Cel mai bun job în străinătate și în țară
Oamenii din țările slab dezvoltate se interesează deseori de joburi în străinătate. În țările slab dezvoltate economic, tinerii găsesc greu un loc de muncă. Chiar și atunci când găsesc un job în domeniu, nu sunt mulțumiți de multe condiții de muncă. De obicei, ca și motive specifică: un raport disproporționat dintre job și câștig, condiții rele de muncă, voluntariat la nesfârșit, ignorarea potențialului tinerilor, vanitatea și insuportabilitatea colegilor mai bătrâni, nepotismul și alte probleme politice și sociale care sunt o constantă în sistem.
De aceea, uneori opțiunea de a aplica la un job în străinătate este stimulată de dorința de a progresa și de a se dezvolta mai bine profesional. Experiența nouă în sfera profesională care se câștigă cu decizia de a părăsi țara pe termen lung poate schimba obiceiurile și poate duce la asimilarea și acceptarea unui sistem străin, care de multe ori este mai bun decât cel părăsit.
Oamenii care au reușit și au găsit un job în țări străine spun că odată cu mutarea și cu munca în altă țară au primit un job mai bine plătit, dar și numeroase beneficii cu privire la programul de muncă, concediul de odihnă, chiar și o siguranță mai mare în caz de pierdere a locului de muncă.
Dacă vă gândiți la un job în străinătate, vă prezentăm câteva opțiuni pe care le aveți la dispoziție, precum și țările pentru care există un interes special. Totuși, plecarea în străinătate nu trebuie să fie cea mai bună opțiune pentru un câștig bun și un confort, dar vom discuta mai multe la sfârșitul articolului.
Opțiuni pentru un job în străinătate
Dacă vă gândiți să vă oferiți cunoștințele, abilitățile și competențele, trebuie să știți că există mai multe opțiuni.
1. Munca temporară în străinătate
Hotărârea de a căuta un job în străinătate poate fi o mișcare curajoasă plină de incertitudini. De aceea, opțiunea de mutare temporară este una dintre soluțiile bune, cu cel mai mic risc. Munca în străinătate cu o reședință legală temporară există în cazul programelor pentru studenți și a joburilor de sezon.
Jobul pentru studenți –programe pentru studenți
Diferite programe oferă studenților o opțiune interesantă de a-și petrece timpul într-un mod interesant și muncind vara într-o țară străină. Aici trebuie să deosebim două tipuri de programe pentru studenți. Primul este programul Work&Travel, proiectul creat de guvernul american în anii '60, prin care studenții din întreaga lume pot vizita SUA pe perioada verii.
Acesta este în același timp și un proiect care permite tinerilor nu doar să cunoască o altă cultură, ci și să câștige bani și să-și perfecționeze limba pe perioada șederii. În perioada acestui schimb de studenți, se primește permisul de muncă (de la compania americană sau organizație nonguvernamentală ca sponsor al vizei de muncă) care poate dura cel mult 4 luni și un job care va ajuta studentul să-și acopere costurile de călătorie și traiul pe durata programului. Jobul pe care îl pot face studenții în cadrul programului este din domeniul turismului, dar presupune și lucru în restaurante, hoteluri, parcuri de distracție, piscine, bazine etc.
În al doilea program studențesc, accentul este pus pe dobândirea experienței de muncă în domeniu, în cunoașterea altor culturi și stabilirea contactelor străine în sfera profesională a vieții. Programele de acest tip sunt diferite programe de Intership și Training, care oferă practică și perfecționare de specialitate de la 12 la 18 luni studenților din anii terminali sau tinerilor cu puțină experiență de muncă. Câștigul studentului în cadrul acestui program poate fi unul minim sau chiar deloc. Poate ar fi bine de menționat că participarea la aceste programe deseori reprezintă un avantaj suplimentar în rândul candidaților care sunt în căutarea unui job mai bun.
Joburi de sezon
A doua opțiune a muncii temporare în străinătate reprezintă joburile de sezon. În general, acestea sunt joburi în domeniul ospitalier (salvamari, ospătari, babysitter), joburi în construcții, agricultură. Prețurile de lucru în țările străine sunt, cu siguranță, mult mai mari pentru munci grele de 12 ore pe zi.
O altă opțiune a joburilor în străinătate este munca pe vasele de croazieră fluviale și transatlantice, care pot călători și până la un an de zile. Pentru un job pe croazieră se caută oameni tineri pentru: ospătar, barman, bucătar, frizer, fotograf, animator, vânzător, manager ospitalier.
2. Mutarea
Unul dintre scenarii, dacă se caută un job în străinătate, este mutarea din țară. Mulți au căutat un job într-o țară străină și acolo și-au întemeiat o familie sau au reușit să o mute. Poveștile lor pot inspira. Au părăsit țara și au găsit un job în domeniul studiat, care le place și pentru care sunt foarte bine plătiți. Apoi se menționează condiții de muncă foarte bune, dar și o disciplină de muncă pedantă, un sistem ordonat, respectarea angajaților și a drepturilor acestora, venituri sigure și regulate și în final o viață bună.
Însă, sunt și cei care nu au avut noroc. Lipsa celor apropiați, nostalgia, sistemul de muncă necorespunzător, sentimentul de neapartenență, diversitate culturală, bariere de limbă etc., sunt doar câteva dintre motivele menționate de cei care au renunțat la lucru, apoi și la viața în străinătate. Aceste dezavantaje nu au putut fi compensate nici de un câștig mai mare.
Care sunt cele mai frecvente modalități de a ajunge la un job în străinătate
Există povești diferite relatate de către cei care au lucrat în străinătate. Se poate spune că în aceste povești sunt mulți care au avut noroc. Totuși, sunt și mulți care datorită cunoștințelor, reputației și a devotamentului au primit șansa de a câștiga mai mult undeva departe, într-o companie străină sau pe un alt continent.
În căutarea unui job în țările străine – cel mai mult ajută prietenii și neamurile care au emigrat de mult și de aceea îi cunosc foarte bine pe cei care angajează noii veniți.
Una dintre modalitățile de a găsi un job poate fi și prin intermediari sau agenția de ocupare a forței de muncă în străinătate. Mulți oameni se interesează și aplică la agenții deși acest tip de angajare este uneori riscant deoarece pe piață există unele agenții care nu au permis de muncă. Unul dintre cei mai siguri intermediari pentru găsirea unui job este Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, care verifică angajatorii, condițiile de muncă și oferă protecție cetățenilor.
Un job în străinătate se poate găsi și prin intermediul portalurilor publicitare. Există numeroase site-uri naționale și străine prin intermediul cărora cei interesați pot contacta angajatorii din țări străine. Căutarea se poate filtra după țări, ocupație, tipul de job (jobul part-time, temporar, permanent, job pentru studenți etc.). Site-urile de publicitate populare sunt: Monster.com (cu joburi în America), Jobs global (intermediar pentru angajare în întreaga lume), Get hired (serviciu pentru recrutarea forței de muncă), Pharmadrome (site-ul pentru conectarea angajaților din sănătate cu instituții și companiile farmaceutice și de sănătate) și Amiqus (anunțuri pentru joburi în sectorul IT).
Unde caută cel mai mult cetățenii străini un job?
Când caută un job în străinătate, angajații aleg de cele mai multe ori una dintre țările cu stabilitate economică în Europa, precum Germania, Austria, țările scandinave, Franța, dar se mută și în Rusia și Marea Britanie. Țara emigranților – America este în continuare populară, dar în mod deosebit există mult interes în ultima perioadă și pentru Canada, Emiratele Arabe și Australia.
Un job în America
Găsirea unui job în America nu este atât de greu, cât este de greu să găsești o companie care va fi sponsorul vizei pentru muncă legală a emigrantului. În general, companiile nu doresc să depună o cerere de viză de muncă pentru imigranți către Departamentul pentru Securitate Internă al SUA. De aceea există și alte modalități. Cetățenii străini pot căuta cartea verde sau permisul de ședere permanentă pe teritoriul SUA sau să aplice pentru vize de student sau vize care se dau în cazul unui schimb de experiență, sau alte vize de lucru temporare.
În cazul candidaților cu studii înalte care caută un job în domeniu este nevoie de validarea diplomei obținute. Experții cu studii înalte trec printr-o analiză comparativă a diplomelor, pentru a se stabili dacă expertiza lor corespunde standardelor americane. Deseori, aceasta presupune o analiză a examenului, apoi calificarea și pregătirea treptată conform criteriilor sistemului american de educație. Această evaluare este necesară pentru obținerea unui permis de muncă în domeniu.
Procedura prin care trece un viitor emigrant nu este chiar atât de simplă, deoarece trebuie pregătite numeroase documente înainte de discuția pentru viză. Totuși, procedurile pentru viză și obținerea permisului de muncă pot fi mult mai ușor de obținut și mai accelerare când:
1. nu există suficientă forță de muncă de calitate pentru jobul calificat;
2. nu există suficientă forță de muncă într-o anumită perioadă din an;
3. nu există suficienți cetățeni interesați care vor să lucreze pentru angajator, așadar trebuie căutată forță de muncă în afara graniței;
4. dacă forța de muncă de acasă este mai scumpă decât cea din străinătate;
5. și în final… dacă angajatul are un talent recognoscibil și cunoștințe în domeniul căutat.
De aceea, experții din industria IT ajung mai ușor la un job în America, deoarece se caută peste tot în lume. Jobul de programator este cel mai bine plătit și câștigul lunar poate să ajungă și până la 6000 de euro.
Jobul în Germania
De cele mai multe ori, angajații din regiune caută un job în Germania. Dacă se ia în considerare informația (afirmată de către guvernul german) că în 2020 Germania va duce lipsă de 1,2 milioane de angajați de specialitate, atunci nici nu este de mirare că măsurile luate de stat pentru a ușura găsirea unui job pentru angajații din afara UE implică oferirea de vize temporare. Pe modelul green card din America, Germania a început în 2012 să emită așa-numita carte albastră UE pentru persoane cu studii înalte din țările din afara UE, ușurând astfel procedura de a obține permisul de ședere și de muncă în țările UE.
După găsirea unui job corespunzător în Germania, trebuie depusă o cerere pentru viză cu documentația necesară, apoi diploma trebuie validată și sunt necesare cunoștințe de limbă germană (în funcție de jobul la care se aplică).
În această țară se caută în mod special experții în tehnologiile informației și medicină. Pe lângă ei, și în domeniul construcțiilor se poate găsi ușor un job. Pe de altă parte, persoanele care au studiat filosofia, sociologia, filologia, politica, jurnalismul, artele, excepție fiind cazul în care nu sunt calificați, își pot găsi foarte greu de lucru.
Cele mai bune condiții de muncă și câștig le au angajații în cadrul companiilor din industria IT. Sectorul informatic și tehnologic este în momentul de față a doua ramură industrială din Germania, ceea ce explică o nevoie mare de experți care se pot integra rapid și ușor pe piața de muncă germană. Pentru a obține un job în domeniul IT este de preferat a avea o diplomă cu studii de bază sau master în domeniul tehnologiilor informației sau un certificat IT, apoi cunoștințe de limbă engleză și capacitatea de a comunica în limba engleză. Experiență în domeniul IT poate fi un mare avantaj în căutarea unui job în Germania.
Deși se consideră cele mai mari pe piața muncii, salariile în industria IT pot varia. Salariul în sectorul IT depinde de mai mulți factori, care pot fi: experiență în industria IT, sectorul de muncă și tipul de muncă în industria IT, dimensiunea companiei și zona geografică. Cele mai bine plătite sunt joburile de expert IT security, apoi IT project manager, iar cele mai slab plătite sunt joburile de dezvoltator web. Dacă se referă la sector, atunci joburile de IT în sectorul bancar au venit mai mare decât cele din marketing. Salariile mai mari ale angajaților depind și de anii de experiență, dimensiunea companiei pentru care lucrează, dar și de locația geografică a companiei.
Însă, salariile în sectorul IT nu sunt singurul motiv pentru care oamenii din industria IT aleg să plece din țară. Ca și motive, deseori se menționează opțiunile atractive pentru dezvoltare personală și profesională, provocările tehnice care permit lucrul cu tehnologiile de calitate și participarea la proiecte importante și interesante.
Un job în Germania pentru experții IT poate fi una dintre ofertele bune și atractive pentru un loc de muncă, dar poate (pentru cineva) există și o opțiune mai bună care nu presupune mutarea.
3. Opțiune ideală – joburi străine în țară
Un job în străinătate pentru care se lucrează de acasă probabil că este o soluție ideală. Și sunt tot mai multe. Aici ne referim la activitatea companiilor și a reprezentanțelor străine sau naționale, care își plasează produsele sau serviciile pe piața internațională. Unele dintre cele mai bine clasificate companii pe piața națională, cu valori europene sunt: Microsoft, Atos, Hella, KPMG etc.
Sunt și cei care au obținut un job în străinătate datorită rezultatelor obținute pentru companii ca și freelanceri. Câștigurile lor au depășit nivelul mediu de venit din țară, fără să renunțe la confortul de acasă. Să zicem că se menționează că un salariu lunar obținut de un programator lucrând pentru o companie străină este de 4 până la 5 ori mai mare decât un salariu brut lunar din țară. Cu alte cuvinte, idealul acestei opțiuni se reflectă în primul rând în salariul din occident și „cheltuielile” din țară.
Tocmai de aceea, industria IT este una dintre cele care participă la oprirea emigrării experților din țară. Pe lângă acest lucru, s-a observat și o tendință de întoarcere a experților tineri de top care au învățat la universități din străinătate sau au câștigat experiență în companiile străine. Aceștia acceptă să lucreze în companii naționale de top sau își înființează propriile afaceri în domeniul industriei IT.
Însă, pentru un astfel de scenariu este nevoie de cunoștințe și de specialitate în domeniile tot mai căutate, deoarece informatica a devenit relevantă în toate industriile. Dacă alegeți o ocupație foarte bine plătită sau o precalificare și dacă vă arătați ca o persoană cu expertiză, și nu vreți să părăsiți țara, este foarte probabil că lumea va veni la voi.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te