Cum creați influencer marketingul
Până de curând, promovarea marilor branduri era rezervată doar ambasadorilor acestora. Promovând diferite produse prin campanii de marketing realizate cu înalt profesionalism, cunoscuți actori și actrițe, cântăreți și sportivi au apărut în reclame TV, pe billboarduri, iar în ultimii douăzeci de ani și în diferite forme de comunicare pe internet.
În ultima vreme, situația a început să se schimbe. Rolul ambasadorilor a fost preluat de persoane complet necunoscute sau mai puțin cunoscute a căror comunicare se desfășoară în general pe social media. Totuși, aceste „persoane din grămadă” au reușit să adune în jurul lor un număr imens de urmăritori care îi cred necondiționat. Deși nu aveți poate nicio idee despre ce fac concret aceste persoane, ați auzit probabil de multe ori termenul folosit pentru a le identifica. Este vorba de influenceri.
Influencerii fac parte din aproape fiecare strategie de marketing complexă. Dar munca lor nu este să zâmbească la cameră angajați într-o interacțiune regizată cu produsul. De fapt, implică mult mai mult decât pozatul. Ei lucrează zilnic fără pauză la crearea propriei personalități online și la menținerea credibilității acesteia. Influencer marketingul este în slujba brandurilor reprezentate de profesioniști.
Ce este influencer marketingul
În cel mai larg sens, este vorba despre relația dintre brand și influencer. Brandurile angajează influenceri să le promoveze afacerea, produsele sau serviciile pe canalele lor, de obicei, pe social media - rețele de socializare, bloguri și vloguri. Platformele de socializare folosite sunt în primul rând Instagram și YouTube, deși Tik Tok devine tot mai popular, mai ales la populația mai tânără.
La ce folosește influencer marketingul
Deși profitul este obiectivul final, scopul influencer marketingului merge dincolo de vânzări. Pe termen lung, pentru companii este mult mai importantă îmbunătățirea imaginii brandului, deoarece tocmai de aceasta vor depinde câștigurile lor.
Dacă vreți ca voi sau brandul pe care îl reprezentați să fie mai mult decât un număr de produse vândute la sfârșit de lună, mai exact dacă vreți să aveți o influență pozitivă asupra mai multor persoane, iar ei să aibă încredere în voi – atunci influencer marketingul este o alegere bună.
Influencer marketing din perspectiva influencerului
Dacă vreți să deveniți influencer pe rețelele de socializare și să vă folosiți de statutul pe care l-ați câștigat în scopuri publicitare, în continuare vă oferim câteva sfaturi care vă vor ajuta să vă realizați acest obiectiv.
Folosiți hashtag-ul cu sens
Noi cercetări au demonstrat că influencerii care folosesc hashtag-ul în postările lor, în comparație cu colegii lor care nu fac asta, au până la 12,6% mai mulți urmăritori care interacționează cu postările lor.
Ce înseamnă asta pentru strategia voastră de marketing? Dacă descoperiți care hashtaguri prezintă interes pentru brandul vostru și la ce reacționează bine urmăritorii voștri, vă puteți mări vizibilitatea și reacția.
Desigur, aceasta nu este o strategie curentă, ci continuă. Ca influencer, trebuie să vă ascultați mereu urmăritorii și să urmăriți trendurile, apoi să vă adaptați tactica la situația actuală. Astfel, veți păstra legătura cu urmăritorii vechi, dar veți câștiga și alții noi.
Adaptați-vă descrierea profilului
Unele cercetări afirmă că părerea despre o companie se formează în mai puțin de o secundă. Crearea unei impresii favorabile în două zecimi de secundă în lumea digitală este o provocare uriașă.
În acest sens vă poate ajuta o descriere adaptată a profilului. Folosind cuvinte-cheie și hashtag-uri puteți trimite un mesaj clar care vă crește șansele de a lăsa o impresie bună asupra viitorilor urmăritori.
De asemenea, o altă strategie verificată este să includeți un apel la acțiune în postare. Abonarea la newslettere, contactarea prin e-mail, mesajele instant – le spun potențialilor urmăritori ce vreți cu exactitate de la ei.
Discutați cu oamenii
Munca influencerilor constă în general să promoveze produsele companiilor care îi angajează pentru asta. Dar ca să ajungeți în punctul de a fi recunoscut de companii ca un influencer de interes, trebuie să aveți o dovadă tangibilă a calității. Pentru început, trebuie să vă creați o bază de postări interesante.
Cum faceți asta? Există mai multe etape. Pentru început, cel mai important este să faceți o listă a brandurilor pentru care ați vrea să lucrați. Apoi faceți un research ca să vedeți care este conținutul preferat de aceste branduri și începeți să creați singuri materialul conform cu aceste cunoștințe.
Dacă reușiți să atrageți atenția unui anumit client, acesta se va convinge că stilul vostru corespunde cu al lui și că există consecvență în postările voastre.
Învățați să refuzați clientul
Pentru un influencer aflat la început de carieră, cuvântul „nu” poate fi adevărată provocare.
De aceea, să nu uitați sintagma „mai puțin este mai mult”. Ca să câștigați încrederea urmăritorilor voștri, dar și a clienților, trebuie să le îndepliniți așteptările. Asta cere consecvență. Învățați-i să colaboreze cu anumite branduri dintr-o anumită nișă. Nu renunțați la obiectivul vostru pentru un câștig mic.
Ca influencer, valoarea voastră se reflectă în impactul pe care îl aveți. De aceea, fiți concentrați și nu vă abateți de la drumul ales. Renunțați la ocazii mai bune de câștig dacă credeți că acceptând o colaborare vă puneți în pericol integritatea de influencer.
Acestea au fost câteva sfaturi pentru viitorii influenceri. Urmează sfaturi de la experții de pe portalul Rebrandly pentru toate afacerile care vor să folosească influencer marketingul.
Influencer marketingul din perspectiva clientului
În continuare, vom aborda influencer marketingul din perspectiva proprietarului afacerii. Veți afla cum să alegeți corect influencerul care va promova corect brandul vostru.
Alegeți influencerul care corespunde brandului vostru
Înainte de a alege persoana care va prezenta brandul vostru, convingeți-vă că este alegerea potrivită. Există multe elemente pe care le puteți urmări – împărtășiți aceeași atitudine, același ton, același grup țintă, aceeași estetică etc.
Aveți nevoie de un influencer autentic care pare o alegere naturală pentru brandul vostru. El sau ea nu au voie să arate ca „din reclame”, spune Jill Caponera, manager de relații cu publicul pentru compania Promocodes.
Cercetați analitica potențalilor candidați
Când planificați să angajați un influencer, rugați-i să vă trimită câteva poze cu analitica lor. Astfel, puteți afla direct de la sursă cât public este angajat și dacă rata de clicuri este satisfăcătoare. Mulți influenceri autodeclarați au turme de urmăritori falși, așadar aveți grijă la escroci.
Încercați să calculați numărul de urmăritori raportat la gradul lor de angajare. De asemenea, cu ajutorul unei platforme de analitică, precum Socialblade, puteți urmări creșterea lor în ultimele luni, ceea ce recomandă special Martin Kan, expert în marketingul online la compania Morningscore.
Asigurați-vă că urmăritorii lor corespund publicului vostru țintă
Când căutați influenceri pentru propriul brand, cereți să vă dea o medie a urmăritorilor în funcție de locație. Apoi vedeți dacă grupul vostru țintă se află pe aceeași lungime geografică, recomandă Jessica Daisy, expert în conținuturi pentru marketing la compania TakeLessons.
Căutați un influencer adecvat pe scena internațională
Sean Connolly, manager executiv de marketing digital la compania Rebrandly, consideră că un influencer trebuie căutat în afara propriei curți. Sfatul lui este să nu vă limitați la piața locală. Foarte des, cineva din regiune sau din altă țară poate comunica mai eficient cu piața locală decât un influencer local popular. Uneori, un astfel de influencer poate fi mai ieftin decât vedetele locale.
De aceea, faceți o analiză detaliată. Nu are sens să cheltuiți bani mulți pe influenceri locali cu mulți urmăritori dintre care marea majoritatea nu au acces la produsul sau serviciul vostru. Conform logicii inverse, mai bine căutați răspunsul pe piața locală sau internațională de influenceri.
Exemplul dat de Connolly este următorul: canalul de YouTube irlandez „Facts” a lucrat ca influencer pentru o companie israeliană care se ocupa cu analiza DNA și descoperirea originii. Obiectivul lor a fost să intre pe piața americană. Rezultatul a fost că 1,5 abonați din America au interacționat în timp foarte scurt.
Treceți în revistă campaniile precedente și colaborările cu alți influenceri
O strategie importantă când alegeți influencerul pentru brandul vostru este să analizați campaniile lor precedente care au avut efect. Acest lucru poate fi mult mai util decât numărul mare de urmăritori.
Este important să vă concentrați pe cum au promovat produsele și serviciile altor companii și dacă conținutul se potrivește în povestea voastră, spune Tracy Julien, vicepreședintele companiei de marketing GuidedChoice.
Luați decizia pe baza metricii de angajare a urmăritorilor
Când reduceți numărul potențialilor influenceri pe care îi luați în calcul, încercați să luați decizia finală verificând diverse aspecte ale angajării următorilor lor.
Conștientizarea brandului, numărul de vizite pe pagina web, oportunități, numărul de vânzări – toate acestea sunt date relevante care ar trebui luate în considerare, consideră Amy Baker, manager de marketing digital în compania Content Career. De asemenea, înainte de a lua decizia, ar trebui să comparați angajarea organică cu conținutul sponsorizat.
Cum învățați să practicați influencer marketingul pe rețelele de socializare
Ca orice alt tip de marketing, influencer marketingul se învață cel mai bine prin practică. Pe de altă parte, pentru ca influencer marketingul să aibă succes este nevoie de o mare disciplină.
Cum vă păstrați motivația? Una dintre scurtături este să aveți un obiectiv formal suplimentar care să vă țină concentrați.
Acest cadru este asigurat de programe educaționale care vă vor disciplina să rezolvați cu regularitate sarcini legate de crearea brandului pe rețelele de socializare.
Un astfel de program este Social Media, Online PR & Community Manager, disponibil la școala de it, LINK Academy. Acest program este orientat în totalitate pe realizarea obiectivelor de afaceri prin utilizarea sofisticată a rețelelor de socializare. Pe parcursul a aproape 300 de ore împărțite de-a lungul unui an de școlarizare, sub conducerea unui mentor, poți învăța din experiența lui și din propriile greșeli cum să creați sistematizat un brand online și la final, cum să obțineți certificate internaționale pentru marketingul digital.
Indiferent dacă vreți să deveniți influencer sau să ajutați companiile să-și găsească afacerea potrivită în calitate de consultant, Social Media, Online PR & Community Manager este programul care vă va pregăti pentru o carieră în comunicarea digitală.
Marele avantaj al acestui program este că îl puteți frecventa online, așadar depinde doar de voi cum vă organizați. Cu alte cuvinte, puteți învăța după vă terminați orele de muncă sau oricând vă convine.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te