Diagrama fluxului: De ce este importantă planificarea în procesul de programare

Programarea nu necesită doar cunoașterea unui limbaj de programare. Pentru ca programarea să fie realizată cu succes, fiecare pas trebuie planificat în detaliu. În acest scop este utilizată o diagramă care servește pentru a privi un anumit proces în mod corect.

Realizarea diagramei fluxului

Ce este diagrama fluxului?

Diagrama fluxului este o reprezentare grafică a unui algoritm de calculator. Oferă o descriere bazată pe modelarea fluxului de informații în jurul unei rețele de elemente de operare în care fiecare element folosește sau modifică informațiile care se duc la acel element. Aceasta setează fluxul de lucru pas cu pas. Diagramele pot fi simple și conțin doar câțiva pași, dar pot fi, de asemenea, extrem de complexe.

Deși diagramele sunt adesea asociate cu programarea, ele sunt utilizate și în alte industrii. Mai mult, diagrama fluxului a fost creată cu mult înainte de revoluționarea computerului. Se presupune că forma de bază a diagramei actuale își are originea în mai multe locuri, în momente diferite, dezvoltându-se complet independent.

De-a lungul timpului s-a dezvoltat un sistem specific pentru algoritmi de calculator, făcând mai ușoară navigarea în timpul lucrului. Există anumite reguli când vine vorba de prezentarea graficii. Fiecare pas în timpul procesului este marcat cu un câmp specific. Simbolurile care reprezintă anumite etape din diagramă sunt standardizate. Acestea pot fi diferite tipuri de acțiuni: luarea deciziilor, tipărirea datelor etc.

În acest fel, oricine poate interpreta cu ușurință orice diagramă. Simbolurile de bază ale unei diagrame sunt:

Operație – Se folosește pentru a introduce comenzi pentru atribuirea unor valori specifice. Prelucrarea datelor se face în acest bloc.

Ramificare (decizie aritmetică) – Permite trei acțiuni diferite în funcție de rezultat, adică are o ramură de intrare și trei de ieșire.

Ramificare (decizie logică) – Veridicitatea unei interogări este examinată, pe baza căreia una este selectată de două ori. Există o ramură de intrare și două de ieșire.

Introducerea datelor – Se folosește pentru a introduce date care vor fi procesate în continuare.

Ieșirea datelor – Reprezintă datele care arată rezultatul final afișat undeva.

Linia fluxului – Conectează simbolurile din diagrama și cu ajutorul săgeților explică în ce direcție se mișcă procesul. De regulă, fluxul se deplasează de sus în jos sau de la stânga la dreapta.

Loc de graniță – Începe, oprește, întrerupe etc.

Hub-ul – Locul în care se unesc liniile fluxului. În acest caz, pot exista mai multe linii de intrare, dar este posibil să existe o singură linie de ieșire.

Realizarea diagramei fluxului

Diagrama fluxului este parte integrantă a procesului de dezvoltare a unui program de calculator. Pentru a crea programul dorit, este necesară definirea clară a operațiilor care pot fi efectuate. Pentru a face acest lucru, este important să anticipăm toate „scenariile” posibile, adică situații care pot apărea în timpul procesului. Din acest motiv, o diagramă poate fi uneori foarte complexă, cu multe ramificări.

În acest fel, programatorul se confruntă cu toate provocările la timp, astfel încât să poată planifica modalitatea de abordare a codificării. De asemenea, fiecare proiect și, prin urmare, diagrama fluxului, trebuie să aibă un obiectiv clar, adică start și scop. Acest lucru înseamnă că trebuie să știm exact ce vrem să obținem. În acest caz, cu un obiectiv clar definit, începem să creăm diagrame.

Când începeți să proiectați pe principiul „pas cu pas”, veți face față rapid primelor provocări. Una dintre principalele premise pentru crearea cu succes a diagramelor de flux este cunoașterea materiei și cunoștințele pentru a crea soluții. Acest lucru nu este adesea o problemă tehnică, deoarece programul se poate ocupa de orice.

De exemplu, există posibilitatea de a scrie un program pentru un client care dorește să dezvolte un software pentru afacerea sa. În acest caz, va trebui să înțelegeți subiectul programului. În caz contrar, nici măcar nu veți putea începe programarea, oricât de bun ați fi. De aceea, este important să cunoașteți bine problema, dar și să definiți cu exactitate datele inițiale, precum și datele de ieșire.

În acest caz, va fi mult mai clar ce trebuie să faceți între cele două puncte finale ale diagramei. Dacă este bine definită diagrama fluxului, programarea propriu-zisă va fi mult mai ușoară. Următorul pas este să alegeți o metodologie care să rezolve sarcina și să arate rezultatul final. Chiar crearea diagramei și, ulterior, a programului propriu-zis, este influențată de multe elemente care sunt strâns legate de subiect, reguli și mod (care are limitele sale).

Diagrama fluxului

Definirea și elaborarea diagramei 

Când se definesc cu exactitate toate elementele, diagrama propriu-zisă este de fapt „punerea pe hârtie” a tuturor informațiilor. Informațiile din procesul de pregătire au fost colectate și cercetate și acum sunt aplicate direct și definite cu exactitate. Diagrama fluxului este menită să ofere o secvență precisă de procese, definind toate operațiunile necesare. Rezultatul final al procesului trebuie să fie un obiectiv bine definit, adică rezultatul final al diagramei.

Simbolurile definite sunt utilizate pentru a crea diagrame pentru a facilita scrierea finală a programului. Deoarece fluxul de operații și soluțiile posibile sunt abordate în primul rând în acest mod, programarea poate fi efectuată în orice limbaj de programare. Anumite limbaje moderne oferă programatorilor cu experiență o mare oportunitate de a omite să creeze diagrame. Cu toate acestea, o planificare minuțioasă simplifică mult procesul și reduce șansa de a face o eroare de codare.

Unde se pot învăța mai multe despre diagrama fluxului?

Cunoașterea diagramelor este direct legată de stăpânirea limbajelor de programare. Acesta este și obiectivul oricui dorește să devină programator. Indiferent dacă vă interesează PHP, Python, Java sau un alt limbaj de programare, este esențial să asimilați toți pașii din procesul de programare propriu-zisă. În acest fel, veți avea cunoștințe de bază și aplicabile, care reprezintă o garanție a unei cariere de succes și bine plătite pentru programatori.

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te