Întrebări frecvente la un interviu
Cele mai frecvente întrebări care se pun în timpul interviului au drept scop să ajute potențialul angajator să afle tot mai multe despre candidații înscriși și să identifice cât mai bine care dintre ei ar putea să își facă munca cel mai bine. Întrebările frecvente la un interviu se referă la fel la toți candidații, deoarece au caracter general și, deși descoperă specificitățile fiecărui candidat în parte, acestea nu se bazează prea mult pe faptele din CV.
Întrebările generale se folosesc pentru estimarea personalității voastre profesionale, caracteristici, calități etc.
Pe lângă acestea, mai sunt și întrebări separate pentru conversație, pe care le adresează angajatorul ca să vă relaxați și ca să afle mai multe despre ce fel de persoană sunteți în afara jobului, cum vă înțelegeți cu alți oameni, ce vă motivează...
Am întocmit pentru voi cele mai frecvente întrebări pentru job, clasificate după tipuri, precum și sfaturi cu exemple ca să răspundeți cât mai bine la ele.
Întrebări generale despre voi
-
Povestiți-ne mai multe despre propria persoană
Aceasta este cea mai frecventă întrebare la un interviu și pare și cea mai simplă. Totuși, în aceasta constă capcana ei. Nu vă lăsați prins în ea. Pregătiți-vă.
Ce este potrivit să spuneți, cât trebuie să-i spuneți angajatorului, ce detalii din viața (personală sau profesională) trebuie relatate?
În primul rând, având în vedere că aceasta este de obicei prima întrebare la interviu, este șansa voastră de a-i stârni interesul angajatorului oferindu-i două-trei informații relevante despre sine, arătând astfel că sunteți persoana potrivită pentru poziția respectivă.
Deci, aceasta nu este ocazia de a povesti cuiva biografia personală completă (oricât de interesantă ar fi ea), ci să spuneți câteva lucruri relevante din cariera voastră profesională.
Această formulă simplă vă va ajuta să răspundeți excelent la această întrebare și să-l faceți interesat pe angajator despre propria persoană:
Folosiți formula Prezent–Trecut–Viitor când relatați lucruri din propria carieră. Ce înseamnă asta?
Spuneți în câteva propoziții unde ați lucrat până acum. Apoi cu ce v-ați ocupat în trecut și ce abilități ați dobândit. Încheiați cu relatarea de ce ați dori să lucrați pe această poziție.
De exemplu, puteți spune:
„Momentan sunt angajat/ă în ACME group, înainte am lucrat în compania BLC, unde am dobândit experiență și abilități în lucrul cu clienții cu profiluri diferite și am avut ocazia de a conduce o echipă de 15 persoane. Sunt extrem de mulțumit/ă de munca pe care o prestez, mi-ar plăcea să primesc șansa de a lucra la un nivel superior și într-o firmă mai mare, motiv pentru care sunt extrem de entuziasmat/ă de eventuala oportunitate de a lucra în firma dvs.”
Întrebări generale pentru job care se referă la caracteristicile voastre profesionale, calități și defecte
-
Ce caracteristici profesionale considerați că sunt cele mai valoroase?
Experții în interviuri vă sfătuiesc să respectați trei reguli când răspundeți la această întrebare. În primul rând:
a) Fiți corect: vorbiți despre avantajele și capacitățile proprii reale, nu despre cele despre care considerați că ar vrea să audă angajatorul;
b) Fiți relevant: evidențiați caracteristicile care sunt importante pentru poziția la care concurați;
c) Fiți concret: nu vorbiți în fraze sau în general.Ca bonus pe care angajatorul potențial îl va aprecia: ilustrați aceste caracteristici cu un exemplu real din experiența voastră de afaceri de până acum.
- Care sunt slăbiciunile voastre?
Aceasta este întrebare care nu-i place nimănui să o audă. Ceea ce complică mai mult lucrurile este faptul că aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări la interviu. De aceea, pregătiți-vă bine.
În primul rând, ce vrea să afle angajatorul în acest fel?
În primul rând: potențialele dezavantaje care vă vor împiedica să vă acomodați în compania sa.
Însă, mai mult, acesta tinde să vadă dacă sunteți conștient de sine și dacă știți care sunt punctele voastre slabe pe care le puteți rezolva.
Deci, când răspundeți la această întrebare, evitați două lucruri:
a) Nu menționați defectele care vă vor descalifica automat din concurs (de ex.: „Niciodată nu trebuie să respect termenele date”).
b) Nu spuneți că nu aveți niciun defect. Nu vă prefaceți că sunteți perfect deoarece nimeni nu este perfect, nici chiar angajatorul vostru. Așa doar riscați să vă perceapă ca pe o persoană falsă sau să vă privească cu dispreț.
Deci, care este cel mai bun de a răspunde la această întrebare?
Amintiți-vă de un defect, apoi povestiți cum ați făcut să-l depășiți. De ex.: spuneți angajatorului că ați avut emoții să vorbiți în public și ați hotărât să le depășiți înscriindu-vă la un curs de comunicare și că acum sunteți mai bun în aceasta, dar că încă progresați.
Astfel, veți convinge angajatorul nu doar că sunteți persoana care este conștientă de capacitățile sale, de calități și defecte, ci și o persoană pregătită să facă totul pentru a se dezvolta și progresa în continuare. Iar acesta este angajatul pe care îl caută toți.
Întrebări legate de hobby-uri
- Cum vă petreceți timpul liber?
De asemenea, aceasta face parte din întrebări interesante pentru discuție. După spusele managerului despre angajarea lui Mitch Fortner, angajatorii adresează această întrebare la interviu pentru a vedea dacă candidatul se potrivește cu atmosfera companiei, precum și să-i ofere ocazia de a se deschide și de a-și arăta personalitatea.
Deci, dacă vă adresează cineva această întrebare la interviu, este în regulă să vă deschideți și să spuneți ce vă stimulează într-adevăr, care sunt hobby-urile și interesele voastre. Desigur, fiți diplomați (dacă vă place să ieșiți cu prietenii, spuneți asta, dar nu spuneți că de abia așteptați vinerea ca să vă îmbătați și că sunteți mahmur până luni).
Cele mai frecvente întrebări pentru job referitoare la interese profesionale
- Ce domenii vă interesează în special?
Când răspundeți la această întrebare, urmăriți să evidențiați domeniile legate de poziția pentru care concurați. De asemenea, puteți vorbi și despre domeniile care se referă indirect la această poziție, dar despre care încă nu știți foarte multe, dar vreți să aflați. Astfel îi veți arăta angajatorului că sunteți o persoană care se gândește și la propriul progres profesional.
Pe lângă aceasta, corelați-vă interesul profesional față de anumite domenii cu aspirațiile și valorile care vă interesează. De ex., dacă vă ocupați de programarea jocurilor video, puteți spune:
"Dintotdeauna mi-a plăcut să mă joc jocuri video. Însă, nu m-am mulțumit să fiu doar un consumator, ci am vrut să și creez. Astfel am putut să creez lumi interesante unde se vor bucura mulți. Așadar, pasiunea mea pentru jocuri s-a transformat în pasiune pentru creație, motiv pentru care am decis să devin programator.”
- Ce considerați că este cel mai mare succes de până acum și de ce?
În loc să povestiți despre propriile calități, defecte, dorințe, această întrebare este ocazia de a vă arăta în mod concret angajatorului așa cum sunteți la job. De aceea, nici nu este de mirare că aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări la interviu.
Ca să dați un răspuns bun, în primul rând amintiți-vă de un succes personal în afaceri. Mai întâi, descrieți angajatorului care a fost sarcina voastră, apoi arătați-i cum, datorită propriei inițiative, ați rezolvat sarcina peste așteptări (de ex., în acest fel, firma a economisit 25% din fonduri și 10% ore de lucru).
Întrebările care trebuie să arate cum sunteți la lucru
- Vă descurcați mai bine când lucrați în echipă sau individual?
Majoritatea joburile de astăzi și companiile presupun munca în echipă la diferite proiecte. De aceea, pentru angajator este important ca persoana pe care o angajează să nu aibă probleme în comunicarea cu alte persoane. Deci, când auziți la interviu această întrebare de la angajator, de fapt vă întreabă:
Sunteți un jucător de echipă?
Există câteva moduri care vă pot ajuta să răspundeți bine:
a) Dați un exemplu din trecutul apropiat unde v-ați evidențiat în colaborarea cu colegii;
b) Fiți relevanți: țineți cont ca exemplul să aibă legătură cu un job similar din cadrul companiei în care concurați sau care se poate aplica în cazul ei;
c) Adăugați valoare: nu arătați doar că vă integrați în munca în echipă, ci încercați să găsiți și un exemplu referitor la cum ați îmbunătățit munca în echipă. - Cum rezistați la munca sub presiune?
Activitatea de astăzi presupune lucrul cu termene limită, sub presiune și stres. Angajatorul vrea să se poată baza pe dvs. în astfel de momente.
Deci, dați-i un răspuns astfel încât să-i arătați că sunteți rezistent la presiune în mod pozitiv și că nimic nu vă poate opri în ce privește îndeplinirea obiectivului.
Totuși, nu vă opriți numai la asta.
Împărțiți cu angajatorul câteva din tacticile personale pentru rezistență la stres și presiune. De exemplu: „Când termenul de finalizare a unei sarcini este scurt, în primul rând analizez volumul de muncă, timpul necesar pentru rezolvare și apoi împart proiectul în microunități pe care le rezolv una după alta.”
Ca să impresionați potențialul angajator, adăugați asta la final:
Spuneți o poveste relevantă din experiența voastră de muncă despre cum ați gestionat cu succes o situație stresantă. Astfel vă veți consolida afirmațiile cu un caz real, lucru care îl interesează pe orice angajator.
- Care este jobul vostru ideal?
Aceasta este o întrebare interesantă la orice discuție, nu doar la interviu. Este ușor de dat un răspuns când povestiți cu prietenii și cu cunoștințele. Simplu: dați drumul la imaginație.
Însă, când vine vorba de un interviu, lucrurile se complică puțin. Știți că răspunsul este evaluat. Trebuie să fiți inteligent.
Ce spun consilierii în angajare?
Când discută despre un job bun, aceștia îl văd ca o combinație de abilități, interese și valori. În loc de imaginație, corelați-vă abilitățile (cele pe care le aveți, precum și cele pe care vreți să le dezvoltați), interesul și valorile cu jobul vostru ideal. Astfel veți avea ocazia de a discuta despre sine și despre propriile calități, precum și să vă prezentați angajatorului ca o persoana care se gândește serios la cariera sa.
Iată cum să faceți asta:
a) Abilități. Puteți să spuneți ceva de felul acesta: „V-am menționat deja propria experiență în rezolvarea problemei ------. Jobul meu de vis mi-ar permite să aplic și să dezvolt în continuare aceste abilități. De asemenea, aș dori să mă perfecționez în -------, așadar, jobul ideal ar putea să-mi ofere și această șansă.”b) Interesul. Încercați cu ceva de acest fel: „De când am obținut certificatul la LINK Academy, pasiunea mea este designul grafic, care este legat de interesul meu mai vechi pentru artă și desen, așadar, jobul ideal ar trebui cu siguranță să îndeplinească dorințele mele.”
c) Valorile. Țineți să corelați valorile jobului vostru ideal cu valorile companiei la care concurați. De ex.: „Oferirea posibilității la educație pe viață și progres personal și profesional constant este unul dintre lucrurile pe care le doresc, iar jobul meu ideal ar trebui să includă și posibilitatea de a lucra la aceasta. Mă bucur să văd că acestea sunt, de asemenea, și valorile companiei voastre, motiv pentru care sunt extrem de recunoscător pentru șansa de a concura.” - Unde vă vedeți peste cinci ani?
Ca și la răspuns la fiecare întrebare, și aici sfatul este ca mai întâi să fiți sincer.
Însă, ceea ce vrea să știe angajatorul potențial este:
a) Dacă aveți așteptări reale;
b) Dacă sunteți ambițios;
c) Dacă poziția se potrivește cu aspirațiile și obiectivele voastre?Cum să răspundeți la aceste întrebări?
Cel mai bun mod este de a vă gândi realist unde v-ar putea duce poziția pentru care sunteți la interviu și să răspundeți în acest context. Dacă această poziție nu este drumul către realizarea tuturor planurilor voastre legate de carieră, puteți spune că nu sunteți sigur de ce aduce viitorul, dar și posibilitatea de a lucra în această companie o vedeți ca o experiență importantă care vă poate ajuta în construirea viitorului.
- De ce plecați de la jobul actual?
Când pregătiți răspunsurile la posibile întrebări pentru job, ar trebui să știți că angajatorul aproape întotdeauna adresează această întrebare.
Majoritatea oamenilor simt un disconfort când trebuie să răspundă. Și în timp ce există multe modalități de a răspunde, în primul rând se referă la situația voastră, o abordare va asigura ca răspunsul vostru să satisfacă potențialul angajator:
- Fiți pozitivNu vorbiți de rău fostul angajator sau pe cel actual, chiar dacă aveți motive. În loc de asta, spuneți cum vreți să aveți șansa unde pot fi folosite la maximum potanțialul și calitățile voastre și o poziție unde veți putea să vă dezvoltați. De ex.: „Aș vrea să fac parte din crearea produsului de la început până la vânzarea lui și știu că aici pot avea această ocazie.”
Însă, ce să faceți dacă ați fost concediat de la fostul job?
Simplu: fiți sincer și nu complicați. Este bine să spuneți că ați fost concediat.
Întrebările care arată cât de familiarizat sunteți cu firma la care concurați
- Cum ați auzit de concurs?
Aceasta este o întrebare relativ simplă, care se adresează la începutul interviului. Încercați să dați un răspuns scurt și concis.
Însă, aceasta este, de asemenea, ocazia de a vă distinge de alți candidați astfel încât arătați-vă emoția de a lucra în companie.
Dacă ați auzit de post de la prietenii care lucrează în compania respectivă, nu ascundeți aceasta. Spuneți numele prietenului și la ce departament lucrează.
De ex.: „Am fost foarte interesat/ă când am auzit de la prietenul meu care lucrează la contabilitate în firma voastră că ați deschis un post care ar fi ideal pentru mine.”
Dacă ați văzut concursul pentru post pe unul dintre site-urile de angajare, spuneți acest lucru și precizați ce v-a interesat concret la această poziție. - De ce sunteți interesat să lucrați tocmai în firma noastră?
Aceasta este întrebarea în majoritatea interviurilor pentru job. Și nu este întâmplător. Compania vrea să angajeze oameni care sunt pasionați de ceea ce fac și care într-adevăr vor să facă parte din echipă. De aceea este important să îi convingeți de aceasta în răspunsul vostru.
Dacă la interviu includeți în răspunsul vostru aceste trei etape, veți încânta angajatorul:
a) Dați dovadă de pasiune pentru lucru în companie;b) Corelați-vă abilitățile și interesul cu poziția;
c) Arătați legătura cu cariera voastră.Puteți spune:
„Consider că posibilitatea accesului la educație este foarte importantă pentru toți și sunt încântat/ă de modul în care o faceți, motiv pentru care aș vrea să fac parte din echipa voastră. De asemenea, îmi place să lucrez cu oamenii și să organizez munca, așadar, cred că mi-aș putea realiza potențialul pe poziția de manager. Momentan caut provocări noi în carieră și posibilitatea de progres profesional și de aceea sunt convins/ă că acesta ar fi drumul perfect pentru dezvoltarea mea.”
- Cât sunteți de familiarizat cu activitatea firmei noastre?
Aceasta este întrebarea la care nu trebuie să răspundeți cu lux de detalii din pagina „Despre noi” a companiei la care doriți să vă angajați. Fiecare candidat poate să citească și să înțeleagă misiunea companiei.
Trucul este altul:
Trebuie să vă legați de această misiune, să arătați că idealurile voastre personale coincid cu valorile firmei în care concurați. Cu alte cuvinte, fiți personal, arătați că vă pasă.
Cum să faceți asta?
Puteți începe cu propoziția care arată că înțelegeți obiectivele și valorile companiei. Veți lăsa o impresie plăcută dacă folosiți unele cuvinte cheie și fraze de pe site-ul lor. Și atunci deveniți personal.
Folosiți propozițiile de acest tip: „Personal, sunt atras de misiunea generală și de valorile companiei deoarece cred că este foarte important…”
Întrebările care arată cu ce puteți contribui în firmă?
- De ce credeți că sunteți cea mai bună persoană pentru acest job?
Dacă auziți această întrebare la interviu, aveți noroc. Aceasta este o ocazie bună de a vă vinde, de a vă prezenta calități și avantaje comparativ cu alți candidați.
Cum să faceți aceasta?
În primul rând, arătați-i angajatorului ce îi aduceți. Evidențiați fiecare beneficiu pe care îl va avea dacă vă angajează. De fiecare dată când publică concursul pentru job, de fapt angajatorul are o problemă pe care vrea să i-o rezolve cineva. De aceea:
Arătați-i cum puteți rezolva problemele cu care se confruntă compania.Nu vă opriți aici.
Angajatorul vrea să audă și ce aveți de câștigat de aici. De fapt, dacă arătați simultan și de ce doriți jobul, acesta va fi un semn pentru angajator că veți fi dedicat și motivat să faceți această muncă pe termen lung. Asta este ceea ce vrea să audă orice angajator.
Un alt mod de a răspunde la această întrebare este de a vă evidenția avantajele comparativ cu alți candidați. Presupunând că concurați împotriva candidaților care au o pregătire și experiență de muncă similară cu dvs., un mod bun de a vă deosebi de alții este de a vă arăta dedicarea pentru muncă. Ca să faceți aceasta, trebuie să cunoașteți bine activitatea și compania și să demonstrați aceasta la interviu. Deci, informați-vă.
Astfel îi arătați angajatorului că cunoașteți munca și compania și că într-adevăr vă interesează să lucrați pe poziția respectivă.
Întrebări referitoare la așteptările voastre de la job
- Ce așteptați de la acest job?
Deși această întrebare se referă mai ales la dvs., ca să impresionați eventualul angajator, trebuie să răspundeți arătându-i că luați în serios poziția pentru care vă intervievează.
Veți face aceasta dacă urmați trei etape:
a) Corelați întrebarea cu abilitățile voastre de afaceri. Evidențiați cum considerați că poziția este ocazia perfectă de a vă uni abilitățile dobândite până acum.
b) Arătați-vă motivația. Angajatorul nu vrea ca salariul să fie singurul motiv pentru care lucrați pentru el. Gândiți-vă de ce lucrul pe această poziție ar fi interesant pentru dvs. din punct de vedere profesional.
c) Insistați pe obiective pe termen lung. Aduceți la cunoștință angajatorului cum se potrivesc aceste poziții și în general munca în firmă în planurile voastre profesionale pe termen lung. - Care ar fi primul lucru pe care l-ați face la job dacă v-am angaja?
Această întrebare este șansa voastră de a arăta potențialului angajator că v-ați gândit serios la poziție, companie și rolul vostru în cadrul ei.
Începeți prin a-i spune ce informații vor fi necesare pentru început, cu care părți din companie ar trebui să vă familiarizați, cu care angajați ați dori să discutați. Apoi veniți cu propunerea uneia dintre primele voastre acțiuni.
Desigur, dacă obțineți jobul, angajatorul poate să decidă ca prima voastră sarcină să fie cu totul altceva. Însă, în acest fel îi arătați nu doar că v-ați gândit la poziție, ci și că sunteți o persoană cu spirit de inițiativă.
Întrebări legate de salariu
- Ce salariu ați dori?
Cea mai frecventă întrebare la interviu și una dintre cele mai grele. Care este valoarea corectă, cum să vă estimați munca, dar să nu descurajați potențialul angajator cu cereri prea mari?
De fapt, este foarte simplu: Do your research!
Căutați pe internet care sunt salariile pentru poziția voastră și experiența de muncă în firme similare. Dacă cunoașteți pe cineva care lucrează în compania unde concurați, încercați să primiți de la el informația legată de salarii. Când aflați raza câștigurilor, veți putea da o ofertă apropiată.
Însă:
La majoritatea firmelor, salariul este negociabil. Chiar și când știți ce salariu primesc oamenii care lucrează pe poziția similară cu a dvs., cum să aflați ce sumă să spuneți?
Acest truc vă va asigura o poziție de start excelentă la negocieri:
Cereți cea mai mare sumă găsită în căutări. Însă, în același timp fiți și flexibil și deschis pentru negociere. Astfel trimiteți un mesaj clar angajatorului vostru: că abilitățile voastre sunt valoroase, că sunteți pregătit să negociați.
Acestea sunt doar câteva din întrebările frecvente la un interviu. Ordinea în care se adresează este determinată de persoana care intervievează. De asemenea, la un interviu nu vi se vor adresa toate întrebările, așadar, și răspunsurile trebuie adaptate la situația concretă. Noi v-am dat sfaturi și exemple cum să răspundeți la unele dintre cele mai frecvente întrebări la interviu. Voi trebuie să vă pregătiți și să vă gândiți bine la fiecare dintre ele. Astfel, veți fi pregătit și relaxat în timpul interviului.
Acum este rândul vostru
După ce vă pune toate întrebările, angajatorul vă poate invita să întrebați ce vă interesează legat de poziția și de compania unde concurați. Nu neglijați această parte a discuției pentru job: întrebările voastre sunt importante pentru angajator la fel ca și răspunsurile, deoarece ele vorbesc în locul vostru - despre cât de bine v-ați pregătit și cât înțelegeți funcționarea companiei, respectiv a poziției pentru care concurați.
Deci, pregătiți-vă în avans. Evitați întrebările care au răspunsuri pe site-ul oficial al firmei sau ați aflat de ele în timpul interviului.
Vă aducem o listă de potențiale întrebări pe care le puteți adresa la interviu. Țineți cont ca fiecare dintre aceste întrebări să o adaptați la situație și la o discuție concretă, nu să le puneți mecanic.
Întrebări adresate angajatorului la inteviu:
- Ce s-a întâmplat cu persoana care a lucrat pe acest post?
- De ce a plecat fostul angajat de pe acest post?
- Este vorba despre o poziție nouă în firma dvs.?
- Ce calități considerați că trebuie să aibă candidatul pentru acest loc de muncă?
- Care ar fi responsaibilitățile mele pe acest post?
- Care sunt cele mai mari probleme pe care le-ați avea la serviciu?
- Care sunt posibilitățile de avansare în compania dvs.?
- Ce trebuie să învăț care să mă ajute să-mi îndeplinesc activitățile mai rapid și mai bine?
- Cui ar trebui să-i dau raportul privind munca mea?
- Există o perioadă de probă? Cât durează?
- Aș lucra singur sau cu alte persoane?
- Aveți ceva material informativ despre firma dvs. pe care l-aș putea primi?
- Cum ar putea fi evaluată performanța mea la acest loc de muncă?
- Care ar fi programul de muncă?
- Aș putea să văd biroul unde aș lucra?
- Care obiective v-ar plăcea să le realizați în acest job?
Normal că nu veți avea șansa de a adresa toate aceste întrebări, cel mai des veți avea timp de maxim trei întrebări, de aceea, alegeți cu atenție. Întotdeauna este o bună idee să îl rugați pe angajator să vă ofere anumite lămuriri legate de potențialul vostru job.
La sfârșitul acestui text, vă mai aducem câteva articole interesante cu tema similară. Sperăm că vă vor ajuta la pregătirea pentru interviu. Succes!
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te