Curs Java Web Application Development

După cum îi spune şi numele, acest curs se va ocupa exclusiv de programare web în limbajul de programare Java. Cu alte cuvinte, cursanţii vor putea să-şi dezvolte toate abilităţile necesare cu ajutorul cărora vor lucra mai târziu la crearea aplicaţiilor web. 

Având în vedere că aplicaţiile de afaceri de astăzi devin tot mai complexe şi că se aşteaptă de la ele să servească non-stop cererile tot mai solicitante ale mediului de afaceri, nu este de mirare că se aşteaptă de la programatori să prezinte întotdeauna o soluţie nouă, care să depăşească graniţele. 

Încă din anul 1999 a apărut prima versiune Java EE (cunoscută şi ca J2EE) care a fost iniţiată cu scopul de a simplifica munca menţionată a programatorilor. Java EE a evoluat de la an la an, ca astăzi să devină setul standard de tehnologii destinat serverului de programare Java. Prin dezvoltarea noilor abilităţi care vă vor permite să lucraţi independent în Java E, veţi fi pregătit să implementaţi noi standarde în lumea afacerilor şi să vă extindeţi numărul de funcţionalităţi. 

Deşi acest curs va pune accent pe crearea aplicaţiilor web cu ajutorul limbajului de programare Java, este important de evidenţiat că dobândirea cunoştinţelor vă va permite să faceţi parte dintre cei mai căutaţi programatori pe piaţa IT. Deja de câţiva ani, experţii în Java nu doar că pot alege unde să lucreze, ci pot câștiga foarte bine cu serviciile lor. 

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Java Development.

Descrierea și scopul cursului Java Web Application Development

Acest curs oferă cursanților noțiunile de bază referitoare la programarea web Java, precum scriptlets, servlets, JSP, metode de integrare a codului Java în HTML etc. Pe lângă noțiunile de bază, cursul se va concentra și pe editarea celor mai des folosite cadre pentru dezvoltarea aplicațiilor web: Spring Web MVC și JavaServer Faces. Cursul vă va ajuta să obțineți o imagine completă despre lumea aplicațiilor Java EE. Acest curs are cinci module, în care veți învăța tot ce este necesar pentru programarea aplicațiilor web cu ajutorul limbajului de programare Java. 

Primele lecții vor introduce cursanții în lumea Java EE, apoi îi așteaptă crearea primei aplicații web și lecții în care vor învăța să folosească containerul TomEE servlet. În modulul următor, cursanții se vor ocupa în detaliu de programare în Java și vor afla se înseamnă noțiunile servlet, JavaServer Pages (JSP), Expression Language (EL) și JSP Standard Tag Library (JSTL), dar și cum se definesc tagurile de utilizator. În continuarea cursului, participanții se vor ocupa cu formulare, cookies și sesiuni, mai exact, cu editarea formularelor HTML, cu controalele lor avansate, precum și cu gestionarea stărilor. 

Apoi, urmează modulul dedicat lui Spring Web MVC, unde cursanții vor dobândi cunoștințe despre Spring Framework, alcătuit dintr-o mulțime de biblioteci și module integrate, ceea ce îl face aplicabil în diferite domenii. La final, în ultimul modul, cursanții vor învăța ce este programarea client și la ce se folosește, dar și cum se folosesc JavaServer Faces și AJAX.

După finalizarea cu succes a cursului Java Web Application Development, cursanții vor fi pregătiți pentru utilizarea practică a limbajului de programare Java la crearea aplicațiilor web concrete. 

Cu alte cuvinte, cursul va familiariza cursanții cu concepte web avansate și cu securitatea și eficacitatea aplicațiilor web, iar aceste cunoștințe, precum și multe altele dobândite la acest curs, le vor permite cursanților să dezvolte toate abilitățile necesare pentru a lucra mai târziu la elaborarea aplicațiilor pentru web, precum și pentru a începe o carieră profesională de programator pregătit pentru crearea aplicațiilor web.

Cursul Java Web Application Development va răspunde la următoarele întrebări:

1. La ce se folosesc aplicațiile web Java?

În marea majoritate, aplicațiile web Java funcționează la fel ca aplicațiile web pe celelalte platforme de programare, dar, pe de altă parte, se deosebesc drastic față de aplicațiile desktop Java. Spre deosebire de aplicațiile desktop, aplicațiile web deosebesc două unități în executarea lor – logica de server și logica de client.

Serverul web este programul care acceptă și editează cererile de client și apoi, pe baza parametrilor lor, formează răspunsuri corespunzătoare. 

Pagina de client a aplicației web trimite de obicei cererea către server, apoi preia și editează răspunsul în mod adecvat. Cea mai frecventă formă de aplicație web client este browserul web, dar consumatorul aplicației web poate fi orice aplicație (nu este obligatoriu să fie browserul web) care presupune comunicarea cu serverul în executarea sa. 

2. Ce este Java EE?

Java Enterprise Edition (prescurtat Java EE; cândva se folosea și J2EE sau Java 2 Enterprise Edition) este un set standard de tehnologii destinat programării server-side Java, adică un set de biblioteci cu care se extinde funcționalitatea Java SE. 

Java EE adăuga la Java posibilitatea de utilizare a tranzacțiilor distribuite și nedistribuite (JTA), a obiectelor persistente (JPA), a sistemului de mesaje (JMS), a serviciilor web (JAX-WS) etc. Aplicațiile Java EE pot fi atât aplicații desktop, cât și aplicații web sau mobile. Totuși, principalul accent al tehnologiei EE este pus pe aplicațiile web și enterprise. 

3. Care este diferența dintre Java SE și Java EE?

La fel cum Java Standard Edition deține un API (application programming interface) pentru lucrul cu colecții, la fel și Java Enterprise Edition oferă API-uri pentru lucrul cu tranzacții, mesaje de serviciu, depozite etc., adică cu tot ce poate fi necesar pentru o aplicație enterprise.  

De fapt, Java Enterprise Edition este un set de specificații destinate aplicațiilor de afaceri care trebuie să lucreze în mediul client-server. Java Enterprise Edition nu este ceva ce poate fi văzut ca o unitate separată de Java Standard Edition. De fapt, Java Enterprise Edition reprezintă o extindere a Java Standard Edition, astfel încât tot ceea ce există în Java SE, există și în Java EE.

Curs Java Web Application Development

4. Ce este serverul web?

Serverul este programul care preia și editează cererile de client, apoi, pe baza parametrilor din aceste cereri, creează răspunsuri corespunzătoare. Fiecare aplicație de internet – mai exact, fiecare site web deschis – funcționează după acest principiu, dar tehnologiile care execută aceste procese (descărcarea cererilor și trimiterea răspunsului) se deosebesc. Această diferență nu este conceptuală, deoarece fiecare tehnologie respectă același principiu de preluare și de returnare a răspunsului, dar având în vedere că tehnologiile de fundal se deosebesc, este nevoie de cunoașterea fiecăreia dintre ele, pentru ca fiecare să poată fi gestionată în mod adecvat.  

Deseori, serverele web se numesc și servere application, deoarece sunt în stare să pornească și anumite aplicații pentru editarea cererii de client. În momentul în care o anumită prezentare web (site) folosește una dintre aplicații (funcționalități) pe server, de fapt, aceasta devine aplicație web.

5. Cum funcționează comunicarea online?

Având în vedere că aplicațiile web funcționează prin rețea, trebuie știut modul de funcționare a internetului. 

Principalele protocoale internet (IP) reprezintă baza funcționării internetului. De aceea, cunoașterea acestor protocoale reprezintă baza pentru înțelegerea funcționării aplicațiilor web și pentru construirea lor cu succes. 

Internetul reprezintă rețeaua colosală a tuturor rețelelor; în general, toate mașinile pe internet pot fi clasificate în două tipuri: servere și clienți. Clienții sunt mașini care solicită anumite informații, iar serverul este cel care pune aceste informații la dispoziția clienților. Informațiile călătoresc de la providerul de informații (care este, de fapt, serverul) până la receptorul de informații (care este clientul), unde comunicarea este condiționată de un anumit set de reguli.

6. Ce înseamnă scurtăturile WWW și HTTP?

World Wide Web este unul din serviciile disponibile pe internet. Principalele elemente WWW sunt browserul web, serverul web și aplicația web, care pentru comunicare reciprocă folosesc HyperText Transfer Protocol (HTTP). Clienții trimit cererea  (request) HTTP către serverul web, iar serverul răspunde prin date sub formă de răspuns (response) HTTP. Practic, clienții și serverele sunt blocuri WWW constructive de bază, iar HTTP este limba cu care „vorbesc”.  

Protocolul HTTP este protocolul de bază pentru WWW. Având în vedere că WWW este singurul serviciu disponibil pe internet, existența sa este condiționată direct de existența internetului, așadar, protocolul HTTP este subsetul protocolului TCP/IP mult mai larg, pe care se bazează, practic, schimbul complet de date prin intermediul rețelei globale – internetul.

7. La ce se folosește Spring Web MVC?

Spring Web MVC face parte din Spring Framework pentru dezvoltarea aplicațiilor web Java, bazat pe Model View Controller design pattern.  

În prezent, Spring este unul dintre cele mai des folosite medii pentru crearea celor mai diferite proiecte. Spring este alcătuit dintr-o mulțime de biblioteci și module integrate și se poate aplica în diferite domenii, precum aplicații enterprise, servicii web, depozit de date etc. Aplicațiile Spring sunt suportate pe platformele cloud populare și pot funcționa folosind sisteme tradiționale pentru gestionarea bazelor de date relaționale (RDBMS), dar și a noilor soluții NoSQL pentru stocarea datelor. 

Spre deosebire de alte cadre, direcționate doar pe dezvoltarea aplicațiilor web, Spring se poate folosi pentru dezvoltarea aplicațiilor standalone, web sau Java.

Planul și programa cursului

1. Introducere în Java Enterprise Edition

  • Introducere în Java EE
  • Crearea primei aplicații web
  • Containerul Apache Tomcat® servlet

2. Programarea Web Java

  • Introducere în programarea Java
  • Servlets
  • JavaServer Pages
  • Taguri definite de utilizator
  • Expresii EL și biblioteca standard de taguri (JSTL)

3. Formulare și sesiuni 

  • Editarea formularului HTML
  • Controale avansate ale formularului HTML
  • Gestionarea stării 

4. Spring Web MVC

  • Introducere în folosirea Spring Framework
  • Crearea aplicației Spring Web MVC
  • Editarea și validarea formularului
  • Comunicarea cu baza de date 

5. Programarea client

  • JavaServer Faces (JSF)
  • Java și AJAX

Software necesar și condiții tehnice 

  • Trebuie avut un calculator cu sistemul de operare Windows/Linux/Mac OS instalat, cu mediul de dezvoltare Java OpenJDK 15 și IntelliJ IDEA Community.

Cunoștințe necesare

  • Se presupune că utilizatorul are cunoștințe din cursurile Core Java Programming, Advanced Java Programming și Java Data Access.

Competențe 

Introducere în Java Enterprise Edition

  • cunoașterea bazelor ediției Java Enterprise și a containerului TomEE servlet 

Programarea web Java

  • utilizarea de scriptlet, servlet, a limbajului expression, a bibliotecii standard și a tagurilor definite de utilizator

Formulare și sesiuni

  • utilizarea formularului și a sesiunilor în dezvoltarea aplicațiilor web Java

Spring Web MVC

  • utilizarea lui Spring Web MVC framework

Programarea client

  • cunoașterea celor mai folosite tehnologii pentru dezvoltarea logicii de prezentare a aplicațiilor web Java

Java Web Programming

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te