, respectiv digitalizarea semnalului audio din diferite surse sonore, așa-numita conversie analogică digitală într-un spectru mare de diferite formate și calități, dar și pentru editarea multicanal și combinarea mai multor canale audio într-o imagine sonoră nouă. Datorită diversității sale, Adobe Audition este unul din cele mai populare software-uri de editare a sunetului folosit atât în scop profesional, cât și personal, pentru editarea clipurilor audio. 

2. Unde putem să folosim programul Adobe Audition?

Producțiile audio - video folosesc Adobe Audition la diferite proiecte. Producția radio folosește Audition pentru a crea reclame audio, jingle-uri, spike-uri care se folosesc în program. Industria muzicală folosește Adobe Audition pentru a face înregistrări multicanal ale mai multor instrumente și pentru producția muzicală a instrumentelor, efectelor și vocii într-o operă muzicală. O parte specială a programului Adobe Audition (mixer) permite profesioniștilor de muzică și de radio să simuleze condițiile de muncă în condițiile standard ale studiourilor de muzică și radio. În producția video, Audition se folosește ca un instrument auxiliar pentru procesarea semnalelor audio pentru producția video. 

Procesarea sunetelor care însoțesc imaginea, sincronizarea lor, procesarea zgomotului și armonizarea, nu doar în funcție de nivel, cât și în funcție de parametrii sonori necesari pentru o imagine audio armonioasă care susține conținutul video. 

3. Cât de importantă este componentă audio în secțiunea video?

În 1927 a început era filmului sonor. De atunci, sunetul a devenit parte componentă a conținutului video. Nici nu mai observăm că un conținut video are și o componentă audio, acest lucru este implicit. Însă, când lipsește, ne dăm seama cu toții. Toți observăm că nu există sunet și ne dăm seama imediat că ceva nu este în regulă. Componenta audio nu conține doar informația care însoțește sau completează imaginea. Componenta audio conține atmosfera și emoția care se transmit spectatorului prin sunet și muzică și care evocă amintiri sau inspiră. Deci în niciun caz nu putem să neglijăm sau să lăsăm deoparte rolul sunetului în fiecare video pe care vrem să-l realizăm.

Cursul Adobe Audition

4. Ce procese învățăm la cursul Adobe Audition?

La cursul Adobe Audition învățăm în primul rând procesul de digitalizare a semnalului audio analogic și înregistrarea sa în două moduri diferite. Deoarece programul Adobe Audition are două moduri separate pentru înregistrarea și procesarea semnalului audio, single mode și multitrack mode, veți învăța ambele moduri împreună cu toate specificitățile lor și modul lor de aplicare. Utilizarea și setarea efectelor, de asemenea, se studiază în fiecare mod separat. Scopul și modul de utilizare a diferitelor efecte de intensitate, dinamică, orientare spațială și caracter al sunetului sunt abordate în cursul Adobe Audition. Finalizarea proiectului în moduri diferite și pentru nevoile diferitelor condiții de producție, de la producția muzicală și radio până la postproducția de film și televiziune. 

5. Cum rămâne cu munca pratică?

În timpul cursului, fiecare temă este explicată suplimentar prin lucrul practic la un fișier audio. Astfel, cursanții se vor familiariza cu teoria și cu posibilitățile de a o aplica pe fișierele audio și cu rezultatul acestor procese și proceduri. Astfel, vor ști cum să aplice o anumită procedură mai târziu în lucru. În viitor, fiecare proiect care își așteaptă cursanții are propriile specificități, iar munca practică este importantă pentru a înțelege toate posibilitățile oferite de programul Adobe Audition și cu le putem implementa în clipuri audio individuale. Cursantul participă la diferite situații care pot apărea în afaceri și împreună, rezolvăm situațiile care apar în studiourile de postproducție audio și video. 

6. Cine are nevoie de editarea sunetului?

Nu este suficient doar să înregistrăm materialul audio, indiferent dacă este pentru o producție audio sau video. Pentru ca informația, respectiv mesajul pe care vrem să-l transmitem printr-un film, emisiune tv sau video, să ajungă la spectatori, fiecare componentă a acestei informați trebuie să fie clară și subliniată în măsura necesară astfel încât un spectator de nivel mediu să o primească. Când facem o înregistrare audio, în munca zilnică există numeroși factori care afectează calitatea înregistrării, dar și factori care ajută la realizarea unui proiect. 

Diferite zgomote, atât ambientale cât și tehnice, diferențe în sursele de volum și sunet, sunt tot atâtea motive pentru care ascultătorul sau spectatorul nu primesc informația trimisă. Cu filtrele sale, reducerea zgomotului și armonizarea multicanal a semnalelor audio, Adobe Audition permite o procesare precisă și rapidă a sunetului pentru a atinge o calitate tehnică cât mai înaltă și pentru a satisface categoriile estetice ale unei lucrări audio. 

7. De ce tocmai Adobe Audition?

Corporația Adobe are un sortiment larg de programe diferite pentru producția audio și video. Cel mai mare avantaj al acestor programe este legătura lor reciprocă. Când vorbim despre producția video, vorbim despre un singur produs care este foarte complex. Diferite procese tehnologice formează un film sau o emisiune tv. Când aveți un produs atât de complex, un mare avantaj este compatibilitatea dintre software-urile care participă la procesare. 

Dacă începem să montăm un material video în programul Adobe Premiere sau să edităm Adobe After Effects, compatibilitatea cu programul Adobe Audition pentru editarea sunetului este completă la nivel de proiect. Aceasta permite o calitate maximă a procesării deoarece în acest scop nu se folosesc niciun fel de compresii și degradări de semnal pentru proiect, ci toate deciziile tehnice și de montaj, se aplică direct pe materialul care vine din cameră sau de pe dispozitivul de înregistrare a sunetului la o calitate maximă. 

Planul şi programa cursului:

Modulul 1: Introducere în Adobe Audition CC

  • Ce este audio?
  • Spațiul de lucru Adobe Audition CC
  • Formate audio și setarea software 

Modulul 2: Producția audio 

  • Waveform mode
  • Multitrack mode
  • Înregistrarea în modul Waveform și montajul
  • Înregistrarea în modul Multitrack, mixarea și Essential Sound Panel

Modulul 3: Lucrul cu efectele

  • Efectele intensității sunetului
  • Efectul de ecou și editarea de spațiu a sunetului
  • Filtre și egalizatori
  • Reducerea sunetului

Modulul 4: Instrumente specifice și finalizarea

  • Diagnostics
  • Karaoke, acapela și audio în spațiu 
  • Modularizare, viteza și durata sunetului
  • Mixdown, Batch process, Export și Save

Cursul Adobe Audition

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te