Ce face un community manager?
Nu există un job care să profite mai mult de dezvoltarea rețelelor sociale decât profesia de community manager. Cât adevăr există în afirmația care spune că în acest job sunteți plătiți să petreceți timp pe Facebook?
Rețelele sociale au devenit atât de importante pentru o afacere încât au au apărut profesii noi. Una dintre ele este profesia de community manager, a cărui rol principal este comunicarea cu utilizatorii. Acest lucru este foarte important deoarece astfel se intră în comunicare directă cu (potențialii) consumatori.
Prezentarea companiei, a organizației sau a individului este mult mai eficientă, dar și mai ieftină comparativ cu activitățile clasice de promovare. Dacă sunteți adepții rețelelor sociale și acest job vi se pare interesant, puteți afla în continuare ce face o persoană în funcția de community manager.
Ce este community management?
Community management reprezintă o ocupație profesională cu rețelele sociale și comunități pe internet. Community manager este responsabil de crearea și aplicarea strategiei digitale pentru atingerea obiectivului stabilit. Una din principalele sarcini este crearea unei imagini pozitive ale brandului pe internet.
Concret, de la dvs. se va cere să administrați profilul brandului pe rețelele sociale și să comunicați cu utilizatorii. De cele mai multe ori este vorba de Facebook, Instagram și Twitter, dar și alte rețele care sunt apropiate de grupul țintă de utilizatori. În calitate de community manager veți posta pe rețele sub formă de text, fotografie, înregistrare video sau infografic.
Scopul este ca, folosind canale de comunicare online, să prezentați toate beneficiile brandului. Este important să o faceți într-un mod care „să nu fie ca un spin în ochi”, adică să nu pară ca o altă reclamă de pe internet. Trebuie să creați o prezentare potrivită care va convinge utilizatorii să acceseze pagina dvs., să partajeze conținutul ei și, în cele din urmă, să vă cumpere produsul.
Succesul comunicării voastre depinde direct de faptul dacă v-ați adresat corect publicului țintă. De aceea trebuie, în primul rând, să analizați bine publicul la care vă adresați. Astfel veți afla cum să vă promovați brandul, dar în același timp să pară natural și interesant.
Acum probabil vă întrebați care sunt caracteristicile pe care le are un community manager. Este vorba de un job care cere răbdare, creativitate și comunicativitate, dar acesta este doar începutul!
Ce trebuie să știe fiecare community manager?
Pentru a aplica cu succes strategia online, trebuie să aveți anumite caracteristici. Ca profesionist, trebuie să știți următoarele lucruri:
- Crearea conținutului: Postările pe rețele sociale trebuie să fie în conformitate cu brandul și cu valorile prezentate.
- Urmărirea reacțiilor publicului: Care sunt reacțiile la conținutul publicat? Sunt pozitive? Câte like-uri aveți, câte clicuri care duc la conversație (acțiune dorită a utilizatorului)?
- Analiza rețelelor sociale: Când este cel mai bine să se publice postările? Cât timp petrec utilizatorii la videoul postat? Care postări au trecut cel mai bine, care au dus la comentarii negative? Care postări au determinat utilizatorii să cumpere produsul?
- Crearea strategiei digitale de participare pe rețele: Pe baza diferitor informații trebuie să creați strategia de prezență a brandului pe rețelele sociale.
Este clar că este vorba de un job foarte dinamic și plin de provocări. Deoarece internetul este locul în care fiecare poate spune ce gândește, adică trebuie știută psihologia oamenilor. Deși un community manager se focusează pe fani adevărați, câștigarea celor care vin cu o atitudine negativă este foarte importantă.
Răbdare și tactică în comunicare
În primul rând, de obicei utilizatorii nemulțumiți sunt și cei mai gălăgioși, așadar sunt și cea mai mare provocare pentru un community manager. Pentru a stinge aceste incendii online, trebuie să învățați tehnicile comunicării de calitate și să fiți răbdător și drăguț cu interlocutorul (chiar și când el nu este). Cu puțin efort, și cei care se agită la final vor deveni fanii voștri, fericiți că i-ați abordat cum trebuie.
Datorită specificității comunităților online, se presupune că trebuie să urmăriți noile trenduri. Deseori utilizatorii de rețele sociale sunt dedicați lucrurilor care le plac și așteaptă chiar un angajament mai mare față de brand. Dacă administrați contul unei companii, fanii vor aștepta de la voi să știți totul despre produsele sale, de la preț la date tehnice. De aceea, este important să fiți pregătiți să dați informații corecte, chiar dacă nu sunteți specialiști.
Rețelele sociale reprezintă locul deschis non-stop, ceea ce înseamnă că, de obicei, utilizatorul așteaptă să primească răspunsul imediat. Într-adevăr trebuie răspuns la întrebările și comentariile utilizatorului cât mai repede. Cum și voi aveți dreptul la odihnă, aici există și chatbot-uri pentru rețelele sociale, care vor răspunde la întrebările utilizatorului. Astfel cumpărați timp până intrați în conversație.
Creativitatea pe rețele sociale
Scrierea statusurilor, a tweet-urilor sau publicarea fotografiei solicită un nivel ridicat de creativitate. Principalul motiv sunt limitările când vine vorba de cantitatea de text, dar trebuie luate în considerare și obiceiurile utilizatorului. Să reamintim, Twitter permite doar 280 de caractere, ceea ce înseamnă că trebuie spus mult cu puține cuvinte.
Astfel, rețineți că statusul vostru trebuie să fie interesant, să iasă în evidență din mulțimea de postări, dar în același timp să nu promoveze brandul ostentativ. De asemenea, fiecare postare trebuie să fie originală și în conformitate cu strategia marketingului digital.
Pregătire tehnică
Pe lângă numeroase talente și abilități, trebuie să vă descurcați și cu programele necesare pentru administrarea eficientă a rețelelor sociale. Aici, în primul rând, se referă la instrumentele pentru editarea fotografiilor, analiză și planificarea postărilor.
Lucrul în WordPress (sau un alt CMS): Pe lângă rețele sociale, trebuie să știți să editați site-ul pentru a pregăti materialul care se va posta. Sunt necesare și cunoștințe de lucru pe platformele CMS și pentru editarea paginilor unde îi veți trimite pe vizitatori (concursuri, anchete, înregistrări pentru lista de e-mail…).
Editarea fotografiilor și montarea materialelor video: Deși nu trebuie să fiți expert în aceste domenii (chiar dacă este un plus!), este bine să cunoașteți bazele. Pentru editarea imaginii și a sunetului veți folosi, în primul rând, programe din pachetul Adobe CC: Photoshop, InDesign, Illustrator și Premiere.
Instrumente Google pentru analiză: Pentru a ști care sunt efectele angajamentului vostru pe rețelele sociale, aveți nevoie de instrumente corespunzătoare. Compania Google oferă cea mai bună soluție pentru nevoile unui community manager, și anume Google Analytics.
El vă va ajuta să estimați câți utilizatori au accesat rețeaua socială respectivă, care s-au abținut, dacă au făcut ceea ce ați vrut… Acesta, desigur, nu este singurul program, dar este suficient pentru început.
Instrumente care ușurează crearea postărilor: Există multe programe precum Hootsuite, Loomly, Evernote, Buffer etc., care ușurează mult planificarea și publicarea postărilor pe rețele sociale. Aici avem și instrumentele precum Instagram Desktop Messenger, care permit chat-ul de pe calculator.
Dacă vreți să postați fotografii pe Instagram direct de pe calculator, deseori veți folosi Gramblr. Practic, pentru fiecare rețea socială mai importantă puteți găsi instrumente care vă vor ușura administrarea contului și automatizarea postărilor.
Programe pentru munca în echipă: Când vă gândiți la atribuțiile unui community manager, primul lucru care vă vine în minte este faptul că face totul sigur. Acest lucru este posibil, dar de cele mai multe ori veți face parte dintr-o echipă. Dacă lucrați pentru un client, la înțelegere cu acesta veți crea o strategie de prezență a brandului pe internet.
Pe lângă acest lucru, cel mai mult veți lucra cu designeri grafici, designeri web, programatori, dar și cu copywriteri. Deci, o echipă completă de marketing vă stă la dispoziție să vă ajuta la îmbunătățirea prezenței brandului pe internet.
Pentru a avea o colaborare de succes cu ei zilnic, aveți nevoie de o anumită coordonare. Pentru acest lucru se folosesc programe ca Trello, Google G Suite, Microsoft Teams, Slack, Wrike etc. Cu ajutorul lor puteți posta misiunile, să informații colegii cu privire la progresul proiectului, să postați termene în calendar etc.
Ce face un community manager, dar un social media manager?
În timp ce, la noi, termenul de community manager presupune administrarea rețelelor sociale, există și o diferență dintre această profesie și social media manager. Acest lucru se întâmplă și pentru că atribuțiile acestor două joburi sunt deseori unite. Totuși, merită știut care sunt principalele diferențe pentru a ști ce datorii aveți.
- Social media manager (SMM) creează o strategie de comunicare pe rețelele sociale, iar community manager (CM) le pune în aplicare.
- De asemenea, social media manager alege instrumentele pe care le va folosi un community manager în lucru.
- În general, SMM gândește strategia de comunicare, iar CM o pune în aplicare și comunică direct cu publicul. De aici urmează ca un social media manager să decidă bugetul pentru a aplica o strategie.
Desigur, aceste două roluri sunt deseori unite, ceea ce depinde numărul membrilor de echipă și de volumul de muncă. În cele din urmă, scopul este același – promovarea brandului și creșterea prezenței sale pe internet.
Unde puteți lucra ca și community manager?
Când vine vorba de profesie online, aveți libertatea de a lucra pentru clienți din întreaga lume, cu condiția să știți limba lor. Ca și community manager puteți lucra într-o agenție de marketing, în sectorul de marketing a unei firme sau organizații, dar și ca freelancer.
De dvs. și de dorințele dvs. depinde unde veți lucra. Dacă vreți libertate deplină, pe care o oferă această profesie și control deplin a programului de lucru, atunci lucrul de acasă este cea mai bună soluție pentru dvs. Pe de altă parte, și lucrul într-o companie, respectiv într-o agenție de marketing, are avantajele sale.
În acest caz, nu sunteți niciodată singuri, întotdeauna vă puteți baza pe ajutorul colegilor de echipă. De asemenea, în cadrul echipei veți putea întotdeauna să învățați de la colegi cu experiență, ceea ce poate fi foarte important pentru perfecționarea în continuare în carieră. Totuși, înainte de a decide unde să lucrați, trebuie să „învățați meserie”.
Cum devii community manager?
Fiind vorba de o profesie destul de tânără, deja există numeroase cursuri social media și programe community manager, care vă vor introduce în materie. Deși mulți cred că este suficient să știți să folosiți Facebook-ul, pentru o carieră de succes trebuie învățate multe.
Rețelele sociale sunt o categorie foarte dinamică, așadar este recomandabil ca la alegerea școlarizării să vă bazați pe o instituție care are experți din domeniul marketingului pe internet.
Astfel veți dobândi cunoștințe direct de la experți care și-au construit carierele pentru online business. După cum vedeți, dragostea față de rețelele sociale este un start bun, dar ca să aveți într-adevăr o carieră de succes, trebuie să aveți și abilități și cunoștințe aplicabile.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te