Cum faceți un plan de marketing bun cu un buget limitat

Legendarul om de știință și politician Benjamin Franklin a spus la un moment dat: „Dacă nu te pregătești, te pregătești pentru eșec.” Acest citat se aplică multor aspecte din viață și din afaceri, dar este în mod special relevant în lumea marketingului. 

implementarea unui plan de marketing

Indiferent ce urmăriți în viață, trebuie să aveți un plan care conține succesiunea de pași care duc la realizarea lui. E la fel și în afaceri. Dacă vreți să aveți o valoare de referință în afaceri, veți crea un plan de marketing detaliat în care vă veți defini obiectivele și care anticipează realizarea lor. 

Planul de marketing face parte din planul de afaceri 

Unul din segmentele pe care le va cuprinde planul vostru de afaceri este și strategia de marketing, respectiv un plan de organizare a campaniilor de publicitate și promovare a produselor sau serviciilor oferite. Premisa oricărei achiziții de succes este ca în primul rând cumpărătorii să afle de produs, iar dacă nu investiți în marketing, șansele ca acest lucru să se întâmple sunt mici. 

Din acest motiv, aveți nevoie de un plan pentru acest tip de afacere la fel ca și pentru oricare altul. Trebuie să știți care sunt primele etape, care vă sunt obiectivele și cum să ajungeți la ele. Aspectele menționate se anticipează într-un plan de marketing care cere consecvență, dar și adaptabilitate. 

Părțile planului de marketing

Deși nu există o formulă precisă, etapele care se pot găsi în aproape fiecare plan de marketing sunt: datele provenite din cercetarea pieței, descrierea pieței țintă și a cotei, descrierea produselor sau a serviciilor, analiza concurenței și poziția de vânzare unică, prezentarea misiunii, descrierea strategiei de marketing, prețul și poziționarea brandului, bugetul, obiectivele de marketing, precum și diferite evaluări ale progresului și analizei (precum satisfacția utilizatorului, numărul de accesări ale site-ului etc.). 

Inspirația pentru un plan de marketing de succes 

Înainte de a ne ocupa de strategiile de creare a unui plan de marketing în condițiile unui buget mic, vom simula condiții ideale. Urmează câteva sfaturi care vă vor ajuta să scrieți și să realizați planul de marketing, fără factori delimitatori ca bugetul și alte resurse. 

Inspirați-vă din viziunea voastră

Țineți întotdeauna cont de ce ați ales un anumit job. Ce v-a motivat la început și cum v-ați imaginat viitorul după munca la un anumit proiect? Cu siguranță v-ați gândit la obiectivele pe termen lung și cum veți ajunge la ele. 

Viziunea este o parte importantă a oricărui plan de afaceri, inclusiv a celui de marketing. Când sunteți în criză și nu știți cum să ieșiți din ea, reveniți întotdeauna la viziunea originală. Ce v-a inspirat? Aduceți-vă aminte cum ați început și treziți-vă din nou entuziasmul. Ați avut o viziune, acum trebuie doar să o treziți. Viziunea vă va oferi răspunsuri la multe întrebări care apar în planul de marketing. 

Faceți o analiză SWOT și definiți-vă poziția față de concurență 

Identificați punctele forte, slabe, oportunitățile și amenințările referitoare la produsul sau serviciul vostru. Introduceți descoperirile și concluziile rezultate din analiza SWOT în crearea celebrilor „patru P” ai planului de marketing. Este vorba despre product (produs), price (preț), promotion (promovare), place (plasare). 

Dacă aveți deja un produs, faceți o analiză de piață și stabiliți ce prețuri a format concurența voastră. Când vă comparați produsul cu al concurenței, veți înțelege care este poziția voastră în funcție de preț. 

Definind prețul, stabilim tipul de promovare care depinde de tipul de produs. Întrebați-vă ce locație corespunde produsului oferit. Apoi, mai este și decizia privind tipul de mass-media. Rețelele sociale sunt un canal de promovare bun? Aveți nevoie de promoteri sau materiale suplimentare? Cum ajunge produsul la consumatori?

Răspunsurile la aceste întrebări sunt parte obligatorie a oricărui plan de marketing. 

plan de marketing

Dedicați-vă nișei

În legătură cu cele de mai sus, una din primele etape ale definirii unui plan de promovare este concretizarea grupului țintă și a nișei. După ce definiți aceste două elemente, ocupați-vă de comunicarea cu publicul țintă. 

Un plan de marketing bun nu anticipează numai canale de comunicare, ci și cantitatea de informații. Dacă vă inundați zilnic grupul țintă cu informații despre brandul vostru, produs sau serviciu, riscați să-l pierdeți. Un plan de marketing bun vă restricționează tendința de a exagera cu oferta de informații. Acesta servește ca un controlor strict care stabilește când, cum și cât. 

În loc să partajați aleatoriu conținut, un plan de marketing bun vă va sfătui să vă cunoașteți și să vă profilați mai bine clienții. Aflați nevoile grupului țintă. Aflați cu ce se ocupă, cu ce provocări se confruntă și ce îi afectează zilnic. 

Deveniți expert în grupul vostru țintă, nu doar pentru branșa voastră, și ajutați-i să-și rezolve problemele cu care se confruntă. Astfel, le veți păstra încrederea și ei vor reveni mereu. 

Urmăriți concurența și îmbunătățiți-vă planul de marketing

Deși trebuie să vă respectați planul de marketing, nu aveți voie să neglijați concurența. Urmăriți întotdeauna ce fac și cum își atrag consumatorii. Dacă le descoperiți rețeta, vă puteți adapta strategia. Deși necesită consecvență, planul de marketing ar trebui să fie actualizat și dezvoltat după cum se schimbă trendurile. De exemplu, reclamele Google sunt o parte foarte importantă a oricărei campanii promoționale serioase. 

Acestea sunt regulile de bază aplicabile oricărui plan de marketing. În continuare, ne vom ocupa de crearea unui plan de marketing în condițiile reale ale afacerilor moderne. 

Planul de marketing cu buget mic 

În prezent, multe companii își desfășoară activitatea cu un buget pentru marketing foarte limitat, pe care adesea sunt obligați să-l reducă și mai mult. Aceasta îi obligă pe experții în marketing să-și aleagă tacticile cu foarte mare atenție. 

De ce este un plan de marketing este relevant în condițiile unui buget limitat? De la experții în marketing se cere să dovedească recuperarea investiției (ROI). În primul rând au nevoie de un plan stabilit care e necesar pentru măsurarea și prezentarea rezultatelor. Acest lucru este foarte important în condițiile în care bugetul pentru publicitate este mic și fiecare ban investit trebuie justificat. 

Ce trebuie să conțină un plan de marketing bun?

Un plan de marketing reușit va aborda cele mai mari provocări de afaceri și de marketing, vă va direcționa echipa către cele mai importante obiective și vă va ajuta să vă faceți bugetul. 

Dar cum îl faceți? În continuare, vă prezentăm 6 sfaturi de la experții companiei „Skoda Minotti” care vă vor ajuta să creați un plan de marketing de succes. 

1. Definiți-vă provocarea 

La fel ca tehnica de scriere a poveștilor, începeți cu sfârșitul, nu cu începutul. Începeți cu scopul final pe care îl aveți în minte. 

Puneți-vă aceste întrebări: Ce problemă vreau să rezolv? Ce provocări trebuie să depășesc? De care oportunități ar trebui să profit? Cu ce pericole mă voi confrunta?

Dacă nu aveți răspuns la toate întrebările, nu vă faceți griji. Răspunsurile se vor cristaliza în timpul procesului. Este important ca, în timp ce căutați răspunsuri la întrebări, să lucrați în paralel la propriul plan de marketing. 

Primul pericol este ca imposibilitatea de a găsi un răspuns să blocheze dezvoltarea planului de marketing. Al doilea este ca în această fază să fiți prea atașat de tactică, pentru că nu coincide obligatoriu cu realitatea. 

De exemplu, în această fază o provocare cheie pentru compania voastră ar putea fi lipsa de potențiali cumpărători pe site-ul companiei deoarece site-ul este învechit și pierde trafic din cauza incompatibilității cu algoritmi Google noi. Indiferent ce probleme aveți, este important să le identificați și să le rezolvați. 

obiective femeie de afaceri planificare

2. Definiți-vă obiectivele SMART 

Obiectivele SMART se referă la obiective specifice, măsurabile, realizabile, realiste, determinate în timp. Ca să vă conduceți echipa în direcția corectă și ca să creați un plan de marketing durabil, este important să le respectați. 

Cum definiți obiectivele SMART cât mai eficient? Aceste obiective ar trebui să fie legate de provocările, oportunitățile și amenințările pe care le-ați identificat în etapa precedentă. De aceea, ar trebui să stabiliți clar rezultatul obținut prin îndeplinirea fiecărui obiect SMART. 

Un exemplu de obiectiv SMART ar fi: „Asigurați-vă în fiecare lună 10 cumpărători potențiali prin marketingul digital” sau „Creați un site corespunzător în următoarele 4 luni”. 

Stabilirea unor obiective SMART vă oferă posibilitatea să prezentați dovezi fiabile superiorilor și managerilor companiei, iar cheltuielile de marketing vor returna investiția (ROI). 

3. Stabiliți-vă strategia 

Strategia ar trebui să vă susțină tacticile și costurile alese. Dacă în etapele precedente v-ați ocupat cu profilarea, în această etapă veți defini cum planificați să rezolvați provocările și să vă îndepliniți obiectivele. Dar cum creați o strategie eficientă? O modalitate este să abordați o distanță critică. Încercați să gândiți ca publicul vostru țintă. Întrebați-vă cum ați putea să transmiteți cel mai bine mesajul către publicul respectiv și, ca de obicei, cum îi veți rezolva problema. 

Strategia voastră ar trebui să stimuleze creativitatea, să încurajeze schimbul de mesaje, să aleagă canale și să definească alte variabile cheie. După cum vedeți din materialul atașat, fiecare etapă a unui plan de marketing bun cu siguranță vă face să reveniți la începutul poveștii și să analizați.

Înainte de a începe elaborarea oricărui plan, trebuie să vă cunoașteți grupul țintă, ce problemele și interese are și cum le puteți rezolva. La final, reveniți la experiența de până acum. Analizați campaniile precedente ca să stabiliți ce a funcționat și ce nu. 

4. Explicați-vă tactica 

În această etapă pregătiți în continuare detaliile planului. Tactica voastră constă din etapele și taskurile pe care trebuie să le rezolvați astfel încât să vă îndepliniți propriile intenții și obiective conform cu strategia. 

De exemplu, delegarea face parte din tactică. Analizați împărțirea responsabilităților: stabiliți membrii echipei care vor gestiona taskurile și alocați-le taskuri competitive. Unii vor dezvolta blogul, alții vor iniția o campanie AdWords nouă cu un buget lunar precis, al treilea va crea conținut pentru noul site etc. Alocarea corectă a responsabilităților este o abilitate esențială a unui lider bun. 

5. Stabiliți deadline-uri

Stabiliți întotdeauna deadline-uri pe termen scurt și pe termen lung. Obiectivele pe termen scurt sunt bune pentru păstrarea motivației, dar nu trebuie să pierdeți din vedere imaginea de ansamblu. La asta folosesc planurile pe termen lung. E obligatoriu să stabiliți deadline-uri pentru activități ca întâlnirile și orele de distribuție. În cele din urmă, cereți feedback de la echipă în intervale de timp reale pentru anumite taskuri. 

Aici ar trebui să țineți cont de reciprocitate. Ceea ce urmăriți și anticipați cu planul vostru de marketing, trebuie să respectați voi înșivă, în special la nivelul de schimb de informații în timp util. De aceea, stabiliți-vă propriile deadline-uri și creați-vă un obicei din a informa restul echipei cu privire la progresul înregistrat. Explicați-le care este contribuția lor. 

6. Evaluați-vă resursele 

Resursele pe care le ia în considerare planul de marketing sunt oamenii, tehnologia și bugetul pentru marketing. Întrebările relevante în această secțiune includ:

  • resurse umane – Aveți suficiente persoane cu abilitățile corespunzătoare? Trebuie să căutați colaboratori externi pentru îndeplinirea anumitor părți din plan? Aveți nevoie de o agenție PR externă, de un designer grafic sau altceva?
  • tehnologie – Tehnologia voastră este actualizată? Care este tehnologia necesară pentru ca tactica voastră de marketing să aibă succes? Obiectivele sunt realizabile în bugetul vostru?
  • buget pentru marketing – Planul vostru de marketing se potrivește cu bugetul prestabilit sau bugetul se formează pe baza tacticii?

Acestea au fost câteva dintre regulile de aur ale creării unui plan de marketing care aduce rezultate în condițiile unui buget limitat. 

Planificarea și definirea obiectivelor unei campanii de marketing online sunt decisive pentru eficiența sa. Dacă vreți să dobândiți abilitățile necesare pentru a crea și implementa cu succes un plan de marketing, cursurile de specialitate de la LINK Academy sunt o soluție foarte bună. Munca la proiecte reale sub coordonarea unui mentor este cea mai bună oportunitate de a învăța din mers cum se creează, dezvoltă și implementează un plan de afaceri bun.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te