Cursul Introduction to Frontend Development

Cursul abordează conceptele de bază ale rețelelor de calculator în contextul aplicațiilor web – motiv pentru care cunoașterea rețelei este necesară pentru crearea aplicației web, precum și de ce au părut rețelele și care este rolul lor în prezent. Explică în detaliu modelul de rețea în patru straturi și protocoalele sale, cu accent pe protocoalele stratului aplicativ și de transport. În curs se poate afla de ce există protocoale de transport și care este rolul lor în diferite accesuri de lucru cu rețea. Care grup de protocoale este cel mai important pentru un dezvoltator web și de ce trebuie să se cunoască, precum și cum se poate folosi. 

Introduce cursanții în concepte fundamentale de funcționare a aplicațiilor web, modelul client-server și tehnologii însoțitoare. În mod descriptiv trece prin cele mai importante tehnici pentru realizarea aplicațiilor web pe diferite niveluri. De la tehnologiile server, cu care se prezintă limbajele PHP, Java și JavaScript, până la cele de client, pentru care se prezintă diferite tehnici de client și limbajele JavaScript, HTML și CSS.

Se prezintă conceptul de baza de date, unde se explică în mod conceptual diferite tipuri de baze de date și utilizarea lor, de asemenea, și noțiunea de server web, precum și componenta inițială în timpul execuției aplicației web. Se explică procedura de planificare a proiectului și a resurselor sale cu ajutorul diferitor instrumente mockup și a instrumentelor pentru lucru cu diferite tipuri de resurse ale aplicației.

Sunteţi interesat de acest curs? Îl puteţi parcurge în cadrul acestor programe LINK Academy: Frontend JavaScript Development .

Descrierea și scopul cursului Introduction to Frontend Development

În cadrul acestui curs, participanții vor avea ocazia de a se familiariza cu noțiunea de aplicație web, crearea sa, execuția și utilizarea. Cursul se va concentra pe prezentarea și utilizarea de bază a diferitor programe pentru planificarea și proiectarea proiectelor, precum pe crearea prototipului și a interfeței grafice. 

Materia cursului este împărțită pe module care vor oferi posibilitatea cursanților de a se familiariza treptat cu toate cunoștințele și abilitățile necesare. La începutul cursului avem modulul care se va ocupa de rețele de calculator și de internet. În această parte a cursului, participanții vor învăța tot ce este important, care se referă la elementele și la straturile rețelei de calculator. Pe lângă acest lucru, primul modul se va ocupa de protocoale aplicative, respectiv cu prezentarea lor la fiecare cursant.  

Următorul modul este rezervat pentru lecțiile care se vor ocupa de aplicațiile web. În această parte a cursului, participanții vor afla ce tipuri și arhitecturi web există, precum și de ce sunt importante și cum se creează. Pe lângă acest lucru, se vor prezenta aplicațiile web de server și de client. De asemenea, veți afla mai multe despre limbaje de programare și de aplicarea lor, în special când este vorba despre PHP, JavaScript și Java. Acest modul se va ocupa și de bazele de date, mai exact de bazele de date relaționale și NoSQL, indexeri și big data. Pentru sfârșitul celui de-al doilea modul este planificată lecția care se va ocupa de servere web și de aplicație.

Ultimul modul din curs cu titlul „Planificarea și pregătirea proiectelor” vă prezintă abilități practice de planificare și de pregătire a aplicațiilor web. La sfârșitul cursului se vor afla două lecții concentrate pe crearea mockup-ului aplicației web, precum și pe pregătirea și optimizarea resurselor aplicației web. 

Cursul Introduction to Frontend Development este creat astfel încât fiecare cursant după finalizarea cursului va fi capabil să recunoască și să interpreteze infrastructura aplicației web, să îi separe elementele și straturile ei. Pe lângă acest lucru, fiecare cursant va putea defini singur bazele propriului proiect.

Cursul Introduction to Frontend Development vă va răspunde la următoarele întrebări:

Cum funcționează rețeaua de calculator?

În prezent, calculatoarele conectate sunt ceva la ordinea zilei. Dar, cum funcționează conexiunea dintre ele? Pentru conexiunea calculatoarelor, trebuie să fie o legătură fizică. Această legătură se realizează cel mai des cu ajutorul unui cablu sau a undelor radio. Când există o astfel de legătură, cu ajutorul ei se face schimb de impulsuri electrice în intervale specifice. Aceste intervale sunt importante pentru calculatorul care le emite și pentru cel care le recepționează, iar prin combinația lor se obțin informații complete necesare pentru prelucrarea în continuare. 

Prelucrarea în continuare înseamnă prezentarea informațiilor obținute în cadrul unui program, păstrarea în baza de date, înregistrarea în fișier sau, pur și simplu, trimiterea în continuare a unui calculator în mod similar.

Ce este aplicația web?

Deseori putem auzi că o aplicație este aplicație web. Aceasta este aplicația/program, care în timpul execuției sale folosește rețeaua de calculator. Astăzi, majoritatea calculatoarelor sunt conectate cu ajutorul rețelei de calculator, iar programele cu ajutorul ei fac schimb reciproc de date, așadar aproape toate sunt aplicații web.

Dacă ne uităm la prognoza meteo pe telefonul mobil, aceasta este o aplicație web care trebuie să preia date prin rețea. Dacă trimitem cuiva un e-mail, acest lucru trebuie făcut prin rețea. Totuși, simbolul aplicației web este programul care se execută în browserul web. Browserul este un program a cărui sarcină primară este de a prezenta documentele și să pornească programele de la calculatoarele de la distanță, așadar se poate spune că în marea majoritate, aplicațiile web sunt aplicațiile care se execută în browserul web.

Ce este internetul, dar intranetul?

Internetul este o rețea de calculator. Dar ce este ceea ce îl face special comparativ cu alte rețele de calculator? De fapt, doar numărul calculatoarelor care participă în rețea.

Într-o rețea poate fi un număr arbitrar de calculatoare. De la două până la foarte multe. Cu această ocazie, regula care trebuie respectată este ca toate să aibă nume unice. Aceste nume în rețeaua de calculator se prezintă prin cifre, care se numesc adrese IP. Rețeaua cu cele mai folosite adrese și cu cea mai răspândită conexiune fizică este atât de mare și de unică încât a primit și propriul nume – internet. 

Dar ce se întâmplă dacă rețeaua funcționează ca internet, dar nu are atât de multe calculatoare? De exemplu, dacă facem acasă o rețea în care calculatoarele au propriile nume unicate și pot comunica reciproc folosind aceleași protocoale care se folosesc și pe internet? Dar dacă compania are propria rețea care funcționează după același principiu, această rețea se numește intranet. 

Introduction to Frontend Development

Ce este baza de date?

Baza de date este locul unde se păstrează datele. Putem spune că este locul unde sunt salvate orice fel de date. Totuși, în contextul tehnologiilor informației, baza de date este o noțiune clasificată specific care presupune de obicei ca datele să nu fie doar salvate, ci salvate într-un mod special. Așadar, putem ajunge repede la ele atunci când ne sunt necesare. Aici ne ajută programele speciale numite sisteme pentru gestionarea bazelor de date. Acestea au grijă ca toate datele să fie salvate cum trebuie, ocupând cât mai puțin spațiu pe disc sau în memorie. 

Când vrem să ajungem la datele salvate, cel mai des ne adresăm sistemului pentru gestionarea bazei de date, care îndeplinește pentru noi partea cea mai grea.

Ce aplicații web există pe internet?

Internetul este prea plin de aplicații web. Acestea sunt foarte diferite. Atât tematic, cât și tehnologic. Astfel deosebim site-urile web dinamice, jocurile, aplicațiile pentru comunicație, servicii etc. 

Deseori, aplicațiile se folosesc doar pentru ca datele disponibile să fie transmise altor aplicații. Acestea se numesc servicii web. Când aplicațiile își prezintă în mod grafic propriile date, sub formă de pagini web ale browserului, atunci acestea sunt cele ma frecvente site-uri web sau prezentări. Dacă un conținut care se prezintă în browserul web pentru un site este de fiecare dată altul, atunci acest site se consideră a fi dinamic.

Ce face un conținut să fie site web?

Pentru ca mai mulți oameni să vadă ceea ce am făcut, trebuie pus într-un loc accesibil în rețea. Pentru disponibilitatea conținutului pe rețea, trebuie să se găsească pe calculatorul care este conectat la rețea și unde se execută programul numit server web. Acesta trimite fișiere tuturor celor care au nevoie de aceste fișiere, dar care se află în cadrul aceleiași rețele.

Serverul web poate să trimită orice tip de fișier, dar pe el se păstrează de obicei fișierele care conțin un cod HTML. HTML este un mod special de marcare a textului care permite browserului web să-l formateze și să se prezinte într-un mod acceptabil pentru utilizator. 

Atunci când facem unul sau mai multe astfel de fișiere și le punem pe serverul web, iar calculatorul unde se află serverul web îl conectăm la internet, de fapt a creat un site web.

Care sunt părțile de client și de server ale unei aplicații web?

Aplicațiile web au de obicei două părți. Una este de client, iar a doua de server. Partea de server este de obicei locul unde sunt salvate fișierele aplicației, imaginile, sunetele și tot ce conține o aplicație. 

A doua parte a aplicației este partea de client. Partea de client este programul care va aranja conținutul într-o formă inteligibilă și intuitivă și va fi prezentat astfel. 

De obicei, partea de server a aplicației web apare doar într-un singur loc, pe când clienții se execută în mai multe locuri. Respectiv, în toate locurile unde se folosește aplicația.

Planul și programa cursului:

1. Rețea de calculator și internet 

  • Elementele și straturile rețelei de calculator
  • Protocoale aplicative

2. Aplicații web

  • Tipuri și arhitecturi ale aplicațiilor web 
  • Aplicații web de server și de client 
  • Tehnologiile și limbajele de programare și aplicarea lor (PHP, JavaScript, Java și alte limbaje)
  • Baze de date (relaționale și baze de date NoSQL, indexeri și big data)
  • Servere web și de aplicație 

3. Planificarea și pregătirea proiectelor 

  • Planificarea și pregătirea aplicației web
  • Crearea lui mockup a aplicației web a instrumentului 
  • Pregătirea și optimizarea resurselor aplicației web

Introduction to Frontend Development

3 moduri de a obține un job bine plătit

Am pregătit un document în care puteţi descoperi trei moduri de a obţine un job bine plătit pentru profesioniştii care lucrează pe calculator. Descărcați raportul aici

Verificați dacă mai sunt locuri disponibile! Sesiunea de înscrieri 2024/25 este deschisă.

Pentru a afla mai multe despre înscriere, daţi clic aici.

Înscrie-te