Cursul Advanced Android UI Design and Programming
Cursul Advanced Android UI Design and Programming prezintă tehnici avansate de creare și modularizare a mediului de utilizator al aplicaţiilor Android. Pe durata cursului, cursanţii se vor familiariza cu tehnici care le oferă posibilitatea să creeze aplicaţii înalt optimizate, care vor funcţiona la fel de bine pe un spectru larg de dispozitive diferite din cadrul sistemului de operare Android. Un accent special este pus pe crearea unui mediu de utilizator bine structurat şi pe utilizarea fragmentelor.
Sunteţi interesat de acest curs? | Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Android Mobile Development. |
Descrierea şi scopurile cursului Advanced Android UI Design and Programming
Cursul Advanced Android UI Design and Programming abordează tehnici avansate de creare și modularizare a mediul de utilizator pentru aplicațiile Android. Cursanții se vor familiariza cu tehnicile care le vor permite crearea aplicațiilor optimizate la nivel înalt, care vor funcționa bine pe un spectru larg de dispozitive care au instalat sistemul de operare Android. Un accent deosebit la curs este pus pe crearea unui mediu de utilizator bine structurat și utilizarea fragmentelor.
Cursul abordează și tehnicile pentru crearea navigării avansate, cu care se produc aplicații bine organizate, pe care utilizatorii le vor folosi cu ușurință. La final, cursul Advanced Android UI Design and Programming cuprinde și diferite tehnici pentru procedeul de scroll, realizarea unui dialog cu utilizatorul, dar și un element din ce în ce mai popular pentru crearea structurilor UI – ConstraintLayout.
Scopul cursului Advanced Android UI Design and Programming este de a pregăti cursanții pentru crearea individuală a aplicațiilor Android avansate. Cursanții se vor familiariza cu modul în care se pot crea anumite componente reusable și să le folosească în locurile în care au nevoie de ele. Pe lângă asta, cursanții vor ști să facă diferența dintre fragment și activitate și să le folosească în locuri adecvate. Cursanții se vor familiariza cu diferite tipuri de navigare și cu aplicarea lor.
Având în vedere că în general nu se poate afișa conținutul complet pe ecranul unui dispozitiv, cursanții vor învăța cum pot să implementeze scroll-ul vertical și orizontal, ca parte componentă a fiecărei aplicații Android. Un alt element din cele avansate pe care îl vor învăța cursanții este dialogul, deoarece este mult mai intuitiv față de elementul Toast, astfel încât vor putea să îl folosească în locurile corespunzătoare și să returneze informația în activitatea aplicației. La final, cursanții se vor familiariza cu încă un element layout – Constraint layout, care a fost introdus ultimul și devine tot mai popular.
Cursul Advanced Android UI Design and Programming vă va răspunde la întrebări:
1. Ce sunt fragmentele?
În programarea Android, fragmentele ocupă un loc important. Fragment reprezintă o parte din mediul de utilizator al activității. Dacă aplicația UI Android este observată modular, ca set de mai multe unități logice, un modul al acestui UI poate fi perceput ca și fragment. Astfel, layoutul unei activități a aplicației Android poate fi alcătuit din mai multe unități speciale ale fragmentelor definite. Fragmentele se folosesc, în principal, în două scenarii diferite.
Primul scenariu de folosire a fragmentelor presupune situații în care trebuie creată componenta reusable. De fapt, aceasta este componenta UX complexă care se poate folosi în mai multe locuri dintr-una sau mai multe aplicații Android. Cursul Advanced Android UI Design and Programming descrie tehnicile pentru crearea acestor componente folosind fragmentele.
De asemenea, fragmentele se folosesc foarte des și când trebuie asigurat un layout diferit (ordinea elementelor) pe dispozitive diferite. În cursul Advanced Android UI Design and Programming se continuă dezvoltarea aplicației Fit Body complet funcțională, profesională și modernă, unde fragmentele se vor folosi pentru modularizare. Astfel, cursanții pot vedea pe un exemplu practic utilizarea real life a fragmentelor.
2. Cum se face optimizarea aplicației Android pentru diferite display-uri?
Sistemul de operare Android conduce o gamă foarte largă de dispozitive cu caracteristici diferite. De aceea, crearea lui UI este o provocare specială care va arăta la fel de bine pe toate dispozitivele. Pentru optimizarea UI pentru diferite dispozitive, Android cunoaște un sistem puternic care permite folosirea diferitor fișiere resursă în situații diferite.
Optimizarea resurselor se poate face pe baza diferitelor caracteristici de display. Cele mai importante abordări de optimizare presupun optimizarea aplicației pe baza dimensiunii de display, densitatea afișării și a orientării.
Dimensiunea display-ului se referă la dimensiunea sa fizică, care se exprimă prin lungimea diagonalei sale. Cea mai frecventă practică este exprimarea lungimii diagonalei în inch (prescurtat in sau “).
Densitatea prezentării este un termen care se referă la cantitatea de pixeli din care este alcătuit display-ul. Unitatea folosită pentru exprimarea densității este dpi (dots per inch). Valoarea unitară, în acest caz, prezintă numărul de pixeli pe un inch lungime.
Orientarea dispozitivului se referă la poziția dispozitivului la utilizare. Dacă utilizatorul ține dispozitivul vertical, se spune că este în portrait mode. Dacă îl ține orizontal, este în landscape mode. Cursul Advanced Android UI Design and Programming abordează diferite tehnici pentru optimizarea UI pe exemplul aplicației reale Fit Body.
3. Cum se face navigarea cu swipe?
Aplicațiile Android de calitate au un sistem foarte clar care permite utilizatorului o navigare ușoară prin ferestrele aplicației și înțelegerea simplă a structurii acestei aplicații. Una dintre cele mai importante tehnici pentru navigare în aplicațiile Android moderne este navigarea care presupune utilizarea mișcării swipe pentru trecerea de la o fereastră la alta. Acest tip de navigare este realizat în numeroase aplicații moderne (Gmail, Viber, Twitter...); cursul Advanced Android UI Design and Programming descrie tehnicile pentru crearea acestui tip de navigare.
Pentru a realiza o navigare orizontală folosind mișcarea swipe, cursul abordează elementul ViewPager. ViewPager este un layout manager special care permite navigarea simplă între pagini succesive. Astfel de navigare se face cu mișcarea swipe, iar elementul ViewPager permite trecerea pe pagina vecină din stânga sau din dreapta.
4. Cum se face navigarea cu tab-uri?
Navigarea cu tab-uri este tot una dintre cele mai folosite forme de navigare în aplicații Android. Navigarea cu tab-uri în aplicația Android se poate face în câteva moduri. Elementele PagerTitleStrip și PagerTabStrip sunt element folosite în elementul ViewPager și indică paginile în acest element. Pe lângă simpla indicare a paginilor, elementul PagerTabStrip permite și navigarea cu tab-uri. Astfel, elementul PagerTabStrip este indicatorul interactiv al paginii curente, precedente și următoare a paginii elementului VIewPager, care permite utilizatorului să selecteze pagina cu un clic pe numele paginii din acest element.
Cea mai avansată abordare la crearea navigării folosind tab-urile este oferită de elementul layout TabLayout. Acesta este un element complet independent de elementul ViewPager, dar se poate configura și poate funcționa în simbioză cu acest element.
5. Ce este Navigation Drawer?
Navigation Drawer este panoul folosit pentru prezentarea principalei structuri de navigare a aplicației. În general, se află în partea stângă a UI și marea majoritate a timpului este invizibil, respectiv ascuns în afara marginii display-ului. Utilizatorul are posibilitatea de a-l deschide cu mișcarea swipe sau cu clic pe așa-numita iconiță App.
Navigation Drawer este unul dintre cele mai folosite moduri pentru crearea navigării eficiente în aplicația Android. Datorită numeroaselor aplicații Android moderne care au acest mod de navigare (diferite aplicații Google, Viber, eBay, Twitter...), utilizatorii s-au obișnuit cu el și se așteaptă să se găsească în orice aplicație de calitate. De aceea, dacă vreți să creați aplicații Android de calitate, moderne, realizarea navigării cu Navigation Drawer trebuie luată în serios. În cursul Advanced Android UI Design and Programming sunt prezentate tehnici avansate de gestionare a elementului Navigation Drawer.
6. Cum se face scroll în aplicații Android?
La dezvoltarea aplicațiilor Android, sunt frecvente cazurile în care conținutul unei ferestre UI nu poate fi stocat în totalitate într-un spațiu de display disponibil. La acest scenariu se ajunge când aplicația se execută pe dispozitivele cu display-uri mai mici. În astfel de situații, trebuie asigurată o prezentare optimă pentru ca utilizatorul să aibă posibilitatea de a folosi aplicația în permanență.
Dacă în activitatea unei aplicații Android trebuie pusă o cantitate mai mare de conținut, o bună abordare este procedeul de scroll a acestui conținut, pentru ca utilizatorul să aibă posibilitatea de a vedea conținutul complet. Când vine vorba de scroll, trebuie menționat că există două tipuri de scroll: orizontal și vertical.
Cursul Advanced Android UI Design and Programming prezintă diferite tehnici pentru activarea scroll-ului orizontal și vertical.
7. Cum se face conversația cu utilizatorul?
La dezvoltarea aplicațiilor pentru orice platformă, este foarte important să se asigure experiență bună de utilizare. Unul dintre aspectele unei bune experiențe a utilizatorului este și crearea aplicației interactive care poate să discute cu utilizatorul. Această discuție cu utilizatorul presupune adresarea diferitor întrebări la care se poate răspunde foarte ușor. Cu alte cuvinte, aplicațiile bune implementează logica pentru purtarea unui dialog cu utilizatorul.
De fapt, dialogurile sunt ferestre mici ce apar pe ecran când trebuie informat utilizatorul cu privire la ceva sau trebuie să se obțină o informație de la el. De cele mai multe ori, ferestrele care prezintă dialoguri nu ocupă spațiul complet disponibil al display-ului dispozitivului, ci se afișează prin fereastra activă, dar ocupă exact spațiul necesar pentru conținutul lor.
Cursul Advanced Android UI Design and Programming descrie tehnicile pentru crearea diferitor tipuri de dialog. Astfel, cursanții vor învăța cum se adresează o întrebare către utilizator folosind dialogul, permite o anumită selectare sau creează o logică complet adaptată.
Planul și programa cursului:
Modulul 1 – Modularizarea și optimizarea UI
- Fragmente
- Utilizarea fragmentelor pentru crearea componentelor reusable
- Utilizarea fragmentelor pentru crearea lui UI adaptabil
- Gestionarea stării activității și fragmentului
- Optimizarea lui UI pentru dispozitive cu diferite caracteristici pentru display
- Optimizarea UI a aplicației Fit Body
Modulul 2 – Navigare avansată
- Navigarea cu swipe orizontal
- Navigarea cu tab-uri
- Navigation Drawer
Modulul 3 – Elemente pentru scroll
- Scroll vertical
- Scroll orizontal
Modulul 4 – Conversația cu utilizatorul
- Dialoguri
- Crearea diferitor tipuri de dialog
- Comunicarea dintre dialog și părinte
- Implementarea dialogului în aplicația Fit Body
Modulul 5 – Optimizarea structurilor UI complexe
- Structuri UI complexe și flat
- Bazele clasificării elementelor folosind ConstraintLayout
- Alinierea elementelor
- Elemente auxiliare virtuale
- Aranjarea elementelor în lanț
- Aplicarea elementelor ConstraintLayout șa îmbunătățirea aplicației Calculator
Software necesar și condiții tehnice:
- Pentru monitorizarea cu succes a acestui curs, aveți nevoie de mediul de dezvoltare Android Studio, care funcționează pe sistemele de operare Windows, macOS și Linux.
Cunoștințe necesare:
- Pentru monitorizarea cu succes a cursului, sunt suficiente cunoștințe din cursurile Core Java Programming, Advanced Java Programming și Introduction to Android Application Development.
Competențe
1. Modularizarea și optimizarea UI
- Capacitatea de creare a mediului de utilizator modular
- Capacitatea de optimizare a mediului de utilizator pentru dispozitive cu caracteristici diferite
2. Navigare avansată
- Cunoașterea elementelor din navigarea avansată
- Capacitatea de a face diferența și de a folosi elementele ViewPager, TabLayout și DrawerLayout în aplicația Android
3. Elemente pentru scroll
- Cunoașterea și capacitatea de aplicare a elementelor care permit procedeul de scroll la conținut orizontal și vertical.
4. Conversația cu utilizatorul
- Crearea dialogurilor avansate folosind clasele AlertDialog și DialogFragment
5. Optimizarea structurilor UI complexe
- Capacitatea de creare a structuir flat UI folosind ConstraintLayout
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te