Cursul Advanced WordPress

De la apariţia sa, în 2003, WordPress a devenit foarte repede cel mai popular content management system (prescurtat CMS), care în traducere înseamnă sistem de gestionare a conţinutului. Deşi la început WordPress a fost conceput ca platformă de blog, cu timpul rolul său a devenit tot mai important, aşadar, astăzi WP poate fi considerat ca bază a multor bloguri, dar şi a unor site-uri cu alte scopuri sau a unor aplicaţii web. 

Cu ajutorul diferitor soluţii CMS, utilizatorii WordPress pot crea site-uri mai simplu. Tocmai de aceea, printre cunoştinţele de bază necesare pentru acest curs sunt menţionate limbajele HTML şi CSS, care sunt baza pentru întregul design web. Totuşi, pe lângă asta, în cadrul cursului WordPress veţi cunoaşte şi bazele limbajelor de programare JavaScript şi PHP, care sunt la fel de prezente pe web. 

Este important de evidenţiat că pentru a lucra în WordPress nu trebuie să cunoaşteţi toate limbajele menţionate până acum, dar, pe de altă parte, cu ajutorul lor veţi putea obţine mult mai mult de la aplicaţia WP. De asemenea, este important de menţionat că WordPress nu face concurenţă acestor limbaje şi că nu se poate compara cu ele, căci este alcătuit din ele. 

Pur şi simplu, compararea aplicaţiei WP cu limbajele sus menţionate ar fi precum compararea părţilor unui automobil cu automobilul în sine, adică cu produsul final. De altfel, principalul motiv al popularităţii enorme de care se bucură WordPress îl reprezintă mediul de lucru foarte bine adaptat şi simplificat, care permite tuturor utilizatorilor să creeze cu uşurinţă conţinut pe site-uri.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Programare PHP.

Descrierea și obiectivele cursului Advanced WordPress

Vă veți familiariza cu sistemul WordPress CMS. Veți învăța cum să setați site-ul WordPress pe serverul potrivit, dar și în mediul local. Veți învăța cum se creează paginile și ce înseamnă de fapt introducerile post și page. Veți învăța cum să creați navigarea pe site, cum să administrați utilizatorii și nivelurile de acces și cum să setați toate elementele necesare site-urilor moderne. 

La începutul cursului vă va fi prezentată noțiunea de WordPress și veți afla care este funcția sa de bază. După ce aflați de ce WordPress este atât de popular la nivel global, veți învăța și cum să-l instalați, apoi vă veți familiariza și cu mediul său de lucru. În lecțiile următoare veți învăța cum se introduce și se administrează conținutul în WordPress, apoi veți dobândi și o imagine detaliată despre diferite tehnici folosite pentru setarea site-urilor. 

În cadrul acestui curs veți dobândi cunoștințe pe care le veți putea folosi ca să creați, cu ajutorul sistemului WordPress, cele mai moderne și mai funcționale site-uri. Simplu, veți fi pregătiți să instalați singuri WordPress, să îl setați pentru utilizare după propriile nevoi și, la final, să completați cu conținutul dorit. Pe lângă asta, veți dobândi și abilitățile necesare pentru a gestiona elementele și temele plugin. 

La finalul cursului, în ultimul modul, vă veți concentra pe dezvoltarea pentru WordPress. În loc de lucrul într-un mediu grafic de utilizator, în primul rând, vom lucra în codurile PHP, HTML și CSS, adăugându-le la baza WordPress, pentru ca, folosind cunoștințele și aceste limbaje cu ajutorul funcțiilor și regulilor WordPress, să îmbunătățim funcționarea site-ului în mod corespunzător. 

Scopul cursului WordPress este de a învăța cum să creați site-uri moderne funcționale cu ajutorul sistemului WordPress. Veți ști cum să instalați WordPress, cum să-l setați și să-l completați cu conținut. Veți ști cum să gestionați elementele și temele plugin. Veți afla tot ce aveți nevoie pentru crearea paginii și veți învăța ce înseamnă introducerile post și page. Abilitățile dobândite vă vor pregăti să creați navigarea site-ului, să gestionați utilizatorii și nivelurile de acces, precum și să creați o imagine detaliată despre cum se setează elementele necesare pentru site-urile moderne. Veți stăpâni procedurile de mutare a site-ului pe hosting și „renașterea” site-ului pe internet. Veți învăța cum să creați teme și plugin-uri pentru WordPress ca să personalizați suplimentar funcționarea site-ului. 

Cursul WordPress vă va răspunde la întrebări:

1. La ce se foloseşte WordPress?

WordPress este un open-source Content Management System gratuit. Se bazează, în principal, pe limbajul PHP, dar depinde și de HTML, CSS, MySQL și multe alte limbaje și tehnologii. Mulți îl consideră cea mai importantă soluție CMS din prezent, dar, cu siguranță, este cel mai frecvent utilizat în web-ul modern. 

Multe site-uri pe care le vedem zilnic se bazează pe el, deoarece facilitează configurarea site-ului și crearea diferitelor sale aspecte cu componentele finite sau semifinite, dar oferă și posibilități de adaptare și de editare numeroase și importante, în funcție de propriile dorințe și nevoi. Cu ajutorul lui WordPress, se poate configura un singur site în decurs de jumătate de oră, se poate alege o temă (theme) finită care editează pagina vizuală, activează și setează adăugirile dorite (plugin-uri) şi se poate rotunji întregul.

2. Ce este CMS?

Content Management System, în traducere, sistem pentru gestionarea conținutului este, după cum îi spune și numele, aplicație sau sistem pentru o setare, publicare și editare mai ușoară a conținutului – textelor, imaginilor etc. – în primul rând, pe site-urile web, dar și în alte situații și împrejurimi. 

Există diferite tipuri de sisteme, iar complexitatea lor, modul de utilizare, aplicarea și posibilitățile variază foarte mult. Dacă vorbim despre site-urile web, majoritatea sunt scrise în PHP, în limbaje și tehnologii similare. Potrivit multora, cel mai popular CMS de astăzi este WordPress, care este și tema acestui curs. Alte soluții foarte populare pentru CMS sunt Drupal, Joomla, Blogger etc.

3. CMS este la fel de important ca și WordPress?

Este clar că, prin cunoașterea și utilizarea lui HTML, CSS, PHP și a limbajelor similare, putem crea site-ul dorit. Dacă acesta este cazul, atunci de ce folosim WordPress și alte sisteme CMS, precum Drupal, Joomla etc.? Cum se încadrează ele în acest context? Există mai multe motive, dar indiferent de ce site creați, cu siguranță, site-ul nu va rămâne același de-a lungul timpului. În nucleul web-ului este o schimbare permanentă. De exemplu, portalurile web cu știri își schimbă conținutul zilnic, uneori chiar și de la un minut la altul. Altfel de site-uri, de exemplu, site-ul unei anumite companii, postează periodic informații noi, postează galerii de fotografii etc.   

Site-ul care nu este actualizat o lună sau mai mult pare „adormit” și pierde vizitatorii foarte repede. Modificarea și adăugarea conținutului sunt, așadar, esențiale. Din punct de vedere tehnic, dacă lucrăm cu site-ul static HTML și CSS, aceste modificări presupun și adăugarea noilor taguri HTML, eventuale corecții ale codului CSS etc. Dacă lucrăm cu site-ul care, pe lângă HTML și CSS, funcționează cu ajutorul limbajului PHP, pentru modificarea conținutului sunt foarte importante adăugarea introducerilor în bază, corecții ale codului PHP etc. În general, este nevoie de cunoașterea tehnologiilor cu care a fost creat și site-ul. 

Este clar că persoana care va face modificările trebuie să fie cineva care cunoaște limbajele cu care a fost creat site-ul. Este mult mai practic și mai ușor dacă există un mod în care proprietarul site-ului, editorul sau o altă persoană să acceseze site-ul și să facă modificări pe el introducând sau copiind textul, să posteze fotografii și alte elemente necesare, fără să cunoască HTML, PHP și alte tehnologii și baze, iar apoi site-ul să compileze cele setate într-o structură corespunzătoare în cod. Tocmai aceasta este esența CMS, respectiv a sistemului pentru gestionarea conținutului.

Advanced WordPress

4. Am auzit că WordPress se folosește doar pentru bloguri, este corect?

Cu ajutorul lui, precum și cu ajutorul altor soluții CMS, se creează mai ușor diverse site-uri. Mai întâi, wordPress a fost creat ca o platformă pentru blog care a oferit posibilitatea bloggerilor să seteze, să editeze și să întrețină singuri propriul blog, fără nevoia de a participa programatori cu cunoștințe mai aprofundate în PHP și alte limbaje. 

Totuși, WordPress nu mai joacă de mult acest rol și în prezent poate fi regăsit ca bază a multor bloguri, dar și a site-urilor care au scopuri diferite, precum și diferitelor aplicații web. Semnele primei modificări se pot găsi  în continuare în nucleul lor, dar asta nu împiedică crearea, cu ajutorul lui, a unor site-uri cu scop general, portaluri news, magazine web etc., deoarece astăzi nu este doar o platformă de blog, ci un CMS complet, care poate fi folosit practic în orice situație.

5. Ce este WordPress plugin?

WordPress plugin este un cod de programare aplicat într-un mod specific, care extinde sau schimbă principala funcționalitate a sistemului WordPress. Putem spune și că este parte dintr-un software care conține un grup de funcții care influențează funcționarea site-ului WordPress. WordPress plugins sunt, ca și nucleul, scrise în limbajul PHP și se integrează fără probleme în instalația de bază. Fără Wordpress, aceste plugins nu pot funcționa de la sine.

Majoritatea plugin-urilor sunt scrise în așa fel încât să nu fie nevoie de niciun fel de cunoștințe din programare pentru a fi folosite. Totuși, fiecare plugin este diferit și alegerea lor depinde de imaginația autorului. De exemplu, la bază, WordPress susține funcționalitatea galeriei de fotografii, dar într-o formă destul de limitată. Pentru opțiuni avansate (sau diferite), folosim unele plugin-uri disponibile pentru galerie. De asemenea, la bază, WordPress nu are un formular de contact, dar prin simpla instalare a unui plugin pentru un formular de contact, facem posibilă și această opțiune. În comunitatea WordPress există o vorbă care spune că dacă nu puteți face ceva ce intenționați, probabil că există un plugin pentru asta.

6. Ce sunt temele în WordPress?

Folosind soluţii CMS, este posibilă o simplă manipulare a paginilor unui site şi a conţinutului rămas. Un anumit utilizator cu privilegii corespunzătoare (proprietarul site-ului, editorul etc.) poate să introducă conţinutul cu formatarea de bază (de exemplu, bold, italic, alinierea textului etc.), iar de restul se ocupă CMS. Cu alte cuvinte, deoarece creăm o anumită parte de site, post, page sau altceva, creând această pagină, noi creăm introducerea în baza de date. 

Atunci când este necesar să se afișeze respectivul conținut, adică această pagină vizitatorului, WordPress extrage conţinutul şi informaţiile relevante din baza de date, le formează vizual şi abia apoi le prezintă vizitatorului. Componenta sistemului WordPress responsabilă pentru această editare vizuală este tema (engl. theme), alcătuită din diferite elemente, inclusiv HTML, CSS, PHP, fişiere JS, imagini şi multe alte elemente. Putem spune că tema este un set de reguli structurate specific pentru ca site-ul WordPress să arate şi să se comporte într-un anumit mod.

7. Dacă știu HTML și CSS, pot adapta tema?

De fapt, WordPress oferă diferite posibilități de adaptare a aspectului, dar și a funcționalităților. Pe de-o parte, multe teme finite, gratuite sau cu taxă, oferă posibilitatea de alegere. Pe de altă parte, aproape fiecare temă are cel puțin unele setări și posibilități de adaptare. La final, dacă nu putem găsi tema corespunzătoare sau pur și simplu vrem să creăm propria structură și propriul design, asta se poate face creând propria temă de la zero. În acest caz, este nevoie de cunoștințe din limbajele PHP, CSS și PHP, iar, după posibilitate, și JavaScript. Pe lângă asta, trebuie să învățăm cum încarcă WordPress temele, ce așteaptă în fișierele temei și cum le prezintă. Există reguli stricte pentru ca totul să funcționeze fără probleme.

Planul și programa cursului

Modulul 1: Introducere în WordPress

  • Introducere în WordPress
  • Instalarea
  • Mediul de lucru

Modulul 2: WordPress și conținutul 

  • Introducerea conținutului
  • Administrarea conținutului 

Modulul 3: Setarea site-ului 

  • Plugins
  • Temele și editarea vizuală
  • Navigarea
  • Utilizatorii 

Modulul 4: Dezvoltarea WordPress

  • Crearea temei WordPress
  • Editarea temei WordPress
  • Structura conținutului
  • Crearea plugin-urilor 

Advanced WordPress

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te