Cursul Introduction to Android Application Development
Cercetările au demonstrat că aplicațiile mobile fac parte dintre cei mai mari „vinovați” din cauza cărora ne uităm la smartphone-ul personal și până la de 200 de ori în decursul unei zile. De asemenea, un utilizator mediu își petrece cel mai mult timp la telefon din cauza numeroaselor aplicații mobile. Aceste rezultate sunt un indicator clar în ceea ce privește importanța aplicațiilor mobile în viața noastră.
Sistemul de operare Android a fost dezvoltat mai întâi pentru smartphone-uri și tablete, deși se poate găsi și pe laptopuri, console pentru jocurile video, aparate foto digitale… De la prima versiune, care a apărut în anul 2008, până astăzi, Android a reușit să ajungă cel mai folosit sistem de operare din lume pe dispozitivele menționate. Acesta este și unul dintre motivele din cauza cărora în ultimii ani este o mare cerere de experți care se ocupă cu crearea aplicațiilor Android.
Acest curs vă va oferi posibilitatea de a asimila conceptele de bază privind dezvoltarea aplicațiilor pentru dispozitivele Android. În timpul cursului veți avea posibilitatea de a aborda principalele funcționalități ale Android SDK prin dezvoltarea aplicațiilor simple, folosind unul dintre cele mai populare limbaje – Java.
Pentru a putea crea aplicațiile la acest curs, veți învăța să vă descurcați foarte bine în mediul de dezvoltare Android Studio, unde veți putea să lucrați și la testare, publicare și depanare. Cu abilitățile menționate dobândite în cadrul cursului Introduction to Android Application Development veți fi pregătiți să vă începeți cariera de succes pe una dintre cele mai căutate poziții în lumea IT.
Sunteţi interesat de acest curs? | Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Android Mobile Development. |
Descrierea și scopul cursului Introduction to Android Application Development
În timpul cursului Introduction to Android Application Development, pe care îl puteți frecventa online sau tradițional – în clasă, care face parte din programele aferente, vă veți familiariza cu principiile de bază privind crearea aplicațiilor Android. Cursul este creat în așa fel încât, chiar dacă sunteți începător în programare, veți dobândi cunoștințe ce vă vor ajuta la crearea aplicațiilor cu funcționalități tot mai complexe pentru cea mai folosită platformă.
Pentru a asimila cunoștințe cât mai de calitate pe care le veți putea aplica imediat în practică, la finalul fiecărui modul vă așteaptă crearea unei aplicații complet funcționale. Astfel vă veți testa cunoștințele dobândite în practică și vă veți perfecționa noile abilități.
Parcurgând cursul, vă veţi familiariza cu structura de bază a aplicaţiilor Android, cu activităţile, layout-urile, intent-urile, resursele, elementele etc. Pe lângă aceasta, veţi învăţa şi tehnicile necesare pentru utilizarea mediului de dezvoltare Android Studio.
Pentru monitorizarea eficientă a cursului şi participarea la lecții este suficient să aveţi cunoştinţe din cursurile Core Java Programming şi Advanced Java Programming. Pentru o urmărire cât mai simplă a lecțiilor, cursul complet este împărţit în patru module. Astfel, veţi învăţa treptat abilităţile cerute pe piaţă, începând cu cele de bază, până la tehnici de programare din ce în ce mai complexe.
Primul modul prezintă o introducere în lumea programării Android, apoi urmează partea care se va ocupa cu bazele aplicaţiilor sistemului de operare menţionat. A doua parte a cursului este rezervată obţinerii unei imagini detaliate despre elementele UI.
Al treilea modul vă va prezenta modurile sale de ordonare, în timp ce în ultimul modul se vor aborda elementele UI de bază. După finalizarea cu succes a cursului, veţi fi pregătiţi să creaţi singuri aplicaţii Android moderne folosind limbajele de programare Java şi mediul de dezvoltare Android Studio.
Având în vedere că pentru dezvoltarea aplicaţiilor Android un mare ajutor îl reprezintă cunoaşterea mediului grafic de utilizator, după finalizarea acestui curs veţi fi pregătiţi să creaţi medii grafice complexe ale aplicaţiilor Android moderne care funcţionează pe un spectru larg de dispozitive. Cunoştinţele dobândite la acest curs vor fi un pas important către o carieră de succes în programarea aplicaţiilor Android.
Cursul Introduction to Android Application Development vă va răspunde la următoarele întrebări:
1. Ce este Android?
Android este un sistem de operare pentru diferite dispozitive, care a început să fie dezvoltat din anul 2003 de către compania Android Inc. Fondatorii companiei Android Inc. au fost Andrew E. Rubin, Rich Miner, Nick Sears şi Chris White. Android este sistem de operare care a fost dezvoltat iniţial pentru telefoanele inteligente.
Totuşi, acesta poate fi găsit astăzi pe un spectru larg de diferite dispozitive, telefoane, tablete şi laptopuri, aparate foto digitale, smart watch, căşti, sisteme informatice ale automobilelor, playere portabile şi console pentru jocurile video, până la frigidere inteligente, cuptoare, maşini de spălat, toalete şi aparate de cafea. După ultimele calcule, se presupune că în lume există peste un miliard şi jumătate de dispozitive care sunt pornite de către sistemul de operare Android.
2. Cum se numesc versiunile sistemului de operare Android?
Încă de la apariţie, până în zilele noastre, sistemul de operare Android a fost constant îmbunătăţit, iar fiecare versiune mai importantă primea numele după o anumită prăjitură, în ordine alfabetică. Prima versiune a sistemului de operare Android unde s-a aplicat această practică a fost versiunea 1.5, cu numele Cupcake. Următoarea versiune a obţinut deja numele după prăjitura de la litera D, respectiv Donut. Versiunea 2 a sistemului de operare Android s-a numit Eclair, versiunea 2.2, Froyo, iar versiunea 2.3 Gingerbread.
Versiunea 3 a sistemului de operare Android s-a numit Honeycomb. Versiunea 4.0 s-a numit Ice Cream Sandwich, versiunea 4.1 Jelly Bean, iar versiunea 4.4 KitKat. Versiunea 5 a sistemului de operare Android este denumită după prăjitura de la litera L – Lollipop, versiunea 6 după prăjitura cu litera M – Marshmallow, iar versiunea 7 după prăjitura cu litera N – Nougat.
3. Care tehnologii se folosesc pentru dezvoltarea aplicaţiilor Android?
Dezvoltarea aplicaţiilor pentru platforma Android se poate efectua în câteva moduri diferite folosind limbajele: C/C++, Java/XML sau HTML5. Limbajele C şi C++ sunt limbaje sursă ale sistemului de operare Android, aşadar, aplicaţiile realizate cu ajutorul acestor limbaje se numesc native. Tehnologia HTML5 se foloseşte pentru dezvoltarea aplicaţiilor multiplatformă. Totuşi, cele mai multe tipuri de aplicaţii Android se dezvoltă folosind combinaţia de limbaje Java şi XML.
Java este un limbaj care are nevoie pentru execuţia sa de o maşină virtuală, iar în Android pentru acest lucru se foloseşte maşina virtuală Android Runtime (ART). Această maşină virtuală este în uz de la versiunea 5.0 (Lollipop) a sistemului de operare Android, când a înlocuit maşina virtuală Dalvik. Limbajul XML se foloseşte pentru crearea layout-ului, respectiv pentru aranjarea şi crearea componentelor vizuale, în timp ce limbajul Java se foloseşte pentru definirea logicii de programare de bază a aplicaţiei.
4. Ce este Google Play?
Aplicaţiile Android pe care le veţi putea dezvolta după finalizarea acestui program, probabil veţi dori să le împărţiţi cu publicul larg. Poate veţi dori să şi câştigaţi ceva punându-vă aplicaţiile la dispoziţie altor persoane pentru o anumită sumă de bani. Ambele scenarii menţionate nu pot fi realizate fără magazinul oficial Google Play al aplicaţiilor Android. Google Play este repozitoriul oficial online al aplicaţiilor pentru dispozitivele cu sistemul de operare Android.
Google Play a fost înfiinţat în 22 octombrie 2008, în aceeaşi zi în care a fost prezentat şi sistemul de operare Android. Denumirea iniţială a acestui serviciu digital a fost Android Market. În anul 2012, Android Market şi-a schimbat denumirea în Google Play. Pe lângă aplicaţii Android, Google Play distribuie şi diferite alte conţinuturi digitale, precum muzică, reviste, cărţi, filme şi programe tv.
Până în martie 2015, Play Store a permis şi achiziţionarea dispozitivelor Android, când aceasta devine responsabilitatea lui Google Store Service. Folosind Google Play Service, se pot găsi şi prelua diferite tipuri de aplicaţii, indiferent că sunt contra cost sau gratuite. De asemenea, Google Play permite programatorilor să-şi plaseze cumpărătorilor propriile aplicaţii. Până în anul 2017, în Google Play Service s-au publicat peste 2 milioane de aplicaţii diferite şi s-au efectuat peste 100 de miliarde de descărcări.
5. Ce fel de mediu este necesar pentru dezvoltarea aplicaţiilor Android?
Java este cel mai popular limbaj pentru crearea aplicaţiilor sistemului de operare Android. Astfel, pentru crearea cu succes a aplicaţiilor Android este nevoie de un set de tehnologii ce permit scrierea codului sursă Java. Premisa pentru scrierea codului de programare Java este existenţa lui Java Development Kit (JDK), instalat pe calculatorul folosit pentru dezvoltare.
Totuşi, pe lângă cererea de bază, crearea aplicaţiilor pentru platforma Android necesită şi folosirea diferitor altor instrumente, precum linkeri, depanatoare şi diferite biblioteci cu cod finit. Toate aceste componente la un loc se numesc Android Software Development Kit (SDK). Descărcarea şi instalarea unei aplicaţii ne permite să obţinem toate componentele menţionate pentru dezvoltarea aplicaţiilor Android. Este vorba despre o aplicaţie ce reprezintă un mediu de dezvoltare de ultimă oră al platformei Android – Android Studio.
6. Care este legătura dintre Android şi Linux?
Linux Kernel este baza pentru sistemul de operare Android. Aceasta este partea sistemului de operare ce controlează funcţionarea dispozitivelor hardware, de aceea este alcătuit din software de gestionare (driver). Inginerii Android au decis să folosească Linux Kernel din mai multe motive.
Primul motiv este simpla existenţă a acestui kernel, care este la liber pentru uz, aşadar, utilizarea lui accelerează semnificativ dezvoltarea sistemului de operare, eliberând inginerii Android de scrierea kernelului în sine. Linux Kernel este un software open-source, ceea ce permite oricărui să-l modifice după propriile nevoi. De asemenea, Linux Kernel este menţinut activ şi dezvoltat de către comunitatea open-source.
Toate acestea au fost motivele din cauza cărora inginerii Android au decis să folosească Linux Kernel ca baza propriului sistem de operare. Practic, aceasta înseamnă că la bază, Android este un sistem de operare Linux. Aici se termină orice legătură cu sistemul de operare Linux, deoarece Android foloseşte doar baza (kernelul) Linuxului.
Tocmai de aceea aplicaţiile Linux nu pot fi pornite în sistemul de operare Android, deoarece Android nu conţine serverul grafic Linux, nici vreuna din bibliotecile GNU. Nici scenariul invers nu este posibil, respectiv nu este posibilă nici execuţia aplicaţiilor Android pe Linux, având în vedere că Linux nu deţine Android RunTime (ART), respectiv maşina virtuală Dalvik.
7. Ce este un fişier APK?
Limbajul de programare Java este un mediu de execuție, care pe lângă fişierele cu open-source (.java) şi fişierele cu bite-code (.class), cunosc şi un tip special pentru arhivare. Acestea sunt fişierele cu extensia .jar (Java Archive), dar se folosesc pentru gruparea mai multor fişiere java cu open-source, metadate, precum şi diferite resurse. Mediul de execuție Android nu recunoaşte fişierele JAR, dar deţine propriul format pentru gruparea tuturor fişierelor unei aplicaţii.
Este vorba de fişierele Android Application Package (APK). APK este abrevierea pentru noţiunea Android Application Package. De fapt, APK este fişierul care conţine toate fişierele necesare pentru distribuirea şi instalarea aplicaţiilor Android. Acesta este fişierul ce reprezintă arhiva, aproape identică cu arhivele JAR şi ZIP. Acest fişier este creat la construirea aplicaţiei. Pentru dispozitivele fizice şi virtuale este suficient doar acest fişier pentru a fi în posibilitatea de a porni aplicaţia Android creată.
Planul şi programa cursului:
1. Introducere în lumea programării Android
- Introducere în sistemul de operare Android
- Familiarizarea cu mediul de dezvoltare a aplicaţiilor Android
- Crearea primei aplicaţii Android – Hello World
2. Bazele aplicaţiilor Android
- Structura aplicaţiei Android
- Familiarizarea cursanţilor cu noţiunea de fișier Manifest
- Cum este influenţată crearea aplicaţiilor Android de către activităţi
- Ce este Layout-ul?
- Când se foloseşte clasa intent?
- De ce aplicaţia Android nu se poate imagina fără noţiunea de resurse?
- Crearea altei aplicaţii Android – BMI Calculator
3. Aranjarea elementelor UI
- Bazele layout-ului
- RelativeLayout
- LinearLayout
- GridLayout
- Crearea celei de a treia aplicaţii Android – Digitron
4. Elemente UI de bază
- Elemente UI pentru lucrul cu textul
- Elemente UI pentru selectarea şi pornirea aplicaţiilor
- Stilizarea elementelor UI
- Action Bar
- Crearea aplicaţiei Android cu numărul patru – Fit Body
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te