Job în Germania: Aflați care sunt cele mai căutate
Germania a fost o destinație atractivă pentru imigrare încă de la începutul secolului trecut. La mijlocul anilor '70, a devenit una dintre principalele locații pentru oamenii din regiune. De atunci, muncitorii din România au căutat constant de lucru în Germania.
În anii 2000, numărul persoanelor care au plecat la muncă în Germania a scăzut oarecum, iar în mass-media s-a scris mult despre faptul că Germania nu mai acceptă imigranți. De asemenea, multe alte destinații au devenit la fel de atractive, așa că relocarea pentru muncă s-a răspândit pe tot continentul. Mulți cetățeni ai Uniunii Europene s-au mutat în țări mai dezvoltate (de exemplu, din România în Irlanda), folosind condițiile preferențiale pentru obținerea unui permis de muncă.
Pe de altă parte, pentru persoanele din țările care nu sunt membre UE, procedurile de deplasare în țările membre pentru angajare au devenit mai lungi și mai complicate, iar rezultatele mai incerte. Însă, de când noua lege privind imigrarea experților a intrat în vigoare în Germania, la începutul lunii martie 2020, oportunitățile de angajare au crescut dramatic.
Pentru că Germania, spre deosebire de migrația din deceniile precedente, când majoritatea imigranților au plecat să lucreze în sectorul serviciilor care de obicei nu necesita cunoștințe specifice într-un anumit domeniu, caută în prezent muncitori calificați din țări din afara Uniunii Europene.
Munca în Germania pentru milioane de lucrători
Potrivit i=portalului Radio Europa, angajatorii din Germania au în continuare probleme în găsirea lucrătorilor pentru posturile pe care le oferă. Când vine vorba de situația actuală de pe piața muncii, cifrele sunt incredibile. Există mai mult de un milion de posturi vacante și noi locuri de muncă. Pentru dezvoltarea în continuare a economiei și creșterea PIB-ului german, ocuparea acestor locuri de muncă a devenit una dintre priorități. Astfel, granițele se redeschid, în primul rând pentru experți.
Cine se poate angaja în Germania?
Potrivit diverselor rapoarte din presă, lipsa personalului expert din Germania caracterizează toate ramurile industriei. Această cerere nu se referă doar la experții de top, ci și la forța de muncă calificată la aproape toate nivelurile.
Cum știu dacă sunt expert?
Ce înseamnă în legislația germană să fii expert? Spre deosebire de România, unde un expert înseamnă doar o persoană cu o diplomă universitară, nu este cazul în Germania. O persoană calificată trebuie să aibă o diplomă recunoscută în Germania. Din cauza deficitului sistemic de forță de muncă și pentru a accelera procedurile, Serviciul Central Internațional de Ocupare a Forței de Muncă de muncă lucrează la recunoașterea accelerată a diplomelor și certificatelor. Scopul lor este să emită o viză pentru experți în cel mult 6 săptămâni.
Proceduri foarte rapide
Pe de altă parte, noua lege a imigrării experților accelerează semnificativ această procedură. Potrivit acesteia, după cum relatează Deutsche Welle, dacă unui viitor angajator din Germania i se dă o împuternicire, acesta poate colecta documentația necesară în numele său și poate negocia cu departamentul de imigrări. După obținerea cu succes a permiselor necesare și a undei verzi de la autoritatea de imigrări, ambasada Germaniei este obligată să elibereze viză lucrătorului, în termen de trei zile lucrătoare.
Potrivit BBC, strategia guvernului german este ca departamentele consulare ale ambasadei să facă programări în cel mult 14 zile lucrătoare din ziua depunerii cererii, după care decizia de acordare a vizei ar aștepta până la trei săptămâni.
Ce se întâmplă dacă încă căutați un job?
Odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a imigrării experților, nici aceasta nu este o problemă prea mare. O persoană care își dorește un job în Germania are dreptul la o viză pentru o perioadă de șase luni. Condiția pentru exercitarea acestui drept este dovada capacității de a acoperi costul vieții în Germania, precum și dovada cunoașterii limbii germane. Acest tip de căutare a unui job la fața locului, fără termene limită restrânse oferă mult mai multă flexibilitate decât a fost cazul până acum.
Dobândirea certificărilor suplimentare pentru joburi
Oricine are o calificare profesională de bază, cu un contract garantat sau cu o ofertă de muncă în Germania de la angajator, va avea posibilitatea de a-și continua studiile pentru a răspunde nevoilor locului de muncă. Va avea doi ani de pregătire suplimentară, rezultatul căruia va fi un certificat profesional. Totuși, acesta nu este sfârșitul beneficiilor:
- permis de ședere în Germania – o ofertă de muncă sau un contract de muncă oferă un permis de ședere pentru patru ani sau pentru perioada specificată în contractul propriu-zis. După patru ani petrecuți în Germania, se dobândește dreptul de ședere permanentă;
- domenii unde puteți căuta un job noua Lege a imigrației prevede restricții pentru experți; întrucât economia are nevoie de toate profilurile, nu vei avea probleme atâta timp cât aveți un contract de muncă asigurat în Germania și aveți calificări profesionale adecvate.
Vești grozave pentru experții IT – joburi în Germania fără recunoașterea formală a calificărilor
Dacă sunteți IT expert IT, atunci alături de medici și asistente, faceți parte din grupul celor mai căutate joburi. Este mult mai ușor pentru experții din aceste profesii să meargă la muncă în Germania, deoarece calificările lor nu trebuie să fie recunoscute oficial prin reglementări speciale pentru joburile solicitate. Tot ce trebuie este ca viitorul angajator să-și asume că va acoperi costurile de trai și de călătorie înapoi în primul an în Germania, dacă nu doriți să rămâneți după expirarea contractului de angajare. Pentru mulți angajatori care au nevoie urgent de personal adecvat, aceasta este o simplă formalitate.
Pe lângă asta, când vine vorba de joburi rare, care includ profesii IT, noua Lege privind imigrarea experților nu va necesita o diplomă universitară, a declarat pentru BBC un economist și blogger care locuiește în Germania de zece ani.
După cum raportează agențiile germane de statistică, faptul că majoritatea străinilor din Germania sunt angajați în sectorul IT este, de asemenea, încurajator. Potrivit noilor constatări, salariile experților IT din străinătate, în special din Germania, nu sunt doar mari, ci angajații se pot aștepta la un contract pe perioadă nedeterminată de la angajator, precum și la o creștere salarială de până la 80.000 de euro pe an.
Care sunt cele mai căutate joburi în Germania?
Dezvoltarea industriei IT din Germania o prezintă datele de pe portalul deutschland.de. Pe lista celor mai populare joburi din Germania, peste 30% ocupă joburile în IT.
Astfel, programatorii și dezvoltatorii de software sunt pe primul loc în fruntea listei cu primele 10 locuri de muncă. De asemenea, consultanții IT sunt bine cotați, grup în care analiștii IT au un loc aparte. Este interesant că profesioniștii din sectorul tehnologiei informației în poziții de leadership câștigă mult mai mult decât omologii lor din alte țări.
La noi puteți studia pentru joburile menționate în programe de un an. Departamentul pentru programare de la LINK Academy se bazează pe lucrul pe proiecte reale, sub supravegherea unui mentor. De asemenea, departamentul pentru dezvoltarea aplicațiilor mobile este foarte popular și este conceput pentru a pregăti viitorii dezvoltatori pentru proiectarea și implementarea de soluții software mai mult sau mai puțin complexe.
Pentru cei care sunt mai interesați de structura e-business și care se văd ca manageri sau consultanți IT în lumea afacerilor, departamentul IT Business oferă mai multe programe atractive: de la IT management Program, apoi managementul afacerilor IT, PPC marketing, până la managementul proiectelor web exigente.
Administratorii de rețea și de sistem interesați de designul, implementarea și securitatea sistemelor de rețea vor dobândi cunoștințe teoretice și practică într-unul dintre programele de la departamentul pentru administrare. Toate programele duc la certificate recunoscute la nivel internațional.
Cum arată un candidat ideal?
Trăsăturile care sunt foarte apreciate pe piața muncii sunt așa-numitele abilități soft. Deși abilitățile hard sunt o condiție prealabilă pentru a lucra în industrii precum programarea, abilitățile soft sunt ceea ce va face diferența între doi candidați cu experiență similară.
Abilitățile soft includ capacitatea de a lucra în echipă, empatia, rezolvarea creativă a problemelor etc. Cea mai bună pregătire vă va instrui pentru amândouă – veți obține un certificat pentru abilități hard și le veți cultiva pe cele soft în antrenamente speciale, precum și prin muncă practică într-un mediu real.
Care sunt salariile în sectorul german de IT?
Un studiu privind câștigurile, realizat în urmă cu câțiva ani de revista germană de elită de tehnologie a informației „Computerwoche”, în colaborare cu compania de analiză salarială Compensation Partner, a arătat că salariile din sectorul IT sunt relativ mari.
Potrivit site-ului German Corner, experții în securitate IT – IT security aveau cel mai mare salariu. Salariul lor brut în 2017 a fost de 71.070 de euro. Între timp, a crescut la 74.500 de euro. Urmează managerii de proiect IT cu 72.500 de euro. Managerii de proiecte IT cu aceste câștiguri au fost și rămân pe locul doi în 2018 și 2019, ceea ce nu este de mirare, deoarece competențele manageriale sunt mereu foarte bine apreciate. Dacă jobul implică gestionarea altora, salariul în sectorul IT german poate fi mai mare cu 25% până la 33% din venitul de bază pentru o anumită profesie.
Salariul programatorilor este în jur de 60.000 de euro, în timp ce venitul experților în dezvoltarea de aplicații mobile este egal cu cel al designerilor de interfețe cu utilizatorul. Salariul lor anual este de aproximativ 55.000 de euro. Printre joburile bine plătite se numără experții în baze de date, cu un salariu mediu anual de aproximativ 50.000 de euro. Pe de altă parte, administratorii de rețea din Germania câștigă în jur de 47.000 de euro pe an, iar designerii web în jur de 38.000 de euro.
Ce anume influențează valoarea salariului?
Salariile din sectorul IT german sunt în mare măsură influențate de experiență. Cu cât cariera este mai lungă, cu atât salariile sunt mai mari. Începătorii pot primi în jur de 42.000 de euro. De la trei până la șase ani de experiență, salariul mediu este de 51.000 de euro, în timp ce, de la șapte până la zece ani, salariul brut este de 54.000 de euro pe an. Dacă au peste 10 ani de experiență în muncă, salariul brut poate fi, în medie, în jur de 66.500 de euro pe an.
Aceste salarii se referă la experți fără responsabilitate față de personal. Liderii de echipă, departament și IT, așa cum am menționat, câștigă mult mai mult.
Dimensiunea companiei este un factor important
Cercetarea menționată arată că trecerea de la o firmă mică la o firmă mijlocie (până la 1.000 de angajați) aduce un salariu anual mai mare cu circa 7.000 de euro. Pentru transferul către corporație, acest număr urcă până la 16.000 de euro.
Al treilea factor care influențează câți bani veți câștiga este locația companiei. În mod tradițional, angajații din provinciile din partea de vest a Germaniei au salarii mai mari decât omologii lor din est. Astfel, salariul în orașe precum Munchen, unde se află sediul companiei, este, în medie, mai mare decât în restul Germaniei. Potrivit studiului, salariul este cel mai mare în Frankfurt, pe Main, iar explicația este situația din sectorul bancar de acolo.
Joburi în industria IT – condiții excelente
Cuvintele lui Ahim Berg sunt cea mai bună dovadă a cât de nerăbdătoare este industria IT pentru personalul care lucrează. Potrivit Deutsche Welle, președintele asociației germane din industria IT „Bitcom”, a cerut în mod explicit experților din acest domeniu să-și facă bagajele și să vină în Germania: „Aceasta nu mai este o piață pentru angajatori, ci pentru angajați”.
Întrebarea care se pune este care e cultura de afaceri atunci când vine vorba de lucru în industria IT germană? Cum și cât se lucrează? Sondajul „Bitcom” menționat, care a inclus aproape 900 de manageri de HR și directori activi în industria IT, a adus rezultate pe care probabil puțini oameni din zona noastră le-ar crede.
Care este concluzia principală? Se pare că, candidații sunt mai pretențioși, iar de la firmă se așteaptă să ofere mult mai mult angajaților, ceea ce nu este surprinzător când se ia în considerare cât de nesaturată este piața.
Nu este vorba doar de bani. De fapt, cercetarea a arătat că fără program flexibil de lucru, opțiuni de educație continuă și numeroase alte beneficii, un potențial candidat este dificil de convins să accepte jobul oferit.
Când depășesc provocarea de a ajunge la muncitori calificați, întrebarea arzătoare pentru companiile germane este cum să păstreze angajații. De aceea, după cum relatează Deutsche Welle, cultura de afaceri germană în lumea IT este caracterizată de o ierarhie structurală mult mai puțin pronunțată.
Există, de asemenea, un nivel mai ridicat de participare la luarea deciziilor. Strategia companiei se caracterizează prin implicarea tuturor angajaților. Stabilirea obiectivelor este discutată activ cu ei. Un alt avantaj al angajării în sectorul IT german este că fiecare oră suplimentară este plătită.
Cum se ajunge la un job în Germania?
Există multe portaluri specializate cu reclame pentru joburi în străinătate. În ceea ce privește rețelele profesionale pe care managerii germani de resurse le folosesc, sunt recomandate StepStone, Monster, XING, precum și inevitabilul LinkedIn. Aici puteți căuta companii și găsiți multe anunțuri de muncă în Germania.
O altă opțiune este căutarea directă pe site-urile companiilor. Întrucât piața este deficitară, mulți experți în dezvoltarea carierei vă recomandă să nu ezitați să contactați compania de care sunteți interesat și să vă manifestați interesul, chiar și atunci când nu sunt posturi vacante.
Care este următorul vostru pas?
Dacă doriți să trăiți și să lucrați în Germania, uitați-vă în mod realist la opțiuni. Dacă calificările voastre actuale nu îndeplinesc cerințele pieței germane, investiți un an în dobândirea de calificări recunoscute internațional pentru unul dintre joburile solicitate în industria IT. Dacă sunteți interesat de programare, concentrați-vă pe limbajele de programare necesare, cum ar fi Python, Java, PHP etc. Acesta poate fi pasul potrivit către o viață și o carieră de vis, pentru că poate vă așteaptă jobul ideal în Germania.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te