Cursul Agile Project Management
În secolul al XXI-lea, progresele tehnologice au adus schimbări în modul în care sunt conduse afacerile. Dezvoltarea de noi tehnologii și practici de afaceri a condus la crearea de noi concepte în managementul afacerilor, adică managementul agil al proiectelor. Această nouă formă de management al afacerilor a permis echipelor și organizațiilor să se adapteze la schimbările rapide de pe piață.
Managementul poate fi interpretat ca un proces care implică influență socială comună, care se străduiește să sporească contribuția tuturor participanților la atingerea scopului final. Acest lucru necesită capacitatea de a gestiona o afacere sau un proiect în situații diferite, cu stiluri și comportamente diferite atunci când îndepliniți obligațiile de afaceri. Leadership-ul joacă un rol important în succesul echipei, iar rezultatul proiectului general depinde adesea de un lider bun.
Managementul agil al proiectelor este deosebit de util în mediile de afaceri aflate în schimbare. Permite flexibilitate în muncă, adaptare rapidă la situații noi și îmbunătățirea continuă a calității muncii echipei. Este important să aveți un lider care să înțeleagă metodele de management agile și să poată conduce cu succes echipa către obiectivele stabilite.
În contextul afacerilor moderne, se subliniază că o atmosferă sănătoasă de echipă are o influență de până la 30% asupra performanței organizaționale a unui proiect. De asemenea, se consideră că motivația, comportamentul profesional în cadrul echipei și modul în care echipa este gestionată sunt factori foarte importanți care ajută la funcționarea normală și la menținerea dispoziției de lucru. Este important de menționat că echipa poate funcționa și ca o unitate de auto-organizare, fără un lider care să o gestioneze. Echipele organizate independent într-un context de afaceri și cu supravegherea liderilor de servicii – precum Scrum Master și Product Owner – se pot dovedi capabile să prevină diverse situații de afaceri și pot demonstra un mod agil de management.
Cursul Agile Project Management prezintă câteva dintre caracteristicile importante ale unei organizații agile de succes, care pot ajuta la dezvoltarea mai rapidă a modelului de afaceri și la progresul afacerii. De asemenea, cursul se concentrează pe o relație sănătoasă între lider și echipă, care poate contribui la succesul managementului agil.
Sunteţi interesat de acest curs? | Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Web Project Manager & Data Analyst. |
Descrierea și scopul cursului Agile Project Management
Cursul Agile Project Management abordează domenii tematice referitoare la dezvoltarea modelelor de management și se referă la diferite roluri ale liderilor prin interpretarea istorică a managementului. Va fi și o introducere în prezentarea conceptului de management agil, adică pentru a indica primele sale indicații din istoria managementului. La acest curs vă veți familiariza cu modul agil de management, caracteristicile și beneficiile acestuia. De asemenea, pentru a facilita compararea diferitelor abordări și a recunoaște unicitatea abordării agile, vom prezenta o scurtă prezentare a metodelor tradiționale de management al proiectelor, precum metoda în cascadă, și avantajele și dezavantajele acestora în comparație cu metodologia agilă.
Cursul Agile Project Management definește managementul agil ca un proces de realizare a obiectivelor, dar și ca o cultură de afaceri și un mod diferit de a gândi despre managementul afacerii sau de proiect. Într-o astfel de organizație, liderul are un rol-cheie și vor fi prezentate trei niveluri de dezvoltare a liderului: expert, performer și catalizator. Se așteaptă ca liderii să-și îmbunătățească abilitățile și competențele pentru a răspunde în mod corespunzător nevoilor afacerii și managementului acesteia. De asemenea, angajații nu sunt doar resurse umane așa cum erau cunoscuți în practicile tradiționale de management, ci angajații pot avea cunoștințe de specialitate și pot cere independență în luarea deciziilor.
Cursul va prezenta conceptul de Scrum, precum și diferite roluri în managementul agil al proiectelor. Este important să se prezinte clar diferențele dintre managementul de proiect tradițional și metodologia agilă, precum și avantajele și dezavantajele metodei în cascadă. Cursul va oferi o perspectivă asupra dezvoltării modelelor de management și a rolului liderilor în diferite perioade istorice. Toate informațiile de mai sus vă vor ajuta să creați o organizație agilă de succes, care este colaborativă, creativă și adaptabilă și are capacitatea de a organiza și gestiona în mod autonom.
Scopul cursului Agile Project Management este de a oferi cunoștințele necesare despre dezvoltarea practicii moderne de management, dar și de a prezenta aceste noi metodologii de management atât prin interpretarea conceptelor teoretice de management de proiect și a manifestului agil, cât și prin aplicarea lor practică în contextul de afaceri modern.
Cursul Agile Project Management vă va răspunde la următoarele întrebări:
1. La ce se folosesc și ce înseamnă metodologiile agile în PM online?
Abordarea tradițională a proiectelor se concentrează pe planificarea și controlul activităților. Definirea sarcinilor proiectului și atribuirea acestora membrilor echipei sunt pașii inițiali în această abordare. Sarcinile de lucru se execută una câte una după ordinea definită anterior, urmată de controlul lucrării finalizate. Controlul este un segment important în managementul de proiect tradițional. După finalizarea unei etape din proiect, se intră în următoarea, dar nu există posibilitatea revenirii la fazele anterioare.
Prin urmare, este foarte important ca fiecare etapă să fie verificată cu precizie. În 2001, a avut loc un punct de cotitură: un grup de ingineri a ajuns la concluzia că metodele tradiționale nu erau potrivite pentru medii turbulente și în schimbare, iar principiile de bază ale metodologiei agile au fost aplicate în proiectele de dezvoltare software. Printre cele mai populare metodologii agile folosite astăzi se numără: ASD (Adaptive Software Development), programarea extremă (XP), Scrum, metodologiile de dezvoltare a sistemului dinamic (DSDM) și dezvoltarea Lean.
2. Care sunt postulatele fundamentale ale manifestului agil?
Proiectarea agilă se bazează pe patru postulate de bază ale managementului. Primul este legat de oameni și de interactivitatea acestora. Manifestul agil afirmă că oamenii și conexiunile lor sunt mai valoroase decât procesele și instrumentele care pot fi înlocuite pe parcursul vieții unui proiect. Al doilea postulat al manifestului agil se referă la cooperarea cu clientul, care este mai importantă decât negocierea unui contract. Al treilea postulat se referă la flexibilitatea în a răspunde la schimbările pieței și la alte schimbări. O abordare iterativă în stabilirea unei metode agile este mult mai benefică decât respectarea strictă a planurilor și regulilor existente. Ultimul postulat al manifestului agil subliniază că o sarcină de proiect finalizată cu succes este mai valoroasă decât documentația formală și adesea voluminoasă.
3. Care este rolul Product Owner-ului în managementul agil al proiectelor?
În managementul agil al proiectelor, Product Owner-ul este persoana cheie în echipă, care reprezintă dorințele și nevoile utilizatorilor sau părților interesate. Responsabilitatea lor este să colecteze solicitările utilizatorilor și să le prioritizeze, astfel încât echipa de dezvoltare să poată lucra la ele. Product Owner are, de asemenea, rolul de a lua decizii, de a oferi informații în timp util și de a comunica cu utilizatorii sau clienții. Acest rol necesită un nivel ridicat de abilități de informare și comunicare, mai ales în contactul direct cu utilizatorii. Product Owner-ul joacă un rol-cheie în dezvoltarea cu succes a unui produs care satisface nevoile utilizatorilor și obiectivele de afaceri. Tocmai din această cauză, este foarte important ca product owner-ul să fie bine informat, tocmai pentru a lua o decizie adecvată.
Planul și programa cursului Agile Project Management
1. Metodologii tradiționale de management de proiecte
- Model în cascadă
- Avantajele și dezavantajele metodei în cascadă
2. Metoda agilă de management al proiectului
- Când se folosește metoda agilă?
3. Roluri standard în echipe agile
- Team Leader
- Product Owner
- Team Member
- Stakeholder
4. Comparația dintre metodele tradiționale și agile de management al proiectului
- Avantajele metodologiilor agile
- Dezavantajele metodologiilor agile
3 moduri de a obține un job bine plătit
Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici
Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2025/26 este deschisă.
Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.
Înscrie-te