Curs Desenul

Primul desen a apărut în preistorie, când omul a simțit nevoia să își exprime dorințele, respectiv prada pe care intenționa să o prindă. Astăzi, desenul reprezintă o activitate complexă, dar actuală, prin care artistul își transmite emoția și energia. Pe lângă această definiție, deseori întâlnim și definiția conform căreia desenul este un mod de comunicare cu sine și cu observatorii.

Desenul are puterea de a transforma un obiect într-un concept puternic, de a-l prezinta ca un simplu semn sau o structură complexă cu proprietăți diferite. De asemenea, desenul promovează principiile creative de observare și de opinie și prin urmare, este considerat a fi baza artelor vizuale și a soluțiilor de design.

Din acest motiv, abilitățile pe care le veți dobândi pe parcursul acestui curs de desen vă vor permite să dețineți o bază pentru dezvoltare în continuare, iar aceasta vă permite ca în viitor să aveți o carieră de succes în domeniul designului sau în alt domeniu care include expresia vizuală. Pe parcursul cursului veți descoperi ce tipuri de desen există, dar veți dodândi și abilități cu ajutorul cărora veți personaliza tipurile de desen.

Contrar convingerii conform căreia pentru desen este nevoie de talent înnăscut, cu această abilitate se pot ocupa toți cei care își doresc. După doar câteva săptămâni de perfecționare veți observa că tehnica este mult mai bogată și că desenele proprii sunt mai complete și mai detaliate.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Video & Motion Graphic DesignInterior Design Product DesignWeb DesignComputer Aided Design.

Descrierea și scopul cursului Desenul

Cursanţii vor avea posibilitatea de a se familiariza cu toate tehnicile de observare a obiectului și a spațiului și vor dobândi cunoștințele necesare pentru determinarea iluziei unui șablon și transmiterea independentă pe hârtie folosind propriile concepții tehnice, stilistice și artistice.

Mai simplu spus, la cursul de desen veți învăța meseria desenatului, mai precis observarea naturii și iluzia realității care se transmite pe hârtie. Pe durata cursului veți fi familiarizaţi cu tehnici și metode de desenare, perspectivă, compoziție, materiale și instrumente, precum și alte elemente care alcătuiesc un desen.

Importanța acestui curs se reflectă în faptul că libertatea de a desena, care rezultă din stăpânirea totală a acestei meserii, este de fapt o condiție fundamentală pentru exprimarea și crearea de soluții de design de înaltă calitate. Cu alte cuvinte, abilitățile pe care le dobândiți în timpul cursului de desen vor servi ca bază pentru dezvoltarea voastră continuă, dezvoltarea de noi cunoștințe și începutul unei cariere în design.

Scopul acestui curs este de a-i elibera pe studenți de frica paginii albe și apoi de a-i instrui pentru a folosi instrumentele și tehnicile de bază cu care, în mod independent, să fie capabili să transmită toate ideile lor pe desen. Cursul este împărțit în șase module prin care veți învăța ce fel de abordări de desen există, cum se desenează formele de bază și multe altele. Coordonatorii cu experiență îi vor îndruma pe cursanţi în aspectele desenului, dar vor răspunde și la întrebările de bază și la probleme.

Având în vedere că acest curs a fost gândit astfel, nu aveți nevoie de cunoștințe anterioare pentru a începe perfecționarea și în cele din urmă să rezolvați cu succes toate tehnicile care vor fi discutate în timpul lecțiilor.

Cu cât cunoașteți mai eficient desenul precum o abilitate și cele mai complicate aplicări ale sale, cu atât o să vă fie mai ușor mai târziu să vă exprimați ideile și soluțiile de designer. În plus, cu ajutorul cursului vă veți crea o imagine detaliată a aspectelor istorice și culturale ale desenului în Design, film și arte vizuale. Aceste cunoştinţe vă vor oferi, de asemenea, mari oportunități pentru progresul în continuare și construirea carierei în aceste domenii.

Curs Desenul

Profesoara noastră, Alexandra Bardan, vă prezintă pe scurt importanța cursului de Desen.

Cursul Desenul va răspunde la următoarele întrebări:

1. De ce este important desenul pentru Design?

În design, desenul reprezintă un instrument extrem de practic pentru cercetarea și găsirea de soluții de design originale. Desenul poate fi folosit în orice moment, în orice loc, pentru că este suficient un creion și o bucată de hârtie pentru a nota rapid ideea care a apărut în acel moment. Desenele sunt dovada gândirii designerului și reprezintă un artefact (probă materială) al procesului de gândire al designerilor.

În ultimii douăzeci de ani, vizualizarea designului este redusă la imagini generate de programe de calculator (3d Studio Max, Photoshop, Illustrator). Însă, timpul a arătat că desenul rămâne unul dintre mijloacele de bază ale procesului de proiectare. Desenul reprezintă și reflectă personalitatea și caracterul persoanei care a creat desenul. Cu toate acestea, desenul este și dovada vizuală a talentului și a abilităților unui designer. Din aceste motive, astăzi este extrem de important ca designerul să aibă bine dezvoltată abilitatea de a desena cu mână liberă.

2. Ce repezintă desenul în design?

  • Desenul este un artefact sau dovada conceptului în procesul de creație.
  • Desenul ajută la elucidarea îndoielilor referitoare la soluțiile de design.
  • Desenul este reprezentarea sistemului simbolic extern.
  • Desenul este transmiterea informației verbale în cea grafică.
  • Desenând, în mod conştient se folosește cunoștința, tehnica și experiența.
  • Desenul are potențial de prezentare.
  • Desenul este cel mai sigur drum către materializarea ideilor de design.
  • Desenul accelerează procesul de design.

3. Poate oricine să învețe să deseneze?

Și încă cum! Oricine poate să învețe să deseneze corect. La urma urmei, cineva care abia a început să învețe să deseneze începe cu desene simple, respectiv cu schițe. Pentru a desena este cel mai important să fiți relaxați și să desenați fără stres. Cu timpul, mâna se va elibera și veți putea să desenați cu o viteză mai mare desene mai de calitate.

Cu ocazia învățării acestei meserii, este important să ne bazăm pe exemplele de desene bune. Însă, trebuie să fiți atenți, căci fiind începător, puteți cădea în capcana copierii expresiei, manierei și a sensibilității altcuiva. Începătorul trebuie să fie conștient că este foarte important să cultive stilul de desen propriu.

Curs Desenul

4. Ce se întâmplă în cazul în care cred că nu sunt talentat?

Cursul de desen nu este menit doar persoanelor talentate. Oricine poate să învețe să deseneze. Desenul poate fi comparat cu dansul: elevul adoptă pașii de bază; mai departe, când se unesc, permit dansatorului să danseze tot dansul. Putem spune că este dans atunci când o persoană începe să danseze fără antrenament şi face doar câțiva pași neconvenționali?

Răspunsul la această întrebare ar fi: desigur, se poate considera dans. Fiecare persoană ar trebui să fie încurajată să-și urmeze instinctele și să ia măsurile potrivite, indiferent că este vorba de pași academici oficiali sau mișcare instinctivă (în acest caz, desen). Cu alte cuvinte, pe lângă sfaturile pe care le veți primi în acest curs, cursanții vor primi recomandarea să aibă încredere în propria intuiție și sensibilitate atunci când desenează, căci doar așa vor face un desen de înaltă calitate, interesant și original.

5. Este important desenul pentru producția video?

Bineînţeles că da. Unul dintre punctele fundamentale ale unirii benzilor desenate și a filmului este storyboard-ul. Înainte de apariția animației digitale, filmul a fost filmat exclusiv după desene organizate în storyboard. Astăzi, la filmele cu buget mare, cu ajutorul storyboard-ului desenat în prealabil, se face animația digitală a întregului film, cu scopul de a determina cu exactitate toate pozițiile camerei pentru a evita erorile în timpul înregistrării.

Desenul este în acest context modul de expresie folosit înainte de filmări, adică se vor prezenta acțiunea, personajele, evenimente etc. În cadrul acestui curs veți observa modul în care putem folosi desenul pentru a comunica vizual cu o linie specifică a acțiunii, lucru foarte important pentru producția video.

6. De ce trebuie să știu caracteristicile liniei?

Bogăția liniilor ne ajută să folosim diferite tehnici când desenăm. Desenul se realizează cu ajutorul liniilor cu caracteristici diferite, fluxuri şi semnificaţii. La început desenați linille cu diferite pixuri sau creioane și nu vă gândiți la rezultat – este important să vă eliberați de teama de eșec.

Din punct de vedere matematic, o linie este formată din mișcarea unui șir de puncte în spațiu. Însă, în artă este ceva mai mult – linia este cel mai direct mod de exprimare a stilului artistic și a sensibilității. Desenul liniar, pe care îl vom studia la acest curs, este cea mai pură formă de desen. Desenul liniar poate avea energie curată, furie sau umor; poate să fie nepoliticios sau cuminte; poate să fie frumos sau extrem de urât.

7. Cum să încep să desenez?

Dacă un începător sau chiar desenator experimentat, se află în fața hârtiei albe, de foarte multe ori intervine blocajul. Blocajul apare de obicei la începutul desenului. La acest curs veți învăța cum să depășiți această problemă. Blocajul nu este neapărat ceva negativ.

Trebuie avut în vedere faptul că blocajul este adesea un semn al lucrurilor bune care vor urma. Cel mai probabil este vorba despre o incubaţie a creativității, adică trecerea la un nivel mai ridicat. Relaxaţi-vă, desenaţi. Desenați într-un mod distractiv. Nu puneţi un obstacol între voi și desenele voastre. Desenul ne deschide căile de auto-descoperire, auto-satisfacție și afirmare; și întotdeauna atunci când credem că suntem într-un impas, desenul ne surprinde cu noi drumuri.

Planul și programul cursului:

Modulul 1 – Introducere în desen

  • Desen prin cultură și timp
  • Semnificația și aplicarea desenului

Modulul 2 – Ghid practică pentru început 

  • Materiale de desen și accesorii
  • Cum se începe?
  • Mecanisme pentru depășirea problemelor în timpul desenării 

Modulul 3 – Abordări ale desenului

  • Reguli de prescurtare
  • Perspectiva
  • Desenarea imaginilor de perspectivă 

Modulul 4 – Desenarea formelor de bază 

  • Linie
  • Desenarea formelor bidimensionale
  • Desenarea corpurilor geometrice 

Modulul 5 – Elementele desenului

  • Proporție
  • Lumina, umbra și valența
  • Textura
  • Compoziție

Modulul 6 – Tehnici de desen

  • Desen cu peniță și tuș
  • Desen cu creioane colorate
  • Desen cu marekere

Modulul 7 – Desen aplicat

  • Ilustrație
  • Desen și film
  • Desen și benzi desenate
  • Desen în design 3D

Curs Desenul

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te