Întrebări despre educație și obiective
Deşi la prima vedere se pare că nu se referă la acelaşi lucru: întrebările referitoare la educaţia candidaţilor şi atitudinea lor faţă de educaţie, precum şi obiectivele care le-au stabilit la locul de muncă sunt condiţionate reciproc, aşadar, am decis să discutăm despre ele în acest text.
Prin urmare, educaţia şi planurile de carieră viitoare ale candidaţilor relevă un adevăr care este foarte important pentru angajatori atunci când decid pe cine vor angaja:
- cât este candidatul de dedicat propriei perfecţionări
Tocmai de aceea este foarte important ca, atunci când răspundeţi la aceste întrebări, să manifestaţi pregătirea şi dorinţa de autoperfecţionare, adică să vă perfecţionaţi din punct de vedere profesional. Acest lucru îi spune potenţialului angajator că simţiţi nevoia să fiţi şi mai buni, iar acest lucru se reflectă neapărat şi asupra activităţilor pe care le întreprindeţi.
Studiile arată că angajatorii apreciază la candidanţi nu doar trăsăturile personale şi experienţa acumulată, ci şi pregătirea şi capabilitatea de dobândire a noilor cunoştinţe. Pur şi simplu, în lumea de astăzi a informaţiilor şi tehnologiei, cu schimbări dinamice, multe dintre cunoştinţe devin rapid învechite, avantajul fiind de partea profesioniştilor care sunt capabili să se adapteze rapid la noile nevoi. Cu alte cuvinte:
- nimeni nu este deosebit de interesat să angajeze un individ care crede că ştie totul, deoarece toate profesiile de astăzi necesită o perfecţionare continuă.
Educaţia spune multe despre voi
Majoritatea joburilor şi a poziţiilor pentru care aplicaţi, necesită un anumit nivel de educaţie. Prin urmare, în timpul interviului de angajare, angajatorul va pune întrebări legate de educaţia voastră pentru a fi sigur că deţineţi competenţele şi cunoştinţele necesare pentru poziţia pentru care aţi aplicat.
În plus, educaţia spune mult despre voi ca persoană şi ca profesionist. Pur şi simplu, din întrebările legate de educaţia voastră, angajatorul va analiza cu uşurinţă care este atitudinea voastră faţă de educaţie în general.
Cu alte cuvinte, angajatorul deduce dacă pentru voi educaţia se termină atunci când absolviţi o şcoală sau dacă acesta este un proces care nu încetează niciodată. Asiguraţi-vă să-l convingeţi că educaţia este un proces continuu, deoarece, aşa cum am spus deja, angajatorul doreşte o persoană pregătită să progreseze constant.
Tipuri de întrebări referitoare la educaţie
Există câteva tipuri de întrebări referitoare la educaţie pe care vi le poate adresa un angajator:
- În primul rând, una dintre întrebări poate fi şi care este legătura dintre experienţa voastră educaţională şi jobul, adică poziţia pentru care aplicaţi.
- De asemenea, vă poate întreba de ce aţi ales o anumită şcoală, facultate, curs.
- Angajatorul ar putea dori să ştie succesul vostru general în timpul şcolarizării, deoarece este posibil ca notele pe care le-aţi primit să ateste capacitatea voastră de îndeplinire a sarcinilor.
- Atenţie: Dacă, de exemplu, pentru poziţia pentru care aplicaţi este solicitat şi masteratul iar voi nu aveţi o diplomă de masterat, angajatorul vă poate întreba cum va afecta aceasta capabilitatea voastră de îndeplinire a sarcinilor.
Încercaţi, ca şi în cazul altor întrebări adresate la interviul de angajare, să aveţi încredere, să fiţi comunicativi şi să-i demonstraţi angajatorului că educaţia voastră este ideală pentru poziţia pentru care aplicaţi şi că atitudinea voastră faţă de învăţare corespunde eticii promovate în cadrul companiei.
Cel mai des adresate întrebări
Pentru a vă pregăti mai bine şi pentru a da cele mai bune răspunsuri la întrebările privind educaţia, vă oferim o listă cu cel mai des adresate întrebări în timpul interviului.
- Ce succes aţi obţinut în timpul şcolarizării?
- Sunt notele un indicator relevant al cunoştinţelor voastre?
- Ce părere aveţi despre perfecţionarea continuă?
- Aveţi de gând să continuaţi educaţia?
- De ce nu aţi continuat educaţia?
- Credeţi că în decursul educaţiei de până acum aţi dobândit suficiente cunoştinţe în domeniul în care doriţi să profesaţi?
- Care este cel mai important lucru pe care l-aţi învăţat în decursul educaţiei de până acum?
- De ce aţi ales chiar domeniul respectiv?
- Există domenii în care doriţi să vă perfecţionaţi?
- Ce aţi făcut în anul precedent în ceea ce priveşte perfecţionarea voastră?
- Aţi frecventat cursuri, seminare şi training-uri suplimentare în domeniul în care profesaţi sau nu?
- Care este legătura dintre educaţia voastră şi jobul pentru care aţi aplicat?
Obiective în carieră
Când vine vorba de obiectivele în carieră, răspunsurile la aceste întrebări arată angajatorului dacă sunteţi o persoană care planifică pe termen lung, dacă aveţi ambiţii profesionale şi un plan cum să le realizaţi.
Pe baza răspunsurilor voastre, angajatorul va stabili cu uşurinţă dacă sunteţi candidatul potrivit pentru o anumită poziţie şi pentru companie. În funcţie de răspunsurile voastre, sunt posibile trei rezultate:
- Angajatorul estimează că nu aveţi suficientă ambiţie pentru poziţie şi companie.
- Angajatorul estimează că ambiţiile voastre depăşesc ceea ce vă poate oferi compania lui.
- Angajatorul estimează că planurile voastre şi planurile companiei se potrivesc absolut. Acesta este, totodată, şi cel mai dorit rezultat.
Deci, acordaţi atenţie poziţiei şi companiei şi, în conformitate cu acestea, adaptaţi răspunsurile sau încercaţi să le adaptaţi cu posibilităţile pe care le oferă o anumită companie. Trebuie să arătaţi ambiţie, dar dacă obiectivele voastre depăşesc vizibil ceea ce vă poate fi oferit în cadrul companiei pentru al cărei job aplicaţi, este justificată concluzia că nu veţi fi mulţumiţi şi că la scurt timp veţi începe să vă căutaţi un alt job. Ştiţi şi singuri că acest fapt poate conduce un interviu de angajare într-o direcţie nedorită, eliminându-vă de pe lista candidaţilor favoriţi.
Cum să răspundeţi la întrebările referitoare la obiectivele în carieră?
Nu este deloc uşor în timpul interviului să răspundeţi la întrebări despre cum vă vedeţi viitorul profesional. De aceea, ca şi întotdeauna, pregătiţi-vă bine. În funcţie de o întrebare specifică, răspunsurile voastre vor fi diferite. Totuşi, există câteva sfaturi simple care vă vor ajuta să răspundeţi la cât mai multe întrebări despre viitorul vostru:
- Începeţi de la obiectivele pe termen scurt, apoi treceţi la cele pe termen lung. Majoritatea oamenilor va defini mai uşor obiectivele pe termen scurt decât cele care necesită mai mult timp. Obţinerea locului de muncă pentru care aţi fost intervievaţi, formarea pentru munca la o anumită poziţie, contribuţia companiei, sunt doar câteva dintre obiectivele pe termen scurt pe care le puteţi menţiona.
- Descrieţi acţiunile pe care le veţi lua. O impresie adevărată pe care şi-o va forma angajatorul nu apare ca urmare a unei liste de dorinţe cu privire la cariera voastră, ci pentru aceasta va trebui să oferiţi şi o scurtă schiţare a acţiunilor pe care le veţi lua pentru atingerea obiectivelor dorite. Acest lucru va arăta că sunteţi un om care se gândeşte analitic la viitorul său. Dacă aţi menţionat că unul dintre obiective este una dintre poziţiile superioare din companie, descrieţi ce veţi face pentru a merita o astfel de poziţie.
- Concentraţi-vă pe angajator. Acest truc vă va ajuta să fiţi cu un pas înainte față de ceilalţi candidaţi. Prin urmare, deşi întrebările legate de obiectivele carierei sunt legate de voi, asiguraţi-vă că prin răspunsurile date vă concentraţi pe angajator. Deci, aveţi grijă ca el să-şi formeze impresia că sunteţi o persoană de încredere pe care se poate baza oricând şi care are planuri serioase pentru compania sa. Aceasta veţi face cel mai uşor dacă menţionaţi în ce mod puteţi contribui şi îmbunătăţi afacerile companiei.
Cele mai frecvente întrebări despre obiective
Pentru a vă pregăti cât mai bine şi a avea timp să vă gândiţi cum vă vedeţi cariera în viitor, vă aducem o listă cu cele mai frecvente întrebări referitoare la obiectivele în carieră:
- Cum vă imaginaţi jobul vostru peste 5/10 ani?
- Ce atitudine aveţi faţă de carieră?
- Care vă sunt obiectivele în carieră pe termen scurt?
- Aveţi un plan pe termen lung legat de cariera voastră?
- De ce aţi aplicat pentru acest loc de muncă?
- Ce fel de recompense aşteptaţi la locul de muncă?
- De ce credeţi că veţi avea succes în acest domeniu?
- Ce vă motivează cel mai mult în timp ce lucraţi?
- Cât timp planificaţi să lucraţi aici?
- Ce satisfacţii v-ar plăcea să vă ofere munca pe care o faceţi?
La sfârşitul acestui text, vă oferim câteva articole pe un subiect similar, care vă vor ajuta cu siguranţă în pregătirea pentru un interviu de angajare.
Iată câteva sfaturi cum să obţineţi un job bun în IT sau design:
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te