Leadershipul în industria IT
Ce este leadershipul și cum devii un lider de succes? Acestea sunt întrebările care interesează pe oricine cu ambiții mari în viață. Aflați dacă aveți potențial să fiți liderul pe care îl admiră toți.
Istoria este plină de povești despre personalități care cu abilitățile lor au reușit să dezvolte omenirea. Când vorbim azi despre lideri, ne gândim la politicieni, dar în primul rând la mințile strălucitoare recunoscute pe plan global care schimbă lumea. În lumea tehnologiilor informației, mințile strălucitoare se remarcă cel mai mult pentru că sunt factorii motori ai progresului. Este suficient să menționăm vizionarii precum Steve Jobs, Bill Gates, Jeff Bezos sau Elon Musk, datorită cărora suntem martorii revoluției tehnologice. Ei nu doar că sunt oameni de afaceri care stau în spatele proiectelor IT de succes, ci sunt și predecesorii unei noi ere moderne.
Desigur, abilitățile de lider nu sunt rezervate doar personalităților recunoscute pe plan global. Fiecare dintre noi are în el această genă, doar că este vorba despre exprimare. Aceasta se referă în primul rând la carieră, unde depinde exclusiv de voi în ce direcție se va orienta. De aceea, este important să știți ce este leadershipul pentru a stabili calea corectă în raport cu mediul vostru. În continuarea textului veți afla ce este ceea ce face pe cineva un lider bun și cum să deveniți și dvs. unul.
Ce este leadershipul?
Ca și în viață, pentru succes în afacere este nevoie de conducători. De la ei se așteaptă ca prin exemplul lor, idei și abilități să fie lideri în companie și un garant al succesului. Este vorba despre o mare responsabilitate, deoarece de deciziile voastre depinde nu doar progresul firmei, ci și munca angajaților. Deci, leadershipul este procesul unde individul prin comportamentul lui influențează alte persoane pentru a atinge obiectivele definite în mod eficient. Ca cineva să fie lider, trebuie să dețină anumite caracteristici:
- Carismă - ca să fiți un lider de succes trebuie să știți să animați oamenii și să-i dirijați în direcția bună. Un lider adevărat va fi respectat de către subordonați și vor îndeplini cu plăcere instrucțiunile sale;
- Abilitatea de comunicare - nu este important doar ce spuneți cuiva să facă, ci și cum o faceți. O simplă comandă nu se poate percepe ca un mod de comunicare de calitate, și nici nu se poate scoate maximum de la angajat. De modul de comunicare depinde calitatea muncii, de la echipă la întreaga companie;
- Încrederea în sine - ca să aveți succes în muncă trebuie să fiți sigur pe dvs. și în viziunea dvs. Totuși, trebuie să aveți grijă ca încrederea în sine să nu se transforme în încăpățânare și aroganță. Există numeroase exemple cu companiile care au dat faliment din cauza refuzului noilor lideri de a-și schimba stilul de lucru;
- Capacitatea de a decide singur - luarea deciziilor și reacționarea la timp în situații de criză sunt caracteristici esențiale pe care trebuie să o dețină fiecare lider. Când conduceți oameni, doar de voi depinde rezultatul muncii complete. În acord cu asta, voi preluați responsabilitatea deplină pentru eventualul eșec;
- Inteligența - este clar că cel care conduce trebuie să fie foarte inteligent pentru a observa lucrurile care au loc și pentru a reacționa la timp și corect. Doar așa se poate realiza corect planul stabilit.
- Abilități peste medie - lider nu devii peste noapte, ceea ce înseamnă că cei care au ajuns în această poziție au un nivel ridicat de cunoștințe. Astfel, liderul conduce prin exemplu și demonstrează abilități de invidiat în domeniul în care activează.
Acestea sunt câteva din caracteristicile pe care trebuie să le aibă fiecare lider, indiferent de ocupație. Aceasta este cel mai vizibil în industria IT. De fapt, tehnologiile informației sunt bazate pe abilitățile indivizilor de a-și exprima viziunea. Deja am dat ca exemplu pe Jobs și Gates. Ei au ajuns pe pozițiile lor în primul rând pentru că au avut răbdare în dorința de a-și pune ideea în aplicare. Deși este vorba de miliardari, banii nu au fost cheia în dezvoltarea lor.
Cum să devii lider?
Când Steve Jobs a prezentat primul iPhone, până atunci nu i-a venit nimănui în minte să facă un telefon fără tastatură fizică. La fel a fost și cu prezentarea iPad-ului, când a fost creată tableta pe care acum o folosim toți. Deci, gândirea și punerea în practică a ideii este ceva ce deosebește mințile sclipitoare de restul. Totuși, acest lucru nu înseamnă că nu putem, inspirați de gândirea lor, să funcționăm și noi într-un mod identic.
Într-adevăr, indiferent dacă sunteți programator, designer grafic sau altceva, întotdeauna vă puteți realiza ideile dacă credeți suficient în ele. Doar să reamintim că aproape fiecare dintre aceste genii în domeniul IT și-au început cariera într-un garaj, cu minim de investiție. Cum s-a întâmplat să aibă parte de succes planetar? Se poate spune că s-au nimerit la locul potrivit în momentul potrivit.
Același lucru este valabil și pentru funcționarea fiecărei companii. Pentru ca un lider să se poate exprima în totalitate trebuie să se afle pe poziția potrivită. Simplu, dacă cineva este expert de top pentru front end, el nu trebuie să se ocupe de programarea back end. În acest sens, liderul de echipă, sector sau companie trebuie să înțeleagă fiecare lucru mărunt al jobului pe care îl face. Doar așa se poate estima corect timpul pentru efectuarea activității, să se recunoască eventualele provocări, să se organizeze echipa și să se respecte termenele.
Leadershipul presupune și să nu se omită factorul uman, deoarece succesul companiei nu aduc roboți (cel puțin încă nu), ci efortul angajaților. Asta înseamnă că trebuie știut ce, cui și cât trebuie delegate obligațiile și trebuie câștigată încrederea în sine. Doar așa se pot pune în aplicare obiectivele stabilite.
Ce trebuie să știe fiecare lider
Activitatea în fiecare companie IT aduce provocări specifice, având în vedere că este vorba despre o ramură foarte dinamică a industriei. Este vorba despre o muncă stresantă care cere efort mare de la toți angajații care au termene relativ scurte, activitatea concurenței și dependența de viziune a conducerii companiei. O idee rea sau realizarea insuficient de bună a proiectului pot duce la închiderea companiei. De aceea ca și lider în companie, indiferent la ce nivel vă aflați, trebuie să știți să scoateți maximul de la echipa voastră.
- Crearea unei culturi de afaceri - multe companii de IT și-au construit imaginea pe cultura specifică a muncii. Asta înseamnă că este important ca angajații să se simtă bine și să se simtă ca parte din colectivul care îi respectă. Ca să se ajungă la asta, companiile IT oferă program de lucru flexibil, zile libere suplimentare, călătorii gratuite, grădiniță privată etc. În schimb, se așteaptă profesionalism și o dedicare maximă companiei;
- Recunoașterea potențialului angajaților - leadershipul nu este doar preluarea responsabilității, ci și partajarea ei cu subordonații. Astfel, este important de recunoscut potențialul angajaților deoarece printre ei se ascund viitori lideri ai companiei. Cu o bună estimare a companiilor se ajunge la experți noi care vor îmbunătăți afacerea, iar totul pleacă de la lider și de la calitatea relației sale cu colaboratorii;
- Cine lucrează, greșește - teama de greșeală deseori poate fi o piedică mare pentru munca în echipă. Mulți lideri buni vor spune că doar cel care nu lucrează nu greșește. Prin faptul că nu depune presiune asupra subordonaților, oferă o muncă mai de calitate și libertate la găsirea soluțiilor corecte.
- Crearea și aplicarea planului de afaceri - liderul trebuie să fie capabil să recunoască toate avantajele și dezavantajele proiectului la care lucrează. În conformitate cu aceasta, trebuie creat un plan realistic care garantează calitatea produsului.
- Comunicarea cu partenerii de afaceri - fiecare lider are propriile interese și ei vor aduce decizii de afaceri în conformitate cu asta. De aceea este foarte important să se dețină abilitățile comunicării de afaceri pentru a asigura o colaborare de succes și realizarea proiectului.
Leadershipul în industria IT este specific în relația față de alte activități. Datorită dinamismului, trebuie să aveți combinația câștigătoare de cunoștințe tehnologice și caractere umane puternice. Astfel puteți progresa și de la expert IT să deveniți manager IT și în cele din urmă, de ce nu, proprietarul propriei companiei care știe cum să câștige bani și cum să aibă succes în carieră.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te