Cursul Information and Internet Technology

Cursul Information and Internet Technology vă va prezenta domeniile tehnologiei informației și de internet și vă va oferi cunoștințe numeroase pentru viitoarea voastră carieră în domeniul IT. 

Tehnologia informației este o disciplină științifică apărută la sfârșitul secolului trecut, odată cu trecerea societății de la era industrială la societatea informațională. Utilizarea IT-ului se răspândește cu o viteză incredibilă, datorită apariției noilor tehnologii.

Astăzi, domeniul IT are o influență foarte mare asupra societății umane în toate aspectele, motiv pentru care este foarte greu să se dea o definiție exactă privind tehnologia informației. Totuși, se poate spune că termenul de tehnologie a informației cuprinde toate formele de tehnologii folosite pentru crearea, salvarea și schimbul de informații în diferite forme (sarcini de serviciu, discuții, sunet, imagini, multimedia etc.). 

Domeniul tehnologiei informației se va ocupa cu folosirea calculatoarelor electronice și a software-ului pentru o conversie sigură, stocarea, securitatea, editarea, transmisia și verificarea informațiilor. În ultimul timp, termenul de IT se extinde pentru a se accentua utilizarea comunicației, în special a celei electronice. Astăzi, sectorul tehnologiei informației este considerat unul dintre cele mai de perspectivă domenii când vine vorba despre găsirea unui loc de muncă și despre un venit excelent.

Pe piață există o cerere tot mai mare de experți din acest domeniu, motiv pentru care și cunoștințele din domeniul IT au devenit cele mai apreciate în secolul 21. După finalizarea acestui curs veți deține tocmai astfel de cunoștințe din domeniul hardware, software și de internet, care este premisa pentru studierea în continuare a tehnologiilor de calcul și a programării în general.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: IT Management şi E-Business & Internet Marketing.

Cursul Information and Internet Technology – descriere și obiective

În timpul cursului  Information and Internet Technology, pe care îl puteți parcurge online sau tradițional – în clasă, care face parte din cursurile corelate, veți asimila cunoștințele necesare pentru a lucra în domeniul calculatoarelor și al telecomunicațiilor. 

Acest curs este gândit pentru a vă permite familiarizarea cu tehnologia informației și cu internetul și pentru a vă prezenta modalitatea de lucru a calculatoarelor, a telefoanelor mobile, precum și a sistemelor de calcul și de comunicare, dar și rolul rol în viața noastră. 

Pentru a parcurge acest curs aveți nevoie de cunoștințe din limba engleză, care vă va ușura semnificativ lucrul pe calculator. Materia cursului este împărțită pe module care vă vor ajuta să aflați tot ce este important în cadrul acestor lecții. 

Primul modul se va ocupa cu hardware-ul. Aiici vă vor fi prezentate noțiunile de tehnologia informației, memoria de lucru și placa grafică, hard diskul și SSD-ul, precum și multe alte componente hardware. Apoi urmează modulul care va fi focusat pe software și pe mentenanța lui, mai exact sisteme de operare, programe pentru gestionarea fișierelor și securității etc. Apoi, vă veți familiariza cu rețelele de calculatoare și cu tehnologiile de comunicare, precum și cu noțiunile de e-banking și e-business. Următorul modul va pune accent pe comunitățile virtuale, utilizarea calculatorului în viața de zi cu zi, instruirea asistată de calculator și influența tehnologiei informației asupra societății și a individului. 

Al cincilea modul vă va oferi cunoștințe practice referitoare la securitatea datelor și a backup-ului, respectiv protejarea de către viruși și atacuri din exterior. Cu această ocazie vor fi abordate noțiuni precum licențierea și drepturile de autor. În ultimul modul veți învăța despre tehnologiile wireless și comunicațiile mobile și veți afla cum funcționează Bluetooth, WiMax și WAP.

Scopul cursului este familiarizarea cu modul de lucru și cu tipurile de calculatoare, cu rețelele de calculatoare cu fir și fără fir, precum și cu măsurile de securitate și prevenție în timpul lucrului la calculator. Pe lângă acestea, veți afla și ce prevederi legale se referă la calculatoare și tehnologia informației.

Cursul Information and Internet Technology vă va răspunde la întrebările:

1. Ce reprezintă abrevierea ICT?

ICT – Information Comunication Tehnology reprezintă tehnologia informației și a comunicațiilor care se referă la un set de tehnologii folosite pentru colectarea, stocarea, editarea și trimiterea unor informații și date în diferite formate. ICT permite comunicarea în timp real între două sau mai multe persoane care se află simultan în colțuri diferite în lume, folosind tehnologii numeroase, precum VoIP, rețele sociale (Facebook, LinkedIn, Instagram, Google+ etc.), așa-numitele aplicații cross-platform (Viber, WhatsApp) etc. Tehnologia informației și a comunicațiilor moderne au creat un sat global unde utilizatorii își pot trimite, primi și edita în timp real oricând și oriunde orice fel de date.

2. Ce reprezintă hardware-ul calculatorului?

Calculatorul este alcătuit din două elemente de bază: hardware și software. Hardware-ul calculatorului se referă la părțile fizice ale calculatorului și dispozitivele legate, în timp ce software-ul se referă la un set de instrucțiuni/comenzi pentru efectuarea anumitor operații. Unele dintre componentele de bază ale hardware-ului sunt unitatea centrală (procesorul, memorie de operare și externă) și unitățile de intrare-ieșire precum tastatura, monitorul, imprimanta etc. Însă, având în vedere că există multe componente, deosebim câteva tipuri de calculatoare. Calculatoarele le putem împărți în câteva grupe de bază:

  • Mainfraime (calculatoare centrale, mari)
  • Supercalculatoare
  • Servere
  • Calculatoare de rețea
  • PC (Personal Computer)
  • Transmisibile: laptop, notebook
  • Manuale: calculatoare PDA, Handhelp, palmtop

3. Care este rolul sistemului de operare?

Software este sistemul care se referă la sisteme de operare și la programe în general. Softwarele se poate clasifica în:

  • sisteme de operare
  • software de aplicație.

Sistemul de operare reprezintă interfața dintre utilizatorul calculatorului și hardware-ul calculatorului. Sistemul de operare este software-ul care efectuează toate sarcinile de bază precum manipularea fișierelor, memoriei, proceselor, unităților de intrare/ieșire. Cu alte cuvinte, sistemul de operare este software responsabil pentru controlul proceselor și a stării, precum și gestionarea funcționării calculatorului. Sistemele de operare funcționează pe dispozitive diferite, precum calculatoare, dispozitive mobile etc. Clasificarea sistemelor de operare se poate efectua după numărul de utilizatori, numărul de programe și numărul procesoarelor care există în sistem. Cu siguranță unele din cele mai cunoscute sisteme de operare sunt:

  • Windows
  • Linux
  • MAK OS X 
  • Solaris
  • Vax/Vms.
Cursul Information and Internet Technology

4. Care este rolul software-ului de aplicație?

După cum am menționat, clasificarea principală software va fi pe sistem de operare și program de aplicație. În timp ce sistemul de operare conține programe de gestionare, software-ul de aplicație și de utilizator se folosește pentru rezolvarea directă a anumitor sarcini și se folosește pentru manipularea textului, a graficii și numerelor. Cu alte cuvinte, utilizatorul pornește și închide programele aflate în sistemul de operare. 

Software-ul la sistemele de calcul se poate clasifica în felul următor: 

  • Software pentru gestionarea fișierelor - exemplu File Explorer
  • Software pentru arhivarea fișierelor - exemplu WinRar
  • Software pentru lucru la birou
  • Software pentru crearea paginilor web - exemplu Adobe Photoshop, Adobe DreamWeaver 
  • Software pentru crearea programului - exemplu VisualStudio 
  • Software pentru backup-ul datelor - exemplu File History
  • Software pentru persoane cu invaliditate - exemplu Sphinx 4, Magnifier
  • Software pentru verificarea paginilor de internet - browsere web
  • Software pentru gestionarea proiectelor - exemplu Microsoft Project 
  • Software și chat și comunicarea video - exemplu Google Hangouts.

5. Ce reprezintă protocoalele TCP/IP, HTTP și FTP?

  • TCP/IP (Transmission Control Protocol / Internet Protocol) este protocol de comunicare ce permite comunicarea dintre două sau mai mute calculatoare pe internet. Protocolul TCP funcționează astfel încât împarte mesajul sau fișierul în pachete mai mici care se transmit prin internet, apoi le unește din nou când se ajunge la destinație.
  • HTTP este abrevierea de la The Hypertext Transfer Protocol, reprezintă protocolul cu strat aplicativ care se folosește pentru distribuirea conținutului pe web, respectiv sarcina lui principală este transmiterea cererilor clientului pentru documentele HTML către server. Este proiectat pentru comunicarea dintre browserul web și serverul web și funcționează pe principiul cerere/răspuns. Portul implicit folosit este 80, dar se pot folosi și alte porturi.
  • FTP (File Transfer Protocol) este protocolul client/server de tip deschis, folosit pentru trimiterea și înregistrarea fișierelor dintre două calcuatoare pe interet. FTP folosește porturile pentru comunicare și, de asemenea, folosește criptarea pentru protejarea informațiilor care sunt primite și trimise. De asemenea, deseori se folosește și codul de încărcare a prezentării web sau de actualizare a site-ului. Există două tipuri de conexiune: Anonymous FTP și Private FTP.

6. Ce sunt softwarele malițioase și cum se poate clasifica virusul?

Malware software este termenul folosit pentru software malițioase, care este creat să provoace daune la calculator. De cele mai multe ori le numim viruși. Virusul face parte din codul sau programul care poate ajunge la calculatorul utilizatorului fără ca acesta să știe. Funcția sa principală este de a accesa fișierele și programele calculatorului și de a le distruge. De asemenea, există posibilitatea de a șterge fișiere de sistem, după care utilizatorul nu va mai avea posibilitatea de a porni calculatorul până nu introduce un sistem de operare nou, care poate fi destul de costisitor. 

Clasificarea virusului poate depinde de gradul de pericol, de modalitatea de transmisie și de timp. În continuare vom enumera clasificarea celor mai frecvenți viruși:

  • viruși e-mail
  • worms - viermi 
  • trojan horse
  • time bomb.

7. Care sunt principiile și modelele comunicării wireless?

Termenul de comunicare wireless a apărut prima dată în secolul XIX, iar tehnologia de comunicare wireless s-a dezvoltat în anii următori. Reprezintă una dintre cele mai importante medii pentru transmiterea de informații de pe un dispozitiv pe altul. Practic, informațiile se transmit prin aer fără utilizarea de cabluri, sârme etc. Astăzi, tehnologia comunicării wirelss se referă la diferite dispozitive și tehnologii de comunicare wireless, de la telefon smart, calculator, tabletă, tehnologie Bluetooth etc. 

Comunicarea mobilă presupune transferul de date vocale, multimedia și textuale între calculatoare, dispozitive mobile, precum și comunicarea dintre calculator și un dispozitiv mobil fără să fie conectate fizic. 

Tehnologiile de comunicare wireless și mobile au permis transferul de informații în orice moment, din orice loc între persoanele care se pot afla la distanță și câteva mii de km.

Planul și programul cursului:

1. Hardware-ul 

  • Noțiunea de tehnologie a informației 
  • Hardware-ul calculatorului și placa de bază  
  • Procesorul și memoria 
  • Memoria de lucru și placa grafică 
  • Hard-diskși SSD 
  • Dispozitive periferice
  • Celelalte componente hardware 
  • Laptopuri
  • Imprimante și scannere 
  • Medii optice
  • Porturi și conectori 

2. Software-ul 

  • Sisteme de operare 
  • Programe pentru lucru la birou 
  • Programe pentru editare grafică și proiectare și programe multimedia
  • Programe pentru gestionarea fișierelor și de securitate 
  • Instrumente software
  • Programe pentru nevoi speciale 
  • Mentenanța software 

3. Rețelele și comunicarea

  • Rețele de calculatoare 
  • Tipologii de rețele și elemente de rețea 
  • Internet 
  • Motoare de căutare și servicii de internet 
  • E-business
  • E-banking
  • e-Government
  • Tehnologii de comunicare 

4. TIC și societatea

  • Interacțiunea om-calculator 
  • Calculatoare în viața de zi cu zi
  • Influența tehnologiei informației (IT) asupra societății și a individului 
  • Lucrul pe calculator și sănătatea
  • Instruirea asistată de calculator 
  • Comunități virtuale
  • Noile tehnologii și comunicarea

5. Securitatea și legislația 

  • Securitatea datelor și backup-ul
  • Securitatea împotriva virușilor și a atacurilor din exterior
  • Licențierea
  • Drepturile de autor 

6. Tehnologiile comunicațiilor wireless și mobile 

  • Dezvoltarea și perspectivele telecomunicațiilor wireless și mobile 
  • Standardele conectării wireless 
  • Bluetooth, WiMax și WAP 
  • Bazele comunicațiilor wireless
  • Sistemele celulare mobile publice 
  • Comunicațiile prin satelit și GPS

Cursul Information and Internet Technology

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te