Cum faceți un site
Dacă vreți să urmați o carieră pe internet, vă trebuie un site web. Indiferent dacă îl veți face singuri sau îl va face altcineva pentru voi, trebuie să participați activ la întregul proces.
Cum faceți un site, fără să transformați asta într-un chin? În primul rând, trebuie să știți că lucrul la pagina voastră nu se va termina niciodată. Asta înseamnă că în permanență veți edita ceva, veți schimba ceva la setări, veți adăuga opțiuni noi, totul în funcție de nevoi și trenduri. Totul va deveni și mai clar dacă planificați să vă ocupați de crearea site-ului la nivel profesional.
Un site web poate fi creat în mai multe moduri. Este important dacă faceți un site pentru o firmă, un blog personal sau altceva. Există opțiuni care vă permit crearea gratuită a site-ului, dar și altele care necesită planificarea cu ajutorul unui expert.
Dacă sunteți începător, vă recomandăm cu tărie să apelați la ajutorul unui expert care să vă arate cum se face un site sau, și mai bine, să-l facă pentru voi. Desigur, asta va costa, dar veți avea siguranța că totul a fost făcut la nivel profesional.
Desigur, dacă vreți să învățați mai multe despre crearea și designul paginilor, mai întâi trebuie să dobândiți cunoștințe necesare de design web, apoi să începeți să lucrați. Indiferent ce veți alege, aveți în față o provocare extrem de interesantă și de dinamică, care reprezintă primul pas către o carieră online de succes.
Înainte de a începe întregul proces, recomandarea noastră este să decideți ce se veți pune pe site. Acest lucru este foarte important dacă vreți să deveniți blogger. Dacă aveți deja o idee în minte, acum este momentul să o puneți în aplicare – în șase etape!
1. Înregistrarea domeniului
Ca să înregistrați un domeniu, trebuie să vă gândiți la un nume care să nu fie deja luat. Înregistrarea domeniilor naționale (.ro), dar și a celor internaționale (.com, .net), se face prin intermediul registrelor autorizate. Deși este un proces foarte ușor unde tastați numele dorit pe site-ul registrului, există o problemă. Dacă numele este deja folosit?
Se poate întâmpla foarte ușor ca cineva să se fi gândit deja la numele ales de voi. În acest caz vă rămâne să alegeți un alt domeniu (dacă ro. este ocupat, poate .com este liber) sau să vă gândiți la un alt nume. Nu vă descurajați dacă și alternativele sunt luate. Este un semnal că trebuie să fiți mai creativi. Este clar că toate titlurile vizibile sunt deja rezervate.
Partea bună este că această problemă apare chiar la început, oferindu-vă o imagine mai clară asupra concurenței. Poate că nu este o idee rea să vă gândiți la un cuvânt specific pe care să îl transformați cu timpul într-un brand. Până la urmă, nici Google nu se numește WebSearch, dar știm cu toții cu ce se ocupă.
2. Alegerea hostingului
Web hosting este un serviciu care permite persoanelor fizice și juridice să își publice site-ul pe internet. Compania care se ocupă cu aceste servicii, oferă tot ceea ce este necesar pentru funcționarea site-ului. În primul rând, serverul, adică locul unde se pot găsi datele. Practic, vizitatorii site-ului accesează acest server.
Pe lângă asta, providerul trebuie să mai asigure:
- Cont de e-mail – posibilitatea de a avea o adresă de e-mail @nume-site.ro;
- Acces FTP – posibilitatea de a pune fișierele pe un server web;
- Suport pentru WordPress – posibilitatea de a utiliza instrumentul WordPress pentru crearea și coordonarea site-ului;
- Protecție malware – se presupune că serverul conține protecție față de diferite programe malițioase care vă pot amenința datele.
Alegerea hostingului pentru site se face în urma unei analize standard a pieței. Pur și simplu, trebuie să cercetați cele mai cunoscute și mai de încredere servicii de hosting din țară și străinătate și să le comparați prețurile. Companiile de hosting au propriile pachete de servicii care sunt, în general, foarte similare. Totuși, există anumite reguli pentru alegere.
Un bun provider de web hosting trebuie să vă garanteze trei lucruri importante: viteza, securitatea și suportul tehnic. În funcție de nevoile voastre diferă și prețurile, dar și opțiunile. Dacă începeți un blog personal, nu veți avea nevoie de aceleași lucruri ca în cazul unui e-shop sau al unui portal de știri mai complex.
Un lucru bun este și că serviciile de hosting oferă servicii gratuite de înregistrare a domeniului (pentru primul an), iar tehnica privind încărcarea site-ului se poate soluționa într-un singur loc.
3. Crearea site-ului
Pentru a crea și a publica conținut, aveți nevoie de un CMS; adică Content Management System. Și dacă această expresie vă este mai puțin cunoscută, cu siguranță ați auzit de WordPress. Este vorba despre cea mai cunoscută platformă CMS din lume, pe care o folosesc majoritatea site-urilor. Deși nu este singura opțiune, presupunem că pe aceasta o veți instala.
Cum folosiți wordPress?
Există 2 servicii WordPress, unul este la adresa wordpress.com, iar al doilea la adresa wordpress.org. Deși pare a fi vorba de același lucru, între ele există diferențe. În primul caz, este vorba despre o platformă, iar a doua este opțiunea CMS.
Dacă vă întrebați cum să creați gratuit un site, versiunea .COM este cea mai bună alegere, deoarece nu trebuie să plătiți nimic. Totuși, există niște limite. În această versiune, adresa site-ului vostru va fi numesite.wordpress.com, ceea ce nu este chiar cea mai bună alegere. Un avantaj opțional pentru această opțiune este că nu trebuie să o instalați suplimentar.
Pe de altă parte, în acest caz veți avea limite în ceea ce privește vânzarea spațiului pentru publicitate, dar și a spațiului care este separat pe pagina voastră. Aici mai aveți și o opțiune mai mică pentru alegerea temei, precum și limitarea în ceea ce privește instrumentul SEO.
În ceea ce privește versiunea .ORG, aceasta nu vă limitează în niciun fel. Este vorba despre un CMS serios care permite opțiuni avansate pentru site-ul vostru și posibilitatea de a vă upgrada cu plugin-uri. Având în vedere opțiunile, vă recomandăm să alegeți opțiunea .org din start, care vă oferă posibilitatea de a avea propriul domeniu și numeroase opțiuni de administrare cu succes a site-ului. Dacă alegeți această opțiune, trebuie să vă ocupați de alte segmente de setare a site-ului, ca hosting, instalare, instalarea plugin-urilor...
Cum instalați WordPress
Există două modalități de instalare. Cel mai ușor este instalare rapidă, dacă serviciul de hosting o permite. În acest caz, munca va fi gata după un singur clic. În acest fel, veți porni WordPress în mod expres și veți începe lucrul pe site. Dacă nu este cazul, aveți nevoie de mai multe etape, dar nu sunt greu de asimilat.
- Descărcați fișierul de instalare – descărcați fișierul de instalare direct de pe site-ul oficial wordpress.org ca să evitați problema versiunilor piratate, dar și pentru a fi siguri că aveți ultima versiune;
- Creați baza de date – înainte de instalare, trebuie să creați baza de date MySQL pe serverul de hosting;
- Redenumiți fișierul wp-config-sample.php – schimbați-i numele în wp-config.php, apoi editați-l și adăugați-l în bază;
- Încărcați fișierul de instalare – după ce descărcați fișierul, puneți-l în locația dorită pe server;
- Începeți instalarea – începeți procesul prin accesarea URL-ului prin browser. Dacă ați copiat fișierele în root, atunci trebuie să accesați http:// numesite.com și să introduceți datele (numele bazei, username și password). Dacă ați pus fișierele în subdirector, de exemplu blog, tastați URL http:// numesite.com/blog
Alegerea temei WordPress
După ce instalați CMS, urmează alegerea temei, adică a aspectului site-ului. WordPress are în arhiva personală o mare varietate de teme gratuite, dar nu sunteți limitați doar la acestea. Vă recomandăm să accesați site-ul Theme Forest care oferă o mare varietate de teme gratuite, dar și pe cele cu taxă.
Uneori este mai bine să plătești tema, deoarece în acest caz puteți conta pe suportul dezvoltatorului care a creat-o, aveți mai multe opțiuni și beneficiați de îmbunătățiri mai frecvente. Când alegeți tema este foarte important să alegeți una optimizată pentru dispozitivele mobile, nu doar una care să arate bine.
Dar și partea estetică este importantă, deoarece dacă site-ul arată ieftin, vizitatorii vor fi sceptici și cu privire la conținut. Pe lângă asta, există câteva elemente la care trebuie să fiți atenți când alegeți site-ul:
- compatibilitatea cu cele mai populare browsere – cum este afișată tema în Firefox, Chrome, Edge, Opera...
- suport pentru plugin-uri – există plugin-uri pe care trebuie să le instalați, așadar este important să știți dacă sunt compatibile cu tema;
- optimizarea SEO – nu este important numai cum arată codul temei, ci și cum este scris;
- suport tehnic – temele pot veni cu diferite bug-uri care, mai devreme sau mai târziu, vor apărea, de aceea este important să alegeți o temă susținută de un dezvoltator care va corecta greșelile.
După ce selectați și instalați tema, pasul următor este să adăugați plugin-uri pentru ca munca voastră pe site să fie și mai confortabil, și mai ușoară.
Adăugarea plugin-urilor
Deși poate că acum nu vi se pare așa, este foarte important să upgradați CMS-ul cu plugin-urile adecvate. Este vorba despre plugin-uri care vă vor ușura crearea conținutului, vă vor oferi o imagine mai bună despre vizite și vor accelera încărcarea paginii site-ului. Există mii de plugin-uri, așadar este de înțeles dacă vă va fi greu să alegeți. Dar, există și câteva pe care nu aveți voie să le omiteți:
All in One SEO
Cel mai bine este să adoptați încă de la început standardele SEO de creare a conținutului. Astfel, veți avea un conținut formatat foarte bine care va îmbunătăți rankingul site-ului. Pentru a respecta cât mai bine standardele de căutare cerute, cel mai bine este să instalați un plugin SEO.
Scopul acestor plugin-uri este să vă ajute să optimizați pagina pe care lucrați, afișându-vă erorile care trebuie corectate și amintindu-vă ce mai aveți de făcut ca: titlul blogului, utilizarea cuvântului cheie, lungimea recomandată a textului… Cele mai folosite sunt Yoast SEO și All in One SEO care vă asistă foarte bine.
Akismet
Este un plugin realizat de dezvoltatorii care au făcut și WordPress. Akismet este un plugin antispam foarte important care vine, de obicei, împreună cu versiunea WP de bază. Plugin-ul oferă utilizatorului acces la comentariile blocate, precum și la datele principale ale unui spam-bot potențial. Pe lângă aceste tipuri de protecție, Akismet oferă opțiuni de securitate suplimentare care se plătesc.
Google Analytics for WordPress by MonsterInsights
Se subînțelege faptul că vă veți conecta site-ul cu Google Analytics tool. Pentru ca utilizarea să fie cât mai ușoară, vă ajută diferite plugin-uri care integrează această opțiune în CMS. Unul dintre ele este rezultatul muncii echipei MonsterInsights care oferă monitorizarea în timp real a statisticii.
Avantajul este îl puteți folosi și dacă aveți un site e-commerce. Asta înseamnă că puteți urmări popularitatea produsului, conversiile și alți parametri statistici.
Easy Social Sharing
Dacă doriți să încurajați utilizatorii să partajeze conținutul cu prietenii pe rețelele sociale, trebuie să adăugați un plugin corespunzător. Easy Social Sharing, după cum îi spune numele, este ușor de instalat și oferă o mare alegere a rețelelor sociale.
4. Crearea aspectului site-ului
Odată tema WordPress setată și plugin-urile instalate, sunteți gata să creați un site, mai exact ceea ce va vedea vizitatorul. Pentru început, trebuie să creați aspectul câtorva pagini de bază: homepage, pagina standard pentru știri / text, Despre noi (About Us) și Contact.
Începeți cu categoriile de bază, cum ar fi „Despre noi” și „Contact”. Deși par cel mai puțin importante pagini, sunt cele care oferă legitimitate site-ului vostru. Pe de altă parte, lucrul pe aceste pagini vă va ajuta să definiți suplimentar ce doriți de la site și cui să vă adresați.
Pagina „Despre noi” este importantă deoarece în cadrul ei vă veți defini cel mai bine grupul țintă. Aici vă veți prezenta în detaliu vizitatorilor, vă veți prezenta misiunea, adică de ce ați creat site-ul. Conținutul acestei pagini vă va ajuta să definiți mai precis, în primul pentru voi, cui îi este destinat site-ul.
Pe pagina „About” mulți pun așa-numitul Call To Action, adică o invitație la acțiune din partea cititorului. Acesta poate fi un banner care îi va îndemna să se înscrie pe lista de e-mail sau să clicheze pe linkul către cele mai citite texte. Ideea este să vă „legați” vizitatorii de site pentru a avea ocazia de a vă prezenta cât mai bine.
Pagina „Contact” conține de obicei informații de bază (adresă, număr de telefon, e-mail) și un formular de contact pentru trimiterea mesajelor. Aceste date despre voi (sau firma voastră) sunt importante pentru vizitatori, deoarece oferă legitimitate site-ului vostru. Cu siguranță cititorul se va simți mai ușurat știind că există o modalitate de a intra în contact cu voi sau chiar de a vă vizita.
Dacă creați un blog de afaceri, pagina de contact poate fi folosită și ca o opțiune suplimentară de a vă prezenta potențialului client și de a-l motiva să vă angajeze. Desigur, totul depinde de voi și de tipul de site pe care îl creați.
Distribuirea conținutului pe site
Crearea layout-ului conținutului pe site depinde de tema WP selectată, de tipul de conținut și de grupul țintă căruia vă adresați. Desigur, se presupune că site-ul trebuie să fie simplu, iar conținutul cât mai ușor disponibil - cât mai puține clicuri până la pagina dorită.
La fel cum vă aranjați apartamentul, ar fi bine să aveți o schiță a paginilor pe care le veți crea. Pentru asta nu aveți nevoie de un program complicat, ci pur și simplu, de un creion și o hârtie. Începeți cu lucrurile de bază care au locul lor definit, dar care depind în primul rând de alegerea temei.
Desenați ideea pe foaie și apoi încercați să o transpuneți pe ecran, singuri sau cu ajutorul profesionistului care vă face site-ul. Indiferent cine face site-ul, ar fi bine să vă implicați în proces pentru ca la final site-ul să arate așa cum vreți.
Pentru început, concentrați-vă pe Main Content (conținutul principal), Supplementary Content (conținutul adițional), logo, poziția știrii / a posturilor, conținutul meniului etc. Începeți de la cele mai mari și mai importante și continuați cu cele mai mici. Fiți pregătiți să faceți anumite compromisuri pe durata acestui proces cum ar fi limitarea temei și funcționarea site-ului.
Când ajungeți la meniu încercați să-l faceți cât mai simplu, dar e obligatoriu să conțină paginile deja menționate „Despre noi” și „Contact”. Meniul trebuie să fie simplu și clar astfel încât să nu stârnească confuzia vizitatorului site-ului.Țineți cont că crearea unui site este un proces dinamic în permanentă schimbare, așadar și al vostru va suferi niște modificări. Pentru început este important să oferiți informații de bază, precum și un drum scurt și clar până la conținut.
5. Introducerea conținutului
Acum că aveți „scheletul” site-ului, este timpul să începeți să introduceți conținut. Dacă vreți să accelerați procesul, puteți să scrieți textul pentru anumite pagini înainte ca site-ul să fie pus în funcțiune. Mulți așteaptă ca site-ul să fie pregătit din punct de vedere tehnic, ceea ce îi inspiră să înceapă să scrie.
Desigur, voi puteți să lucrați când vă convine cel mai mult, dar dacă ați angajat pe cineva să vă lanseze site-ul, veți avea destul timp să vă gândiți la conținut.
După cum am spus, începeți cu paginile de start („Despre noi” și „Contact”), după care concentrați-vă pe homepage. Astfel, site-ul va începe să prindă contur.
Aveți grijă la optimizarea SEO ca să setați lucrurile așa cum trebuie încă de la început. Dacă introduceți conținutul respectând aceste reguli, vă va fi mai ușor în mod natural, fără să investiți mijloace în PPC marketing, ca să ajungeți la o poziții bună în căutări.
6. Ce trebuie să faceți înainte de lansarea site-ului
După ce ați introdus conținutul, vă mai rămâne de făcut un singur pas înainte de lansarea site-ului. Există anumite setări Search Engine Optimization necesare pentru ca site-ul să fie clasat cât mai bine. Având în vedere că vă aflați în procesul de creare a unui site, ar fi bine să învățați bazele SEO, deoarece veți avea nevoie de ele și după ce lansați site-ul.
Există mai multe elemente pe care trebui să le parcurgeți înainte de lansarea site-ului, dar ar bine să consultați un expert SEO sau să învățați bazele din cursul SEO. Acum vom menționa câteva elemente, dar țineți cont că lista este mai lungă:
- conectarea internă a conținutului – recomandarea este ca fiecare pagină să aibă 2-3 linkuri interne către alte pagini interne relevante;
- existența unei mape XML pe site – conține lista de URL-uri pe site;
- optimizarea URL – site-ul nu trebuie lansat dacă URL-ul nu este Search Engine Friendly;
- optimizarea site-ului pentru dispozitive mobile – site-ul trebuie să fie mobile-friendly;
- conectați-vă site-ul cu Google analytics – un serviciu care, printre altele, oferă informații despre vizitarea site-ului și despre rezultatele publicității;
- conectați-vă cu consola Google Search – serviciu care oferă mai multe informații despre datele tehnice, vizite și performanța site-ului.
Țineți cont că un site necesită muncă și mentenanță continuă pentru a obține și păstra o poziție bună în căutare. Nu trebuie să lucrați zilnic la el, dar trebuie să știți că nu este suficient doar să faci un site, trebuie să munciți permanent la el și dacă faceți asta cum trebuie, cu siguranță veți obține rezultate. Dacă această muncă vi se pare interesantă și doriți să vă orientați cariera în această direcție, primul pas este este să dobândiți cunoștințele necesare din domeniul IT.
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 se închide.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te