Ce este antreprenoriatul?

Aveți o idee excelentă de afaceri sau pur și simplu vreți să fiți „propriul vostru șef”? Adevăratul drum spre o afacere individuală de succes este antreprenoriatul. Învățați avantajele, dar și provocările aduse de acest mod de lucru pentru a deveni un antreprenor de succes. 

Ce este antreprenoriatul?

Începerea unei afaceri nu este un lucru simplu, deoarece aceasta presupune să aveți o viziune clară de afaceri. Pentru a reuși ca antreprenor, trebuie să vreți să aveți succes, și nu bani. Este clar că finanțele sunt un lucru important, dar dacă începeți să faceți ceva doar pentru că ați auzit că se rentează, probabil nu veți ajunge departe. O afacere privată presupune multe sacrificii, dar are o perspectivă mult mai mare decât munca într-o altă formă. 

Ce reprezintă antreprenoriatul?

Antreprenoriatul reprezintă munca unei persoane fizice care va realiza anumite activități. Deși, de obicei, ne imaginăm antreprenorii ca niște oameni de afaceri în costume, există o varietate de alte joburi. Antreprenorul poate fi un meșter, dar și un designer grafic, programator sau designer web. Cel mai important este să știți de ce vreți să deveniți antreprenor. Este vorba despre o muncă unde sunteți responsabil de suișurile și coborâșurile în afaceri. 

 În general, responsabilitatea este unul din principalele motive pentru care cineva alege antreprenoriatul. Când lucrați într-o companie, puteți calcula dacă veți primi mai multe sarcini odată cu trecerea timpului în care cresc și responsabilitățile. Chiar dacă știți ceea ce va îmbogăți compania, acest lucru nu înseamnă că dvs. veți primi o parte din venit.

Cu alte cuvinte, se poate întâmpla să lucrați la un proiect important (la care v-ați gândit și singuri), dar toate meritele și câștigul de la proiect să meargă la compania pentru care lucrați. Explicația este simplă - sunteți angajat, aveți un salariu și munca dvs. este să aduceți profit companiei. Pentru mulți, asta este ceva concret deoarece, deși poate nu participați la împărțirea profitului, acest lucru nu are legătură cu costurile și cu riscurile în afaceri. 

Preluați riscul de afaceri 

Dacă sunteți pregătiți să preluați responsabilitatea asupra dvs. și aveți un plan de afaceri clar, gândiți-vă la antreprenoriat. În acest caz preluați asupra dvs. întreaga responsabilitate, de aceea succesul de afaceri complet este al dvs., la fel și veniturile. 

Totuși, spre deosebire de marile companii private, a fi antreprenor nu reprezintă un risc mare când vine vorba de investiții. Pentru început, accentul se pune pe viziune și pe dorința de a dovedi tuturor (și propriei persoane) că puteți lucra individual la proiecte. Este clar că în calitate de antreprenor depindeți exclusiv de abilitățile dvs. și de capacitatea de a vă poziționa pe piață. Pentru a avea succes, aveți nevoie de câteva premise: 

  • Analiza pieței - Ca și antreprenor vă veți focusa pe un tip de muncă. Trebuie să faceți o estimare bună a ceea ce se cere pe piață. Este foarte important să existe cerere pentru serviciile dvs. sau potențial pentru cerere. 
  • Capacitatea de a lucra individual - Mulți antreprenori, se poate spune majoritatea, lucrează ca freelanceri sau înființează startup-uri în care ei reprezintă singurul angajat (cel puțin la început). Acest lucru înseamnă că trebuie să fiți sigur pe propria persoană și pe propriul potențial dacă vreți să reușiți. 
  • Abilități de negociere - Când sunteți angajat, sarcinile le veți primi de la superiorul dvs. Când sunteți antreprenor, de multe ori, de abilitățile dvs. de negociere, va depinde și dacă veți primi un job și în ce condiții. 
  • Profesionalismul - Fără cunoștințe specifice care se cer nu veți reuși. De aceea este imperativ să deveniți expert în domeniul în care lucrați. Nu vă temeți de greșeli, este important să învățați din acestea și să vă îmbunătățiți cunoștințele. 
  • Viziunea - Înainte de a face primul pas, faceți un plan către ce doriți să realizați. Dacă nu aveți viziune care să vă poarte și de care să țineți cont în situații de stres, nu veți avea succes.

Avantajele organizării propriei afaceri 

Antreprenoriatul înseamnă să fiți „propriul vostru șef”. Atunci aveți libertate deplină de a face ce considerați că este cel mai bine pentru afacere și pentru carieră. Beneficiile antreprenoriatului sunt numeroase: 

  • Câștig mai mare - În loc să lucrați pentru un salariu fix, acum toate veniturile vă revin dvs. (și statului, prin taxele pe care le plătiți). Aceasta este o schimbare importantă comparativ cu firma în care lucrați și, de cele mai multe ori, reprezintă unul dintre componentele care fac parte din succesul colectiv. 
  • Libertate - Puteți să lucrați când doriți, în orice perioadă din zi sau din noapte, din orice loc de pe planetă. Având în vedere că aveți libertatea de a alege partenerii de afaceri pe care îi doriți, nimeni nu vă poate limita (în  afară de dvs.). 
  • Faceți ceea ce vă place - Unul din principalele motive pentru care cineva alege să lucreze individual, este posibilitatea de a se dedica lucrurilor care îi fac plăcere. În cazul multor persoane se întâmplă să lucreze ceea ce nu le place pentru un salariu mare.
  • Lucrați paușal - A fi antreprenor înseamnă să fiți impozitat paușal, adică să plătiți lunar o sumă de bani stabilită în avans. Sumele depind de domeniul de ocupație, unde locuiți și ce venituri aveți. Veți avea contact minim cu contabilitatea. Tot ce trebuie să faceți este să scrieți facturile și să plătiți impozitul. Cu timpul veți crește volumul de muncă și poate veți intra în sistemul de TVA. Acest lucru înseamnă că deja ați creat o firmă serioasă și că vă puteți permite să angajați o altă persoană care să se ocupe de contabilitate. 

După ce ați văzut toate beneficiile menționate, va deveni mai clar ce este antreprenoriatul, în special când vorbim despre industria IT. Piața națională și globală este în căutare permanentă de experți, iar ei, în general, lucrează ca freelanceri, adică antreprenori.  

Provocările antreprenoriatului

Provocările antreprenoriatului 

Fiecare alegere în carieră aduce anumite avantaje și dezavantaje. În timp ce cineva va prefera întotdeauna să facă parte dintr-o companie de succes care oferă un salariu foarte bun, altcineva va dori să aibă succes pe cont propriu. Totuși, și acest lucru are prețul său.

  •  Nu există un program de lucru fix - Uitați de programul de la 9 la 17. Când vă dezvoltați propria afacere, prioritatea dvs. va fi să puneți totul pe picioare și să câștigați. Multe firme private lucrează și câte 14h zilnic pentru a-și atinge obiectivul. 
  • Lipsa timpului liber - Se va întâmpla să stați toată ziua la lucru, așadar nu veți avea timp pentru propria persoană. Nici nu veți avea concediu de odihnă o perioadă. Desigur, acestea reprezintă provocări normale când este vorba de dezvoltarea afacerii.
  • Nesiguranța jobului - Nu este același lucru să fiți angajați într-o firmă de succes sau să lucrați la un proiect de care va depinde totul. Cu timpul veți avea parteneri de afaceri stabili, dar la început va trebui să vă luptați pentru orice șansă. 
  • Stres - Indiferent dacă aveți succes sau urmează, oricum veți fi stresați. În primul rând, trebuie să canalizați acest stres pentru a fi productiv. 
  • Muncă individuală - De multe ori va trebui să vă concentrați pe propria persoană și va trebui să vă perfecționați pentru a fi întotdeauna cu un pas înaintea concurenței. 

De ce este nevoie pentru o carieră de succes în antreprenoriat?

Pentru a deveni antreprenor, trebuie să aveți cunoștințe specifice. Profesionalismul este foarte important când alegeți domeniul IT. Cel mai bun mod pentru dobândirea cu succes a cunoștințelor este învățarea de la experții de succes. Pentru afacerea pe internet o alegere foarte bună este programul E-Business & Internet Marketing, precum și programul E-commerce Manager & Entrepreneur

Faceți un plan pe termen lung, dobândiți cunoștințe și organizați-vă afacerea. Ce este antreprenoriatul dacă nu o întâmpinare cu succes a provocărilor în domeniul care vă place?

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te