Cursul Microsoft Web Services

Cursul Microsoft Web Services este dedicat creării de servicii web folosind tehnologiile Microsoft. În prezent, cele două tipuri dominante de servicii web sunt SOAP și REST, în timp ce în ultima perioadă REST are o prioritate absolută când vine vorba de cel mai mare număr de diferite tipuri de aplicații. Prin urmare, cursul Microsoft Web Services este dedicat în întregime creării serviciilor REST folosind tehnologiile Microsoft.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Microsoft Development Program şi Microsoft Development (pentru Android și iOS).

Descrierea şi scopul cursului Microsoft Web Services

Serviciile web sunt, de fapt, un tip de aplicație web, care în loc de logica de prezentare îi oferă utilizatorului doar date într-unul dintre formatele de actualitate. Comunicarea între clienți și serviciile REST, de obicei se efectuează prin intermediul protocolului HTTP, în timp ce datele se partajează folosind formatul JSON. Prin urmare, cursul Microsoft Web Services acordă o atenție deosebită termenilor HTTP și JSON.

La cursul Microsoft Web Services, cursanţii vor avea posibilitatea să se familiarizeze cu postulatele de bază ale protocolului HTTP, realizând practic comunicarea între servere și clienți. În acest scop, cursul folosește diverse programe precum Postman, Insomnia, Httpie, Hoppscotch... În plus, cursul ajută la însuşirea sintaxei și regulilor de formatare a datelor folosind JSON, ceea ce completează cunoștințele tehnologiilor „însoțitoare” atunci când vine vorba despre munca cu serviciile REST.

Tehnologia Microsoft supremă pentru crearea aplicațiilor web este ASP.NET Core. Vorbim despre o tehnologie care permite crearea serviciilor REST într-un mod foarte simplu. Microsoft a denumit această tehnologie – ASP.NET Core Web API. Este un framework software dezvoltat pe binecunoscutul set de funcționalități ASP.NET Core MVC, care permite dezvoltarea aplicațiilor web respectând arhitectura software cu trei straturi - MVC.

Prin mai multe lecții logice ale cursului Microsoft Web Services, cursanţii au posibilitatea să se familiarizeze cu cele mai importante aspecte ale dezvoltării serviciului REST, folosind cadrul ASP.NET Core Web API. Este ilustrat procesul de creare a serviciului, configurarea rutării şi siguranţei, gestionarea datelor și publicarea.

Frecventând cursul Microsoft Web Services, participanții învaţă să creeze servicii web folosind tehnologiile Microsoft. După terminarea cursului, își vor însuşi principiile de bază ale aplicațiilor Web API și abordările pentru crearea acestora. Ei vor putea folosi următoarele aspecte ale dezvoltării Web API: comunicarea cu baza de date, acceptarea datelor JSON, activarea cererilor CORS, găzduirea serviciilor în platforma cloud Windows Azure, implementarea securității.

Cursul Microsoft Web Services vă va răspunde la următoarele întrebări:

1. Ce reprezintă serviciile web?

Aplicațiile moderne mobile, web și chiar desktop, adesea își bazează funcționarea pe unul sau mai multe servicii web, care pentru ei efectuează o anumită parte a logicii aplicației. Serviciile sunt componente de aplicație independente, care expun anumite funcționalități spre utilizare clienților lor. Comunicarea cu serviciul se întreprinde prin rețea, cel mai adesea folosind web-ul, de unde și denumirea de servicii web. Funcţionarea serviciului constă în acceptarea cererii şi procesarea acesteia. Rezultatul procesării este răspunsul pe care serviciul îl transmite clientului.

Serviciile web sunt unități pe deplin independente și întreguri complete. Pot fi contactate de către clienți de orice tip, atâta timp cât clienții știu modul în care este necesar să se adreseze serviciului.

2. Ce tehnologii Microsoft există pentru crearea serviciilor web?

Microsoft dispune de două tehnologii pentru crearea serviciilor web: WCF și ASP.NET Core.

WCF este abrevierea termenului Windows Communication Foundation și este cea mai bună tehnologie Microsoft pentru crearea de servicii SOAP. Totuşi, WCF nu face parte din platforma .NET (Core), aşadar atunci când se dezvoltă un serviciu WCF, nu se poate conta pe interoperabilitatea platformei pe care .NET o aduce automat.

Odată cu popularitatea tot mai mare a serviciilor RESTful, Microsoft s-a direcţionat spre dezvoltarea tehnologiei pentru a le crea sub auspiciile cadrului software ASP.NET Core. Deoarece serviciile RESTful sunt doar un tip de aplicație web, Microsoft nu a avut multe de făcut. Au fost adăugate funcționalități în cadrul software-ului ASP.NET Core care le permite aplicațiilor web să funcționeze precum servicii REST. În cele din urmă, serviciile RESTful pot fi uşor create folosind cadrul ASP.NET Core.

3. Ce reprezintă SOAP?

SOAP (Simple Object Access Protocol) reprezintă sistemul de schimb de informații între două programe care utilizează în web serviciile SOAP. Două programe se conectează folosind SOAP, prin faptul că folosesc protocolul HTTP pentru schimbul de informații de bază, iar apoi, tocmai în mesajele HTTP, se ​​face schimb de conținuturi specifice, bazate pe principiile SOAP. Asemenea conținuturi întotdeauna se scriu în XML. Datorită XML-ului, în mesaje, un program îi spune altuia ce operație dorește să efectueze și cu ce parametri, în timp ce rezultatele execuției sunt scrise în același limbaj. Datorită acestui concept, două programe nu trebuie să fie scrise în același limbaj și nici să folosească aceeași tehnologie de execuţie, atâta timp cât sunt capabile să înțeleagă protocoalele și limbajele generale, precum HTTP și XML.

Cursul Microsoft Web Services

4. Ce reprezintă REST?

REST (Representational State Transfer) este termenul care reprezintă stilul arhitectural pentru construirea serviciului web API. API este, de fapt, interfața pe care o expune serviciul, astfel încât clienții să-l poată contacta. Pentru serviciul web al cărui API îndeplinește regulile REST se spune că este RESTful.

REST este, de fapt, un stil special de utilizare a protocolului HTTP pentru comunicarea între clienți și servicii. HTTP este un protocol pe care îl folosesc toate site-urile web existente. Sunt toate site-urile web atunci un fel de aplicație REST? Nu sunt. Pentru ca o aplicație să fie o aplicație REST, este necesar să utilizeze protocolul HTTP într-un mod specific, care este diferit de modul în care îl folosesc de obicei site-urile web. Asemenea mod presupune că anumite metode HTTP se utilizează pentru operațiunile corespunzătoare asupra datelor. De asemenea, rezultatele execuției aplicației REST nu includ aproape niciodată conținuturi grafice, ci exclusiv date.

5. De ce avem nevoie de servicii web?

Din punctul de vedere al unui utilizator obișnuit, o întrebare logică se referă la necesitățile serviciilor web. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece utilizatorul nici măcar nu este conștient de existenţa serviciului web. Astfel că, utilizatorul obișnuit poate crede că nu avem deloc nevoie de serviciile web. Totuși, o astfel de afirmație este greșită pentru că, practic, toate aplicațiile mobile, web, jocurile online, aplicațiile de afaceri online și multe alte tipuri de programe folosesc servicii web în fundal pentru a comunica cu programele lor native, care se află pe calculatoare la distanță. Ați observat că astăzi puține programe funcționează în mod corect dacă nu sunt online. Dacă v-ați întrebat cu cine comunică astfel de programe prin internet - răspunsul este foarte simplu. Comunică cu serviciile web.

6. De ce serviciile web nu au interfață grafică?

În cele mai multe cazuri, rolul principal al serviciului web este gestionarea datelor. Prin urmare, la serviciile web, în ​​loc de prezentare, accentul de bază este pe date. Aceasta este ceva ce o aplicație nu poate genera singură, așa că se adresează serviciului.

Aplicațiile client pot avea o grafică bogată, design de vârf, animații, interfață grafică etc. Toate acestea, însă, au sens doar dacă aplicațiile client au ceva de prezentat utilizatorilor. Pe de altă parte, şi serviciile ar putea avea și un mediu grafic bogat, dar asta nu ar avea sens, deoarece aplicațiile client au nevoie de un singur lucru de la serviciu – au nevoie de date.

7. Ce reprezintă interoperabilitatea?

Interoperabilitatea este termenul care se referă la posibilitatea de interacțiune a diferitelor tehnologii. Dacă, de exemplu, avem un program scris în C # și altul în JavaScript, acestea nu pot comunica, deoarece tehnologiile prin care au fost implementate sunt diferite.

Serviciile web depășesc obstacolul descris anterior cu tehnicile de comunicare care sunt independente din punct de vedere tehnologic şi în privinţa platformelor. Toate limbajele de programare cunosc protocoalele TCP, HTTP și formatele XML și JSON. Tot ceea ce au nevoie astfel de programe pentru a se conecta și face schimb de informații sunt protocoalele și formatele tocmai menționate, care sunt independente. Astfel, clienții pot comunica fără „să se gândească” cine se află de cealaltă parte. Caracteristica programului care le permite să aibă acest tip de conversație cu alte programe este cunoscută sub denumirea de interoperabilitate.

Planul şi programa cursului:

Modul 1: Introducere

  • Introducere în dezvoltarea aplicațiilor orientate pe servicii

Modul 2: HTTP şi JSON

  • Protocoale internet
  • HTTP
  • JSON

Modul 3: ASP.NET Core Web API

  • Introducere în ASP.NET Core Web API
  • Crearea serviciilor utilizând controlerul

Modul 4: Rutarea şi gestionarea datelor

  • Rutarea cererilor şi gestionarea parametrilor
  • Integrarea sistemelor pentru lucrul cu datele

Modul 5: Securitatea şi publicarea

  • Implementarea securității
  • Publicarea

Cursul Microsoft Web Services

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te