Marketing pe rețele de socializare

Rețelele de socializare au parcurs până în prezent un drum lung de la rolul inițial care se referea în mod primar la menținerea comunicării dintre utilizatori privați. Facebook, Twitter, Instagram și alte platforme sunt de mult un teren standard pentru activități de marketing. În prezent, marketingul pe rețele de socializare este o obligație pentru companiile mari și mici, iar administrarea profilurilor corporative face parte din activitatea a aproape fiecărei companii. 

Marketing pe rețele de socializare

Publicitatea pe rețele de socializare nu este foarte scumpă, dar poate fi foarte eficientă. Dacă respectați sfaturile experților în timpul promovării pentru gestionarea conturilor de afaceri, cu investiții relativ mici puteți obține rezultate care depășesc publicitatea prin reclame în televiziune sau billboard-uri. 

Reguli de bază pentru activități online de promovare

Vă prezentăm bazele care vă vor ajuta la realizarea obiectivelor stabilite și la promovarea profilurilor de afaceri pe rețele de socializare în mod cât mai eficient. Cu sfaturile de mai jos veți deveni expert pentru publicitate pe rețele de socializare, de ex. online PR manager sau community manager.

Postați conținuturi în timp ideal

Fiecare rețea de socializare are momentul potrivit pentru a posta. 

Deși este imposibil de afirmat sută la sută care este momentul potrivit pentru postări pe rețelele de socializare, analitica de mai mulți ani a arătat că există totuși termene care oferă șanse mai mari pentru succesul postării. 

Astfel, de exemplu, pe Twitter, momentul cel mai potrivit pentru postare este între orele 13h-15h, iar pe Facebook, conținuturile noi este cel mai bine să fie postate în intervalul 13h-16h. Pentru LinkedIn se recomandă postarea dimineața, iar timpul ideal pentru postări pe YouTube este în intervalul 12h-15h. 

Genul utilizatorului poate juca un rol în planificarea termenului pentru postare. Statistica a arătat că noaptea târziu femeile sunt mult mai active pe rețelele de socializare decât bărbații. 

Pe de altă parte, când vine vorba de ziua ideală pentru postare, cercetările arată că joi este o zi mai eficientă decât restul zilelor din săptămână. Pentru cei care folosesc YouTube în promovarea brandului personal, se recomandă joi sau vineri ca zile de postare, iar luni și marți trebuie evitate când vine vorba de această rețea. 

Testați aceste afirmații cu următoarele postări și urmăriți rezultatele. Poate că grupul țintă căruia vă adresați are alte obiceiuri. Urmăriți reacțiile lor și vedeți când reacționează cel mai mult la postările voastre. 

Nu postați prea mult conținut într-o zi 

Nu uitați niciodată că utilizatorii folosesc în continuare rețele de socializare în primul rând pentru contact cu prietenii și familia. Deși rețelele precum Instagram se folosesc pentru vizionarea diferitor oferte, informarea despre produse și servicii este în continuare pe locul doi. 

De aceea, nu trebuie să exagerați cu conținuturi abuzive care vă promovează brandul. Dimpotrivă, se poate să pierdeți utilizatorul altfel mulțumit. 

Pentru majoritatea rețelelor de socializare se poate aplica regula mai puțin este mai mult. Compania Buffer Social a oferit o estimare aproximativă  privind frecvența recomandată de postări. După părerea lor, pe Facebook nu ar trebui să se posteze mai mult de două ori pe zi. Pe Twitter maxim de trei ori, pe când utilizatorii de Pinterest sunt mai toleranți. Pe această platformă se pot posta conținuturi noi și până de cinci ori pe zi. 

Louise Meyers, expert în social media, nu recomandă mai mult de două postări pe zi pe Instagram, dar recomandă utilizatorilor să se limiteze la trei postări pe săptămână. 

Referitor la LinkedIn, maxim o postare pe zi. 

Nu postați la fel pe diferite rețele de socializare

Fiecare rețea de socializare are alt scop. Astfel, ele au public diferit și comunică în limbi diferite. Dacă, pentru început, stabiliți unde se adună grupul vostru țintă, vă veți afla la jumătatea drumului în a aplica o campanie de marketing foarte bună. 

De exemplu, publicitatea pentru o casă de consultanță pe Instagram sau Pinterest nu avea un efect semnificativ, deoarece acesta nu este locul unde utilizatorii vor să se informeze despre aceste servicii. Comunitatea lor se adună în alt loc, de exemplu pe LinkedIn. 

Pe de altă parte, fiecare rețea de socializare are propriul limbaj de comunicare. Astfel, postările pe Facebook trebuie să aibă o imagine, deoarece materialul vizual îi inspiră pe utilizatorii celei mai populare rețele de socializare să dea like la postare, ceea ce o fac vizibilă unui cerc mai mare de utilizatori. Același lucru este valabil și pentru Instagram. Pe Twitter situația este ceva mai diferită. Aici conținutul textual este esențial. 

Dacă aveți o postare importantă pe care vreți să o promovați pe toate canalele, atunci trebuie să o adaptați la diferite rețele de socializare. Tonul de comunicare și calitatea vizuală nu trebuie să fie la fel pe diferite platforme. Dimpotrivă, nici cea mai interesantă știre nu va obține rezultatul adecvat. 

Postare pe Instagram

Creșteți numărul de urmăritori prin reclamă plătită 

Administrarea profilurilor de afaceri pe rețele de socializare cu un plan detaliat poate duce în mod gratuit la apartenența unui anumit brand, la un spectru larg de oameni. Dar dacă scopul vostru este să vă lărgiți cercul de potențiali clienți, micile investiții pot fi mult mai rentabile. 

Astfel, plătirea anunțurilor publicitare pe cele mai accesate rețele de socializare vor face ca reclama voastră să fie văzută și de cei care până atunci nu v-au urmărit profilurile. 

Postările plătite, dar mai ales „consolidate” (boost) pe rețelele de socializare cresc vizibilitatea, în mod special la acei utilizatori care fac parte din grupul țintă la care vreți să vă adresați. Targetarea precisă vă va permite să transmiteți mesajele exact publicului profilat de care sunteți interesat. 

Fiți neformal în comunicare

În prezent, pe canalele precum Snapchat sau Instagram Stories sunt prezente multe branduri. Este vorba despre locurile unde comunicarea este mai puțin formală și mai relaxată, destul de directă. 

Oricât de serios ar fi brandul pe care îl prezentați, încercați să nu deveniți rigizi în acest mediu. Dimpotrivă, încercați să fiți cât mai relaxați și să plasați anunțuri mai puțin formale. Revizuiți tonul de comunicare și mesajele astfel încât esența să rămână intactă, iar modul să fie adaptat așteptărilor publicului unei anumite rețele de socializare. 

Obligatoriu includeți Instagramul în strategia personală 

Instagramul este o parte esențială a prezenței digitale a fiecărui brand. Portalul „Social Times” afirmă că interacțiunea cu brandul pe Instagram este mult mai mare decât pe Facebook și Twitter. 

Este vorba despre platforma unde utilizatorii urmăresc cel mai mult brandurile preferate. De aceea, străduiți-vă ca prin diferite posibilități oferite de această platformă (precum Instagram Stories) să vă conectați cu clienții brandului pe care îl reprezentați. 

Întotdeauna gândiți-vă la grupul țintă 

Când creați anunțuri, încercați să puneți întotdeauna întrebarea: ce primește grupul meu țintă cu acest conținut? Întotdeauna trebuie să existe o valoare – pentru ei, nu pentru voi ca reprezentant al companiei. 

Faptul că aveți urmăritori nu înseamnă că puteți bănui ce este important pentru ei. Continuați să dați dovadă de înțelegere pentru nevoile lor, respectiv problemele lor, și conținutul pe care îl postați nu va lăsa de dorit. 

Profitați de rețelele de socializare pentru colectarea contactelor 

Rețelele de socializare pot fi un mod extraordinar pentru colectarea contactelor. Contactele adunate astfel nu sunt legate exclusiv de promoția pe care o faceți pe rețelele de socializare. Mai târziu, le puteți folosi pentru alte modalități de publicitate precum, de exemplu, publicitatea prin intermediul campaniilor prin e-mail

În ciuda unor previziuni conform cărora e-mailul își va pierde relevanța în timp, marketingul prin e-mail, conform cercetării companiei de consultanță McKinsey, este de zeci de ori mai eficient decât publicitatea pe rețelele de socializare. Telefoanele mobile inteligente au oferit utilizatorilor posibilitatea de a-și verifica e-mailul în orice moment, ceea ce a și ajutat ca e-mailul să rămână un instrument de marketing important. De aceea, nu trebuie renunțat la el, iar în acest caz, rețelele de socializare sunt instrumentul vostru pentru colectarea contactelor. 

Calculator unde sunt prezentate rețele sociale

Automatizați procesul de postare și reduceți timpul pierdut

Odată cu creșterea numărului de rețele de socializare, crește și numărul provocărilor cu care se confruntă profesioniștii care administrează profilurile corporative. Dacă administrați singuri mai multe conturi de companie pe rețelele de socializare, coordonarea postărilor și monitorizarea succesului pot fi o mare problemă. 

De aceea, în prezent trebuie să folosiți instrumente pentru stabilirea postărilor și monitorizarea rezultatelor. Pentru a face această opțiune mult mai ușoară pentru voi, urmează câteva propuneri. 

Pentru automatizarea postărilor pe Facebook, Twitter, LinkedIn și Instagram, alături de monitorizarea analiticii, puteți folosi Smart Queue. Pe de altă parte, specializată pentru Instagram, aplicația Later vă oferă posibilitatea de a programa postări și pentru Pinterest și pentru Facebook. 

Programul universal, complet gratuit pentru programarea, analitica și monitorizarea noutăților, care merită încercat, este legendarul Hootsuite. 

Dacă colaborați cu mai mulți clienți cu care trebuie să comunicați și administrați o mulțime de profiluri, instrumentul Sendible este ideal pentru voi. Pe lângă programarea postării, monitorizarea analiticii și menținerea comunicării cu clienții, cu ajutorul acestui software puteți genera suplimentar și rapoarte pentru clienții voștri. 

Folosiți hashtag

Hashtag este unul dintre elemente care vă pune pe hartă și ajută la dobândirea noilor urmăritori. De aceea, trebuie folosit în comunicarea de afaceri.

Un hashtag ideal ar trebui să îndeplinească două criterii. În primul rând, el ar trebui să fie conform cu conținutul vostru și să aparțină categoriei de hashtag-uri în trend (trending). 

Pe de altă parte, nu trebuie să exagerați cu utilizarea sa. Aceste simboluri atrag atenția și cer utilizatorilor să se focuseze pe interpretarea lor. Prea multe hashtaguri vor ascunde mesajul pe care vreți să-l transmiteți. 

Răspundeți întotdeauna la întrebările utilizatorilor și la comentariile lor

Cercetările companiei Sprout Social au arătat că 32% dintre utilizatori așteaptă să primească un răspuns în cel mult 30 de minute de la brandul căruia i s-au adresat. Astfel, 24% dintre ei așteaptă răspunsul în acest interval indiferent de timp când au comunicat – weekend, sărbătoare sau miezul nopții. 

De aceea, până la îndeplinirea condițiilor de a angaja asistenți, un bun manager de rețele de socializare trebui să fie pregătit ca o perioadă să funcționeze ca un serviciu clienți. 

Acestea au fost doar câteva din principalele reguli de publicitate și de coordonare a comunicării de afaceri pe social media pe care le puteți aplica imediat în propria strategie. 

Deveniți expert în administrarea profilurilor corporative și publicitate pe rețele de socializare 

Deși rețelele de socializare sunt create astfel încât să poată fi folosite de >milioane de oameni la nivel global fără niciun fel de pregătire, pentru activități de marketing la acestea este nevoie de cunoștințe specifice. 

Experții care știu cum să prezinte un anumit brand pe rețelele de socializare, pot contribui cu ajutorul acestora la obținerea rezultatelor de afaceri mai bune, în comparație cu multe alte tipuri de publicitate. Tocmai de aceea, companiile de  marketing pe rețele de socializare angajează în mod exclusiv experți. 

Programul educațional pe două semestre Social Media, Online PR & Community Manager la LINK Academy aduce certificatul și titlul care vă va ajuta să găsiți repede un job ca manager de social media. În funcție de domeniul de interes mai restrâns, după finalizarea acestui program, puteți deveni Digital Relationship (Influence Marketing) Manager, Web/Digital Communications Manager, Online PR & Community Manager sau Online PR & Social Media Strategist. Dacă vă vedeți ca pe cineva care comunică pe rețelele de socializare pentru marile branduri, acest program poate fi prima treaptă către cariera dorită. 

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te