Digital Technology for Managers
Cursul Digital Technology for Managers se ocupă de tehnologiile informației și comunicațiilor necesare în apelurile manageriale. Pe lângă noțiunile de bază legate de internet și modul său de funcționare, cursul se ocupă și de securitatea calculatorului și a rețelelor de calculatoare.
Veți dobândi cunoștințe utile despre funcționarea afacerii pe internet, vă veți familiariza cu modalitățile de protejare a calculatorului, a rețelelor de calculatoare și a datelor și veți afla totul despre avantajele și dezavantajele soluțiilor in-house și outsourcing.
Sunteţi interesat de acest curs? | Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: E-Commerce & Online Sales Manager, Web Project Manager & Data Analyst, Content & SEO Manager, Social Media Manager & Digital Marketing Planer şi Digital Marketing. |
Descrierea și scopul cursului Digital Technology for Managers
La început, sunt definite noțiunile de bază legate de tehnologiile informației și comunicațiilor și componentele lor, dar sunt abordați și termenii referitori la tehnologii moderne de internet, respectiv noțiunile de bază legate de internet și modul său de funcționare. În acest curs se vorbește despre importanța internetului pentru afacere, despre protocoalele principale de internet și principalele servere de internet.
Cu alte cuvinte, prima parte a cursului este concepută astfel încât să se determine în mod terminologic noțiunile importante care apar în afacerea modernă și datorită cărora se poate înțelege mai ușor importanța internetului în contextul lumii afacerilor. De aceea, în a doua parte a cursului se va discuta despre diferite tipuri de web hosting, apoi despre cele mai folosite soluții software, precum și cele care pot ușura și îmbunătăți rezultatele organizațiilor de afaceri. Având în vedere că securitatea calculatorului, a rețelelor de calculatoare și a datelor este un segment foarte important pentru fiecare afacere, acestei întrebări îi este dedicat un spațiu special din curs. De asemenea, sunt analizate și întrebări foarte importante, referitoare la alegerea soluțiilor de afaceri outsourcing și in-house.
Primul și scopul de bază al cursului este să prezinte clar toate caracteristicile terminologice legate de sistemele informaționale și de comunicații și serviciile de internet. Printr-o definiție clară a semnificației, dar și prin dezvoltarea informațiilor, a componentelor tehnologiei informației și a tehnologiilor Internet, participanții vor afla despre avantajele și funcțiile tehnologiilor moderne disponibile în activitatea de zi cu zi.
Legat de acest lucru, unul din obiectivele cursului este și familiarizarea cursanților cu componentele necesare pentru gestionarea cu succes a afacerii moderne. De aceea, a doua parte a cursului a fost concepută astfel încât să ofere o prezentare a soluțiilor software în domeniul creării, organizării și comunicării în afacere, care pot economisi resurse, în primul rând, bani și timp și pot ușura drumul către succes.
Pe lângă cele menționate, un alt scop al acestui curs este să le ofere cursanților cunoștințe utile despre funcționarea afacerii pe internet, apoi de a le prezenta modalitățile de protejare a calculatorului, a rețelelor de calculatoare și a datelor, dar și avantajele și dezavantajele soluțiilor in-house și outsourcing.
Cursul Digital Technology for Managers vă va răspunde la următoarele întrebări:
1. Care sunt avantajele internetului pentru lumea afacerilor?
Internetul a adus numeroase avantaje în lumea afacerilor. Câteva dintre acestea se pot defini ca cele care subînțeleg reducerea costurilor pentru poștă, o comunicare mai ușoară și mai accelerată și legătura cu angajații, cu partenerii de afaceri și cu clienții.
Organizațiile de afaceri din prezent pot stabili și menține mai eficient relații de calitate cu clienții prin intermediul serviciilor digitale, disponibile 24 de ore pe zi, fără a angaja personal la o locație fizică. În lumea afacerilor este tot mai frecventă practica de dezvoltare a aplicațiilor online și a programelor prin care se pot efectua mult mai repede și mai eficient activitățile de afaceri zilnice.
Odată cu dezvoltarea diferitor aplicații de afaceri, precum a celor pentru gestionarea finanțelor, controlul inventarului, evidența resurselor umane etc., sunt reduse semnificativ costurile, dar și timpul și energia forței de muncă. Folosind browserele, precum Google, se ajunge foarte ușor și simplu la cunoștințe și informații sub formă de texte pe internet, înregistrări video, podcasturi, imagini, grafice etc. Unul dintre avantajele aduse de internet în lumea afacerilor este și modalitatea nouă de câștig.
De fapt, prin intermediul magazinului online, cumpărătorul poate găsi produsele care îl interesează fără a părăsi locația de unde caută, în orice perioadă din zi, din săptămână. Trebuie menționat și faptul că un cumpărător are posibilitatea de a compara prețurile, produsele, chiar și de a intrat în contact direct cu magazinul pentru a primi informațiile suplimentare de care este interesat. Datorită internetului, toate sistemele de afaceri au șansa de a analiza piața mai ușor, dar și de a defini cu mai multă precizie grupul țintă.
2. Care tipuri de software au la dispoziție managerii atunci când vine vorba de soluții de afaceri și de gestionarea afacerii?
Pentru crearea soluțiilor de afaceri și gestionarea afacerii, managerii au la dispoziție multe soluții software și variante ale acestora, dintre care, la curs, sunt evidențiate cele mai des folosite opțiuni. Microsoft Office este prezentat ca un standard de sine stătător și în acest domeniu, care conține programe pentru editarea textului, foi de calcul, baze de date și prezentări în versiuni desktop, mobile și online. Pe lângă soluțiile plătite, există și soluții open-source, precum și soluții cloud.
Apoi, există și enterprise document management – soluție software pentru gestionarea documentației de afaceri, apoi ERP – pachet software care are drept scop oferirea posibilității de monitorizare a datelor din numeroase procese de afaceri, cum ar fi: planificare, producție, marketing, vânzare, logistică și administrare, precum și gestionarea acestor date. CRM, ca cel mai practic pachet software, ajută la procesul complet de vânzare – de la găsirea potențialilor clienți, până la încheierea vânzării și a contactelor ulterioare. De asemenea, sunt disponibile și pachete software pentru anumite ramuri industriale, care reprezintă, practic, instrumentele de bază. Pe lângă editarea textului și a tabelelor, deosebit de importante sunt și programele pentru editare grafică.
3. Ce servicii de comunicare le sunt disponibile managerilor?
La fel ca pentru crearea soluțiilor de afaceri și gestionarea afacerii, managerii au la dispoziție multe servicii referitoare la comunicare, care economisesc timp și bani. Comunicarea prin e-mail este foarte importantă și utilă în afacere. Pentru aceasta, sunt disponibile Google Hangouts și alte variante – voce, video și text, dar există și opțiunea de conferințe în masă.
De asemenea, se folosește foarte des și serviciul Skype, care oferă soluții de afaceri complexe sub formă de versiune proprie Skype for Business. Un alt serviciul de comunicare foarte important și foarte folosit este Microsoft Project, care are un spectru larg de funcționalități cu care se pot organiza și monitoriza activitățile din cadrul unui proiect, pe care le putem prezenta în segmente mai largi: sarcini, proiect, rapoarte, integrare, resurse, finanțe, colaborare, suport. De asemenea, serviciile de comunicare care trebuie știute fără niciun dubiu sunt și instrumentele destinate evidenței notițelor și salvării și depozitării fișierelor, precum și marketing automation și chat support.
4. Ce trebuie gestionat în momentul deciziei dacă este mai bine să se aplice soluția outsourcing sau in-house?
Elementele de care ar trebui ținut cont la luarea deciziei privind alegerea dintre soluțiile outsourcing și in-house în sectorul de marketing sunt următoarele:
- costurile de capital, destinate creării de locuri de muncă sau adaptării angajaților din companie la soluția software nou selectată recunoscută în soluția in-house pot fi semnificativ mai mici în cazul opțiunii outsourcing, unde se poate obține soluția finită la costuri mai mici;
- eficiența – în sensul că la angajarea colaboratorilor externi există posibilitatea de creștere a eficienței, deoarece puteți reacționa rapid dacă acest colaborator extern nu îndeplinește criteriile voastre;
- costurile activității (salarii, proces de selecție a candidaților) – ajungem adesea în situația în care angajarea unui colaborator extern pentru rezolvarea problemelor este mai ieftină decât angajarea noilor resurse de lucru interne;
- viteza activității – dacă în prezent nu avem o soluție, dar aceasta trebuie găsită cât mai repede, prin angajarea unei companii externe vom ajunge mai repede la soluție decât dacă alegem abordarea in-house;
- focus – colaboratorul extern nu poate niciodată să vă acorde atâta timp cât poate un angajat din compania voastră;
- scalare – aici este deja o dedicare mai mare pe partea de outsourcing;
- riscul – la angajarea colaboratorilor externi, există posibilitatea de împărțire a riscului;
- calitatea serviciului – dacă stabiliți o colaborare cu o companie de renume, despre care se știe că oferă servicii de calitate, cu siguranță va asigura servicii bune;
- stres – elementul care este foarte important și influențează multe lucruri, inclusiv calitatea muncii.
5. Ce sunt protocoalele de internet?
Protocolul de internet (IP) este un set special sau așa-numitul protocol de comunicare care formează mesaje digitale și reguli pentru schimbul de mesaje între calculatoarele dintr-o rețea sau între rețele interconectate, folosind Internet Protocol Suite. Mesajele se schimbă ca pachete. IP este un protocol de internet primar și principalul său scop este livrarea diagramelor de la hostul sursă (calculatorul sursă) până la hostul de destinație (calculatorul de recepție) pe baza adreselor lor. Câteva dintre protocoalele de bază sunt menționate în continuare.
- TCP/IP, respectiv Transmission Control Protocol, care este cel mai răspândit protocol de comunicare, este și baza internetului complet. La acest protocol, transferul se bazează pe legătura stabilită.
- UDP, respectiv User Datagram Protocol, reprezintă protocolul de comunicare alternativ pentru controale de protocol ale transferului (TCP). La acest protocol, transferul nu se bazează pe legătura stabilită.
- FTP, respectiv File Transfer Protocol, este protocolul care permite schimbul de fișiere prin internet.
- HTTP, respectiv Hypertext Transfer Protocol, este parte componentă a fiecărei adrese de web și se folosește pentru schimbul de fișiere hypertext (HTML) prin internet.
- SMTP, respectiv Simple Mail Transfer Protocol, se folosește pentru trimiterea e-mailurilor prin internet și este cel mai răspândit protocol de internet pentru schimbul de e-mailuri.
6. Ce tipuri de soluții web hosting există?
Există diferite tipuri de hosting, dar cele mai frecvente sunt: free web hosting, shared web hosting, reseller web hosting, dedicated web server, cloud hosting, colocation hosting.
- Free web hosting sau web hosting gratuit, are posibilități foarte modeste, care pot fi suficiente pentru site-uri mai mici.
- Shared web hosting, respectiv web hosting „partajat”, este hostingul care înseamnă un server împărțit în câteva părți. Resursele acestui web hosting sunt împărțite între toate conturile aflate pe un singur server.
- Reseller web hosting este tipul de web hosting care presupune că o companie (hosting provider) vinde din nou resursele de bază ale companiei de web hosting ca fiind proprii.
- Dedicated web server este un server „destinat”, deoarece îi este destinat în totalitate utilizatorului.
- Cloud hosting funcționează cu ajutorul diferitor servere web interconectate, iar datele se prezintă de pe diferite servere.
- Colocation hosting reprezintă web hostingul care presupune că firma își închiriază echipamentul la un centru de colocare, respectiv firma deja are propriul echipament (server sau servere, rack sau mai multe rack-uri) și îl plasează în centrul de date de la furnizorul de hosting.
7. Cum se salvează datele?
Backupul este o măsură preventivă a stocării datelor și se referă la procesul de realizare a copiilor datelor sau fișierelor de date în cazul în care datele originale sunt pierdute sau distruse. De asemenea, se poate face o copie de siguranță datorită necesității arhivării, făcând diverse analize statistice și altele asemenea.
Backupul se poate face pe mai multe suporturi diferite, de exemplu, pe hard disk, pe dispozitive partajate în rețea sau pe CD, Blu-ray, SSD, server cloud etc. Alegerea suportului pentru salvarea datelor depinde de dimensiunea conținutului pentru backup, importanța conținutului backupului, viteza de formare a backupului, gradul de fiabilitate a suportului folosit pentru backup, precum și durata de rezervă necesară.
Planul și programa cursului:
1. Noțiunea și importanța tehnologiilor digitale și internet
- Noțiunea de tehnologie a informației și componente IT
- Tehnologii internet și timp exponențial
- Browsere și servicii
2. Aplicarea tehnologiilor digitale în cadre de afaceri moderne
- Tipuri de soluții web hosting
- Software pentru crearea soluțiilor de afaceri și gestionarea afacerii
- Protejarea calculatorului, a rețelelor de calculatoare și a datelor
- Alegerea soluțiilor software și outsourcing vs. in-house
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te